Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Πράσινες θέσεις εργασίας (3)

Δεν ξέρω ποιος του γράφει τις ομιλίες του ΓΑΠ, αλλά να τους βοηθήσω, εν όψει ΔΕΘ, με το άλλο μεγάλο παραμύθι του.  Πολλά παραμύθια μας έχει σερβίρει ο Πρωθυπουργός, και οι Πράσινες Θέσεις Εργασίας είναι από τα χυδαιότερα.


Από την καταπράσινη New York Times (που για ένα διάστημα πρόπερσι έμοιαζε με διαφημιστικό φυλλάδιο της Siemens):  http://www.nytimes.com/2011/08/19/us/19bcgreen.html?_r=1&scp=1&sq=green%20jobs&st=cse.  Όλα τα κρατικά λεφτά (των ΗΠΑ) και όλη η μπουρδολογία του εκεί ΓΑΠ (Ομπάμα τον λένε τον ΓΑΠ στην Αμερική), δεν είχαν αποτέλεσμα (και η Αμερική διέθεσε και σοβαρά λεφτά και έχει και λίγη τεχνολογική υποδομή).  Τρίχες.  Μαραγκοί και ηλεκτρολόγοι για εγκαταστάσεις ηλιακών.  Που ακριβαίνουν το ρεύμα και επιβαρύνουν με την επιδότηση τον φορολογούμενο.


Το ότι οι Πράσινοι NYT το έγραψαν, έγινε είδηση στην επενδυτική κοινότητα: http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article/582154/201108191845/Green-Jobs-Red-Faces.htm

Οι Ισπανοί και οι Άγγλοι το διαπίστωσαν από πρώτο χέρι:  Οι "πράσινες" θέσεις εργασίας δημιουργούν ανεργία.  Η κοινή λογική το λέει ότι εάν ακριβύνεις το ρεύμα, απλά ακριβαίνεις το κόστος ζωής, μειώνεις το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνεις την βιομηχανική δραστηριότητα.  Και είναι χυδαίο το ψέμα, κύριε ΓΑΠ, γιατί παίζει στον πόνο και τον φόβο του φουκαρά.

21 σχόλια:

nikos είπε...

αυτά και αλλά χειρότερα μας έχουν πασάρει εδώ ...για να δούμε πότε πρόκειται να αντιδράσουμε ??

Ανώνυμος είπε...

Οι πράσινες θέσεις εργασίας έχουν ειδικά χαρακτηριστικά;
«Ο όρος “Πράσινες Θέσεις Εργασίας” είναι ευρύτατος και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες εμπεριέχουν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον υπό την έννοια πως προστατεύουν οικοσυστήματα, μειώνουν τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, περιορίζουν την προκαλούμενη ρύπανση κ.ά.. Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν από γεωργικές εργασίες, δράσεις στην βιομηχανία, τις ανανεούμενες πηγές ενέργειας, τις μεταφορές, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις ΤΠΕ κ.ά….»
http://eliki.ionio.gr/greenLab/?page_id=83

Τελευταία από Δελτία Τύπου Οικολόγων όλο για τέτοιες θέσεις διαβάζω…

Ανώνυμος είπε...

Η ίδρυση ΜΚΟ για λαμογιές από μέλος οικογένειας είναι πράσινη θέση εργασίας???

Ανώνυμος είπε...

Οι ΜΚΟ, είναι άλλο θέμα. Αυτές πια έχουν θεσμικό ρόλο στο εσωτερικό και εξωτερικό. Εκτός από στελέχη, οι περισσότεροι υπάλληλοί τους μάλλον από τον ΟΑΕΔ πληρώνονταν χωρίς να επιβαρύνονται οι οργανώσεις. Οι υπόλοιποι…. Εθελοντές με τα πορτοκαλί μπλουζάκια.

Πάντως εκεί που θέλουν θα στείλουν την Μπιρμπίλη, μπορεί να κάνει κάτι και για τις ΜΚΟ.
Το πόστο είναι ιδανικό.
http://www.hellenicaid.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=245&cnode=34

http://www.hellenicaid.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=29&cnode=13

nikos είπε...

και το βάθος του κοιτάσματος λιγνίτη 350-400 μέτρα .. παγκόσμια πρωτοτυποια χιχχι...http://pontokomicom.blogspot.com/2011/08/blog-post_424.html

Ανώνυμος είπε...

Παράδειγμα εκτιμήσεων για πράσινες θέσεις εργασίας:
Σύμφωνα με την Greenpeace, η πράσινη ανάπτυξη θα μπορούσε να αποφέρει 256.020 έως 403.570 θέσεις εργασίας, όσο δηλαδή το 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας, μέχρι το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της κρίσης το τελευταίο 12μηνο χάθηκαν 120.000 θέσεις εργασίας.
Από τις παραπάνω θέσεις εργασίας, 98.470-155.220 αφορούν «πράσινες» θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες είναι έμμεσες θέσεις απασχόλησης, που πυροδοτούνται από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας, λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.
Εκτιμάται ότι για κάθε θέση απασχόλησης που δημιουργεί άμεσα η πράσινη οικονομία δημιουργούνται εμμέσως και 1,6 επιπλέον θέσεις σε ευρύτερους κλάδους της οικονομίας.

http://4epohes.com/articles/27/2381-430000-qq--

Μία ακόμα ερμηνεία για τον ορισμό των «πράσινων θέσεων εργασίας».
http://theopemptou.com/portal/envieconomy/164-greenjobs/595-greenjobs2.html

nikos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=TroTbsxzv2w&feature=player_embedded#!

Ανώνυμος είπε...

Οι πράσινες θέσεις εργασίες του ΠΑΣΟΚ. Μελέτες, GREENPEACE και φυσικά WWF. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να κάνουμε βήμα χωρίς να πάρουμε τη γνώμη και αυτής της οργάνωσης.
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?m=12340&rm=19482547&l=2

Ανώνυμος είπε...

"According to the Berlin Polytechnic University for Technology and Economy(HTW) there are currently about 80,000 jobs in the German photovoltaic industry, this reported by Welt am Sonntag.”

The 133,000 jobs claimed by the solar industry trade associations have not been reached by a long shot. According to the Berlin Polytechnic University, approximately 75% of the jobs are not even in the so-called hightech areas of manufacturing, but rather in distribution and installation."

επισης
Solarworld, based in Bonn, did better than most other German solar companies. For the first 6 months of 2011 it recorded a profit of €22.4 million, but that was down significantly from €34.8 million for the same period last year. Half-year sales plummeted 12% to €535 million
Konstanz-based Sunways AG’s 2nd quarter sales collapsed from €64.6 million to €38.7 million during the first half of this year, posting a loss of €2.5 million euros.

Things were even worse for Conergy. According to CO2-handel.de, the Hamburg-based company lost €41 million in the first 6 months of this year compared to a profit of €5 million for the same period last year.

Bavaria-based Phoenix Solar extended its losing streak, posting a loss of €21.1 million compared to a loss of €18.7 million for the same period last year. Sales plummeted 61% to €140.8 million.

Q-Cells in Bitterfeld-Wolfen plans to shut down a large portion of its solar cell production at facilities in Bitterfeld-Wolfen and shift it to Malaysia in a bid to stem the hemorrhaging red ink.

τα βρηκα στο http://notrickszone.com/
ThW

archaeopteryx είπε...

Οι Πράσινες θέσεις εργασίας είναι στην Γερμανία (αλλά η Κίνα εύκολα τους τρώει... δεν υπάρχει καμία υψηλή τεχνολογία στα φ/β και ό,τι έχει silicon βασιλεύει στην Άπω Ανατολή. οι τιμές των φ/β θα καταρρεύσουν (μέτρα από τώρα έως τα μέσα του 2012). Και άντε να πείσεις τους φτωχούς να βάλουν αιολικά και φωτοβολταϊκά για να μην ζεσταθεί ο πλανήτης το 2099 (που λέει ο Παπαγάλος Ζερεφός -- ποιός τον πληρώνει αυτόν;;;)

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα όμως και αν ισχύει αυτό που διαδίδουν τα ειδησεογραφικά «κανάλια eco…” (ότι σταδιακά αναμένεται αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας παγκοσμίως στον κλάδο των αιολικών πάρκων), στον κλάδο των φωτοβολταϊκών όντως, η κατάσταση έχει ήδη δείξει πόσο ρευστή είναι…
Ένα παράδειγμα:
«Η BP Solar κλείνει τη μονάδα παραγωγής που διαθέτει στις ΗΠΑ για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας αντί για την κατασκευή των πάνελ. Οι εγκαταστάσεις στο Frederick, του Maryland, δεν είχαν παραγωγή ηλιακών συλλεκτών από το περασμένο έτος, ενώ 80 εργαζόμενοι παρέμεναν στο γραφείο. Ορισμένοι από αυτούς τους εργαζόμενους θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Χιούστον, όπου μεταφέρθηκαν τα κεντρικά γραφεία της BP Solar πριν από λιγότερο από ένα χρόνο από το Σαν Φρανσίσκο.

http://www.greenbusiness.gr/10674/%ce%b7-bp-solar-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%89%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-panels-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84/

Ανώνυμος είπε...

Θα προσλάβουμε Αλβανούς να φυσάνε τις φτερωτές

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τον Ανώνυμο πράσινη θέση εργασίας είναι βασικά ότι ορίσει και όπως το ορίσει η όποια ΜΚΟ για να δικαιολογήσει τα φράγκα που παίρνει από το κράτος, δηλαδή από τους μαλάκες που πληρώνουν φόρο.

Με αυτό τον ορισμο κάθε κίνηση μείωσης ενεργειακού κόστους, από όποια επιχείριση και αν γίνει θεωρείται "πράσινη".

Ομως ο οικονομικός νόμος παραμένει: ότι δεν βγάζει τα λεφτά του σε μια ελεύθερη και ανοικτή αγορά είναι φούσκα. Η επιβίωση ΑΠΕ είναι δυνατή απλά και μόνο επειδή επιδοτούνται, δηλαδή τις πληρώνουν οι μαλάκες φορολογούμενοι. Αν η ταρίφα κατέβαινε ήμερα στα 13 λεπτά δεν θα έμενε ΑΠΕ ούτε για δείγμα.

Στην Ισπανία έχασαν χιλιάδες θέσεις όταν έπεσε η επιδότηση. Αυτά παθαίνουν οι φούσκες, σκάνε.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την άποψη του Kaymakchalan ότι όλη η ιστορία με τις ΑΠΕ είναι μια φούσκα και ότι σύντομα θα σκάσει. Οι ντόπιοι μικροεπενδυτές ή οι πολίτες που θα εμπλακούν ή θα πειστούν να επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς, όταν το αντιληφθούν φοβάμαι ότι θα είναι αργά…. Και να λάβουν υπόψη τους ότι η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και ότι τα σημερινά προϊόντα ΑΠΕ, σε χρόνο ρεκόρ θα θεωρηθούνται παλιά και ξεπερασμένης τεχνολογίας (που να απαιτούν και αντικάσταση)!
Φοβάμαι όμως πως μέχρι να «σκάσει» και αυτή η φούσκα και να ξυπνήσει ο κόσμος – σε διάφορα κράτη και όχι μόνο εδώ - από αυτή την παγκόσμια παράκρουση (με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις ΑΠΕ, τα πράσινα πιστοποιητικά κλπ) θα έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Η εφαρμογή (και σε νομικό επίπεδο) των πειραματισμών των «τεχνοκρατών» της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών έχει ήδη ξεκινήσει.
Το άλλο ανησυχητικό (και για αυτό το ανέφερα) είναι ότι οι εργασίες δύο ΜΚΟ φαίνεται πως υιοθετήθηκαν από επίσημο ευρωπαϊκό φορέα εύκολα απλά, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο των δεδομένων που προσκομίστηκαν! Αυτό για μένα ερμηνεύεται ως αποδοχή αυτών των εργασιών και …από το λόμπι των ισχυρών κατασκευαστών και επενδυτών των ΑΠΕ. Διαφορετικά … θα υπήρχαν άπειρες ενστάσεις ή θα είχαν προκύψει – ως αντίλογος - πλήθος αντιμελέτες!
Τελικά ολοένα και συχνότερα βλέπουμε πως ο στόχος για «εξασφάλιση» πράσινων θέσεων εργασίας τείνει να γίνει η «καραμέλα» των αγορών και πολιτικών…Το κακό είναι ότι και από αυτή τη νέα φόρμουλα «συμφερόντων» και πάλι λίγοι θα επιβραβευτούν (με επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις, διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές κ.ά).
Το άσχημο επίσης είναι ότι μέσα αυτό το χαμό, οι γνωστές καλές, παραδοσιακές και αποδοτικές θέσεις εργασίας (που εξασφάλιζαν χρήσιμα και προσιτά αγαθά για τους πολλούς) θα χάνονται και κανείς δεν θα νοιάζεται. Ούτε θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εσφαλμένες πολιτικές που προωθεί νομοθετικά ή εφαρμόζει.
Μπορεί – σύντομα - ο βιοπορισμός ή η ευζωία των επόμενων γενιών να εξαρτάται από το αν θα έχουν εξασφαλίσει ένα «πράσινο πιστοποιητικό» για τα πάντα!

http://www.europarl.europa.eu/el/headlines/content/20100910STO81933/html/%CE%A0%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%AF%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΙΧΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕ: Μειωμένο ΦΠΑ; Πράσινα Πιστοποιητικά, συνοδευόμενα από χορηγίες και άλλα; Για τις νέες πράσινες θέσεις εργασίες έχουμε την υπομονή (και υψηλή ανεργία) οπότε αναγκαστικά ας περιμένουμε και αυτό το θαύμα.

http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1624&Itemid=387

http://www.sigmalive.com/simerini/environment/79214

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρείστε πως απαξιώνονται τα πραγματικά πράσινα έργα, όπως πχ οι αντιδιαβρωτικές αναβαθμίδες.

Σε μια ορεινή χώρα όπως η Ελλάδα, η αντιδιαβρωτική προστασία είναι το νούμερο ένα οικολογικό έργο. Αυτό το ήξεραν οι πρόγονοι μας και πεζούλωσαν την χώρα από άκρη σε άκρη.

Ομως για τις πεζούλες δεν χρειάζονται "μελέτες", μόνο έργα.

Λογαριάστε τώρα ποιο πρότζεκτ δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, η συντήρηση των αναβαθμίδων σε εθνική κλίμακα, που είναι έργο έντασης εργασίας,

ή η κατασκευή ΑΓ ή/και ΦΒ που είναι δουλειές έντασης κεφαλαίου.

Δεν χρειάζεται ντοκτορά στα οικονομικά για να βρεθεί η λύση. Ομως καμία ΜΚΟ δεν έχει ελπίδα να κονομήσει από τις αναβαθμίδες και έτσι καμία δεν τις προωθεί.

ΤΟ έδαφος είναι το μισό συστατικό μιας χώρας, το άλλο είναι η άνθρωποι της. Εμείς δεν αποδειχτήκαμε καλοί φροντιστές ούτε το ενός ούτε του άλλου.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Kaymakchalan είπε…
«Παρατηρείστε πως απαξιώνονται τα πραγματικά πράσινα έργα, όπως πχ οι αντιδιαβρωτικές αναβαθμίδες».

Η απαξίωση των παραδοσιακών εργασιών ή φυσικών εκμεταλλεύσεων κλπ, σε κάποιο βαθμό ξεκίνησε πριν χρόνια και υπό την ανοχή των δασικών υπηρεσιών. Ενδεχομένως και κάποιων πανεπιστημιακών (με γνώμες, πολλά οικολογικά συγγράμματα, συμμετοχή σε συνέδρια αποφάσεων, και προβληματισμού των ΜΚΟ κ.ά). Αυτή τη μεταστροφή (οικολογική προπαγάνδα?) την ανέχτηκαν ή και την υποστήριξαν πολιτικοί (εντός και εκτός Βουλής). Καθώς και ισχυρά ΜΜΕ.
Η σημερινή εγκατάλειψη δασών (λόγγωση και πυρκαγιές) αλλά και της υπαίθρου (γενικά) δεν έγινε από την μία μέρα στην άλλη.

Παράλληλα, η εκχώρηση μεγάλων ελευθεριών αλλά και προνομίων στις ΜΚΟ να συμμετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ή στα Δ.Σ. διοικητικών οργανισμών (ΟΡΣΑ κλπ) δημιούργησε στρεβλώσεις στη διαχείριση αρκετών περιβαλλοντικών ζητημάτων και λειτούργησε και εις βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Επί χρόνια, πολιτικοί και δημόσιοι φορείς, όχι μόνο παρέλειπαν χαρακτηριστικά να ελέγχουν έστω και τυπικά την "συνετή" λειτουργία των ΜΚΟ (βλέπε τωρινό χαμό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τις ΜΚΟ) αλλά τις άφησαν ασύδοτες να στέλνουν όποτε θέλουν ότι θέλουν σε ευρωπαϊκές επιτροπές (αντί αυτών!).
Ως αντιπρόσωποι, (στο πόδι της δημόσιας διοίκησης δηλαδή) οι ΜΚΟ μπορούσαν να δίνουν ή να προωθούν γνώμες, να προβαίνουν σε ατεκμηρίωτες καταγγελίες ή να προωθούν τους στόχους των οργανώσεών τους.

Κάπως έτσι, δεν άργησε να έρθει και η μεγάλη μεταστροφή και σε ορισμούς για το τι είναι τα πράσινα επαγγέλματα, οι «ειδικές οικολογικές» υπηρεσίες ή το ποιοι θα παίρνουν το χρίσμα του πράσινου ειδικού, του επόπτη, του τοποτηρητή κλπ.
Πάντως σύμφωνα με αυτά που διαβάζω, στα «σύγχρονα πράσινα επαγγέλματα» δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγρότες, οι δασεργάτες, οι χτίστες, οι αλιείς και άλλοι παραδοσιακοί επαγγελματική κλάδοι που ασχολούνται με τη φύση…

http://tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%C2%BB-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

Ανώνυμος είπε...

Οταν υπάρχει ασάφεια πήγαινε πίσω στα βασικά: σε μια δημοκρατία αυτό σημαίνει ψήφο πολιτών.

Ποτέ κανένας δεν ψήφισε για καμία ΜΚΟ. Καμία ΜΚΟ δεν αναλαμβάνει πολιτικό καθήκον/ευθύνη, για τις όποιες επιλογές επιβάλλει στο κοινωνικό σύνολο. Ποτέ καμία ΜΚΟ δεν έχει αποζημιώσει κανεναν για λανθασμένες επιλογές ή ακόμη και κακόβουλη προπαγάνδα όπως έγινε με τις φώκιες στον Καναδά πχ.

Οι ΜΚΟ είναι φάμπρικα. Προσφέρουν στους ανεπάγγελτους και αμόρφωτους πολιτικούς έτοιμες "πολιτικές" διότι οι πολιτικοί δεν ξέρουν που πάν τα τέσσερα σε τεχνικά θέματα. Και μέσα στη φάμπρικα παίζουν οι "δημοσιογράφοι" και ειδικά οι "οικολογικοί συντάκτες" που ιδέα δεν έχουν από επιστημονική οικολογία.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Μια …διαφορετική οπτική, για τον ορισμό «πράσινες θέσεις εργασίες».
http://bnr.bg/sites/el/Economy/Pages/01022011_green_companies.aspx

Και από πρόσφατα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. που έτυχε να δω, διακρίνεται πλέον η τάση να «μαζευτεί το πράγμα», δηλαδή να προσδιοριστεί ξεκάθαρα πλέον ότι πράσινες θέσεις εργασίας δεν είναι μόνο η απασχόληση στις ΑΠΕ κ.ά. (όπως αφέθηκε να διαρρεύσει…) αλλά οι θέσεις εργασίας που δεν θα είναι «πρόσκαιρο πυροτέχνημα». Δηλαδή, αυτές που θα εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνων και μισθό στους εργαζόμενους. Λογικό άλλωστε. Με τα ποσοστά ανεργίας να απειλούν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ύφεση πάνω από κεφάλι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το να διατηρηθούν ανοιχτές οι βιώσιμες επιχειρήσεις, αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς επιδοτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και σε περιπτώσεις που προκύπτουν, κάπου στον πλανήτη, «πράσινες θέσεις εργασίας» ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτές θα διατηρηθούν. Ακόμα και αν έχουν δημιουργηθεί με χρήματα των ίδιων των φορολογούμενων.
http://www.greenbusiness.gr/11529/%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-fbi-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%84%cf%8e%cf%87%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-solyndra/