Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Inside Story 2: Πόσα κιλά βρώμικο λιγνίτη έχουμε εξοικονομήσει με €1 δις επιδοτήσεις ετησίως για 5.000 μεγαβάτ ΑΠΕ αρχικού κόστους περίπου €9 δις?

Πόσα κιλά λιγνίτη εξοικονομούμε με € 1 δις επιδοτήσεις για ΑΠΕ ετησίως? Μηδέν? Ένα κιλό? 100 κιλά?

Επειδή το 95% βαριέται να διαβάζει, αναλογιστείτε το εξής:  Εάν τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε στην Ελλάδα και που επιδοτούμε με 500-600 ευρώ ετησίως, είχαν εξοικονομήσει 1.000 τόνους λιγνίτη αξίας €Χ (δεν έχω ιδέα πόσο κάνει ένας τόνος λιγνίτη), θα μας έλεγαν ότι για €500 εκατομμύρια ετησίως εξοικονομούμε €Χ λιγνίτη. Το Χ όμως είναι μάλλον ΜΗΔΕΝ (τόσο είναι στην Γερμανία), και για αυτό φέρνουν την Greenpiss να παρουσιάζει υποθετικούς θανάτους από τον λιγνίτη!  Χωρίς φυσικά να λένε πόσους θανάτους εξοικονόμησαν τα αιολικά (αλλά ακούνε θανάτους από λιγνίτη στην Πάρο και λένε "τελικά να πούμε ναι στα αιολικά".  Τα λεγόμενα της Greenpiss δεν αξίζουν το ρεύμα που κατανάλωσαν για να τα γράψουν. Η Greenpiss είναι ένα από τα πληρωμένα παπαγαλάκια των 4 ατόμων (ίσως 5-6) που προωθούν ΑΠΕ και αέριο στην χώρα μας.  Για το προσωπικό και μόνο συμφέρον τους.   Όταν υπάρξει στατιστική για το πόσα γραμμάρια λιγνίτη ή πόσους θανάτους εξοικονομούμε με τα €500 εκατομμύρια τον χρόνο σε αιολικές επιδοτήσεις, σας υπόσχομαι να την μεταφέρω εδώ.

Επιδημιολογικές μελέτες, καλού-κακού, εδώ και εδώ.

Και επειδή ξέρω ότι η απάντηση είναι "μηδέν" για τον λιγνίτη, ίσως να ρωτήσω:  Πόσα κυβικά μέτρα φυσικό αέριο εξοικονομούμε ετησίως με € 1δις επιδοτήσεις, επίσης ετησίως, για ΑΠΕ?  Δεν έχω απάντηση για αυτό το ερώτημα (δηλαδή εξοικονόμηση αερίου με ΑΠΕ). Αλλά έχω απάντηση για το αντίστοιχο ερώτημα για την Ιρλανδία και την Γερμανία. Εκεί, πρώτον οι ΑΠΕ αύξησαν την κατανάλωση αερίου λόγω μειωμένης αποδοτικότητας από την μεταβλητή χρήση, και δεύτερον, στην Γερμανία οι μονάδες αερίου έγιναν ασύμφορες, για τον ίδιο λόγο, και έκλεισαν :



1) Επειδή η Ιρλανδία έχει πολλά αιολικά, εξισορροπεί την μεταβλητή αιολική ηλεκτροπαραγωγή με μονάδες αερίου διπλού κύκλου.  Τα αιολικά αναγκάζουν σε μεταβλητή λειτουργία αυτές τις μονάδες αερίου με αποτέλεσμα αυξημένη φθορά σε αυτές, μείωση της αποδοτικότητας καυσίμου από 55% σε 32%  -- καίνε δηλαδή περίπου το διπλό καύσιμο από το εάν λειτουργούσαν σταθεράελαφρά αυξημένες συνολικές εκπομπές CO2 (δηλαδή κατανάλωση καυσίμου) και όλη η άσκηση είναι ακριβότερη από όσο προβλεπόταν. Δεν τα είπα, εγώ, άλλος τα είπε (με παραπομπές σε βιβλιογραφία), εγώ απλά τα μετέφερα.  Επιβεβαιώνει το ότι η όποια εξοικονόμηση από την έγχυση αιολικού ρεύματος πάει χαμένη από την αυξημένη κατανάλωση λόγω μειωμένης αποδοτικότητας. Και η Ιρλανδία χρησιμοποιεί και αντλησιοταμίευση για να βελτιώσει τις αποδόσεις των αιολικών, Και παρ' όλα αυτά...

2) Η απάντηση για την Γερμανία είναι πιο απλή:  Η Γερμανία δεν καίει αέριο για ρεύμα (παρά σε ασήμαντες ποσότητες) επειδή α) το αέριο τους είναι πανάκριβο (και έχουν πιο φθηνό και πιο απρόσκοπτο αέριο από εμάς) και β) οι μονάδες αερίου, ακόμα και οι σύγχρονες, ταχείας απόκρισης, με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, έκλεισαν επειδή δεν συμφέρουν σε διαλείπουσα λειτουργία σε αυτόματη μετάφραση εδώ (το μετέφερα εδώ τον Αύγουστο του 2016). Προφανώς δεν έχουν καλά ΜΑΜΚ και ΑΔΙ εκεί... Αλλά πριν κλείσουν, το 2013, αποτυπώθηκε, ότι πράγματι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν από την αυξημένη χρήση αερίου αλλά ότι οι ΑΠΕ αύξησαν αυτές τις εκπομπές CO2, και την κατανάλωση φυσικού αερίου εξ αιτίας της μεταβλητότητάς τους, και αυτά ΠΡΙΝ την αύξηση χρήσης λιγνίτη και λιθάνθρακα μετά το κλείσιμο μερικών πυρηνικών.

Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας πώς θα πάει η ηλεκτροδότηση με αέριο και ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ίσως ο Σταθάκης να ξαναθυμηθεί το θέμα τον επόμενο χειμώνα που θα συνεδριάζει με αστρολόγους και μετεωρολόγους για να δει αν θα έρθει το καράβι απ' τ' Αλγέρι.

 Έχουμε ένα παρανοϊκό, δήθεν ενεργειακό, δήθεν σχεδιασμό, που βασίζεται σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ και εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα 4-5 μασκαράδων που παριστάνουν τους ενεργειακούς βαρόνους.   Που φοβούνται την ΔΕΗ γιατί έτσι και κάνει 1-2 σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, τους έστειλε πίσω από εκεί που ξεκίνησαν.  Για αυτό έχουν επιστρατεύσει τους γνωστούς και μη παπαγάλους, για αυτό έφτιαξαν γυαλιστερή ιστοσελίδα δήθεν ποικίλης ύλης με φυτεμένη προπαγάνδα εξαπάτησης του κόσμου και αποτελειώματος της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυστηρά και μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα. Ο Σταθάκης και ο Τσίπρας που βρίσκονται σε όλα αυτά? Μα όπου και ο Κυριάκος και ο Χατζιδάκις!

Έχουμε εγχώριο καύσιμο.  Φοβούνται την ΔΕΗ γιατί μόνο η "κακιά" ΔΕΗ με τους "καλοταϊσμένους" εργάτες της έχει κάνει οποτεδήποτε σοβαρές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις. Την φοβούνται γιατί μία ευέλικτη λιγνιτκή μονάδα με 40% απόδοση καίει το μισό καύσιμο από μία μονάδα με 20% απόδοση και τους ξαναστέλνει στην εμπορία μεταχειρισμένων χωματουργικών οχημάτων.   Την φοβούνται γιατί κάθε χειμώνα, τον τελευταίο καιρό, ρίχνουμε τον καφέ με μέντιουμ για να μην έχουμε μπλακάουτ. Την φοβούνται επειδή έχουμε ξεπεράσει τους λεγόμενους στόχους για ΑΠΕ. Με τα υδροηλεκτρικά μέσα. Και αν βάλουμε και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (ή μήπως δεν μετράνε?)...  Την  φοβούνται γιατί σκάει η φούσκα των ΑΠΕ στην ΕΕ, και mon Dieu τι θα κάνουμε χωρίς χαρτζιλίκι.    Όλα για προσωπικά συμφέροντα των 4-5. Μήπως φτάνει πια?

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

ΑΚΟΥ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΩΡΑ!
" ... διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, για να δουλέψει το Χρηματιστήριο Ενέργειας"
Το'πε ο πούστης!

archaeopteryx είπε...

έτσι του είπανε αυτοί που ακούει, έτσι είπε. Θυμάμαι το χρηματιστήριο ενέργειας. ΕΝΡΟΝ λεγόταν. Και ΄σήμερα λέγεται EDF αλλά δεν φτάνει ως εδώ...

Ανώνυμος είπε...

Τα επιχειρήματα της Γρηνπης και της Βεβεέφ, μήπως είναι τα επιχειρήματα Καλλιτσάντση? Για κάνε σύγκριση

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο θα ακούσουμε...;!
Όλα Χ(Κ)ρηματιστήριο

προς ενημέρωση,αν δεν είναι ήδη γνωστά...

Greek Lignite reserves and characteristics
https://gr.boell.org/en/2015/12/16/greek-lignite-reserves-and-characteristics


Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα...
http://gr.boell.org/el/2017/05/12/paroysiasi-meletis-energeiaki-ftoheia-stin-ellada
και σε pdf
https://gr.boell.org/sites/default/files/energeia_final.pdf
Ο Χρυσόγελλος ήταν στους Οικολόγους ή κάνω λάθος...;
Πάντως από το λίγο που διάβασα προτείνουν τις γνωστές ΑΠΕ...(Αιολικά,ΦΒ)

Ανώνυμος είπε...

Coal prices and charts
https://www.quandl.com/collections/markets/coal

Ανώνυμος είπε...

http://www.independent.co.uk/environment/india-solar-power-electricity-cancels-coal-fired-power-stations-record-low-a7751916.html?cmpid=facebook-post

Ανώνυμος είπε...

https://www.technologyreview.com/s/604323/india-and-pakistans-continued-love-affair-with-coal/

archaeopteryx είπε...

"India has cancelled plans to build nearly 14 gigawatts of coal-fired power stations – about the same as the total amount in the UK – with the price for solar electricity “free falling” to levels once considered impossible. In January last year, Finnish company Fortum agreed to generate electricity in Rajasthan with a record low tariff, or guaranteed price, of 4.34 rupees per kilowatt-hour (about 5p). Mr Buckley, director of energy finance studies at the IEEFA, said that at the time analysts said this price was so low would never be repeated. But, 16 months later, an auction for a 500-megawatt solar facility resulted in a tariff of just 2.44 rupees – compared to the wholesale price charged by a major coal-power utility of 3.2 rupees (about 31 per cent higher). “For the first time solar is cheaper than coal in India and the implications this has for transforming global energy markets is profound,” Mr Buckley said".

Τα δύο (το φθηνό φ/β ρεύμα και η απόφαση να μην χτίσουν τις ανθρακικές) , δεν είναι σαφές σε μένα ότι σχετίζονται. Και δωρεάν να είναι το φ/β ρεύμα, υπάρχει για 5, 6, 7 ώρες την ημέρα.

Μάλλον σχετίζεται με απόφαση της Ινδίας είτε να βρει αλλού ρεύμα, ή να μείνει ακόμα "αειφόρα", δλδ, υπανάπτυκτη. Αλλά δεν ξέρω αρκετά για την Ινδία για να έχω άποψη

Ανώνυμος είπε...

Βίας 8 ώρες την ημέρα να κρατάει η μπαταρία του ΦΒ...
Από την μακρινή Αυστραλία,

https://www.solarchoice.net.au/blog/how-much-energy-storage-capacity-do-you-need

Tony September 21, 2016 at 9:22 pm

Hi, I have a 2 kW roof top array. I’m considering installing nickel iron batteries to be able to store the solar energy that I don’t use so I can use it in the evening. How many batteries will I need? What size voltage and amp hours?

Reply

Solar Choice Staff September 29, 2016 at 12:05 pm

Hi Tony,

Any reason you’re looking into nickel-iron, or are you entertaining other options as well? You can compare a range of battery products using our Battery Storage Product Comparison Tool.

Additionally, you can get quotes from installers in your area by filling out our Solar & Battery Quote Comparison Request form – to the right of this page.

https://www.solarchoice.net.au/blog/solar-choice-battery-storage-product-lifespan-comparison-tool

άντε να δούμε πόσο θα του κρατήσει η μπαταρία...

Ανώνυμος είπε...

Energy policy of India
https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_policy_of_India


Energy policy of Pakistan
https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_policy_of_Pakistan

archaeopteryx είπε...


Τα "μισά" news είναι πάντα fake news.

Πῶς κατασκευάζονται "ειδήσεις" για παπαγάλους (που δουλεύουν για αεριτζήδες και ΑΠΕτζήδες) από την μακρινή Ινδία