Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015
Ο πιο απλός τρόπος να παραμείνει η Ινδία υπανάπτυκτη είναι να βάλει πολλές ΑΠΕ
http://energypress.gr/news/parisi-oi-igetes-proothoyn-ti-strofi-stis-ape
http://www.wired.com/2015/11/climate-change-in-india/
https://www.stratfor.com/analysis/climate-change-common-ground-between-china-and-us
http://cdn.exxonmobil.com/~/media/global/files/outlook-for-energy/2015-outlook-for-energy_print-resolution.pdf (η ανάρτηση πριν λίγες μέρες)
Το ότι είναι αρλούμπα η δήθεν διάσκεψη για το δήθεν κλίμα είναι αυταπόδεικτο. Φυσικά και αλλάζει το κλίμα, εδώ και 4,5 δις χρόνια, για πολλούς λόγους, και από αυτούς, οι ανθρωπογενείς μπορεί να υπάρχουν αλλά είναι κάτι τάξεις μεγέθους πιο ασήμαντοι από τους πραγματικούς, και να προτιμάτε την πραγματικότητα από τα μοντέλα.
Όπως επίσης είναι αρλούμπα ότι οι ηγέτες προωθούν στροφή προς τις ΑΠΕ! Τις προωθούν, αλλά για αυτούς που θέλουν να ...καταστείλουν. Το δοκίμασε η Γερμανία και απέδειξε το ενεργειακό ατελέσφορο αυτής της στροφής. Βέβαια, η Γερμανία, συντηρεί τις εξαγωγές της α) εξάγοντας ΑΠΕ και β) βάζοντας συγκριτικά μειονεκτήματα σε όσους αγοράζουν ΑΠΕ. Η δήθεν στρόφή σε ΑΠΕ έχει και μια άλλη, τελικά απλή, εξήγηση: Την διευκόλυνση της χρηματοδότησης πυρηνικών (που ναι μεν παράγουν σχετικά φθηνό ρεύμα, αλλά η χρηματοδότησή τους είναι προβληματική, δεδομένου του αρχικού υψηλού τους κόστους. Ο καταπράσινος και δήθεν αριστερίζων Guardian, προωθεί πυρηνικά "για να σώσει το Κλίμα" εδώ και καιρό.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η Γερμανία στο θέατρο αυτό, είναι όλη η Δύση. Η "Σωτηρία του Κλίματος" έχει και γεωπολτική πτυχή. Η Κίνα πχ έκανε τον κόσμο άνω κάτω (και με θετικές και με αρνητικές πτυχές) όταν αποφάσισε, με λίγη βοήθεια, να ...υπάρξει. Θυμηθείτε παρακαλώ την εικόνα αριστερά, και δείτε τις συνέπειες να γίνει και η Ινδία ...Κίνα. Και πώς θα το κατάφερνε αυτό? Νε απρόσκοπτη φθηνή ενέργεια (και εξαγωγές, και ανάγκη σε πρώτες ύλες, και, και, και..., ακριβώς όπως και η Κίνα.
Και σε αυτό το άρθρο φαίνεται το μεγαλείο της υποκρισίας που αυτή την φορά στοχεύει σαφέστατα την Ινδία. Η Ινδία είναι μια μεγάλη αλλά φτωχή χώρα (αν και από αυτή έτρωγε η Βρεττανική Αυτοκρατορία). Ένας τρόπος να παραμείνει μεγάλη και φτωχή, είναι αντί να ...ηλεκτροδοτηθεί, να βάλει φωτοβολταϊκά. Θα πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για να φορτίζουν κινητά, λαπτόπ, και ρεύμα για δραστηριότητες από τις 10 πμ μέχρι τις 4-5 το απόγευμα. Όταν δεν βρέχει... Και βρέχει κάπου 2 μήνες τον χρόνο. Με πολλά φωτοβολταϊκά, ούτε πολύ πετρέλαιο θα θέλει, ούτε πολλές πρώτες ύλες, ούτε θα αναπτύξει ανταγωνιστική βιομηχανία, ούτε θα ενοχλεί με εξαγωγές -- που τώρα δεν χρειάζονται, υπάρχουν ...άλλοι. Ούτε φυσικά θα εξοπλίζεται, όπως πάει να κάνει η Κίνα. Και ίσως δεν χρειάζεται, για την ώρα, σαν αντίβαρο στην Κίνα.
Θα μου πείτε, "η Ινδία είναι μακριά"...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ετοιμαστείτε για καινούργια παραμύθα. Τα αιολικά εκτός από μηδενικό κόστος καυσίμου (ΟΚ στην κυριολεξία ίσως, αλλά σε επίπεδο levelized cost απολύτως αναληθές) έχουν ΚΑΙ χαμηλό υδατικό αποτύπωμα (water footprint). Ε, άμα δεν μας βγει το θέμα με το κόστος καυσίμου θα μας βγει με το κόστος νερού, σκέφτονται. Και η Ινδία έχει μπόλικο από αυτό, θα το πουλάνε και σαν επιχείρημα ότι η χώρα έχει και "συγκριτικό πλεονέκτημα", τρομάρα τους (θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ricardo).
http://waterfootprint.org/media/downloads/Mekonnen-et-al-2015.pdf
Διαβάστε και αυτό εδώ...
Carbon and inequality: From Kyoto to Paris
Lucas Chancel, Thomas Piketty 01 December 2015
http://www.voxeu.org/article/carbon-and-inequality-kyoto-paris
Πράσινη ανάπτυξη: Οι φτωχοί δεν μπορούν και οι πλούσιοι δεν θέλουν
http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2015/12/blog-post_7.html
Δημοσίευση σχολίου