Δεν ξέρω πολλά για τα πολιτικά της Αμερικής, αλλά ξέρω ότι οι περισσότεροι από εμάς, εδώ, ξέρουμε αυτά που βλέπουμε στον ...κινηματογράφο. Ξέρω ότι το Σύνταγμά τους το παίρνουν πολύ σοβαρά.
Με την Ελληνική "ποδοσφαιρική", ή "χρωματική", προσέγγιση, έχουν, χοντρικά, δύο μεγάλα κόμματα (το μπλε και το κόκκινο) 2-3 μικρότερα, και διάφορες τάσεις, στα θέματα που τους καίνε. Αυτά είναι, σε περίληψη της περίληψης, στον παρακάτω πίνακα που βρήκα σε σχετικό άρθρο. Αξίζει να δείτε ποια πολιτικά θέματα τους καίνε και να δείτε λίγο τις ονομασίες των κομμάτων (που δεν είμαι σίγουρος εάν είναι όλα κόμματα ή τάσεις, αλλά δεν έχει σημασία τώρα. Αν ψάξετε τους συνδέσμους μόνο αυτού του πίνακα, ή του άρθρου, θα ...ξημερωθείτε.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ υπάρχουν οικολόγοι από τουλάχιστον την δεκαετία του '60 το Πράσινο κόμμα φτιάχτηκε 2-3 χρόνια μετά το αντίστοιχο Γερμανικό, και ένα χρόνο πριν την επινόηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκεί περί το τέλος του Ψυχρού πολέμου... Σύμπτωση(;)...
Οι Αμερικανοί έχουν φάει απίθανη πλύση εγκεφάλου με τα Πράσινα (να θυμίσω μόνο τον Gore), έχουν και το χτικιό να πολεμάνε ανά την υφήλιο για πετρέλαια, και είναι μόνο κανένας χρόνος, ή δύο, από τότε που καταψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι το cap and trade που έχει φουντώσει αντιπράσινο κίνημα. Βρήκα σε μία πρασινωπή ιστοσελίδα μία πρόσφατη δημοσκόπηση:
Δεν είμαι δημοσκοπησιολόγος, αλλά βλέπω ότι οι Δημοκρατικοί "πιστεύουν", αλλά είναι λίγο χαλαροί στο πόσο πληροφορημένοι αισθάνονται, και λίγο χύμα στο εάν θέλουν πρόσθετη πληροφόρηση. Στην άλλη άκρη, οι του "κινήματος" του tea party τείνουν προς το "όχι" και δεν χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία, οι Ρεπουμπλικάνοι... αυτοί δεν έχει σημασία, δεν γουστάρουν φόρους, πράσινους ή οποιουδήποτε χρώματος.
Η απόλυτα ανυπόστατη εικασία μου είναι ότι οι Δημοκρατικοί είναι λίγο πιο ...δεκτικοί σε Siemens ή αντίστοιχες. Ή είναι απλά Ευρω...λιγούρηδες, δηλαδή εκτός του ότι έχουν μαζέψει όλους όσους θέλουν παροχές και κρατική φροντίδα, δηλώνουν ότι συμπαθούν την "Ευρωπαϊκή" προσέγγιση στην διακυβέρνηση. Αυτά μέχρι προσφάτως, τουλάχιστον, μετά την Solyndra, και τα προσφάτως τεκταινόμενα μπορεί να το έχουν μαζέψει λιγάκι αυτό.
Στο "κλιματολογικό" θεωρώ ότι τα ερωτήματα είναι απλά μεν, αλλά λίγο παραπλανητικά. Τα σωστά ερωτήματα είναι (κατά την άποψή μου) :
1. Αλλάζει το κλίμα; (Ναι, από το 3.000.000.000 π.Χ)
2. Θερμαίνεται ο Πλανήτης; (Όχι σίγουρα, και όχι όπως λέει ο Γκορ)
3. Είναι ανθρωπογενής η αλλαγή; (Μπας και κρυώνει... Μάλλον όχι)
4. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα; (Βλέπετε πολύ Σκάϊ)
5. Διορθώνουν το κλίμα οι ΑΠΕ; (Ναι, στην ΤΕΡΝΑ και στην Γερμανία)
6. Τι ενέργεια παράγουν οι ΑΠΕ; (Πανάκριβη, αλλά ...ποιοτική, χαχάαχα)
7. Υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή οι ΑΠΕ; (πουθενά)
8. Σας αρέσει ο Σκάϊ; (Mόνο όταν έχει Έφη Σαρρή, όποια ή όποιο ημίγυμνο γουστάρετε)
Εδώ, έχει ένα poll που κάθεται κάπου 10 μήνες. Έχει κυκλοφορήσει βασικά εδώ αλλά και επί τούτου, και σε αντιαιολικούς κύκλους. Άρα, δεν ξέρω τι αξία έχει.
Για τα Ελληνικά "κόμματα" έχω γράψει εδώ, και τις Ελληνικές πολιτικές ιδεολογίες, εδώ.
2 σχόλια:
Οι Αμερικάνοι παίρνουν το Σύνταγμα τους σοβαρά. Σε αντίθεση με εμάς που γράφουμε κανονικότατα το εθνικό μας Σύνταγμα και ούτε που γνωρίζουμε για το κεκτημένο που απαρτίζει το ευρωπαϊκό. Και πιστεύουμε ότι κάποτε θα γίνουμε ομόσπονδη Ευρώπη! Εχουμε τα χάλια μας.
Kaymakchalan
http://thebulletin.org/web-edition/columnists/dawn-stover/the-myth-of-renewable-energy
Δημοσίευση σχολίου