Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Πόσο αφελής είμαι...

Σκεφτόμουνα πόσο αφελής είμαι… Λες και τα ενεργειακά που μας σερβίρουν έχουν καμιά σχέση με «αλήθεια» ή «επιστήμη», , ή νόμους της θερμοδυναμικής. Λες και ο,τιδήποτε μας σερβίρουν, εδώ και ένα χρόνο (ή εδώ και 30, ή 60, ή 90 χρόνια), έχει πάνω από 20% δόση αλήθειας…

Σκεφτόμουν λοιπόν… (1) την κλιματική αλλαγή, (2) την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, (3) τα μέτρα που οι άνθρωποι λένε ότι μπορούν να πάρουν για την κλιματική αλλαγή (ανθρωπογενή ή όχι), (4) τον πιθανό αντίκτυπο, όλων αυτών, στα ενεργειακά, (5) την επιρροή της παγκόσμιας οικονομίας και του φόβου της εκτός ελέγχου ύφεσης στην Ελλάδα, (6) όλα αυτά, σαν συμπτώματα του παγκόσμιου χλιαρού πολέμου που παίζεται εδώ και καιρό, (7) ποιοι παίκτες ελέγχουν ποιο παιχνίδι, (7.α) γενικά και (7.β) στην Ελλάδα , (8) πώς έχει αποκτήσει πολιτικές πτυχές το παιχνίδι, που, αναπόφευκτα, (9) θολώνει τα νερά και κάνει επουσιώδη την επιστήμη ή την τεχνοκρατική προσέγγιση και, τέλος, (10) τι γίνεται – πράγματι – τόσο καιρό στην Ελλάδα.

Πολλά και βαρετά θέματα, θα μείνω στο #10, το τελευταίο:

Στην Ελλάδα, από την μεταπολίτευση και μετά φτιάχτηκε μία νέα τάξη πραγμάτων βασισμένη (α) στις ελπίδες ενός λαού, (β) στα παραμύθια και τις πλάνες του Πασόκ, (γ) στην ενοχή και την παντελή αδυναμία της «δεξιάς» να επαναπροσδιοριστεί, και (δ) στην τεχνητή αγκύλωση των διαπλοκοκρατούμενων ΜΜΕ και του άρρωστου συνόλου «αξιών», «ηθών», «πολιτικού λόγου» και πλήρους μαλάκυνσης που μας έχουν φέρει.


Στην Ελλάδα κάνουν, εδώ και καιρό, κουμάντο οι Γερμανοί. Διακριτικά από το 1979 έως το 1989, και φως φανάρι ξεκάθαρο, από την εποχή του Μητσοτάκη, και επίσημα και με βούλα από τον Σημίτη. Αυτοί ελέγχουν το νέο ελληνικό κεφάλαιο, αυτοί ελέγχουν τους πολιτικούς, τα κόμματα, τα είδη κιγκαλερίας, τα είδη υγιεινής, τον …αντιαμερικανισμό, τον ΟΤΕ, την ΟΑ, τα συνδικάτα, την ΔΕΗ. Τα πάντα, πλην ίσως μερίδας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Και λέω «μερίδας», γιατί μερικοί εφοπλιστές έχουν τσιμπήσει στην αγορά αερίου (από την Αφρική κυρίως) που δένει με τα Γερμανικά σχέδια.


Οι Γερμανοί, απλά και σε περίληψη, θέλουν Ρώσικη ενέργεια, τους βολεύει να θέλουμε και εμείς λιγάκι (όχι πολύ), ευχαρίστως μας πουλάνε καζάνια τεχνολογίας 1950 για συμβατικό ρεύμα, και πρέπει να μας πουλήσουν αιολικά τεχνολογίας 1960 για να έχουν εξαγωγές στα μέρη τους. Το θεωρητικό και ιδεολογικό υπόβαθρο είναι εύκολο. Εδώ λαδώνουν αβέρτα για τηλέφωνα, ηλεκτρομηχανολογικά, νόμους, και αποφάσεις Δ.Σ., και θα κολλήσουν σε …ιδεολογίες; Ντόπιοι σύμμαχοι και δοσίλογοι άφθονοι, διαβάστε το who is who στους διαπλεκόμενους και όλους τους ενεργειακούς, τηλεπικοινωνιακούς, και λοιπούς κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες», η Ελληνική οικονομία από το 1989 και μετά είναι η πίσω αυλή, ο μικρός δορυφόρος, ο σκουπιδότοπος, το φτηνό παράρτημα, της Γερμανικής. Γιατί να το κρύβομεν άλλωστε; Τιμή μας και καμάρι μας.

Θα με ρωτήσετε «μα τι με νοιάζει και τρώγομαι»; Η απάντηση είναι απλή: Πρώτον, δεν γουστάρω μπαρούφες και θίγομαι όταν υπάρχουν λαμόγια που αγνοούν τον 2ο Νόμο. Δεύτερον, δεν μου αρέσει η αποβιομηχάνιση, και η αύξηση στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, για να κονομάνε στην …Γερμανία. Τρίτον μου αρέσει (ή μου άρεσε) η Ελλάδα και, καλώς – κακώς, τα βουνά της και τα τοπία της. Με εξαίρεση το Ελληνικό τοπίο, τα περισσότερα μέρη του Δυτικού κόσμου είναι πολύ πιο λογικά να ζεις και να εργάζεσαι, και τα υποβρύχια δεν ...μπατάρουν, ή, αν μπατάρουν, πληρώνεσαι ρήτρες.


Με εξαίρεση τα λίγα γεωπολιτικά μας (που φαίνεται να τα έχουμε παραδώσει αμαχητί), έχουμε γίνει μία ψιλοάχρηστη περιθωριακή χώρα, που πληρώνεται για να μην παράγει, να μην καλλιεργεί, να μην έχει παράδοση, να μην έχει ιστορία, αλλά να συντηρείται με δανειάκια, για να ψωνίζει από τους πιστωτές της και για να κρατάει τον κόσμο της εδώ, κατά προτίμηση με άφθονους Αφρο-Ασιάτες μετανάστες (καλύτερα και αυτοί εδώ, παρά εις τας Ευρώπας). Και για να σκάβει τα βουνά της για να πουλάνε σαβούρες οι Γερμανοί, χωματουργικά οι χωματουργοί και αέριο οι Ρώσοι και οι Βορειοαφρικάνοι.

Η …κλιματική αλλαγή είναι για σάλτσα και με τα προσχήματα πεσμένα, δεν χρειάζεται καν. Το Πασόκ φτάνει. Και η ΝΔ; «Ναι» δεν ψήφισε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ; Τώρα θα δείτε ανάπτυξη και τουρισμό. Τώρα θα δείτε πως θα αλλάξει η κατάταξή μας στην τιμή του ρεύματος…

Οι εικόνες είναι από το http://olympia.gr/2010/06/07/peratikos-simitis-papandreou/ και http://100greekblogs.blogspot.com/2010/05/siemens_23.html. Εντελώς συμπτωματικές.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός Αρχαίε.
Κανείς από αυτούς δεν αγαπά την Ελλάδα.

nikos είπε...

..εξαιρείται βεβαία .. ο μίζερος πάντα Κ. Σημίτης ..που ..τα γ@@@σε τη μάνα

nikos είπε...

ούτε για λαϊκό η ειδικό δικαστήριο ..δεν κάνει ο τσόγλανος