Αφήνω κατά μέρος ότι ο κουρασμένος αυτός τύπος μάλλον δεν ξέρει την διαφορά μεταξύ μεγαβάτ και μεγαβατώρας, αν και είναι εύκολη: 1 MW x 1 ώρα = 1 μεγαβατώρα, χαχαχάχα!
Η πιο απίθανη λίστα περίεργων έχουν πει τις πιο εξωφρενικές αρλούμπες για να πάρουν 3-4 ντόπιοι κρατικοδίαιτοι κάποιο ποσοστό από την πιο τεκμηριωμένη απάτη σε βάρος καταναλωτών.
Ο Μανδραβέλης (είτε τον χωνεύετε είτε όχι) είναι 100% άσχετος, και από πού να αρχίσω?
1. Πουθενά στον κόσμο, και ποτέ, από το 1970 που υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή, και από το 1990 που επιδοτούνται αδρά (αρχικά με τον Νόμο EEG, την καλύτερη εξαγωγή των Γερμανών μετά την επανένωσή τους), ποτέ και πουθενά, δεν μπόρεσε οποιοσδήποτε συνδυασμός διασυνδεδεμένων αιολικών, να υποκαταστήσει κάποια συμβατική μονάδα. Πουθενά και ποτέ.
2. Ενώ οι Μανδραβέλληδες του Δυτικού κόσμου έχουν παραμυθιάσει πολύ κόσμο να βάλει αιολικά, όπου μετρήθηκαν, φάνηκαν ότι δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, ή ακόμα και αυξάνουν κατανάλωση καυσίμων, και, αντίστοιχα, ποτέ και πουθενά δεν μετρήθηκε κάποια μείωση εκπομπών CO2 λόγω αιολικών -- αυτό επειδή ο Μανδραβέλλης μοιάζει να νοιάζεται για τους ρύπους των λιγνιτωρυχείων... Να τα κλείσουμε τα λιγνιτωρυχεία, αλλά δεν θα μας ηλεκτροδοτούν τα αιολικά, θα μας ηλεκτροδοτούν οι ...εισαγωγές, ή δεν θα έχουμε ρεύμα!
3. Ναι, οι Δανοί και οι Γερμανοί έχουν πάρα πολλά αιολικά (και άλλες ΑΠΕ), και δηλώνουν και ονομαστική ηλεκτροπραγωγή από ΑΠΕ, μόνο που δεν έχουν εξοικονομήσει καύσιμα και δεν έχουν αντίστοιχα μειώσει εκπομπές CO2 από τις ΑΠΕ. Αυτό που έχουν κατορθώσει είναι (α) να εξάγουν πολλά αιολικά, και (β) να έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ακριβώς χάρη στις πολλές ΑΠΕ τους! Η Δανία και η Γερμανία έχουν ακριβότερο ρεύμα ακόμα και από την Κύπρο, που ηλεκτροδοτείται 100% από μαζούτ. Η Κρήτη έχει ακριβό ρεύμα, αλλά για αυτό ευθύνονται οι τύποι που ταϊζουν τους Μανδραβέλληδες προκειμένου να γράφουν αρλούμπες. Με πολλά αιολικά, το ρεύμα των Κρητικών, αλλά και το ρεύμα όλων των υπολοίπων θα ακριβύνει.
4. Πάρα πολλά αιολικά από το 1970 (ή το 1990) αλλά η ενεργειακή συμβολή τους είναι τόσο ασήμαντη, που δεν φαίνεται -- να πεις, κύριε Μανδραβέλλη, στον καραγκιόζη που σου υπαγόρευσε το άρθρο σου. Είτε μπουν 100 είτε μπουν 100.000 αιολικά στην Κρήτη, ή στην Ελλάδα, δεν θα κάνουν διαφορά στην εξοικονόμηση καυσίμων. Από το 2005 έχει γραφτεί μάλιστα ότι όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν! Το έχει πει και ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ αυτό, αλλά μην σε κουράζω (και φαίνεσαι και κουρασμένος).
5. Η πλάκα είναι ότι όσο ο Μανδραβέλλης ειρωνευόταν αυτούς που δεν θέλουν την απάτη στον τόπο τους, του ξέφυγε του IN.Gr και έγραψε:
Για να έχουν βάλει τον Μανδραβέλλη να προωθεί αιολικά, πάει να πει ότι είναι πραγματικά απελπισμένοι... Κι αν διαβάσετε το πρωτότυπο (FT) θα δείτε ότι μάλλον αυτοί που επιδοτούνται από αιολικά (ή πουλάνε αιολικά), ταΐζουν στους Μανδραβέλληδες τις απόψεις του. Είπαμε... Συμβαίνει και στην Γερμανία, αλλά αυτοί μάς τα εξάγουν -- μην το ξεχνάτε. Για αυτούς, η απάτη βοηθάει στις εξαγωγές (και την απασχόληση)... Για εμάς, η απάτη οξύνει την φτώχεια και την ύφεση (αλλά ταΐζει τους υποβολείς των Μανδραβέλληδων)
7 σχόλια:
Τώρα ξεφύτρωσαν φωστήρες...ΧΙΧΧΙ
Εαν δεν διασυνδεθεί η Κρήτη με υποβρύχιο καλώδιο με την Ελλάδα, το σύστημά της δεν αντέχει, για ανυπέρβλητους λόγους τεχνικούς, άλλες ανεμογεννήτριες!
Πως γίνεται όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής να υποκαθιστούν;;; Μπορείς να το εξηγήσεις;
Μεγαλεία!
http://www.iefimerida.gr/news/230046/o-arthoyros-zervos-proedros-toy-pagkosmioy-diktyoy-politikis-gia-tis-ananeosimes-piges
dimitris t, φαινεται στην Εικ. 7 Failing substitution capacity της ανάρτησης
φαίνεται επίσης και στα απολογιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι μπαίνουν με πολλά αιολικά, αλλά η έγχυση στο δίκτυο δεν αλλάζει -- κοινώς απορρίπτεται το ρεύμα σε γείτονες
Η εξήγηση είναι απλή, αλλά θέλει λίγη υπομονή.
1. Τα αιολικά παράγουν όταν φυσάει, και ακόμα όταν φυσάει παράγουν μεταβλητή ενέργεια
2. Επειδή "κάτι" πρέπει να έχει σταθερό το ρεύμα, όταν ΔΕΝ φυσάει πρέπει να δουλέυουν συμβατικές μονάδες, και όταν φυσάει αυτές πρέπει να κλείνουν. Αυτό το ανεβοκατέβασμα συμβατικών μονάδων όχι μόνο καίει περισσότερα καύσιμα, αλλά δεν είναι εφικτό σε με΄γάλη κλίμακα. Μπορεί δηλαδή να αυξομειώσεις μια μονάδα αερίου, αλλά όχι μια μονάδα κάρβουνου ή ένα πυρηνικό. Μπορείς επίσης να αυξομειώσεις ένα Υ/Η.
3. Όταν τα αιολικά είναι λίγα (δηλαδή μικρό ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος) τότε μπορείς (με κόστος και σπατάλη καυσίμων, ΚΑΙ σπατάλη νερού -- που έχει άλλες χρήσεις) να κρατήσεις ισορροπία. Όταν τα αιολικά είναι πολλά, οι μεταβολές σε ενεργό ισχύ είναι πολύ μεγάλες και ΔΕΝ μπορείς να τις ισορροπήσεις, εκτός εάν έχεις και άλλα Υ/Η, και άλλες μονάδες αερίου -- που όμως και αυτές με την σειρά τους είναι και ακριβές και λειτουργικά ασύμφορες. Μα μόνο στην Ελλάδα που έχει 2.000 αιολικά μεγαβάτ, αν χτες φυσούσε, σήμερα δεν φυσάει, και αύριο πάλι θα φυσάει, μιλάμε για μειώση 2 γιγαβάτ από χτες σε σήμερα και αύξηση 2 γιγαβάτ από σήμερα σε αύριο. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα! Κι αν υπήρχε, θα ήταν πανάκριβες αυτές οι αυξομειώσεις.
4. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσο τα αιολικά είναι λίγα (σαν ποσοστό) τότε μπορείς, χωρίς να φαίνεται το κόστος και ο μπελάς, να τα εξισορροπείς. Όταν είναι πολλά, δεν μπορείς, και όταν είναι πολλά αναγκάζεσαι να έχεις και αυξημένη λεγόμενη "θερμή εφεδρεία" ή "στρεφόμενη αδράνεια" για να μην κάψεις τα δίκτυα όταν πχ ο άερας φυσήξει για ένα δεκάλεπτο από χαμηλό 6άρι μποφόρ σε ψηλό 6άρι μποφόρ (κάτι που αυξομειώνει την αιολική ισχύ κατά ...100% αφου΄η αιολική ενέργεια πάει με τον αέρα στον κύβο!
5. Το αποτέλεσμα είναι ότι με πολλά αιολικά, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεφορτώνεσαι το αιολικό ρεύμα. Η Δανία το κάνει επειδή είναι δίπλα στην 100% υδροηλεκτρική Νορβηγία, και η Δανία είναι ΠΟΛΥ μικρή χώρα, άρα ΟΛΟ της το αιολικό μπορεί να απορριφθεί στα Νορβηγικά υδροηλεκτρικά χωρίς να κάνει ζημιά στην Νορβηγία. Η Γερμανία το κάνει απορρίπτοντας ρεύμα σε γείτονες, κάτι για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί και έχουν βάλει φραγμούς η Τσεχία και η Πολωνία. Η Γερμανία, επίσης απορρίπτει αιολικό ρεύμα στα Γαλλικά υδροηλεκτρικά. Και η Γερμανία και η Δανία ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για υτές τις απορρίψεις και αυτός είναι ένας κύριος λόγος που έχουν ακριβό ρεύμα. Όχι επειδή είναι ακριβή η ταρίφα, αλλά επειδή είναι ακριβή η απόρριψη.
Αντε τώρα να τα πεις αυτά στον Μήτσο που του τάζουν δώρα αν βάλει αιολικά.
Ευχαριστώ φίλε, κυρίως για τον χρόνο σου. Πάντως το χειρότερο από όλα είναι η ασχήμια τους, όταν τα βλέπεις να ξεπηδούν σε πλαγιές και δασικές περιοχές και ειδικά όταν είναι ακίνητα. Μιλάμε για μεγάλη υποβάθμιση του τοπίου.
Πάσχων από Μανδραβελισμό
Δημοσίευση σχολίου