Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
Η Αγγλία έβαλε πολλά αιολικά και αύξησε την εξάρτηση από ...εισαγωγές ενέργειας
http://www.telegraph.co.uk/business/0/why-the-uk-is-using-less-energy-but-importing-more---and-why-it/
Η Αγγλία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για ΑΠΕ, έχει βελτιώσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα, έχει χάσει ενεργοβόρα βιομηχανία, αλλά αντί να έχει περισσότερη ενεργειακή ανεξαρτησία, εξαρτάται περισσότερο από εισαγωγές. Η δε στρατηγική να βάζει πολλά αιολικά συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των εισαγωγών. Και το μόνο που έχει πετύχει στην ηλεκτροδότηση, ακόμα και με τα μεγάλα ποσοστά ονομαστικής ηλεκτροδότησης από αιολικά (έχουν τους πιο πολλούς, σταθερούς, συνεχείς, ανέμους στην Ευρώπη) είναι να αυξήσει τον κίνδυνο blackout.
Ο βασικός λόγος, βέβαια, πίσω από την αύξηση των εισαγωγών, είναι η μείωση της απόδοσης των πηγών αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Έχει σημασία? Ναι, επειδή η Αγγλία είχε δικό της αέριο, έχει αυξήσει την ηλεκτροδότηση από αέριο, και όσο της τελειώνει το δικό της, αναγκάζεται να ...ψάξει αλλού. Ωστόσο, τα παρακάτω γραφήματα είναι, νομίζω, σαφή:
Την στιγμή της λήψης της εικόνας, από εδώ, το (ονομαστικό) ρεύμα από 12.000 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ ήταν ... 420 μεγαβάτ. Με σύνολο ζήτησης 36.000 μεγαβάτ. Το 1/3 της εγκατεστημένης ισχύος είναι (καλοπληρωμένα και όχι φτηνά αιολικά) και την συγκεκριμένη, τυχαία, στιγμή συνέβαλαν το ...1% της ζήτησης. Το 5,6% της ζήτησης ήταν από εισαγωγές από την (πυρηνική) Γαλλία. Το δεύτερο γράφημα δείχνει ετήσια στατιστικά. Μην παιδεύεστε, η ενεργειακή αλλαγή στην Αγγλία ήταν η υποκατάσταση κάρβουνου από μονάδες διπλού κύκλου με φυσικό αέριο. Είχαν φυσικό αέριο, τώρα ...ψάχνουν.
Και οι εκπομπές? Αυτές υπάρχουν στο http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/data-viewers/greenhouse-gases-viewer.
Το πρώτο γράφημα δείχνει πώς μειώθηκαν οι εκπομπές της "Ευρώπης" με το κραχ του 2008, και πώς όλη η Ευρώπη έμεινε σε ύφεση (και ηλεκτροδοτική καταστολή) μετά το 2008.
Το δεύτερο γράφημα συγκρίνει την Αγγλία με την Γερμανία. Η Γερμανία, (και αυτή γεμάτη ΑΠΕ, πιο πολύ από την Αγγλία) δεν μείωσε τις εκπομπές της επειδή δεν καίει αέριο για ρεύμα. Δεν την συμφέρει, δεν έχει αέριο, εισάγει αέριο. Η Αγγλία έχει (είχε) αέριο, αύξησε την χρήση αερίου και μείωσε το κάρβουνο και για αυτό έχει μειώσει τις εκπομπές της σε σχέση με την Γερμανία. Να θυμίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει αέριο, το εισάγει, και πολύ πιο ακριβά από την Γερμανία.
Η EDF (το Γαλλικό, κρατικό, πυρηνικό μονοπώλιο) μια χαρά την πάει την δουλειά στην Αγγλία. Έχει συμβατικές μονάδες, εξάγει και ρεύμα από την Γαλλία, και αν της δώσουν πολύ καλά λεφτά, ίσως φτιάξει πυρηνικό και στην Αγγλία. Οι συμβατικές και οι πυρηνικές μονάδες παράγουν ρεύμα. Τα αιολικά της παράγουν πρόσθετο εισόδημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου