Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το Καλό, το Κακό, το Άσχημο, το Τίμιο (και οι Δύο Εντολές)

Πριν πάω στο «πώς θα ζούμε χωρίς ρεύμα (2)» ένα μικρό διάλλειμα.

Ενώ είμαστε κουτσουλιά, είμαστε και λίγο πρόβλημα για την κατάσταση της παγκόσμιας (Δυτικής) οικονομίας. Αν δηλαδή κάνουμε στάση πληρωμών (με δική μας πρωτοβουλία ή από ανάγκη λόγω αδιεξόδου), θα επηρεάσουμε όχι μόνο τις πιστώτριες τράπεζες και την ΕΚΤ που θα τρέχει να προλάβει τις εκεί ζημιές, αλλά και τις πιστώτριες αυτών των πιστωτριών, και πάει λέγοντας μέχρι που ο λόξιγκάς μας θα επηρεάσει την …Αμερική.

Ο φόβος του διεθνούς αντικτύπου διαφαίνεται και στον Αμερικανικό Τύπο. Μία συνοπτική (και μάλλον ειλικρινής, από την σκοπιά της) παρουσίαση ) είναι σε πρόσφατο άρθρο της Washington Post που αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους, με τίτλο το Καλό, το Κακό και το Άσχημο. Τους ζαλίζει η Ευρωπαϊκή «Κρίση», επειδή αποσταθεροποιεί την δικιά τους αγορά.

Το Καλό σενάριο (κατ’ αυτούς) σενάριο είναι να δεχτούν οι πλούσιοι Ευρωπαίοι να εκδοθούν Ευρωομόλογα. Αυτά θα είναι κοινές Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά, κουβαλώντας την εγγύηση των πλουσίων κρατών, είναι στην ουσία δικές τους υποχρεώσεις. Προϋποθέτουν κεντρική οικονομική διακυβέρνηση (ποιός; ποιός; ποιός την θέλει αλλά κάνει τον δύσκολο;). Προϋποθέτουν όλες τις διαθρωτικές αλλαγές, όπως τις φαντάζεται ο καθένας. Όλοι όμως οι πολιτικοί που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα χάσουν στις εκλογές. Αυτό το σενάριο (πάντα κατά το άρθρο) θα αναπτύξει την αγορά ευρωομόλογων , θα ρίξει το δολάριο και θα ανεβάσει τα επιτόκια, αλλά θα μειώσει την αστάθεια του διεθνούς συστήματος. Δεν θεωρείται πιθανό, γιατί δεν θα εγκριθεί από τους ψηφοφόρους των πλούσιων χωρών.

Το Κακό σενάριο είναι να επεκταθεί το EFSF του Ιουλίου με περισσότερα κεφάλαια για τις προβληματικές χώρες και το τραπεζικό σύστημα (η έμφαση δικιά μου – το Stratfor υπολόγισε το μπουγουρντί στο 1 τρις ευρώ) . Αυτό δεν θα αναπτύξει την Ευρώπη, όπως το «Καλό» σενάριο, αλλά θα μειώσει την αβεβαιότητα, και στις αγορές, και στην Αμερική (και θα ήθελα εγώ να δω ποιος θα πληρώσει το 1 τρις εάν το Stratfor έχει δίκιο).

Το Άσχημο σενάριο (για αυτούς) είναι το δις ιζ Πάρτα: Κάνουμε ΕΜΕΙΣ στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους και πάμε πίσω στην δραχμή (αυτά τα δύο πάνε πακέτο, και κατά την ταπεινή μου άποψη). Εμείς θα πάθουμε ό,τι πάθουμε, και η ΕΚΤ θα πάθει τρα-λα-λα προσπαθώντας να μαζέψει τις τρύπες (που υπάρχουν και σήμερα, αλλά παριστάνουν, στρουθοκαμηλίζοντες, ότι δεν φαίνονται, προσθέτω εγώ). Η ανεργία και τα δημοσιονομικά αδιέξοδα θα επεκταθούν στην Ευρώπη (πλην πολύ πλουσίων που έχουν μαζέψει στο σεντούκι, προσθέτω εγώ). Θα πάθει ζημιά και η Αμερική από τον αντίκτυπο. Το σενάριο αυτό θεωρείται τόσο άσχημο που δεν θα το αφήσουν να συμβεί (και το λένε καθημερινά).

Εγώ έχω το «Τίμιο» σενάριο όσον αφορά την Ελλαδίτσα μας: Να αναγνωριστούν τα αίτια του προβλήματος και να προσεγγιστούν όπως θα τα προσέγγιζε ένας μπακάλης, ή ένας λογιστάκος: Ενθαρρυνθήκαμε, αφεθήκαμε, λαδωθήκαμε, και πιεστήκαμε να δανειστούμε για να κάνουμε έργα και να καταναλώσουμε το βιομηχανικό πλεόνασμα του Γερμανικού θαύματος της 20ετίας (και λίγο του Γαλλικού και του Ισπανικού). Αυτά τα δάνεια, που αυθαίρετα τα βάζω σε περίπου 200-250 δις, να διαγραφούν. Πούλησαν με πίστωση, και ο πελάτης δεν έχει. (Και τους παραχωρώ την Γέφυρα, τον εξοπλισμό του Ελευθέριος Βενιζέλος, τα σίδερα του Προαστιακού και του τραμ, τον Παπανικολή, τα σίδερα του ΟΑΚΑ και κάθε Καγιεν, Audi Q7, ΒΜW X5 ή Χ6 και φυσικά τις κρατικές Μερσεντές.). Και σαν πρόσθετο δείγμα καλής θέλησης, θα έδινα στους «Ευρωπαίους» προνομιακή μεταχείριση σε κάθε ξενοδοχείο που επιδοτήθηκε από το 1981 και μετά, και σε προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών και βιομηχανιών και βιοτεχνιών που επιδοτήθηκαν από το 1981 μέχρι σήμερα (να πιουν ανύπαρκτη πορτοκαλάδα, να ξεδιψάζουν).Τα υπόλοιπα που θα χρωστώ, θα δω πότε και εάν μπορώ να τα εξοφλήσω. Θέλω να τα εξοφλήσω, αλλά …ελάτε παιδιά όταν έχω, τώρα δεν έχω.

Θα βγω από το ευρώ, θα δώσω ό,τι μπορώ στον κόσμο για να πατήσει στα πόδια του. Όχι παροχές (πέραν του απόλυτα εφικτού). Μην διαμαρτύρεστε, εκεί θα πάμε ούτως ή άλλως. Σαν δείγμα γραφής διαρθρωτικών αλλαγών, θα καταργούσα τα ΚΕΠ, κάθε χαρτί που εκδίδουν τα ΚΕΠ, και κάθε κεντρικά αμειβόμενη δραστηριότητα ΟΤΑ. Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν τι θέλουν αυτές, με εθελοντική εργασία και τοπικά ελεγχόμενους πόρους. Μέχρι πρόσφατα, μια χαρά είμαστε χωρίς ΚΕΠ και χωρίς ΟΤΑ.

Τι πιθανότητα έχω να εισακουστώ; Με τον Σόϊμπλε, τον Γκάϊτνερ και τους ...ΟΤΑ εναντίον μου, σχεδόν καμία. Όλοι αυτοί κάνουν αυτό που συμφέρει αυτούς. Να σας πω όμως τι μου έγραψε φίλος, ομοεθνής του Γκάϊτνερ, που ξέρει αυτό το άθλημα καλύτερα και από τον ίδιο τον Γκάϊτνερ (που νομίζω το ξέρει μιά χαρά):

I follow the economic news in Europe and Greece religiously. My own prediction is that Greece defaults because neither France nor Germany will do what they need to do. People are already rioting in France -- think how much happier they'll be when Sarkozy tells them their taxes are going to bail out another country. Not going to happen. And once you believe that Germany and France won't go for a bailout, and then default is inevitable because the money just ain't there and isn't going to be for a very long time. Better to take the financial weight off Greece now and let the country start getting back to a healthy spot.

In some respects, I actually think default might be good for the world's economy. At least it's real and honest rather than smoke and mirrors. I think people around the world -- including the US -- are finally beginning to wake up and dimly realize that we've been over-consuming for decades and it is unsustainable. Period. Best to face facts and do what needs to be done.

Και ο ΓΑΠ, και ο Σαμαράς, ξέρουν αγγλικά. Τους διαβεβαιώνω ότι ο συγγραφέας των τελευταίων παραγράφων πληρώνεται χρυσά για τέτοιες συμβουλές. Κρίνετε τα πρακτέα από το πού νομίζετε θα είμαστε σε 1-2 χρόνια, σε κάθε περίπτωση, όχι με το πού είμαστε σήμερα. Και σε κάθε σενάριο η στάση πληρωμών (ας την λέμε "μπανάνα" ή "κουμ κουάτ" εάν ενοχλεί η λέξη) είναι αναπόφευκτη.

16 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

Δεν γλυτωνουν και αυτοι ομως το money supply και τα συμπαρομαρτούντα...

archaeopteryx είπε...

Κανείς δεν γλυτώνει. Μόνο οι πολλοί φτωχοί, οι εντελώς ανελεύθεροι και ίσως οι ...Γερμανοί αν μείνουν στο καβούκι τους και διώξουν κάθε μη Γερμανό (αφού κρατήσουν εμάς για τις διακοπές τους). Γιατί νομίζεις δεν θέλουν ευρωομόλογα; Ούτε εγώ θα τα ήθελα αν ήμουν Γερμανος.

Ανώνυμος είπε...

Ο "φίλος" σου είσαι εσύ?

archaeopteryx είπε...

χαχαχάαα! Όχι. Πραγματικό email. Του απάντησα να κόψει τα περί sustainability για να μην τον κράξω για ...αδερφή.

Ανώνυμος είπε...

" Τους διαβεβαιώνω ότι ο συγγραφέας των τελευταίων παραγράφων πληρώνεται χρυσά για τέτοιες συμβουλές..."

ΧΑχαΧΑΑΑΧΑΑ! Καλοοοό
Σωστός ό Αρχαίος

Μα οι καλύτερες συμβουλές είναι τζάμπα στην προκείμενη περίπτωση Αρχαίε μου.Τίς έχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ,US και λοιποί από τούς λαούς τους, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ!
και δεν ενδίδουν...
Αυτό και μόνο πρέπει να σε προβληματίσει ώς το ποιός κάνει κουμάντο πραγματικά.
Οι αυτοκρατορικοί,θέλουν να είναι αυτοκράτορες,άν και τελείως γυμνοί(τί γυμνοί..ξεβράκωτοι είναι)
Οι ΓερμανοΟλλανδοΓάλλοΦινλανδοί και σία τό θέλουν σκληρό και εκλεκτικό(δικό τους)
Οι Μεσογειακοί μαυριδεροί τα δικά τους νομίσματα,και οι Ξανθοί Βόρειοι Κέλτες να τούς ανατινάξουν 'ολους αν γίνεται.

Τι από τίς επιθυμίες τών παραπάνω πιστεύεις ότι θα πραγματοποιηθεί;

Να σου πώ εγω την γνώμη μου...
Οτι εξασφαλίζει περισσότερο(ή διακινδυνεύει λιγότερο) την εξέλιξη του παίγνιου.
Μόνον πού πλέον άλλος μοιράζει τα φύλλα.Οι φωνασκούντες είναι απλώς οι πελάτες τού καρέ.

Ουτε καλό,ούτε κακό,ούτε άσχημο..
Τίμιο μεν (και σωστά) από την δική σου(μας) πλευρά,τίμιο και από τίς διαφορες πλευρές των φωνασκόντων,χωρίς άδεια από την ΄μπάνκα όμως, ΟΧΙ...

ο παγωτατζής

Υ.Γ Η τίμια λύση στό πρόβλημα(για όλους),θά έρθει μόνον όταν μπορέσουν να συντονιστούν οι επιθυμίες όλων των ανωτέρω.
Εστω και Σολομώντεια..
Μακροχροοοόνιααα είμαι αισιόδοξος..

Ανώνυμος είπε...

...Α! Αρχαίε μου,
τήν Τίμια λύση σου για να την εφαρμόσεις θα πρέπει και να την πιστεύσεις(σαν έθνος):

"...Υπέρ της παραμονής στο ευρώ και όχι της επιστροφή στη δραχμή ζητά το 66% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα. Μόλις το 15% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, θεωρώντας ότι μία παρόμοια μεταβολή θα επιδείνωνε την κατάσταση της χώρας μας, σύμφωνα με έρευνα της
Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής"...."


ό Παγωτατζής

Υ.Γ Σού είπα ότι είναι μοναχικός ό δρόμος τού ορθολογισμού...
....βέβαια αν και τό ανωτέρω αλλάζει,θέλει πολύ γνώση και δύναμη.
Καλή σου(μας) Δύναμη λοιπόν!

spiral architect είπε...

Παγωτατζή:

α. Η γκανιότα ΠΑΝΤΑ κερδίζει!
β. Μακροχρόνια - μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί!

http://youtu.be/xc0n_v2zBHE

(και η ζωή είναι μικρή, γμτ!)

archaeopteryx είπε...

χωρίς μετριοφροσύνη, νομίζω και η Κασσάνδρα στην μειοψηφία ήταν. Τι να κάνω... Κάνω συλλογή από I told you so (και δεν έχω πρόβλημα να θυμάμαι τα λάθη μου)

archaeopteryx είπε...

Και πόσο εύκολα το 66-15 αλλάζει... εάν θέλει η εφημερίδα και 1-2 κανάλια.

Δέν θέλω δραχμή σαν αυτοσκοπό. Απλά εικάζω εκβάσεις με το ένα σενάριο ή με το άλλο και δουλεύω ανάποδα ποιό μου φαίνεται πιο συμφέρον

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα καλοοό1
Δραχμή ε; μόνο δικαιώματα ίσως;
χαχαχαχαχα
φίλε μου πάρε και την συνέχεια να σου "χαλάσω"(εσύ μην πτοείσαι! ειπαμε..) το κέφι,
Αγγλικά είπες ξέρουν όλοι (Σαμαράς ΓρΑΠ και λοιποί) όπως και ημείς και υμείς:

"....WASHINGTON (AP) -- The international bank lobbying group that has been leading negotiations on giving debt-ridden Greece easier terms for its bonds on Sunday rejected calls to impose larger losses on private investors.

Forcing private creditors to write down their Greek bond holdings by more than the 21 percent tentatively agreed to in a July deal would quickly cause a "domino effect" that would see the crisis spread to other parts of Europe, warned Josef Ackermann, the outgoing chairman of the Institute of International Finance.

Such a move would ultimately cost taxpayers much more than just bailing out Greece and erode confidence in the euro, said Ackermann, who is also the CEO of Germany's Deutsche Bank, a major lender to Greece.

Germany and other rich eurozone nations have been pushing for a re-negotiation of the July deal, arguing that the economic situation in Greece has significantly deteriorated since then and may require a steeper cut in the country's debt load.

However, Ackermann quickly rejected that push, saying that the agreement was fair and already placed a heavy burden on banks at a time of major market turmoil.

"If we now start reopening this Pandora's box we will lose a lot of time and I'm not sure people would be willing to participate," Ackermann told a news conference on the sidelines of the annual meeting of the International Monetary Fund....."

Συγνώμην για τό μακρύ..Είναι απλώς τμήμα τών όσων είπε..περίληψη.Στην προγραμματισμένη περιοδική συνάντησή τους.Σήμερα....

ο παγωτατζής

archaeopteryx είπε...

νομίζω ότι το μόνο που κάνουν είναι να βρούνε τρόπο να παρακάμψουν το double entry accounting. MΜε δύο ελεγχόμενες Treuhand και φάυλους λογιστές (οι μισοι στην ...Σομαλία) θα πουλήσουν την Λάρκο πχ φτηνά στην πρώτη Τρόϋχαντ, αυτή θα την πουλήσει μετά 6 μήνες ακριβά στην δεύτερη Treuhand, (μαϊμού οι συναλλαγές) με πλασματικό κέρδος στα βιβλία της πρώτης (απάιτηση από την δεύτερη). Η δεύτερη Treuhand θα νοικιάσει την Λάρκο στην Κρουπ. Μετά 30 χρόνια θα έχει ξεχαστεί ή κάποιος φύλαρχος θα έχει κάψει τα αρχεία στην Σομαλία.

Κάπως έτσι και με τις εισηγμένες το 2000... Θα το επεξεργαστώ και θα το γράψω χαχαχάαα.

porta porta είπε...

Η Απωλεια Εθνικης Κυριαρχιας δεν εχει μπει σε κανενος ΘΕΣΜΙΚΟΥ το στομα…!

Ολα οσα γραφεις και ΤΑ ΕΠΙΚΡΟΤΩ… και ολα οσα γραφω εγω και ολοι οι φιλοι ειναι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και οχι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ειναι το ζητουμενο … Εντος ΕΥΡΩ = ΣΙΓΟΥΡΗ με τη βουλα… και θα “παρακαλαμε” κ απο πανω…

Διακυβενρηση, governance, massively και της μαμας τους το νινι… Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ..

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ. δε μασαμε σε εκβιαστικα ψευτοδιλημματα. δε θα εχετε να φατε, δε θα εχετε μισθο κλπ…

ετσι κ αλλιως δε θα εχουμε ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ.. αμεσα και εμεσα… πλεον… ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ..

Ας κανουν ενα πανελ αν εξηγησουν στον κοσμο τα υπερ και τα κατα.. ΚΟΤΕΣ ΟΛΟΙ… ολα τα χρωματα.

¨” Καλυτερα ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ και Λιγοτερη!!! χααχαχα Εθνικη Κυριαρχια παρα μονοι εκτος ευρω και πεινασμενοι! ”

ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ… οποιος συμφωνει να το πει… να μην ασχολουμαστε μαζι του και να παρει τη θεση του στο ΚΑΔΡΟ ΜΟΥ.

Λιγο εγγυος, λιγο σπιτι, λιγο αδερφη, λιγο ΑΟΖ, λιγο Κυριαρχια, λιγο απο σπιτι, λιγο απο Θεσμους, λιγο απο Δημοκρατια, λιγο απ ΟΛΑ….

Εχουμε Πολιτικους του “λιγο απ ολα” για να μην αγχωνομαστε(αυτοι)…!! ποιον ρωτησαν εαν ειναι ικανοποιημενος με το “λιγο”?

Γι αυτο τους ψηφισαΜΕ ?? για το “λιγο απο μπριαμ” ???

Θελω ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΟΥ, ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΖΙ Μ ΕΣΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΡΑ ΤΟΜΑΡΙΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΤΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ του Μπεννυ..

“Το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε με δημοκρατικό τρόπο ούτε με εκλογές“…!!!!!!

Τα δραμα της Χωρας ειναι οτι σας λιβανιζει…. αλλα Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ σε ΚΑΝΕΝΑΝ… το νου σας.

και ολοι απο κατω ΑΡΝΙΑ… καταλαβαμε τωρα?? ΑΡΝΙΑ.. μπεεε μπεεε

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Greek toast

Obama must order up a dish of reality for European bankers

Obama should call for banks holding Greek debt to write down their bad loans, recognizing losses now rather than pretending none exist. The same reckoning is needed for Ireland and Portugal, which similarly have zero chance of paying back everything they owe. The debts of Spain and Italy make a bigger and more complicated puzzle, but being realistic about them only can help

http://www.chicagotribune.com/news/opinion/editorials/ct-edit-europe-20110924,0,2457154.story

spiral architect είπε...

Μην κάνετε μ@λ@κίες και δεν πληρώσετε τα χαράτσια και βρει ολο τον πλανήτη κάνα κακό:

http://tinyurl.com/5v32u6q

archaeopteryx είπε...

spiral, καλόοο!

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία Αλεξίου όμως έχει και μια κόρη: Την (όμορφη, αξιαγάπητη, γλυκύτατη) Μαριάνθη Αλεξίου του Ζαχαρία και της Άννας (η οποία έχει το όνομα της γιαγιάς της Μαριάνθης Τσουδή)
Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον:
Η Μαριάνθη Αλεξίου του Ζαχαρία και της Άννας, η κόρη της ιδιοκτήτριας του ακινήτου που νοίκιασε με υψηλό μάλιστα τίμημα (300% περισσότερο από ότι το διπλανό κατάστημα UNITED SPORTS), τυχαίνει να είναι ...

σύζυγος του Αντρίκου Παπανδρέου !
Του φίλου του Κλέωνα Παπαδόπουλου. Του αδερφού του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

http://citypress-gr.blogspot.com/2011/09/blog-post_4539.html