Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκαν τα λεφτά (και θα το συνηθίσετε)


Πολύς κόσμος, αντιπολιτευόμενος ή διαμαρτυρόμενος, έχει χλευάσει την έκφραση «Λεφτά Υπάρχουν». Κι, όμως, 8 μήνες αφού ξεκίνησα να υπερασπιστώ την τιμή του Δεύτερου Νόμου, καταλήγω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έλεγε ψέματα. Λεφτά υπάρχουν!

Αν η τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ αυξηθεί κατά 30% (χωρίς να αυξηθούν τα έξοδά της), η ΔΕΗ θα εισπράττει περίπου €1,5 δις παραπάνω τον χρόνο, από τους λογαριασμούς ρεύματος. Αν το κόστος αυξηθεί κατά 60% (εκεί έχουν πει ότι θέλουν να το πάνε), θα εισπράττει €3,0 δις παραπάνω τον χρόνο.

Με τον σημερινό τρόπο ζωής, μπορούμε να κόψουμε την ψυχαγωγία, τα περιττά έξοδα, το φροντιστήριο, το εξοχικό, τα καινούργια ρούχα κλπ. Μπορούμε ακόμα και να κηρύξουμε πτώχευση, προσωπική, εταιρική, ή κρατική, και να μην ξεπληρώσουμε δάνεια. Αυτό που δύσκολα μπορούμε να κόψουμε είναι το ρεύμα. Ακόμα δυσκολότερα το νερό. Η ζήτηση για ρεύμα είναι σχετικά «ανελαστική». Αυτό σημαίνει ότι εάν η ΔΕΗ αυξάνει (σιγά σιγά, για να συνηθίσουμε – το άκουσα, αυτό το χυδαίο, αργά χτες το βράδυ), η ΔΕΗ θα έχει προβλέψιμα, και σχεδόν σίγουρα ,πρόσθετα, έσοδα €3 δις τον χρόνο. €3 δις, από συνδυασμό αύξησης στα τιμολόγια και στα τέλη υπέρ ΑΠΕ (θα το μοιράσουν για να μην φαίνεται όλο στις ΑΠΕ).

Όπως νομίζω εξηγήθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση, €3 δις ετήσια καθαρά έσοδα, μπορούν να μεταφραστούν σε εφάπαξ «επένδυση» περίπου €18 δις. ( 3/(0,7*12% + 0,3*30%), που στον απλοϊκό αυτό υπολογισμό υποθέτει ότι έχει 30% ίδια κεφάλαια με αναμενόμενη ετήσια απόδοση 30% και 70% δανειακά κεφάλαια με ετήσιο επιτόκιο 12%.

Αυτό που ξέρουμε, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ότι αυτή η δουλειά είναι στημένη από πριν το 2007 (ίσως από το 2000). Υπάρχουν εταιρίες φτιαγμένες επί τούτου, σε συνεργασία με ξένες και ελληνικές εταιρίες παραγωγής ρεύματος, και υπάρχουν επενδυτικές εταιρίες, με λεφτά εκλεκτών πλουσίων, και όλοι αδημονούν, άλλοι να κερδίσουν από την προνομιακή επένδυση υψηλής απόδοσης και χαμηλού ρίσκου, άλλοι από την προμήθεια των μηχανημάτων, άλλοι από τα δικαιώματα ρύπων, και όχι μόνο, όπως είδαμε χτές.

Αυτό που μας είπε ο Πρωθυπουργός, ότι «λεφτά υπάρχουν» ήταν αλήθεια. Είναι τα δικά μας λεφτά (στον λογαριασμό της ΔΕΗ, εκχωρημένα εσαεί σε πλούσιους επενδυτές, και σε τράπεζες, χωρίς δικαίωμα επιλογής από μέρους μας. Αυτό είναι το νόημα και του project finance, που ανέφερα προχτές. Για το εάν ήταν χρήσιμο το καινούργιο αεροδρόμιο, δεν το ξέρω, αλλά 1) το χρωστάμε, 2) θα το δώσουμε φτηνά σε κάποιον όπου να 'ναι. Για το εάν είναι χρήσιμη η Αττική Οδός, επίσης δεν ξέρω, αλλά την χρωστάμε, και την πληρώνουμε. Και, η Αττική Οδός, έχει μικρό ρίσκο για τον επενδυτή και τον πιστωτή, εκτός εάν αρνηθούμε να δίνουμε διόδια… Το ρεύμα, και το νερό, δεν έχουν κανένα ρίσκο.


Και γίνεται χειρότερο. Το να πληρώνουμε €3 δις τον χρόνο, για να μην έχουμε ρεύμα, είναι ανώμαλο. Η Αττική Οδός είναι εκεί, πάντα, την βλέπεις, την χρησιμοποιείς. Το αιολικό ρεύμα, υπάρχει μόνο όταν φυσάει. Δεν διάλεξα την μέρα, σήμερα, να γράψω αυτό το κείμενο, προχτές το ξεκίνησα. Σήμερα, συμπτωματικά, δεν φυσάει. Ούτε στα Βαρδούσια, ούτε στην Ευρυτανία, ούτε στην Κρήτη, ούτε στις Κυκλάδες, ούτε στην Σκύρο, ούτε στην Λακωνία. Είτε βάλουμε 1.000 αιολικά, είτε βάλουμε 100.000 αιολικά, για όσα μας βάλουν (και τα πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ με τα «λεφτά που υπάρχουν») είναι πεταμένα, αντιπαραγωγικά, διπλοπληρωμένα λεφτά. Για να έχουμε ρεύμα σήμερα, που δεν φυσάει, πρέπει να έχουμε εφεδρεία, stand-by, όσο εγκατεστημένο «δυναμικό» πληρώσαμε για να …κάθεται. Όπως και στην Αγγλία, 1-2 μήνες τώρα. Ανώμαλο.


Με €3 δις τον χρόνο έχετε καλύτερη παιδεία, φίλτρα στην Πτολεμαΐδα, συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών… διαλέξτε. Και μην πιστεύετε ούτε τα περί CO2, ούτε τα περί κλίματος, ούτε τα περί καρκίνων. Μελέτη της ίδιας της Ε.ΟΝ δείχνει ότι ακριβώς λόγω της αναποτελεσματικότητας της χρήσης εφεδρείας, οι εκπομπές CO2 δεν μειώνονται. Τα περί κλίματος, νομίζω τα έχουμε εμπεδώσει. Για τους καρκίνους που φοβάται ο ευαγγελιστής του «θα συνηθίσετε», οι τεχνικές λύσεις υπάρχουν και αρμόδιος είναι ο ευέλικτος κύριος Λοβέρδος.

Τις βαρετές πτυχές περί αδυναμίας τραπεζών, πρεμούρας επενδυτών , ξεπλύματος χρήματος, κλπ, θα τις βρείτε στους Διαλόγους Αρχαιοπτερύγων, μην σας ζαλίζω. Σημασία έχει ότι η προφητεία «Λεφτά υπάρχουν» επαληθεύεται. Είναι στην αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ (και αύριο, της ΕΥΔΑΠ, και όχι μόνο), και είναι τα δικά μας λεφτά.

Και η άλλη προφητεία του Πρωθυπουργού, στην ΔΕΘ, προεκλογικά, το 2009, δυστυχώς θα επαληθευθεί. Τότε, χειροκρότησα. Τώρα, θα το ...συνηθίσω.

Η πρώτη εικόνα είναι από εδώ.

14 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Και, φυσικά, ευχαριστώ τον Π-Π. το αλλενάκι, τον horribillis, τον a-a, τον Νίκο και 1-2 άλλους αφανείς ήρωες για την βοήθεια τόσους μήνες, που κατέληξε στο να βρούμε και εμείς, επιτέλους, τα λεφτά.

Και τον "τιραμόλα" ευχαριστώ, γιατί στο ψάρεμά του, μας ανήγει τα μάτια.

a. horribillis είπε...

Και φαντάσου να βγει ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί μείωση των αέρηδων για παρατεταμένες μέρες!

Ανώνυμος είπε...

Μετά την ΕΡΤ και το ΔΕΤΕ και τις ΑΠΕ πρόσεξε μην σου βάλουν και τα διόδια στην ΔΕΗ

porta porta είπε...

Mην ξεχναμε οτι η ΔΕΗ πληρωνει εφορια !!! Το Δημοσιο εισπραττει και απο εκει και απο ΦΠΑ σε αυξημενα τιμολογια κλπ κλπ...

Ειπσης στο σχεδιο ειναι η αποκρατικοποιηση του ΟΠΑΠ. Το Δημοσιο εχει 35% με αξια 2-2.5Δις ευρω! Τωρα θα μου πεις θελεις τα 2.5 και οχι το 35% της αγελαδας για αρμεγμα καθε μηνα??? Εγω οχι. Οι ΠΑΣΟΚΟΙ ναι.. να δω και τους ενδιαφερομενους αγοραστες να σας πω.. χαχαχααα

ΠΠ

porta porta είπε...

"Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως στο discount με το οποίο δίνονται τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε της Εθνικής είτε της Πειραιώς επιχειρείται να ενσωματωθεί ο κίνδυνος από περαιτέρω «απομείωση των χαρτοφυλακίων τους»"

να κι αλλα λεφτα !!! πολλα..Δις

ΠΠ

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως λεφτά υπάρχουν.
Το θέμα είναι πως τα τέρατα που ορίζουν τις τύχες μας δεν θέλουν να ζούμε καλά.

Ο έλεγχος τιμών ενέργειας και τροφών είναι σε γραμμή με τα πολύπλευρα σχέδια του ΟΗΕ για μείωση παραγωγής CO2 κατά 80% μέχρι το 2040. Η οποία μείωση βέβαια είναι μόνο εφικτή με μείωση του αριθμού των ανθρώπων.

Δεν ξέρω αν προσέξατε πως σχεδόν ολη η βιομηχανική παραγωγή του κόσμου έχει μεταφερθεί στην Κίνα, που λειτουργεί χωρίς νόμους σε σημείο oπου απο την τοξικότητα πολλά ποτάμια και ρυάκια πιάνουν φωτιά. Με τον πληθυσμό στο 1,4 δις οι κρατούντες ψαχνουν για λόγο και αφορμή να κάνουν 50% μείωση. Ο Μαο που έφαγε κάπου 60 εκατομύρια αποδείχτηκε πολύ λίγος.

Δεν μας χρειάζονται πια. Ο Bill Gates εδώ εξηγεί και μαθηματικά πως μας θέλουνε νεκρούς.

Οι μεγάλοι αυτού του κόσμου πιστεύουν πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης και έχουν το δικαίωμα να κάνουν οτι θέλουν. Έχουν καταλάβει τους κυβερνητικούς μηχανισμούς όλου του κόσμου και προειδοποιούν πως η υπακοή στις διαταγές του κράτους είναι μονόδρομος.
Κοιτάξτε τι "παράγουν" για να μας πείσουν και πιο πολύ βέβαια τα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

To ultra κλειστό επάγγελμα των επιθεωρητών ενεργειακών κάτι για τα κτήρια πως σου φαίνεται Αρχαίε?
Γερή κονόμα.

porta porta είπε...

Orestie, αναρωτηθηκες ΓΙΑΤΙ χρειαζομαστε τα Πρασινα Πιστοποιητικα για σπιτια, γραφεια, καταστηματα?
ΓΙΑΤΙ ?? Ποιος εβγαλε τα στανταρντς? Ειναι οκ με τα σημερινα κλιματικα δεδομενα..??!! Ειναι αναλογα με την περιοχη της Ελλαδος?
Ποιος σου μου αφερει το δικαιωμα επιλογης με ΝΟΜΟ?? Δηλ τα σπιτια στα χωρια μας τι θα τα κανουμε? Σταυλους?? και αν αργοτερα ερθει μετρο για τοςυ σταυλους και το πρασινο κατοικειν των ζωων??

Πολυ επικινδυνη Νομοθεσια Γυψου !

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

porta porta
Το σοσιαλιστικό καθεστώς πάντα είναι ενάντια στην ατομική ιδιοκτησία.
Όπως είναι και εθισμένο στην απομύζηση χρημάτων.
Με το κόλπο μιας υποτιθέμενης κλιματικής αλλαγής και υιοθετώντας την Γκόρια ρητορική οι Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ πετυχαίνουν να είναι ιδεολογικά συνεπείς αλλά και να βρούν δωρεάν χρηματοδότηση από τα κορόιδα.

porta porta είπε...

Επιμενω οτι ειναι νταβατζιλικι με προεκτασεις...
Φυσικα και ενοχλει ο Ελληνας με δικο του ΣΠΙΤΙ !!! πουθενα αλλου δεν συμβαινει αυτο, αναλογικα παντα.
Εαν σου παρουν το σπιτι... μετα θα βγεις να φωναζεις??/ ΟΧΙ θα εισαι αστεγος και θα τρεχεις να βρεις να φας εσυ και τα παιδια σου.
Το Σχεδιο ειναι μεγαλο και επικινδυνο. Για μενα το σπιτι μου ειναι πρασινο, δεν το βλεπει ο ηλιος και δεν το βαραει ο αερας, ειναι Δυτικο. Γιατι πρεπει να παρω χαρτι? Δεν θελω και να το πουλησω. Εαν ειναι να το μεταβιβασω, η κορη μου θα αποφασισει εαν το θελει η θα το κανει πολυκατοικια.

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει καταθέσει πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και προγράμματα υποδομών.

Ναυτεμπορική: Διχάζει το ευρωομόλογο

Ανώνυμος είπε...

30% αύξηση στο ρεύμα θα πεθάνει την βιομηχανία και τον πληρωρισμό όπως και να το μοιράσουν. Και σε καιρό τοπικής ύφεσης και παγκόσμιας ύφεσης είναι ταφόπλακα

nikos είπε...

archaeopteryx-τι μου θυμίζεις ..τι ..????

archaeopteryx είπε...

ενεργειακοί επιθεωρητές... Εκμαυλισμός και σταλινική δηγμιουργία κατασαρίδων και άλλων εντόμων. Κρίμα, γιατί φυσικά και όλα τα σπίτια μπορούν να γλυτώσουν λεφτά στην ενέργεια.