Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η ανεξαρτησία της Πολωνίας



Η Πολωνία θα ασκήσει βέτο σε κάθε νομοθεσία της "Ευρωπαϊκής" Ένωσης που θα αμφισβητούσε την ανεξαρτησία της ενεργειακής της πολιτικής (από εδώ και εδώ).

Η Πολωνία βασίζεται σε κάρβουνο (θυμηθείτε τους υποκριτές "Ευρωπαίους"), δεν θέλει εξάρτηση από την Ρωσία και έχει πολύ αέριο (για 300 χρόνια;), λένε σε shale gas.  Η εξόρυξή του, ωστόσο, δημιουργεί φόβους στους περιβαλλοντολόγους, για  μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, έκλυση μεθανίου (αέριο του θερμοκηπίου), κοινώς δεν ελέγχουν οι Γερμανοί την Πολωνία και σκούζουν οι οικολόγοι.

Περισσότερα για shale gas και shale gas την Πολωνία.  Για την ανεξαρτησία της Ελληνικής πολιτικής, παρακαλώ στην Βουλή.

Ψυχρολουσία για πολλούς (και σίγουρα για εμάς)


Σας προειδοποιώ, ότι το παρακάτω σημείωμα του Stratfor, μπορεί και να σας νευριάσει ή να σας ρίξει το ηθικό.

http://www.stratfor.com/analysis/20110928-portfolio-preparing-greeces-failure
και στο Scribd.
Σε περίληψη, λέει τα εξής:

"Όλοι στις οικονομικές ειδήσεις ασχολούνται με το πρόβλημα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό είναι λανθασμένη προοπτική.  Η Ελλάδα, δεν έχει λαμπρό μέλλον σαν Κράτος, ασχέτως των προβλημάτων της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα παραδοσιακά βασίζεται σε τρεις πυλώνες:  Την ναυτιλία,  τον τουρισμό, και την γεωπολιτική της θέση.  Η ναυτιλία είτε λόγω ναυπηγείων είτε λόγω ανταγωνισμού (και προσθέτω εγώ λόγω αλλοδαπών πληρωμάτων) δεν είναι αυτό που ήταν.  Ο τουρισμός είναι επιλογή, αλλά δεν μπορεί από μόνος του να υποστηρίξει ένα σύγχρονο κράτος. Η γεωπολιτική θέση είναι αυτό που έχει κυρίως εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, δηλαδή να διευκολύνει κάποιον να πολεμάει κάποιον άλλο, στην γειτονική περιοχή της Ελλάδας.  Στις αρχές του 19ου αιώνα, αυτοί ήταν οι Άγγλοι που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα εναντίον των Τούρκων (εδώ, προσθέτω εγώ είναι λίγο επιφανειακός. Μάλλον χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για να μην έχει έρεισμα η Ρωσία να καταπιεί την Τουρκία και να βγει στην Μεσόγειο, αλλά αυτά είναι δικά μου ψιλά γράμματα -- και το είπε ο Κίσιγγερ, ότι το είπε ο Μέττερνιχ). Αργότερα, οι Αμερικανοί στήριζαν την Ελλάδα εναντίον των Σοβιετικών.  Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάστηκαν σημαντικά κεφάλαια για την Ελλάδα. Ο μόνος εχθρός της Ελλάδας στην περιοχή είναι η Τουρκία, αλλά κανείς δεν θα είναι με το μέρος της Ελλάδας, εκτός εάν η Τουρκία κάνει κάτι πολύ πολύ λάθος με το Ισραήλ, ή την Κύπρο (και προσθέτω εγώ, βρε βρε βρε... ποιός καλλιεργεί το αντι-εβραϊκό μένος στην Ελλάδα;) 

Το συμπέρασμα είναι ότι οι μηχανισμοί υποστήριξης που βοήθησαν την Ελλάδα από το 1821, δεν υπάρχουν πια, και η Ελλάδα δεν σώζεται, και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χωρίς συνεχιζόμενες δωρεές κεφαλαίων απ' έξω. Η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, αλλά πρώτα χρειάζονται €400 δις για την κάλυψη της Ελληνικής ζημιάς, συν €800 δις για ενδεχόμενες τρύπες σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, και Γαλλία, συν άλλα €800 για την κάλυψη Ιταλικών προβλημάτων που θα ανακύψουν.  Επομένως, μέχρι να βρούνε €2 τρις, δεν μπορούν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το σύστημα".

Τώρα, σχεδόν μετανιώνω που πάτησα το κουμπάκι να ανέβει αυτή η ανάρτηση, αντί να σας δίνω θάρρος, σας κάνω την καρδιά περιβόλι.  Αλλά να είστε σίγουροι ότι κάτι ΓΑΠ, Μπέννυ, Αντώνης κλπ, ακούνε τέτοια και χειρότερα και πιο βαρύγδουπα.  Μην κολλάτε στο όχι φιλελληνικό στυλ. Σε κανένα δεν αρέσει να τον κλωτσάνε από κάπου, ακόμα κι αν αυτό είναι η Ευρωζώνη, από την οποία πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε, δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν. 


Το "δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν" σημαίνει ότι πράγματι θα είναι χάλια μαύρα, εάν φύγουμε από την ευρωζώνη, αλλά εάν το ζητούμενο είναι να διαφυλάξουμε κάτι από Ελλάδα, όπως την ξέρω εγώ τουλάχιστον, και εάν, και μόνο εάν, πιστεύουμε ότι μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε την κρίση, τότε και μόνο τότε είναι χειρότερο να παραμείνουμε στην ευρωζώνη.  Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Αλλά πάντα πίστευα αιρετικά πράγματα. Έλεγα, πχ, το 1991, ότι οι επιδοτήσεις βλάπτουν. Ή, το 2000, ότι οι Ολυμπιακοί βλάπτουν.  Ή το 2004, ότι οι χωματουργοί, όντας άνεργοι, θα μας πηδήξουν.  Τι κι αν είχα δίκιο;

Μένοντας στην ευρωζώνη, η καλύτερη μας προοπτική είναι υπηρετικό προσωπικό στην πείνα με προοπτικές πουρμπουάρ, λίγο λαδάκι για τους τσιφλικάδες μας, και γκασταρμπάϊτερ στην Κεντρική Ευρώπη.  Και όταν λέω πείνα, το εννοώ, κυριολεκτικά. Αν φύγουμε από την ευρωζώνη, πάλι θα πεινάσουμε για ένα διάστημα, αλλά μπορεί να μην έχουμε ξένο μπόγια στο κεφάλι μας.  Απορώ που κανένας πολιτικός, δύο χρόνια τώρα, δεν έχει βγει να πει στον κοσμάκη να φύγει από τις πόλεις και να πάει στα χωριά των παππούδων του...  Μάλλον ούτε οι ίδιοι θα το έχουν σκεφθεί.

Τους λείπουν 2 τρις για να μας ξεφορτωθούν και του ξέφυγε και του Βιετναμέζου Γερμανού, αν θυμάστε. Εκτός εάν προβοκάρουν τα Αμερικανά, τους Ευρωπαίος φορολογούμενους... Αλλά με τι σκοπό;  Να μαζέψουν τα δύο τρις; Ή να μην τα μαζέψουν;

Ο βρεγμένος γάτος είναι από εδώ. Η δεύτερη φωτό είναι από μία έκφραση:  up shit's creek without a paddle.  Σε ένα ποταμάκι από σκατά χωρίς κουπί. Κανώ χωρίς κουπί, χαχαχάαα.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Εάν μας νικήσουν

«Εάν τους νικήσουμε αυτοί έχουν πατρίδα να επιστρέψουν,

Εάν μας νικήσουν εμείς δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.»

Μιλτιάδης

« Είναι προτιμότερο μια χώρα να αντισταθεί και να χάσει τον πόλεμο υπερασπιζόμενη την τιμή της, γιατί, όσο τρομερές κι αν είναι οι συνέπειες της ήττας, μετά την καταστροφή θα έρθει η αναγέννηση. Αλλοίμονο όμως στο λαό που υποκύπτει με την θέλησή του. Που δέχεται αδιαμαρτύρητα την ταπείνωση της κατοχής, την ντροπή της σκλαβιάς, την ταπείνωση της εθελούσιας υποταγής. Ένας τέτοιος λαός είναι χαμένος».


Carl von Clausewitz

(αν δηλαδή έχετε μάτια και βλέπετε ή αυτιά και ακούτε)

Φωτοβολταϊκά στο Αεροδρόμιο για να μην υπερθερμανθεί ο Πλανήτης


Θα γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Γερμανικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού.   Εκεί που κάποτε είχε αρβανίτικα αμπέλια (είμαι αρβανίτης).

Ας πούμε ότι το κόστος της επένδυσης είναι 1.000.  Ο Επενδυτής "επενδύει" 1.000, και αγοράζει τα φ/β. Τα 1.000 τα πήρε ο κατασκευαστής των φ/β.

Ο Επενδυτής, περιμένει να πάρει απόδοση στα λεφτά του.  Πόσο %;  3%;  4%;  Το βιβλίο μου λέει ότι πρέπει να πάρει risk-free rate συν market premium.  Risk-free rate στην Ελλάδα; Ή στην Γερμανία;  Το βιβλίο λέει ότι πρέπει να είναι το Ελληνικό.  Ακόμα και εάν ο κύριος του έργου (ο Επενδυτής) είναι Γερμανός. 5%; 10%;  20%;  Η κατάσταση είναι ανώμαλη, αλλά θα σας έλεγα μεταξύ 10 και 20%.  Και πόσο είναι το risk premium;  8 μονάδες;  10 μονάδες;  Απόδοση μεταξύ 20% και 30%;  Ακούγεται πολύ;  Το 1990-1993, τόσο θα ήταν και λίαν επιεικώς.

Βέβαια, αυτή είναι η αγγλοσαξωνική, καζινοκαπιταλιστική προσέγγιση του Capital Asseτ Pricing Model,  που όπως εμπεδώνω από τον καιρό που έγραψα τις επενδύσεις για εκλεκτούς, δεν ισχύει στην Ευρώπη, ή στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο.  Ωστόσο με αυτό θα πορευτώ.  20-30% στα 1.000 είναι μπακαλίστικα κάτι παραπάνω από 200 με 300 τον χρόνο (δεν έχω το μηχανάκι μου για να κάνω amortize και το αρχικό χιλιάρικο, αλλά δεν πειράζει.

ΠΟΙΟΣ πληρώνει τα 200-300 τον χρόνο;  ΕΣΕΙΣ και ΕΓΩ, υποχρεωτικά, μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ.  Για ηλεκτρικό ρεύμα 4-5 ωρών την ημέρα και ετήσια διαθεσιμότητα περί το 22-25%, και κόστος ανά κιλοβατώρα 10πλάσιο από το συμβατικό.  Εάν είστε βιομήχανος, χαίρετε.  Εάν είστε καταναλωτής, αντίο. Θα το εξάγουμε στην Τουρκία ή την Βουλγαρία;  Χαχαχαχάαααα. Στην Γερμανία;  Ευχαρίιιιστως, με δικό τους καλώδιο.

Το αποτέλεσμα είναι μία πρόσφατη αφαίμαξη από άπορους, για κάτι που δεν θέλουν, δεν χρειάζονται, και είναι πανάκριβο σε σχέση με αυτό που έχουν οι ελεύθεροι άνθρωποι. Και είναι, και θα είναι, υποχρεωτικό. Και δεν κοκκινίζει από ντροπή ο "Έλληνας" που τα ανακοινώνει

Άααα... Ξέχασα, θα μειώσει (ή θα αυξήσει) την θερμοκρασία του Πλανήτη.  Περιμένω τον Δεκέμβριο, που θα κάνει κρύο και ο κόσμος δεν θα έχει θέρμανση, να σας λέω "βάλτε φωτοβολταϊκά για να μην υπερθερμανθεί ο Πλανήτης!"

ΑΝ ΗΜΟΥΝ Η ΡΑΕ, θα ρωτούσα τι αντίκτυπο θα έχει στην τιμή του ρεύματος, και θα τους άφηνα να χρεώνουν 90-95ευρώ την μεγαβατώρα, max.  Αλλά δεν είμαι η ΡΑΕ, και οι τύποι που έχουμε μόνο "Ρ"ΑΕ δεν είναι. Τα 1.000 τα πήρε ο Γερμανός. Τα καπέλα, και τα 1.000, τα πληρώνουμε εμείς. Υποχρεωτικά.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας


"...Για να το δούμε λίγο αυτό: οι περισσότερες Ευρωπαϊκές τράπεζες δάνεισαν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε να είχαν δανείσει στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη, βάσει των πιστοληπτικών δεδομένων τους. Όπως οι τράπεζες που έδωσαν αφειδώς χρήμα σε αναξιόχρεους ιδιώτες καταναλωτές, πληρώνουν αυτή την υπέρμετρη ευκολία που δάνεισαν τα χρήματα αυτά, έτσι και εκείνες που δάνεισαν σε αναξιόχρεα κράτη θα πληρώσουν την αβλεψία των manager τους. Λάθος! Αυτή την αβλεψία θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι...

...Οι τράπεζες που δάνεισαν επίορκους πολιτικούς αλόγιστα, θα προικοδοτηθούν με την περιουσία των Ελλήνων. Αυτοί που έδωσαν τεράστια ποσά σε ανίκανους πολιτικούς, που εκείνοι μετά λεηλάτησαν με προμήθειες και μίζες δισεκατομμυρίων, σε υποβρύχια που μπατάρουν, και ψηφιακά δίκτυα στην δεκαπλάσια τιμή από την κανονική τους, και υπερτιμολογημένες προμήθειες νοσοκομείων, αλλά κυριότερα στην εξαγορά ψηφοφόρων με μισθοδότηση από τον Ελληνικό Λαό, θα δικαιωθούν με απόφαση των εταίρων μας!...

...Ετοιμαστείτε για την μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών, που θα κάνει το "Χρηματιστήριο" να ομοιάζει με κλοπή καραμέλας από περίπτερο: την Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας...

Oι φωνές πληθαίνουν. Ακούει κανείς;

Όλο το άρθρο στο http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/09/blog-post_6108.html

Μας λάδωναν για να δανειζόμαστε και μας εκβιάζουν για να ψωνίζουμε κι άλλο


Καταλαβαίνω ότι ίσως είμαι μειοψηφία (για την ώρα) στην προτίμησή μου να ζητήσει η Ελλάδα στάση πληρωμών και έξοδο από την Ευρωζώνη. Και, μεταξύ μας, ξέρω τι σκέφτονται και κάτι μεγαλομέτοχοι τραπεζών και βιομηχανιών κλπ. του ιδιωτικού τομέα.  Ξέρω και τι τραβάνε και οι ...Αρχηγοί κομμάτων, και τι αμηχανία έχουν σε τέτοιες καταστάσεις.

Για αυτό, όσο είμαι μειοψηφία, προτείνω ...συμβιβασμό. Θέτω εγώ όρους για παραμονή μας στην Ευρωζώνη (και την μη μονομερή και κρύα στάση πληρωμών):

1) Να αναγνωριστεί η προέλευση και η χρήση του χρέους των 350 δις.  Να υπολογιστεί πόσο από το χρέος πήγε σε προμήθειες ή  αναθέσεις έργων σε ξένους εργολάβους και προμηθευτές, και τους ντόπιους πλασιέ και συνεργάτες τους.  Ενδεικτικά, Ολυμπιακοί Αγώνες, μετρό, τραμ, προαστιακός, τηλεπικοινωνίες, Γέφυρες, Αεροδρόμια, αιολικά πάρκα, τρένα. Να αναγνωριστεί επίσης πόσα από τα 350 δις αντιστοιχούν σε BMW, Porsche, VW, Audi, Miele, Siemens, Gaggenau, Bosch, είδη κιγκαλερίας Πράκτικερ κλπ -- καταλαβαινόμαστε.  Αυτό το χρέος ή διαγράφεται ή ελάτε και πάρτε πίσω τα "αγαθά". Επιφυλάσσομαι να ζητήσω ρέστα για την ζημιά στο Αττικό τοπίο και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

2) Για τα υπόλοιπα, άτοκο moratorium μέχρι να έχει η χώρα λεφτά. Δεν είμαι αντίθετος σε μέτρα έκτακτης φορολόγησης, αλλά έως εκεί που κρίνει η Κυβέρνησή μου ότι δεν θίγεται ο πληθυσμός.

3) Να απολύσετε κάθε Τραπεζοϋπάλληλο που ενέκρινε τα επισφαλή αυτά δάνεια και να ζητήσετε ευθύνες από τις δικές σας εταιρίες που τώρα κοστίζουν λεφτά στους δικούς σας φορολογούμενους. Πώς είναι δυνατόν τόσο έξυπνοι άνθρωποι, να μην έβλεπαν ότι η Ελλάδα από το 2000 και μετά είναι "φούσκα"; 

ΕΣΕΙΣ κυρία Μέρκελ (ή τα αφεντικά σας) πιέζατε για όλα αυτά τα άχρηστα. Εσείς είχατε Έλληνες πολιτικούς στο payroll, για να τα υλοποιεί και να σας προτιμάει.  Εσείς ζητήσατε από την Μπιρμπίλη να περάσει νόμο για να αγοράζουμε Γερμανικές σαβούρες.  Τις ίδιες σαβούρες που τώρα ο Σόϊμπλε εκβιάζει να αγοράζουμε προκειμένου να πάρουμε την επόμενη δόση.  Τι είναι η υποχρεωτική αγορά φωτοβολταϊκών εκτός από υποθήκευση μελλοντικών λογαριασμών ΔΕΗ;

Διαβάζω διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Κι αν δεν θέλει η Ελλάδα;  Κατοχή επειδή λαδώνατε για να ψωνίζουμε με δανεικά;  Δεν θέλω.  Και ελάτε πάρτε μου (δεν θα αντιδράσω), ό,τι Γερμανικό έχω στο σπίτι μου. Πάρτε και τον Λαλιώτη και τις εταιρίες που τάϊζε με τα "έργα πνοής" του. Δώρο καλής θέλησης.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο χρέος της και να βγει από την Ευρωζώνη"


(Αν η τωρινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα απαραίτητα σχετικά βήματα, θα πρέπει να αφήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις να το κάνουν).

Του Στέργιου Σκαπέρδα, καθηγ. Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.

Τα αιτήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, και το πολιτικό κλίμα στο βόρειο τμήμα της Ευρωζώνης έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στον Ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Κάνετε αυτό που σας λέμε, άσχετα από τις συνέπειες σε εσάς, ή ακόμα και σε εμάς». Οι συνέπειες υπερβαίνουν αυτά που προβλέπονται από τα συμβατικά Οικονομικά. Θα βαθύνουν την ύφεση, και θα μικρύνουν ακόμα περισσότερο της πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους. Επομένως, η ξεκάθαρη και ισχυρή παραίνεση για την Ελλάδα είναι να κάνει στάση πληρωμών όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Με δεδομένες τις μελλοντικές προοπτικές της σημερινής πορείας, οι Έλληνες θα έπρεπε να θέλουν αυτή την ευκαιρία. Το δύσκολο, βέβαια, είναι να αναπτύξει η Ελληνική κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα στάσης πληρωμών προς όφελος των ανθρώπων που υποτίθεται εκπροσωπεί.

Η προετοιμασία για στάση πληρωμών χρειάζεται μεγάλο αριθμό ομάδων από ειδικούς που θα υπερασπιστεί σθεναρά τα Ελληνικά συμφέροντα. Για χρέη που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. Για τα άλλα, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο δύσκολες και χρονοβόρες.


Εφ’ όσον μία από της συνέπειες θα είναι και η τεχνική χρεωκοπία των Ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, και θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες προς αυτό το σκοπό. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει επίσης να περισωθούν. Για την διάσωση των τραπεζών και των ταμείων, η χώρα θα χρειαστεί το δικό της νόμισμα. Εξ ου και η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη έχει θεωρηθεί ταμπού, ειδικά στην Ελλάδα. Όποτε πειραχθεί το ταμπού, η συζήτηση κυριεύεται από προπαγάνδα και τακτικές εκφοβισμού, συχνά από υπαλλήλους τραπεζών που θα βρεθούν ζημιωμένοι σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ας δούμε όμως μερικά από τα σχετικά θέματα:

Πρώτον, έχει γίνει προφανές στις χώρες της Ευρωζώνης ότι έχουν δύο εναλλακτικές: την πολιτική ενοποίηση ή την διάσπαση. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πολιτικά ή οικονομικά μη βιώσιμο. Αφού δεν υπάρχει όρεξη για πολιτική ενοποίηση, η έξοδος είναι αναμενόμενη για αργότερα ούτως ή άλλως, όταν θα είναι πιο δυσμενής για την Ελλάδα.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ανάμεσα σε οικονομολόγους ότι ο ευκολότερος μηχανισμός για να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα μία χώρα είναι για διολίσθηση του νομίσματός της. Επομένως, για την Ελλάδα, το δικό της νόμισμα είναι ο ευκολότερος δρόμος για ανάκτηση διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τα αυτοκίνητα και τα iPhones θα γίνουν πιο ακριβά, αλλά το φαγητό μπορεί πράγματι να φτηνύνει , και η απασχόληση να αυξηθεί σε διάστημα λίγων μηνών από την νέα δραχμή. Σε αντίθεση, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα με τις οδηγίες της Τρόϊκα είναι ανεργία και στέρηση.

Τρίτον χωρίς το δικό της νόμισμα, μία χώρα δεν μπορεί καν να ελπίζει σε επίφαση Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας για το μέλλον. Οι πρόσφατες εμπειρίες το επιβεβαιώνουν αυτό. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει προτεκτοράτο της Βόρειας Ευρώπης του 19ου αιώνα, που εξάγει τους νέους του και εγκαταλείπει τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους.

Το βασικό πρόβλημα με την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι η μεταβατική περίοδος. Θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στο κεφάλαιο. Θα υπάρξει επιμερισμός συναλλάγματος για εισαγωγή πετρελαίου και άλλων βασικών αγαθών. Πώς θα συναλλάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος με την ΕΚΤ; Πώς θα μετατραπούν τα χρέη από ευρώ σε δραχμές;

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει παρά πολλή δουλειά για την προετοιμασία στάσης πληρωμών και εξόδου από την Ευρωζώνη, και πολλή από αυτή πρέπει να γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Αλλά, πρέπει να γίνει – ακόμη και εάν κάποιος διαφωνεί με την έξοδο από την Ευρωζώνη. Και ο λόγος είναι ότι οι προετοιμασίες αυτές θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας με την Τρόϊκα. Αντί να γελάνε με κούφιες απειλές επαναδιαπραγμάτευσης όπως έχει συμβεί δύο φορές με τον σημερινό Υπουργό Οικονομίας, η Τρόϊκα θα έβλεπε ότι η Κυβέρνηση το εννοεί.

Εάν η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει αυτά τα μέτρα που θα προστάτευαν την χώρα και τον λαό της, θα έπρεπε να παραιτηθεί -- με ή χωρίς εκλογές -- σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αυτή την θέληση.

Άσχετα με το εάν συμφωνεί ή δεν συμφωνεί κάποιος με αυτή την άποψη (ομολογώ ότι συμφωνώ, και ότι δεν τον ξέρω τον συγγραφέα του), ενδιαφέρον έχουν τα πολλά σχόλια στο link. Με εξαίρεση κραυγές στα τηλεοπτικά παράθυρα, και μονολόγους στα blogs, δεν έχω δει "διάλογο" για το θέμα.  Η λήψη αποφάσεων σε περιβάλλον αβεβαιότητας και ελλιπούς πληροφόρησης, με αντικρουόμενα συμφέροντα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι κινούντες τα νήματα το αναλύουν. Οι υπόλοιποι το βλέπουμε ενστικτωδώς. Η Δημοκρατία (ή το Delphi approach) λέει ότι η πλειοψηφία των ενστίκτων είναι συνήθως σωστή.  Φοβάμαι ότι το μόνο που κάνουν οι πολιτικοί μας είναι αυτό που τους λένε οι κινούντες τα νήματα.

Παντέρμη Κρήτη


http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=24600&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Κορασίδες και κοπέλια, μερικοί – λίγοι -- από εσάς φωνάζετε εδώ και καιρό. Άλλοι νομίζατε ότι καλή είναι η Πράσινη Ανάπτυξη, απλά δεν θέλετε «πολλά» ή «αλόγιστα» αιολικά. Να σας πω, ξανά τι είναι η Πράσινη Ανάπτυξη: Είναι εισβολή, κατάληψη χώρου και επιβολή χαρατσιού.

Θα καταστρέψει για πάντα τα βουνά σας (ή νομίζετε ότι θα ασχοληθεί κανείς να ξηλώσει τις σαβούρες όταν θα έχουν σαπίσει;) θα σας (και μας) ακριβύνει το ρεύμα (όταν δεν έχεις να φας, θα λες «πληρώνω τέλος υπέρ ΑΠΕ για να σώσω τον Πλανήτη που ζεσταίνεται»), θα καταστρέψει τον τουρισμό (για πάτε μια βόλτα στην Νότια Εύβοια να δείτε ομορφιές), και, ναι, όσο κι αν ακούγεται φτηνό, θα σας χαλάει την θέα και το κέφι. Για δυο-τρεις μαϊμούδες χωματουργούς και άλλους τόσους κρατικοδίαιτους ποντικούς και ξένους μεσάζοντες. Και ενώ αυτοί φαίνονται, ο εχθρός είναι ο ίδιος του 1941 μόνο που τώρα γράφει «Ευρώπη» το αεροπλάνο του. Οι ίδιοι είναι, τα ίδια θέλουνε, και όταν ζορίσει το πράγμα στα ίδια θα καταλήξουνε.


Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η καινούργια τους στολή, και αντί για πολυβόλα έχουν επιδοτήσεις και την φτώχεια μας.Δεν υπάρχει άμετρη ή έμμετρη αδειοδότηση. Κάθε ένα από αυτά τα μηχανήματα, είναι μία ζημιά.

Το είδα εδώ, και ευχαριστώ τον Νίκο. Τις απόψεις μου για τα αιολικά, εδώ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Διάολογοι αρχαιοπτέρυγων (συνέχεια)


Ειδες Αυριανη σημερα ??? Οταν τα ελεγα εγω ολοι ηταν στον ΥΠΝΟ και στη ΣΤΑΧΤΗ των Εκβιασμων... οι ΑΛΗΤΕΣ... και για να ξερεις και ενας ***** του ***** που μιλαει ντιρεκτ με ********... το ειχε παρει και το ειχε δωσει.. μου το ειπε ο ιδιος οταν πιναμε μπυρες το καλοκαιρι...
εχει δε και Phd και του εκανε εντυπωση η ιδεα μου περι Τιτλοποιησης !! χαχαχαχαααααααα
γαμω τους καθηγητες μου μεσα...


ΔΕΝ θέλουν αγορές εδώ. ΔΕΝ θέλουν τιτλοποιήσεις (αγορές είναι... να δείς χυλόπιτα που έφαγα εγώ στο θέμα). ΔΕΝ θέλουν rating agencies. Θέλουν μεθόδους Γ' Ράϊχ που έχει γίνει Δ' πάντα το ίδο και το αυτό. Στολές και ρητορεία άλλαξαν. Μπορεί να ακούγομαι υπερβολικός, αλλά μόνο τσακωμός τους με τον υποβολέα τους μας σώζει. Ο Μοσκοβος δεν παίζει. Εμείς (οι Έλληνες) είμαστε πεθαμένοι και ευνουχισμένοι. Πριν 20 ή 40 χρόνια, με αυτά που γίνονται θα ήταν όλι στους δρόμους. Τώρα όλοι ή παίζουν το απαυτό τους, ή πίνουν φραπέ, ή παίζουν φέησμπουκ, ή κάνουν κλικ κλικ στο μπλογκινγ

Αν μιλας για τη χοντρη.. μεχρι το 2013.. τοτε δεν εχει εκλογες?/ εεε
θα τα μαμησει ολα οσο προλαβει... ρε συ.. Εχουν ετοιμο σχεδιο Οικονομικης Διακυβενρησης.. Εκχωρησης Προϋπολογισμου !!! τι να κανω ?/ να το γραψω??
θα γελανε... ασε με.. εχω κατι νευρα....
και εχεις δικιο.. φεισμπουκ και εμ εσ εν κα αγιος ο Αλλαχ.
Τωρα θα παω να μαθω απο πρωτο χερι τα περι ελλειμματος 2.5 δισ σε ΑΠΕ ...


υπάρχει αόρατος χειρ, μιλάει Γερμανικά, ίσως έχει και υποβολέα που μιλά αγγλικά, αλλά δεν τον ακούει πάντα, που έχει άποψη και σχέδιο, και δεν της αρέσουν καθόλου οι παρεκκλίσεις. 2 χρόνια τώρα (και πιος ξέρει ποσα προηγουμένως) γίνονται πράγματα παράξενα, παράλογα, ανεξήγητα, φταίνε οι κερδοσκόποι και οι Εβραίοι, τι σου λέει εσένα; Και τυχαία τα κάνάλια είναι στη άσκηση;

και βγαινουν και μιλανε για Συνταγματικοτητες !! χαχαχαχα
παρε τη μπαλλα λολα στην Κερκιδα... το ΓΕΓΟΝΟΣ οτι τα Ιδιωτικα Στεγασμενα ( προς το παρον ) ακινητα ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ για 1 δοση... αχχαχαχα δε το βλεπουν !! ΚΑΝΕΙΣ !!  Δεν μας ανηκει πλεον τιποτε ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ !... Εκτος Εκκλησιας/βιομηχανων και οσω νοικιαζουν ακινητα στο Δημοσιο !! χαχαχαχα
ρε συ.... αν πανε σπιτι και πουνε στη γυναικα τους και τα παιδια τους.. ξερετε απο σημερα δεν μας ανηκει το σπιτι.. θα το πληρωνουμε για παντα !! αν δεν το πληρωνουμε θα μας κοβουν το ρευμα και θα κανουν Αναγκαστικη Εισπραξη !
ποσο ξυλο θα φανε και οι 300 απο τους/τις συζηγους/παιδια/εγγονια ?
οταν θελω να σου ριξω σταχτη.. ειμαι ΕΙΔΙΚΟΣ... !!! αλλα δε με προσλαμβανουν.... γτ ξερω και ξερουν οτι θα τους παρει ο διαολος ( ο Ελληνικος )

Τραπεζα Ανατολης ...! θα πεσει πολυ γελιο...
οταν αναρτησεις πες να τσεκαρω !
btw... οντως ψαχνουν 2δισ οι ΔΕΣΜΗΕ ! χαχαχα δεν εμαθα απο που θα τα βρουν η τα βρισκουν... παλια τα επαιρναν απο ΕΡΤ.. ντεφακτο.. τωρα ?


και σου λέω ότι δεν θα ψάχνουν για 2,5 αλλά για 3-4... Ίσως 5. Πολλές οι ΜΚΟ...

ποσα θα ψαχνουν μετα το προτζεκτ ΗΛΙΟΣ !! χαχααα
θα ερθουν και οι ΓΚΕΣΤΑΠΙΤΕΣ οι ξεκωλιαρηδες, Οκτωβριο να τα "χωσουν" σε ΑΠΕ... εε ρε εμπραγματη που εχει να πεσει... οι μεγαλυτεροι ΑΛΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ειναι οι Δημοσιογραφοι !! αυτοι γνωριζουν τα παντα και βολευονται με καμαι συνεντευξουλα και κανενα "αποκλειστικο" του κωλου για το μεροκαμματο... και συνεχεια ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ... αντε να ανοιξψ το στομα μου, αντε να σας βρω πουθενα, αντε γιατι ξερω εγω... χαχαχαα . που εχουμε μπλεξει ρε πουστη μου... μιλαμε για ΕΚΤΕΛΕΣΗ με Γκατλιν. Εξαϋλωση... γαμωτ ο σκληρο ευρω τους ( 1.34 ) χαχαα γιο γιο


Λοιπόν το σκεφτομαι αυτό με τα ακίνητα. Δεν σου κάνει εντύπωση; Διαφημίζουν τέλη ακινήτων. Για να μας εντυπωσιάσουν; Δεν νομίζω. Βασικά σου λένε "¨ξέρω ότι έχει λεφτά στην πάντα, θα στα πάρω". Θα αναγκάσουν τους πάντες να ξεράσουν ότι έχουν και όσοι έχουν έξω να τα φέρουν μέσα. Και το κάνουν σταδιακά για να μην πει ΚΑΝΕΙΣ δις ιζ Πάρτα. Αυτό μαζί με το μαγείρεμα στο άρπαγμα όποιας ΔΕΚΟ μπορεί να μαζέψει χρήμα είναι ο σύγχρονος στόλος στον όρμο του Φαλήρου που είχαν στείλει παλιότερα. Θυμάσαι το εκκαθαριστής ή αναισθησιολόγος; http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_21.html  Και αναισθησιολόγος και εκκαθαριστής. Μας παραμύθιασε σαν τον μπαμπά του και μας παρέδωσε στο τμήμα εμπλοκών και καθυστερήσεων της Τράπεζας. Με Γερμανό μάνατζερ με ατζέντα στην περιοχη. Εχεις πρόσβαση σε καμιά τράπεζα; Ρώτα εάν αυτό που κάνουν δεν έινα στάνταρ πρακτική όταν πάει κάποιος και πει δεν έχω. Τον εκβιάζουν, τον ψάχνουν, ψάνχουν να δουν εάν έχει κρυμένα τον δένουν χεροπόδαρα, του τα παίρνουν, του παίρνουν και καλό ακ΄ινητο κι αν έχει και ρωραίο εξοχικό το κρατάει ο διευθυντής για πάρτη του, και όταν τα έχουν πάρει ΟΛΑ, τότε και μόνο τότε τον ξεπετάνε. Αυτό γόινεται εδώ. Θα πάρουν τα μετρητά, θα πάρουν τα κρυμένα μετρητά, θα πάρουν τις ΔΕΚΟ (μελλοντικά λεφτά) θα πάρουν και κανένα εξοχικό και άντε γειά. Απορώ με τι εκβιάζουν τους πασόκους και δεν κουνάει φύλλο. Ή απλά τους δίνουν ποσοστά;

αυτη η σκεψη σου ηταν η πρωτη που εκανα μολις ακουσα το μετρο....  μετα 24 ωρες και αφου σκεφτηκα... αχαχ ναι !... αποφασισα οτι ειναι ενας δολιςο τροπος να Ενεχειριασουν τα Ακινητα που δεν εχουν βαρη ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ! τι να τα κανουν τα 1.000 το σπιτι? 2 δισ το χρονο ?? λιμα... αλλα 2 δισ για καθε χρονο για ΠΑΝΤΑ ειναι ΝΟΥΜΕΡΟ !! ειναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ.. ειναι receivable του κερατα !.. πανε τα σπιτια. πανε ολα ΝΥΧΤΑ... και καλα για 2 δισ και για 1-2 δοσεις.. αρχιδια..   ΝΟ RISK, INFINITE REVENUE. ποιος Τραπεζιτης δε το θελει ?? χαχαααα ουτε ο Ποντιος ουτε ο Βελγος....θα το κανουν leverage 10 φορες τουλαχιστον !! ειναι ρευστοποιησιμο.. οχι αρχιδιες... εσοδα απο διοδια.. που αν δεν κυκλοφορει ο κοσμος θα πεσουν... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑΤΖΑ !  Οι γερμανοι ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απο ΜΙΖΕΝΣ .. απ τ αρχιδια... ρε ο Μιζοφορακος τους πληρωνε ολους και τωρα οι ιδιοι διαπραγματευονται !! χαχαααααααααααααααααα θα πεθανω στο γελιο !!Που ειναι η Απαιτηση κατα Μιζενς του Καστανιδη που τον "κυνηγουσα" 4 μηνες?  Την πηρε ο Παμπουκης την πηγε μια βερλιν, την εφερε την πηρε ο Παγκαλος την αφησε και τωρα ειναι στου Μιλτιαδη του ΓΥΠΑ... ασε...


Αν είναι λίγο δυσνόητα, είναι γιατί έχουμε και παράπλευρες δραστηριότητες και μπερδευόμαστε. Ένας από τους αρχαιοπτέρυγες είναι ο Π-Π.

Έχουμε Reichskommissar;


Ντρέπομαι για το άρθρο της Ναυτεμπορικής.  Η εφημερίδα που διαβάζω μου μεταφέρει ειδήσεις από τον Εκπρόσωπο Τύπου των Δυνάμεων Κατοχής. Προτιμώ τον Μόσιαλο και τον τελευταίο καστανά, σκουπιδιάρη ή γύφτο, από τον εικονιζόμενο τύπο της Ομάδας Δράσης.

Ο Προδότης είναι αυτός που τον έφερε;  Ή είναι ο μπαμπάς του, που έφτιαξε το σκηνικό και εκμαύλισε τον λαό να βλέπει την Κομμαντατούρ και να μην λέει κιχ, χαμένος στον φόβο ότι θα χάσει την πισίνα, ή το φροντιστήριο, ή την Μερσεντέ (ή στην περίπτωση όλο και περισσότερων, το επιδοτούμενο πιάτο από εισαγόμενο φαΐ).  Ή μήπως είναι ο παππούς του;  Βέβαια αυτός προσκύνησε τους Άγγλους... Ή δεν έχει σημασία ποιόν προσκυνάς;  Ή είναι για το ...καλό μου όλα αυτά;

Άντε, και τον χειμώνα με Γερμανικά πέλετς για την σόμπα, είναι οικολογικά και πράσινα (!)  Λογικά, τα ραδιογωνιόμετρα θα έπρεπε να με είχαν εντοπίσει και να με έχουν συλλάβει, αλλά στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο ίσως ξέρουν ότι 100 σαν και μένα είναι ανίσχυροι μπροστά στην δύναμη των καναλιών που διαβεβαιώνουν τον Λαό ότι "όλα είναι καλά, μόνο ένα ντους για να ξεπλυθείτε από το μακρινό ταξείδι".

Έλα μωρέ... Πώς κάνετε έτσι;

Έλα μωρέ... πώς κάνετε έτσι για ένα ψωροϊσόγειο στην Θεσσαλονίκη... . Πώς θα βοηθήσουμε άπορες κορασίδες;

Και μου είχε διαφύγει ότι ο κύριος Κλέων Παπαδόπουλος είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ στην Πράσινη  Χορηγούμενη Απάτη.

Η Πράσινη Συμμορία είναι Οικογενειακή Υπόθεση και ο αρχιπλασιέ, τρέχει...  

Η ζωή χωρίς ρεύμα (2)


Η ζωή χωρίς ρεύμα, δεν θα προκύψει από θέληση για αυτάρκεια, ή από ρομαντικές διακοπές σε ...κότερο, θα προκύψει από την φτώχεια της υπερφορολόγησης και της ύφεσης, και, εάν οι Πράσινοι Απατεώνες συνεχίσουν το έργο τους, από την Πράσινη Απάτη.


Ναι, μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς ρεύμα, ζούσαμε χωρίς ρεύμα για πολλούς αιώνες, και, στην Ελληνική ύπαιθρο, μέχρι την δεκαετία του 50 ή του 60. Άλλος τρόπος ζωής. Ναι, μπορείς να ζήσεις με ρεύμα εκτός δικτύου, όπως ξέρει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου ή κοτέρου. Δεν είναι ούτε βολικό, ούτε φτηνό.   Ρωτήστε, ή επισκεφτείτε (είτε αυθαίρετο, είτε κότερο). Οι μπαταρίες δεν αντέχουν πάνω από 3-4 χρόνια. Οι ανορθωτές καίγονται. Η γεννήτρια κάνει θόρυβο. Η ανεμογεννήτρια κάνει θόρυβο (και κραδασμούς). Τα φ/β θέλουν ξεσκόνισμα (και βάρδα μην φυτρώσει κανένα δέντρο ή κανένα γειτονικό αυθαίρετο). Το ψυγείο αερίου πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο (για να μην έχεις καυσαέριο ή υδρατμούς από την καύση στην κουζίνα). Πρέπει να κουβαλάς μπουκάλες αερίου. Θερμοσίφωνας;  Ούτε λόγος!  Εφικτό; Απόλυτα. Φτηνό; Για δοκιμάστε, κάτι σαν ...φτηνό κότερο.  Ρεαλιστικό στους Αμπελόκηπους;  Μόνο για τους ιδιοκτήτες ρετιρέ, με ημιαυθαίρετους σκεπασμένους χώρους στην ταράτσα (για το ψυγείο). Η ζωή χωρίς ρεύμα, ή με ρεύμα εκτός δικτύου είναι όμως μια χαρά σε εξοχές. Λέγεται Ελλάδα του 1930.

Είχα έναν δάσκαλο κάποτε. Μας έλεγε: "Καλά όλα αυτά, αλλά αυτό που θέλετε είναι να έχετε πολλή ισχύ βάσης διαθέσιμη στο δίκτυο, και λίγη ζήτηση σε ώρες αιχμής.  Χωρίς επενδύσεις σε ισχύ βάσης, δεν θα έχετε ρεύμα". Ούτε η τεχνολογία έχει αλλάξει ούτε οι Νόμοι της Θερμοδυναμικής. Ναι, είναι εφικτό να ζεις χωρίς ρεύμα, ή εκτός δικτύου, είναι ευχάριστο ή ρομαντικό στις διακοπές, και σίγουρα θα το ανακαλύψουμε στην ύφεση, λόγω αδυναμίας εξόφλησης τελών, λογαριασμών και φόρων, και όσο αυξάνει ο λογαριασμός του ρεύματος.  Τα έχω ξαναπεί αυτά, τον περασμένο Μάϊο, και με λύπη βλέπω ότι τα εμπεδώνουμε σιγά-σιγά.

Η τρύπα στον ΔΕΣΜΗΕ λόγω ΑΠΕ μεγαλώνει, οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξάνονται, η ανεργία μεγαλώνει, τα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται.  Όπως είπε και ο Π-Π στο χθεσινό σχόλιό του,  "και ολοι απο κατω ΑΡΝΙΑ… καταλαβαμε τωρα?? ΑΡΝΙΑ.. μπεεε μπεεε". Βέβαια, ο Π-Π αναφερόταν στην Εθνική Κυραρχία. Και εδώ, το ίδο πράγμα είναι...

ΥΓ. Έχω 3-4 γνωστούς με εξοχικά. Κόβουν το ρεύμα. Ο ένας δεν θα πηγαίνει, έχει πρόβλημα.  Οι άλλοι έχουν -- για την ώρα -- οικονομική άνεση, θα βάλουν ψυγεία αερίου (800-1.000 το ένα).  Ο ένας έχει ηλιακό θερμοσίφωνο. Ο άλλος λέει ότι θα βάλει φωτοβολταϊκά (και έχει κάνει αίτηση να τον επιδοτούμε οι υπόλοιποι).  Αν το θυμηθώ, και εάν υπάρχω, θα σας ενημερώσω του χρόνου. 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το Καλό, το Κακό, το Άσχημο, το Τίμιο (και οι Δύο Εντολές)

Πριν πάω στο «πώς θα ζούμε χωρίς ρεύμα (2)» ένα μικρό διάλλειμα.

Ενώ είμαστε κουτσουλιά, είμαστε και λίγο πρόβλημα για την κατάσταση της παγκόσμιας (Δυτικής) οικονομίας. Αν δηλαδή κάνουμε στάση πληρωμών (με δική μας πρωτοβουλία ή από ανάγκη λόγω αδιεξόδου), θα επηρεάσουμε όχι μόνο τις πιστώτριες τράπεζες και την ΕΚΤ που θα τρέχει να προλάβει τις εκεί ζημιές, αλλά και τις πιστώτριες αυτών των πιστωτριών, και πάει λέγοντας μέχρι που ο λόξιγκάς μας θα επηρεάσει την …Αμερική.

Ο φόβος του διεθνούς αντικτύπου διαφαίνεται και στον Αμερικανικό Τύπο. Μία συνοπτική (και μάλλον ειλικρινής, από την σκοπιά της) παρουσίαση ) είναι σε πρόσφατο άρθρο της Washington Post που αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους, με τίτλο το Καλό, το Κακό και το Άσχημο. Τους ζαλίζει η Ευρωπαϊκή «Κρίση», επειδή αποσταθεροποιεί την δικιά τους αγορά.

Το Καλό σενάριο (κατ’ αυτούς) σενάριο είναι να δεχτούν οι πλούσιοι Ευρωπαίοι να εκδοθούν Ευρωομόλογα. Αυτά θα είναι κοινές Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά, κουβαλώντας την εγγύηση των πλουσίων κρατών, είναι στην ουσία δικές τους υποχρεώσεις. Προϋποθέτουν κεντρική οικονομική διακυβέρνηση (ποιός; ποιός; ποιός την θέλει αλλά κάνει τον δύσκολο;). Προϋποθέτουν όλες τις διαθρωτικές αλλαγές, όπως τις φαντάζεται ο καθένας. Όλοι όμως οι πολιτικοί που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα χάσουν στις εκλογές. Αυτό το σενάριο (πάντα κατά το άρθρο) θα αναπτύξει την αγορά ευρωομόλογων , θα ρίξει το δολάριο και θα ανεβάσει τα επιτόκια, αλλά θα μειώσει την αστάθεια του διεθνούς συστήματος. Δεν θεωρείται πιθανό, γιατί δεν θα εγκριθεί από τους ψηφοφόρους των πλούσιων χωρών.

Το Κακό σενάριο είναι να επεκταθεί το EFSF του Ιουλίου με περισσότερα κεφάλαια για τις προβληματικές χώρες και το τραπεζικό σύστημα (η έμφαση δικιά μου – το Stratfor υπολόγισε το μπουγουρντί στο 1 τρις ευρώ) . Αυτό δεν θα αναπτύξει την Ευρώπη, όπως το «Καλό» σενάριο, αλλά θα μειώσει την αβεβαιότητα, και στις αγορές, και στην Αμερική (και θα ήθελα εγώ να δω ποιος θα πληρώσει το 1 τρις εάν το Stratfor έχει δίκιο).

Το Άσχημο σενάριο (για αυτούς) είναι το δις ιζ Πάρτα: Κάνουμε ΕΜΕΙΣ στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους και πάμε πίσω στην δραχμή (αυτά τα δύο πάνε πακέτο, και κατά την ταπεινή μου άποψη). Εμείς θα πάθουμε ό,τι πάθουμε, και η ΕΚΤ θα πάθει τρα-λα-λα προσπαθώντας να μαζέψει τις τρύπες (που υπάρχουν και σήμερα, αλλά παριστάνουν, στρουθοκαμηλίζοντες, ότι δεν φαίνονται, προσθέτω εγώ). Η ανεργία και τα δημοσιονομικά αδιέξοδα θα επεκταθούν στην Ευρώπη (πλην πολύ πλουσίων που έχουν μαζέψει στο σεντούκι, προσθέτω εγώ). Θα πάθει ζημιά και η Αμερική από τον αντίκτυπο. Το σενάριο αυτό θεωρείται τόσο άσχημο που δεν θα το αφήσουν να συμβεί (και το λένε καθημερινά).

Εγώ έχω το «Τίμιο» σενάριο όσον αφορά την Ελλαδίτσα μας: Να αναγνωριστούν τα αίτια του προβλήματος και να προσεγγιστούν όπως θα τα προσέγγιζε ένας μπακάλης, ή ένας λογιστάκος: Ενθαρρυνθήκαμε, αφεθήκαμε, λαδωθήκαμε, και πιεστήκαμε να δανειστούμε για να κάνουμε έργα και να καταναλώσουμε το βιομηχανικό πλεόνασμα του Γερμανικού θαύματος της 20ετίας (και λίγο του Γαλλικού και του Ισπανικού). Αυτά τα δάνεια, που αυθαίρετα τα βάζω σε περίπου 200-250 δις, να διαγραφούν. Πούλησαν με πίστωση, και ο πελάτης δεν έχει. (Και τους παραχωρώ την Γέφυρα, τον εξοπλισμό του Ελευθέριος Βενιζέλος, τα σίδερα του Προαστιακού και του τραμ, τον Παπανικολή, τα σίδερα του ΟΑΚΑ και κάθε Καγιεν, Audi Q7, ΒΜW X5 ή Χ6 και φυσικά τις κρατικές Μερσεντές.). Και σαν πρόσθετο δείγμα καλής θέλησης, θα έδινα στους «Ευρωπαίους» προνομιακή μεταχείριση σε κάθε ξενοδοχείο που επιδοτήθηκε από το 1981 και μετά, και σε προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών και βιομηχανιών και βιοτεχνιών που επιδοτήθηκαν από το 1981 μέχρι σήμερα (να πιουν ανύπαρκτη πορτοκαλάδα, να ξεδιψάζουν).Τα υπόλοιπα που θα χρωστώ, θα δω πότε και εάν μπορώ να τα εξοφλήσω. Θέλω να τα εξοφλήσω, αλλά …ελάτε παιδιά όταν έχω, τώρα δεν έχω.

Θα βγω από το ευρώ, θα δώσω ό,τι μπορώ στον κόσμο για να πατήσει στα πόδια του. Όχι παροχές (πέραν του απόλυτα εφικτού). Μην διαμαρτύρεστε, εκεί θα πάμε ούτως ή άλλως. Σαν δείγμα γραφής διαρθρωτικών αλλαγών, θα καταργούσα τα ΚΕΠ, κάθε χαρτί που εκδίδουν τα ΚΕΠ, και κάθε κεντρικά αμειβόμενη δραστηριότητα ΟΤΑ. Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν τι θέλουν αυτές, με εθελοντική εργασία και τοπικά ελεγχόμενους πόρους. Μέχρι πρόσφατα, μια χαρά είμαστε χωρίς ΚΕΠ και χωρίς ΟΤΑ.

Τι πιθανότητα έχω να εισακουστώ; Με τον Σόϊμπλε, τον Γκάϊτνερ και τους ...ΟΤΑ εναντίον μου, σχεδόν καμία. Όλοι αυτοί κάνουν αυτό που συμφέρει αυτούς. Να σας πω όμως τι μου έγραψε φίλος, ομοεθνής του Γκάϊτνερ, που ξέρει αυτό το άθλημα καλύτερα και από τον ίδιο τον Γκάϊτνερ (που νομίζω το ξέρει μιά χαρά):

I follow the economic news in Europe and Greece religiously. My own prediction is that Greece defaults because neither France nor Germany will do what they need to do. People are already rioting in France -- think how much happier they'll be when Sarkozy tells them their taxes are going to bail out another country. Not going to happen. And once you believe that Germany and France won't go for a bailout, and then default is inevitable because the money just ain't there and isn't going to be for a very long time. Better to take the financial weight off Greece now and let the country start getting back to a healthy spot.

In some respects, I actually think default might be good for the world's economy. At least it's real and honest rather than smoke and mirrors. I think people around the world -- including the US -- are finally beginning to wake up and dimly realize that we've been over-consuming for decades and it is unsustainable. Period. Best to face facts and do what needs to be done.

Και ο ΓΑΠ, και ο Σαμαράς, ξέρουν αγγλικά. Τους διαβεβαιώνω ότι ο συγγραφέας των τελευταίων παραγράφων πληρώνεται χρυσά για τέτοιες συμβουλές. Κρίνετε τα πρακτέα από το πού νομίζετε θα είμαστε σε 1-2 χρόνια, σε κάθε περίπτωση, όχι με το πού είμαστε σήμερα. Και σε κάθε σενάριο η στάση πληρωμών (ας την λέμε "μπανάνα" ή "κουμ κουάτ" εάν ενοχλεί η λέξη) είναι αναπόφευκτη.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η ζωή χωρίς ρεύμα (1)


Μέχρι πρόσφατα, το θέμα μου (το ατελέσφορο των ΑΠΕ) ήταν ακαδημαϊκό:  Σε μία σχετικά ομαλή οικονομία, με σχετικά άνετο βιωτικό επίπεδο, εάν έλεγες πολύ κλαψερό παραμύθι περί καταστροφής του κλίματος, καρκίνους, πολικά αρκουδάκια και δεν ξέρω τι άλλο, θα έπειθες το πόπολο να δεχτεί ένα καπέλο 15%-30% στο κόστος του ρεύματος, ιδίως όταν αυτό το πόπολο είχε μέχρι τώρα από τα πιο φτηνά ηλεκτρικά ρεύματα στην Ευρώπη. Και επειδή για τεχνικούς λόγους δεν μπορείς να έχεις μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης από ΑΠΕ (της κατανάλωσης, όχι της εγκατεστημένης ισχύος), ακόμα κι αν το ρεύμα από αυτές οι ΑΠΕ κόστιζε 3, 5 ή 10 φορές όσο το συμβατικό ρεύμα, ο κόσμος θα τα ανεχόταν (εγώ θα έσκουζα, αλλά θα μου λέγατε πόσο καλό κάνει στον Πλανήτη).

Μόνο που τώρα ούτε η οικονομία είναι ομαλή, ούτε υπάρχουν ανοχές για πολύ περισσότερες απάτες μέσω λογαριασμών ΔΕΗ.  Άσε την ΕΡΤ... Αυξήσεις (να' ναι καλά όσοι θέλουν αέριο), δημοτικά τέλη, ΑΠΕ, και τώρα κεφαλικοί φόροι.  Και το πρόβλημα τώρα αρχίζει. Σε έξη μήνες θα από σήμερα θα το ζούμε στο πετσί μας.


Το Energy Press έχει εξαιρετική ενημέρωση στο τι γίνεται, και εδώ και καιρό λέει πολύ πιο τεκμηριωμένα αυτό που ψελλίζω εγώ:  1) Οι ΑΠΕ είναι ακριβές. 2) Η Οριακή Τιμή του Συστήματος ως δια μαγείας έχει ανέβει τα τελευταία 2 χρόνια. 3) Το τέλος υπέρ ΑΠΕ που έχουμε μέχρι τώρα δεν λέει όλη την ιστορία αφού ο ΔΕΣΜΗΕ ήδη έχει μαύρη τρύπα με κρυφές ζημιές. 4) Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του.  5) Άλλα 3 δις, ή το 1% του ΑΕΠ λείπουν για να καλυφθούν το 2013 και 2014 οι εγγυημένες τιμές των "επιχειρηματιών" που απεικονίζω ως μασκοφόρους λωποδύτες, που θα παράγουν δήθεν ενέργεια από αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα.  Τα 3 δις είναι η επιδότησή τους.  Πληρωμένη από εσάς, από εμένα και από την Φιλονόη του Πόντου (που ήταν η αφορμή για αυτή την ανάρτηση που με επανέφερε στο μη προσφιλές μου θέμα, μέσω Ολυμπίας).

Να το ξαναπώ λιανά;  3 δις, επιπλέον του τι πληρώνουμε τώρα στον λογαριασμό με τα σημερινά τέλη. Πάνω από τις ήδη σωρευμένες ζημιές. Και αυτό είναι προϋπολογιστικό και στοιχηματίζω το πληκτρολόγιό μου ότι θα είναι x 2.  Για αιολικά, φωτοβολταϊκά, και εισαγόμενες μπρικέτες βιομάζας.

Βρείτε μου έναν "βουλευτή" (με μικρό το "β") που να συγκινείται.  Πείτε μου τι δουλειά κάνει η ΡΑΕ, κομματικά, ίσως διακομματικά, υπαλληλάκια, χαϊδεμένα 2-3 επιχειρηματιών, που ζητούν εξαίρεση από την εφεδρεία-απόλυση, και κανένα έλεγχο από κανέναν.  Μιλάμε αυτές τις μέρες για απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων...  Ένας σκοτεινός υπαλληλίσκος της ΡΑΕ κοστίζει στον Ελληνικό Λαό όσο 100.000 φυσιολογικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μπορεί να μην τα βάζει στην τσέπη, αλλά βάζει την υπογραφή του και παριστάνει τον μορφωμένο και τον αμερόληπτο, την στιγμή που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.  Αυτό το Δημόσιο θέλει ξήλωμα. Όχι οι φουκαράδες και οι λειτουργοί.

Για το πως θα ζούμε χωρίς ρεύμα θα σας γράψω αύριο, να κάνουμε και μία ανασκόπηση...

μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, ή πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι όλους για πολύ καιρό, και ο χρόνος της συγκεκριμένης παρέας έχει λήξει


γράφει ο Ιθαγενής

Εδώ και καιρό, ένα έργο ξανά παίζεται «Ο Μπαμπούλας της Χρεωκοπίας» , σε κάθε χωριό σε κάθε πόλη, από το μπουλούκι «Λεφτά δεν Υπάρχουν αλλά θα σας ξανά σώσουμε», που θέλει να πιστεύει ότι είναι η Κυβέρνηση της χώρας.

Ας σοβαρευτώ όμως γιατί για έκτη φορά (και μετά τον θρίαμβο της 21ης Ιουλίου) πασχίζουν να μας σώσουν ξανά μέχρι την επόμενη δόση. Κάνουν ότι μπορούν μέχρι την επόμενη δόση και δεν τους μεμψιμοιρώ, κάθε εξαρτημένος θέλει να εξασφαλίσει τη δόση του. Τους κατηγορώ όμως γιατί πανικοβάλλουν και τρομοκρατούν 11,000,000 πολίτες, για την εργασία τους, την περιουσία τους, την διαβίωσή τους καλώντας μας να υποκύψουμε και να αγωνιζόμαστε για τη επιβίωση, εδώ που μας οδήγησαν... ξεχνούν απλά ότι η χώρα επιβίωσε γιατί ο λαός της επέλεγε πάντα πως θα ζει και όχι αν επιζεί όποτε καλέστηκε να αποφασίσει.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν γιατί θα χρεοκοπήσουμε, θα βγουν τα τανκς να φυλάνε τις Τράπεζες, θα γίνουμε Αργεντινή, θα χάσουμε ότι έχουμε φτιάξει από το 1940, θα χάσουμε το €, …για να διατηρήσουμε λοιπόν το υπέροχο περιβάλλον μας πρέπει να έχουμε 1,000,000 άνεργους, να μειώνονται μισθοί και συντάξεις, να πληρώνεις κεφαλικό φόρο και για το φόρο, να κλείνουν καταστήματα, να οφείλει το Κράτος μερικά δισεκατομμύρια στους πολίτες του και η δημοσιονομική πολιτική να υπακούει στα κελεύσματα της Τρόικας που τα αφεντικά της μας υβρίζουν μας χλευάζουν μας συμπονούν ή μας δείχνουν το μεσαίο τους δάχτυλο.

Για όλα αυτά βέβαια το ποιος φταίει εξαρτάται από ποιος κομπάρσος απαγγέλλει στο τηλεοπτικό παράθυρο: φταίει η κυβέρνηση του 2009 (…που ήταν και το ΠΑΣΟΚ για 3 μήνες), φταίνε οι Δ. Υπάλληλοι, οι φορτηγατζήδες, οι ταξιτζήδες, οι υδραυλικοί ή όλοι μαζί, γιατί όλοι τα φάγαμε και τα δαπανήσαμε και όχι, πχ, SIEMENS, C4I, F16, swaps, τα τρένα φαρδύτερα από ράγες, τα χρηματιστήρια και τα δομημένα, όποιος υπέγραφε και διαχειριζόταν …ο καημένος αυτός απλά εξυπηρετούσε...

Τι να λέμε τα ίδια και τα ίδια, ας μιλήσουμε λίγο ειλικρινά:

-Καταρχήν δεν μπορεί να μας βγάλει κανένας από το €… παρά μόνο αν οι τελούντες υπό επίβλεψη οικειοθελώς οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο, δεν μπορεί κανένας να σου πει έξω Τρισέ, Μέρκελ ή οποιοσδήποτε άλλος: αύριο θα έχεις δραχμές.

-Η χώρα έχει χρεοκοπήσει …στο εσωτερικό: ας δει τις οφειλές του Κράτους στους πολίτες και το κούρεμα στα χρέη του, στις συντάξεις και τους μισθούς.

-Η δημοσιονομική πολιτική της χώρας δεν διαμορφώνεται στη Βουλή αλλά σε κελεύσματα υπαλλήλων ξένων οργανισμών που ούτε τους ψηφίσαμε ούτε τους προσλάβαμε …και δεν μπαίνω στην ουσία αλλά είτε το Υπουργικό συμβούλιο πρέπει να διώξουμε είτε τους Τροικανούς κάποιος από τους δύο πλεονάζει και αεί βελάζει.

-Οποιος και να διαμορφώνει την δημοσιονομική πολιτική της χώρας δεν είναι ηλίθιος απλά υποκρύπτει σκοπιμότητες:

-δεν μπορεί οι μισθοί στο δημόσιο να περικόπηκαν 20% αλλά να έχουμε μείωση 5% της μισθολογικής δαπάνης

-δεν μπορεί να προκρίνεται το μέτρο της εφεδρείας για να γλιτώσεις 200,000,000 όταν τα ΔΙΒΕΤ ΔΕΤΕ και η το προσωπικό των 16 μισθών στοιχίζει πάνω από 500,000,000 και επιχορηγήσεις και οι μεταβιβαστικές πληρωμές να είναι μερικά δισεκατομμύρια ( …πόσα είπε ότι είναι τα εμβάσματα σε ΜΚΟ η Βουλευτής που θα ψηφίσει την εφεδρεία για να σωθεί η χώρα;)

-δεν μπορεί τα έσοδά σου να συναγωνίζονται το 2009 με τη λαίλαπα των φόρων που έχεις επιβάλλει.

-δεν μπορείς ούτε καν να μιλάς όταν δεν έχεις εισπράξει το ΕΤΑΚ και το ΦΜΑΠ του 2008 – 2009 και 2010 και μεταλλάσσεις τη ΔΕΗ σε εισπρακτικό μηχανισμό βάζοντας νέους φόρους για την ίδια περιουσία.

-δεν μπορείς να έχεις αύξηση πρωτογενών δαπανών το επτάμηνο του 2011, να επιπλήττεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προχθές και να ακούμε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό χθες

-δεν μπορείς σε ύφεση να βάζεις διπλάσιους φόρους γιατί θα έχεις μεγαλύτερη ύφεση

Και τόσα άλλα απλά και οικονομικά που τόσες φορές έχουν ειπωθεί από τα αντινέα, αλλά τα LSoE δεν μπορούν να αντιληφθούν.

Να μην γράφουμε τα ίδια και τα ίδια όμως

Εγώ λοιπόν θα παραβλέψω ότι ήδη στο εσωτερικό έχουμε ουσιαστικά χρεοκοπήσει και την αποσάθρωση δομών και λειτουργιών αλλά θα πιστέψω για μια φορά τον θίασο των τηλεοπτικών παραθύρων.

Θα χάσω τι;

Τους Τροικανούς; Την δωρεάν παιδεία των dvd ή των φροντιστηρίων; Την δωρεάν υγεία των ράντζων; Την οικονομία των περαιώσεων; Την πολεοδομία των ταχτοποιήσεων και νομιμοποιήσεων; Τα διόδια για ανύπαρκτους δρόμους; Τον κεφαλικό φόρο; Τις εξυπηρετήσεις και τις διευκολύνσεις κολλητών πελατών των πολιτευτών; Τους Προέδρους και τα ΔΣ των υμνητών; Τα δωράκια στους εαυτούς μας; Τον εξωλογιστικό προσδιορισμός εισοδημάτων; Τις επιχορηγήσεις για όλα τα κιλά όλα τα λεφτά; Το room for let; Τους εφοπλιστές των 58 φοροαπαλλαγών; Τα ΜΜΕ της αντικειμενικότητας και ενημέρωσης; Τους Κατασκευαστές των ΜΜΕ; Το Taxis; Τις καταθέσεις στην Ελβετία; Τα εμβάσματα στο εξωτερικό; Τις μίζες;

Και ποιος καλείται λοιπόν να με σώσει;

Όσοι διαμόρφωσαν με το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που η αλήθεια είναι ότι και αρκετοί καρεκλοκένταυροι και της ΝΔ ενστερνίστηκαν και συμμετείχαν, την κατάσταση που βιώνουμε;

Θα χάσω λοιπόν ένα πάρτι που δεν συμμετείχα αλλά καλούμε και χθες και σήμερα και αύριο να υπηρετήσω να σερβίρω να καθαρίσω να σκουπίσω και να πληρώσω και τον λογαριασμό.

Για να μην μακρηγορούμε η κυβέρνηση από το 2009 μεταλλάσσει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, εξαθλιώνοντας την εργατική τάξη και εξαφανίζοντας την μικρομεσαία αστική τάξη, σώζοντας Τράπεζες και κολλητούς πραιτοριανούς και πατρικίους.

Γιατί έτσι η εργατική τάξη θα ασχολείται μόνο με την επιβίωση υπό την πραγματικότητα της ανεργίας έχοντας σαν ευκαιριακό εχθρό όποιο αντιδρά και ότι τα ΜΜΕ αναπαράγουν: ναυτεργάτες, ΔΥ, φαρμακοποιοί, ΔΕΚΟ, ΤΑΧΙ, ΔΧ κλπ την μικρομεσαία αστική τάξη της χώρας που ως ρυθμιστικός παράγοντας (…μετακινούμενοι) έβγαζε κυβερνήσεις. Διαμορφώνοντας ένα κλίμα τρομοκρατίας και απελπισίας πιστεύοντας ότι υπό τη σκεπή της θα υποκύψουν όλοι για να σωθούν ξανά ψηφίζοντας τον πράσινο ήλιο ...και σώζοντας τους σωτήρες μας.

Μόνο που μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι όλους για πολύ καιρό και ο χρόνος της συγκεκριμένης παρέας έχει λήξει γιατί είμαστε πλέον ή εμείς ή αυτοί και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι εμείς είμαστε όχι μόνο περισσότεροι αλλά σημαντικότεροι από τις καρέκλες τους στις οποίες είναι γαντζωμένοι.

ΥΓ. Και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να μιλάνε απλά και να λένε τι θα κάνουν, πως και για πόσο, να δώσουν ελπίδα, όραμα, στόχο στην κοινωνία, που κάθε ημέρα απειλείται με μια νέα καταστροφή έτσι ώστε να μην μας φανεί και τόσο τρομερή η νέα σωτηρία μέχρι την επόμενη φορά…το τι κάνουν οι υπό επιτήρηση καρέκλες δεν χρειάζονται να το αναπαράγουν (η κοινωνία όλη το βιώνει) στα παραμύθια δεν συνδιαλέγεσαι με τον δράκο, παρουσιάζεις τις υπόλοιπες επιλογές


Ο Ιθαγενής

“You may fool all the people some of the time, you can even fool some of the people all of the time, but you cannot fool all of the people all the time.” Abraham Lincoln.  Η φωτό είναι του Ansel Adams

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζει το τέλος της Τραγωδίας;


Στην εικονική μου ύπαρξη τόσο καιρό, έχω ασχοληθεί, βασικά, με ένα μόνο θέμα, την Πράσινη Απάτη. Η Πράσινη Απάτη έχει κάποια σχέση με αυτά που περνάμε σήμερα, και, ποιητικά, θα έλεγα ότι αποτελεί το "Αναισθητικό". Θυμάστε το ερώτημά μου προς τον ΓΑΠ;  Εκκαθαριστής ή Αναισθησιολόγος;   Και τα δύο ήταν. Και μπορεί να είχε δίκιο στους χειρισμούς του (δυνητικά, υποθετικά) αλλά ξέχασε να μας το πει (και αυτό με ...ξενερώνει).

Μας δουλεύουν χρόνους πολλούς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού. Που δεν θα πληρώσουν αυτοί που μας δούλευαν, αλλά εμείς. Και την διαπραγμάτευση την κάνουν για πάρτη μας αυτοί που μας δούλευαν (και που κατά τα φαινόμενα έβγαζαν και τα προς το ζειν από αυτό, αλλά, πολύ σοσιαλιστικά φρόντισαν να έχουν άλλοθι ότι μαζί τα φάγαμε.

Συνειδητά (και μάλλον δόλια) μεθόδευσαν την Τρόϊκα (και το ΔΝΤ για βιτρίνα). Συνειδητά (και μάλλον δόλια) μεθόδευαν την Υποθήκευση μέσω Μνημονίου τον Απρίλιο του 2010. Από τότε, φάνηκε ότι το πράγμα τελείωσε, άσχετα εάν μάς ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε με το θράσος και την κυνικότητα του εγχειρήματος.

Κάπου ψέλλισα για εκκαθαρίσεις και αναδιαρθρώσεις και για αδιέξοδα (και τα έχω μαζέψει όλα σε αυτήν την ενότητα). Το μείζον πρόβλημα που έχω με όλους τους χειρισμούς (ναι, έχω το θράσος να έχω άποψη) είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε αντισυμβαλλόμενο (τις ξένες τράπεζες) από αυτόν που κατά 80% φταίει για το πρόβλημα (το Πασοκ). Χωρίς να έχω τις λεπτομέρειες, δεν υποτιμώ την ανάγκη συντήρησης ή εύλογης προστασίας των ελληνικών τραπεζών, αν και, με λίγο "I told you so", αυτά είναι τα αποτελέσματα 20 χρόνων προστατευτισμού και "ισορροπιών" (1991-2011) μετά από 10 χρόνια λαίλαπας (1981-1991). Τα διαπλεκόμενα καρτέλ αυτοεκφυλίζονται. Παρ' όλα αυτά, θα λυπηθώ εάν αφελληνιστεί ΚΑΙ ο τραπεζικός κλάδος.

Είναι σαφές ότι θα γίνει κούρεμα. Δεν πιστεύω ότι αρκεί το 20%. Θα χρειαστεί 50, 60, 70% για να είναι βιώσιμη η έκβαση. Για λόγους εμφάνισης και διαχείρισης της εξωτερικής, πλέον, κρίσης θα χρειαστεί να το μαγειρέψουν "ευρωπαϊκά", σε συνεχιζόμενο στρουθοκαμηλισμό και παράκαμψη των αρχών της συντηρητικής λογιστικής (αλλά ότι ισχύει για τον μπακάλη, κακώς δεν ισχύει για κράτη και για too big to fail οργανισμούς).

Είναι σαφές, ότι όλα τα μέτρα που παίρνει η πανικόβλητη, κουτοπόνηρη, και, με συγχωρείτε, ξεπουλημένη Κυβέρνηση, είναι μέρος του πακέτου. Tit for tat. Για να σκούζουν λιγότερο οι ξένοι φορολογούμενοι. Τις συνέπειες θα τις δείξει η Ιστορία.

Είναι σαφές ότι υπήρξε προμελέτη από την Κυβέρνηση στην άσκηση. Το εάν υπήρξε δόλος δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Δεν ξέρω εάν υπήρξε καν κάποια ελευθερία ελιγμών. Ξέρω ότι ασήμαντοι υπάλληλοι ντόπιων επιχειρηματιών καρπαζώνουν "Υπουργούς", άρα δεν αμφιβάλλω πόσο δέσμιοι είναι οι "Υπουργοί" μας. Αυτό όμως είναι πολιτειακό θέμα. Όσο καιρό είμαι ενήλικας δεν θυμάμαι Δημοκρατία. Θυμάμαι Ανωμαλίες, Αποστασίες, Καθοδηγούμενες Οχλοκρατίες, Επιδοτούμενες Χαχολοκρατίες, Πράσινα Άλογα και εξαγοραζόμενες συνειδήσεις.

Δημοκρατία δεν είναι η επιλογή Μεσσία. Οι επιλογές είναι συχνά μαϊμούδες, σχεδόν πάντα προϊόν αρνητικής ψήφου (σαφώς και προτιμώ τον Σημίτη από τον Τσοχατζόπουλο, τον Μητσοτάκη από τον ετοιμοθάνατο ερωτύλο, και, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, τον Σαμαρά από την Κόρη. Νισάφι με τους κληρονομικούς. Από εκεί και πέρα, ο θεός κι αν γίνει Πρωθυπουργός, χωρίς διαχωρισμό εξουσιών, χωρίς προανακοινωμένα προγράμματα, χωρίς συναίνεση που προκύπτει από ειλικρίνεια και ψήφο, θα είμαστε πάντα μπανανία και προτεκτοράτο. Κι ο θεός (συγγνώμη για την βλασφημία) θα αποκαθηλωθεί από αυτούς τους ίδιους που τον θεοποίησαν.

Τα γράφω αυτά με το ΧΑ στα 799, το spread στα 2300 και τις Τράπεζες στο Caa2, και με μουσική υπόκρουση (που μου ήρθε όταν διάβασα τον Γκρεμιστή του Κωστή Παλαμά (ευχαριστώ spiral). Ωστόσο άλλαξα την μουσική:



O mia Patria, sì bella e perduta!
O membranza sì cara e fatal!

Η προστασία της Ελευθερίας


"Δεν υπάρχει καμμιά δύναμη, καμμιά ομάδα και καμμία τάξη που να είναι ο προστάτης της ελευθερίας. Η ελευθερία διαφυλάσσεται απ’ όσους είναι αντίθετοι στην υπαρκτή κυρίαρχη εξουσία. Αντιπολίτευση που δεν εκφράζει γνήσιες κοινωνικές δυνάμεις είναι τόσο ασήμαντη, εν αναφορά προς την εδραιωμένη εξουσία, όσο οι παλιοί γελωτοποιοί της αυλής".

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;


Το Προφητικό εδώ.

Δεν θα έχουμε να φάμε στην χώρα μας


Όταν αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε πριν δύο περίπου χρόνια, η κατάσταση, μέσα και έξω, ήταν γνωστή. Το παγκόσμιο κραχ είχε γίνει το 2008, και εάν εγώ και η παρέα μου ξέραμε ότι είμαστε στα όρια, πριν τις εκλογές, δεν πιστεύω ότι είμαστε οι μόνοι, ούτε είμαστε τόοοσο έξυπνοι.  Ωστόσο η Κυβέρνηση αυτή μας αποκοίμισε με ανοησίες.  Η αδράνειά της ήταν ύποπτη, και αποδεικνύεται μεθοδευμένη και πιθανώς δόλια.

Δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση ελλείμματος, μείωση χρέους, σε περιβάλλον ύφεσης, πιθανόν παγκόσμιας, είναι ...mission impossible, αλλά στην οικονομική διαχείριση και στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.  Ένα είναι σίγουρο:  Η μεθόδευση της καθυστέρησης έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα, και η υποθήκευσή μας τον Απρίλιο του 2010, επιεικώς, φαύλη.  Με λίγο τρακ αναρωτήθηκα, δημόσια, εάν ο ΓΑΠ μας είχε έρθει να παραστήσει τον εκκαθαριστή ή τον αναισθησιολόγο.  Αποδεικνύεται ότι και τα δύο έκανε.  Τα περί ΑΠΕ και οι Πράσινες Αρλούμπες ήταν και είναι μία συνεχής προσβολή της νοημοσύνης μας, αλλά, δύο χρόνια αργότερα, μου δίνει το δικαίωμα να λέω ότι έχω χάσει κάθε εκτίμηση για ανθρώπους που παριστάνουν τους πολιτικούς και είναι κάτι μεταξύ πλασιέ και παπαγάλου.

Αν σε αυτό το όχι ευχάριστο σκηνικό ας προσθέσουμε και τους κυανόκρανους φοροεισπράκτορες του Σόϊμπλε και τους Τούρκους σε ρόλο ντόμπερμαν, η κατάσταση γίνεται σουρεαλιστικά δυσάρεστη.

Και ενώ δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να κυβερνά, οι Πασόκοι ακόμα και σήμερα επιρρίπτουν ευθύνες στον ...Σαμαρά, και αναρωτιέμαι γιατί.  Μήπως επειδή είναι ή παραείναι ήσυχη η ΝΔ;  Παραείναι ήσυχη.  Μήπως επειδή τα υπολείμματα του Ελληνικού κεφαλαίου (κρατικοδίαιτου και μη) κάνουν τον σταυρό τους που βρέθηκε κάποιος που παριστάνει τον Πασόκο να ξηλώσει τους Πασόκους;  Ή που βρέθηκε κάποιος να θέλει να είναι Κατοχικός Πρωθυπουργός και δη ..Πράσινος και Σοσιαλιστής.  Μήπως τα δύο κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν τελειώσει, και όπως είπε ο αρθρογράφος της χτεσινής ανάρτησης  "περιθωριακά κόμματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή";   Και κανείς δεν βλέπει ότι ξηλώνεται πεισματικά και συστηματικά η μεσαία αστική τάξη;  Δηλαδή, μετά 5 χρόνια αυτού του mission impossible, τι θα έχει μείνει;


Έχω πει διάφορα φαινομενικά παράδοξα ή αιρετικά ή ακαταλαβίστικα από τότε που άρχισα να γράφω, αλλά σήμερα θα πω άλλο ένα:  Δεν θα έχουμε να φάμε στην χώρα μας.  Την δεκαετία του 30 και του 50 και του 60 και του 40, ακόμα, είχαμε αγρότες. Είχαμε συγγενείς σε χωριά που κουτσά στραβά ζούσαν από την γη τους και έστελναν και κανένα καλάθι στην Πρωτεύουσα.  Αυτά μάλλον δεν υπάρχουν σήμερα.  Ούτε υπάρχουν οι κακοί μεταπολεμικοί βιομήχανοι να πληρώνουν τίμια ξεροκόμματα.  Ούτε υπάρχει η εύκολη μετανάστευση σε χώρες που ανοικοδομούνται μετά από πόλεμο.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τι υπάρχει μετά την «Ευρώπη»; (1)


"Όταν κάποια μέρα γραφτεί η ιστορία της ανόδου και της πτώσης της μεταπολεμικής Δυτικής Ευρώπης, θα είναι σε τρεις τόμους:  Α' «Αδιάσειστα Στοιχεία», Β' «Βολικές Μυθοπλασίες» και Γ' -- ο τόμος που ακόμα γράφεται -- «Απάτη».


Το πιο αδιάσειστο στοιχείo στo οποίο ιδρύθηκε η μεταπολεμική Ευρώπη ήταν η στρατιωτική αναγκαιότητα και ευκρινώς συνοψίστηκε στην διάσημη ρήση του Λόρδου Ismay, ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα, και τους Γερμανούς κάτω». Η επόμενη αδιάσειστη πραγματικότητα ήταν τα σκληρά χρήματα, το δώρο του Ludwig Erhard, δημιουργού των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δημιούργησαν το γερμανικό μάρκο, κατήργησαν τους ελέγχους των τιμών, και έθεσαν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο για γενεές. Η τρίτη αδιάσειστη πραγματικότητα ήταν η δημιουργία της κοινής αγοράς του Jean Monnet, που έδωσε στην Ευρώπη μια κοινή οικονομική πολιτική-δεν-ταυτότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν η Wirtschaftswunder στη Γερμανία, Les Glorieuses Trente στη Γαλλία και il miracolo economico στην Ιταλία. Θα μπορούσε να συνεχισθεί και μέχρι σήμερα. Δεν συνεχίστηκε.

Το 1965, οι κυβερνητικές δαπάνες της Δυτικής Ευρώπης ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 28%. Σήμερα είναι σχεδόν 50%. Το 1965, οι γεννήσεις στην Γερμανία ήταν ο υγιής αριθμός 2,5 παιδιών ανά μητέρα. Σήμερα είναι ένα καταστροφικό 1,35. Κατά τα μεταπολεμικά χρόνια, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 5,5%.  Μετά το 1973, σπάνια ξεπέρασε το 2,3%. Το 1973, οι Ευρωπαίοι εργαζόταν 102 ώρες για κάθε 100 ώρες που εργαζόταν οι Αμερικανοί.  Μέχρι το 2004 εργάζονταν μόνο 82 ώρες για κάθε 100 αμερικανικές.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της γενικής επιβράδυνσης, μετά το 1973, που η Ευρώπη εισήλθε στην βολική φάση μυθοπλασίας.


Υπήρξε, για τα προκαταρτικά, η βολική θεωρία ότι αν απλά προσετίθεντο τα ΑΕΠ της επεκτεινόμενης λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών, θα προέκυπτε μια οικονομία το μέγεθος της οποίας θα υπερέβαίνε το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν θα έκανε την "Ευρώπη" οικονομική υπερδύναμη; Υπήρχε το βολικό παραμύθι ότι η Ευρώπη δεν χρειαζόταν ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες αφού θα μπορούσε να ασκήσει παγκόσμια επιρροή μέσω της διπλωματίας και της ήπιας δύναμης. Υπήρχε η βολική μυθοπλασία ότι οι Ευρωπαίοι είχαν κοινές ίδιες αξίες και θα μπορούσε έτσι να υπόκεινται σε ενιαίες διατάξεις για το έγκλημα και την τιμωρία. Υπήρχε η βολική φαντασία ότι οι Ευρωπαίοι δεν υστερούσαν σε παραγωγικότητα, αλλά έκαναν απλά μια πεφωτισμένη  προτίμηση ελεύθερου χρόνου μάλλον παρά εργασίας.

Και, τέλος, ο επιβλητικός μύθος ότι η Ευρώπη είχε το δικό της «μοντέλο», διακριτό και ανώτερο από το αμερικανικό, που την προστάτευε από τα ευρύτερα διεθνή ρεύματα: την παγκοσμιοποίηση, τον ισλαμισμό, και τα δημογραφικά. Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τις διακοπές τους και νόμιζαν ότι είχαν το πρόσθετο δικαίωμα σε παρατεταμένες διακοπές από την ιστορία.

Όλα αυτά έκαναν θαύματα, για λίγο, και κάλυψαν Ευρωπαϊκή αποτυχίες και μεγάλωσαν την Ευρωπαϊκής υπερηφάνεια. Αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποκατάστασης μεγαλοσχημοσύνης για επιτεύγματα, παρερμηνεία δηλώσεων για γεγονότα, και γενικά το να πιστέυεις τις ίδιες τις ανοησίες σου.

Εδώ είναι όπου η Ευρώπη γλίστρησε από το βολικό παραμύθι στην απροκάλυπτη νοθεία.

Υπήρξε η απάτη της εισόδου της Ελλάδας στη ευρωζώνη, μιά δίκοπη υπόθεση όπου η Αθήνα είπε ψέματα σχετικά με στοιχεία του προϋπολογισμού της, και οι Βρυξέλλες επέλεξαν να δεχθούν το ψέμα. Υπήρξε η απάτη των λεγόμενων κριτηρίων του Μάαστριχτ-των δημοσιονομικών κανόνων που έπρεπε να διέπουν το ευρώ μόνο για να καταπατούνται γρήγορα από τη Γαλλία και τη Γερμανία και στη συνέχεια αγνοήθηκαν συνολικά στην παρούσα κρίση. Υπήρξε η απάτη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία όπου επετράπη ψηφοφορία, μόνο για να αναθεωρηθεί και να επιβληθεί με κοινοβουλευτικά διατάγματα.


Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο μια κρίση, όπως είναι μια έκθεση σε πρόβλημα: ένα φαινόμενο τύπου Madoff και όχι μία νέα Lehman. Αποτελεί έκπληξη ότι αυτό θεωρείται έκπληξη. Η Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να διασωθεί και, αργά ή γρήγορα, θα κάνει στάση πληρωμών. Οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, αργά ή γρήγορα, θα γράψουν ζημιές και θα κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου.  Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν από Γερμανούς φορολογούμενους, και αυτό θα τους φέρει, αργά ή γρήγορα, στα όρια της υπομονής τους. Οι Κινέζοι δεν θα σώσουν κανέναν: Ξέρουν να μην ρίχνουν καλά χρήματα πίσω από χαμένα χρήματα.

Και τότε η Ιταλία θα ακολουθήσει την Ελλάδα. Η κρίση της Ευρώπης θα φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ, και οικονομικά προβλήματα της Αμερικής θα ξαναγυρίσουν στην Ευρώπη, σε ένα αμφίδρομο τσουνάμι.

Η Αμερική θα επιβιώσει διότι η Αμερική είναι μία χώρα.  Ενώ, όπως ο Βίσμαρκ παρατήρησε κάποτε, «Όποιος μιλά για την Ευρώπη κάνει λάθος. Η Ευρώπη είναι μια γεωγραφική έκφραση».  Η «δημοσιονομική ένωση» που αμφισβητήθηκε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί:  Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θα το ανεχθούν, και ούτε και οποιαδήποτε άλλη χώρα που επιθυμεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική ανεξαρτησία της δηλαδή το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατικής κυριαρχίας.

Τι θα επακολουθήσει είναι η έκρηξη του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Με δεδομένο τι έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με αυτό το εγχείρημα κατά τα τελευταία 30 τόσα χρόνια, αυτή δεν θα είναι μια εντελώς κακή εξέλιξη. Αλλά θα έχει τεράστιο κόστος. Οι ταραχές της Αθήνας θα γίνουν αυτές του Μιλάνου, της Μαδρίτης και της Μασσαλίας. Περιθωριακά κόμματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Θα επιστρέψουν τα συνοριακά σημεία ελέγχου. Θα αναστηθούν νομίσματα και στην συνέχεια θα υποτιμηθούν. Οι χώρες θα επιλέξουν αποσύνθεση πάνω από τη μεταρρύθμιση. Θα είναι μια παρέλαση φρίκης διαρκείας. 

Πού είναι η Ευρώπη του Ismay, του Erhard και του Monnet; Είναι εκεί στη μνήμη, αν κάποιος ενδιαφέρεται για την ανάκτησή της.  Σε χρόνια, ίσως κάποιος το κάνει".

Του Bret Stephens (bstephens@wsj.com) από την Wall Street Journal (WSJ)

Οι χάρτες (δική μου προσθήκη) είναι  (α) οι ΗΠΑ όπως τις βλέπουν οι Ευρωπαίοι, (β) η Ευρώπη όπως την βλέπουν από τις ΗΠΑ και (γ) η Ευρώπη όπως την βλέπουν οι Γερμανοί. Η φωτό είναι από την Θεσσαλονίκη (από την WSJ). Οι υπογραμμίσεις δικές μου. Δεν ξέρω εάν ταιριάζει το "and He shall purify the Sons of Levi" από τον Μεσσία του Handel, αλλά αυτό μου ήρθε.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τα αιολικά της Ιρλανδίας αύξησαν (ή δεν μείωσαν) τις εκπομπές CO2


Σας νοιάζουν οι ελληνικές εκπομπές CO2; Εμένα δεν με νοιάζουν καθόλου (ή μάλλον με νοιάζουν γιατί με την Ύφεση θα πέφτουν... δηλαδή, με την μείωσή τους, θα δείχνουν την φτώχεια μας).


Θα θυμάστε ότι ένα από τα πρώτα επιχειρήματα κατά των αιολικών (πέραν κόστους και αισθητικού αίσχους) ήταν ότι δεν μειώνουν το CO2, αφού η ύπαρξή τους, σε οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το αμελητέο, συνεπάγεται την ανάγκη για "εφεδρεία" και συχνά "θερμή εφεδρεία". Δηλαδή κάποιο καζάνι καίει περιμένοντας την μείωση του αέρα (ή, εξ ίσου ενοχλητικό, φυσάει όταν δεν υπάρχει ζήτηση ρεύματος).  Στην περίπτωση της Γερμανίας, οι μελέτες έδειξαν ότι η ανάγκη εφεδρείας αυξάνει τις εκπομπές CO2 όπου υπάρχουν πολλά αιολικά, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν καζάνια με μη παραγωγικό τρόπο. Με συνέπειες αντίστοιχες των αυξημένων ρύπων και αυξημένης κατανάλωσης σε αυτοκίνητο που αυξομειώνει ταχύτητα συνεχώς, αντί να έχει σταθερή ταχύτητα.


Η Ιρλανδία έχει μερικά κοινά με το μοντέλο στο οποίο μας οδηγούν οι φωστήρες της ΡΑΕ και τα αφεντικά τους:  ΑΠΕ και αέριο.    Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση έντασης εκπομπών CO2 με υψηλές διαθεσιμότητες αιολικής ενέργειας, και ότι χωρίς υδροηλεκτρικά (προφανώς για αντλησιοταμίευση), οι εκπομπές CO2 αυξάνονται όσο αυξάνεται η συμμετοχή της αιολικής ενέργειας.  Ότι έλεγε και η Ε.ΟΝ...  Και εάν το βασικό καύσιμο είναι αέριο, η ζημιά είναι μικρή.  Εάν είναι κάρβουνο, τα αιολικά είναι καταστροφή.  Για αυτό η Ταγάρω δεν ήθελε λιγνίτη...

Θα το ξαναπώ.  Πολλά εκατομμύρια πετιούνται σε αιολικά.   Χωρίς ενεργειακό ή περιβαλλοντικό αντίκρυσμα.  Εκατομμύρια που δεν έχουμε και που θα ξεπληρώνουν τα παιδιά μας με λογαριασμούς της ΔΕΗ για 20 και 30 χρόνια.

http://www.clepair.net/IerlandUdo.html.  Για μουσική υπόκρουση, πάνω δεξιά.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο λεβέντες;


Εδώ καράβια χάνονται, αλλά, παραδόξως, όσο σκασμένος ήμουν το 2008, και όσο έξω φρενών ήμουν τον Απριλομάη του 2010, τόσο τώρα με έχει πιάσει μία παθητική αμηχανία με τα τεκταινόμενα γύρω από το "Ελληνικό Πρόβλημα".  Θεωρώ απίθανη ντροπή, έως "προδοσία" τους χειρισμούς της Φωτισμένης Ηγεσίας μας, τα ψέματα, τα λεφτά που υπάρχουν, τα μνημόνια, και τις λοιπές αρλούμπες.

Η Πράσινη Παπάρα είναι μικρό μόνο υποσύνολο της απίθανα εξευτελιστικής κοροϊδίας που υφιστάμεθα σαν λαός, ή χώρα, ή έθνος.  Με την διαφορά ότι την Πράσινη Παπάρα την σερβίρουν οι προωθητές της σε όλο τον Δυτικό κόσμο, και κυρίως όπου υπάρχουν Σοσιαλιστές.  (Και τονίζω τον "Δυτικό κόσμο" γιατί οι Ρώσοι χλευάζουν, οι Κινέζοι ψάχνουν και αυτοί για εξαγωγές σε κορόϊδα, και οι εγκέφαλοι που προωθούν την Πράσινη Απάτη φυσικά ψάχνουν για πελάτες σε χώρες με ...λεφτά.  Χώρες χωρίς λεφτά δεν ενδιαφέρουν).

Στον γενικό χαμό, πέρασε στα ψιλά ότι χρεοκόπησε κάποια Solyndra στην Αμερική. Αγαπημένη του Ομπάμα, και καλοεπιδοτημένη από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Πράσινη Ανάπτυξη. Πράσινες Θέσεις Εργασίας. Η ίδια κοροϊδία που μας σερβίρει και ο ΓΑΠ. Για την χρεοκοπία της Solyndra, εδώ. Το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ που ήδη είναι σε προεκλογική φάση.  Δείτε από το 1:08 στο βίντεο παρακάτω, και στο 1:30, τον Αμερικάνο ΓΑΠ  να λέει ότι το μέλλον της απασχόλησης των ΗΠΑ είναι εταιρίες σαν την Solyndra!  Σύμπτωση;  Τα ίδια λέει και ο ΓΑΠ, τα ίδια λένε και οι απανταχού Γερμανικές μπροσούρες, και τα ίδια λέει και ο Σόϊμπλε, και οι Γερμανοί Επενδυτές που έρχονται να βάλουν φωτοβολταϊκά στο Καφιριστάν.  Το βίντεο το βρήκα εδώ.



Και πάμε στο ερώτημα που είναι ο τίτλος της ανάρτησης αυτής. Το ερώτημα με τρώει εδώ και αρκετό καιρό. Από τότε που είδα "Γερμανούς" πίσω από το IPCC, και την Διάσκεψη του Ρίο,  την Ανθρωπογενή Θέρμανση του Πλανήτη, και όοοολο το παραμύθι της Πράσινης Ανάπτυξης.  Αν οι Γερμανοί, απ' ευθείας ή μέσω ΕΕ, μπορούν και λαδώνουν ή επηρεάζουν, αλλέως πως, Ελληνικές Κυβερνήσεις για να παίρνουν συμβόλαια και να βρίσκουν ψηφισμένους νόμους της αρεσκείας τους -- δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με αυτή την διαπίστωση -- τι, ρωτάω, τι τους εμποδίζει να το κάνουν αυτό ...διεθνώς;  Και τι πιθανότητες υπάρχουν αντί να αντιγράφει ο ΓΑΠ τον Ομπάμα, τουλάχιστον στις Πρασινάδες, να έχουν και οι δύο κοινό ...μέντορα;

Η πλάκα είναι ότι εύκολα ξεσκαλίζω Αμερικάνους bloggers να ψάχνουν την Russian Connection. Αλλά German Connection?  Μπέρδεμα...

Το Welcome to the Carbon Cult το βρήκα εδώ.  Και δεν υπαινίσσομαι ότι ο Ομπάμα ή ο ΓΑΠ είναι λωποδύτες... Αλλά οι προωθητές τους;

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ήλιος ο ηλιάτορας


Για τον Σταύρο Αλεξανδρή έγραψα πριν λίγους μήνες εδώ, αλλά δείτε περισσότερα στο http://wrm.aua.gr/STALEXWEB/Main.htm, έχει δύο άρθρα στα ελληνικά, αξίζει να τα δείτε (για να μην λέμε ότι διαβάζουμε μόνο ξένα):


http://wrm.aua.gr/STALEXWEB/climate/Clima_1.htm

και


http://wrm.aua.gr/STALEXWEB/climate/climate_2.htm

Σταύρο Αλεξανδρή, μπορεί να μην σε βάλουν μαζί με κάτι φλώρους του ...IPCC, αλλά εγώ σε προτιμώ.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε γιατί δεν ανέχεται την Πράσινη Θρησκεία


Ο Ivar Giaever, Φυσικός, γεννήθηκε Νορβηγός το 1929.  Και αυτός ξεκίνησε την καριέρα του σαν ελεγκτής ευρεσιτεχνιών. Εργάστηκε στην General Electric στον Καναδά και την Αμερική, έγινε Αμερικανός πολίτης το 1964, και το 1973 πήρε το Νομπέλ Φυσικής για την δουλειά του στο φαινόμενο σήραγγας ηλεκτρονίων σε ημιαγωγούς (semiconductor electron tunnelling) κατά την δεκαετία του '60. 

O Ivar Giaever αμφισβητεί το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και παραιτήθηκε από την American Physical Society (όπου είχε διάφορα αξιώματα) ενοχλημένος από την πρόταση "the evidence is incontrovertible", δηλαδή ότι τα στοιχεία (για το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου) είναι αδιαμφισβήτητα. Έχει αναφερθεί στο Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου σαν την "Νέα Θρησκεία" και έχει δηλώσει ότι "είναι εκπληκτικό πόσο σταθερή είναι η θερμοκρασία του Πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια".

Στην επιστολή του προς την Αμερικανική Εταιρία Φυσικών, ο Ivar Giaever είπε τα εξής:

Αγαπητή Ms. Kirby

Σας ευχαριστώ για την επιστολή με την οποία με ρωτάτε για την συμμετοχή μου. Δεν ανανέωσα την συμμετοχή μου γιατί δεν μπορώ να ζήσω (να ανεχθώ) την παρακάτω δήλωση:

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν την ατμόσφαιρα με τρόπους που επηρεάζουν το κλίμα της Γης. Τα αέρια του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, οξείδια του αζώτου και άλλα αέρια. Εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και διάφορες βιομηχανικές και αγροτικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: Η θέρμανση του Πλανήτη συμβαίνει.

Εάν δεν παρθούν διορθωτικές κινήσεις, σημαντικές αναστατώσεις είναι πιθανές στα φυσικά, οικολογικά και κοινωνικά συστήματα καθώς και στην ασφάλεια και την ανθρώπινη υγεία. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αρχίζοντας από τώρα».

Στην Αμερικανική Ένωση Φυσικών (APS) επιτρέπεται να συζητάμε εάν η μάζα ενός πρωτονίου αλλάζει με τον χρόνο, και πώς συμπεριφέρεται ένα πολλαπλό σύμπαν, αλλά τα στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητα; Ο ισχυρισμός (και πώς μετράς τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του Πλανήτη στην διάρκεια ενός χρόνου;) ότι η θερμοκρασία της Γης άλλαξε από περίπου 288 βαθμούς Κέλβιν (15,85 Κελσίου) σε περίπου 288,8 βαθμούς Κέλβιν (16,65 Κελσίου) σε περίπου 150 χρόνια, που (εάν είναι αληθινός) μου λέει εμένα ότι η θερμοκρασία είναι εντυπωσιακά σταθερή, και τόσο η ανθρώπινη υγεία και ευτυχία έχουν σαφώς βελτιωθεί κατά την περίοδο αυτή ‘θέρμανσης’.

Με εκτίμηση
Ivar Giaever
Νομπελ 1973

Θα θυμάστε ότι παραιτήθηκε και ο Harold Lewis για τον ίδιο περίπου λόγο.  Ο Lewis ανέφερε "διαφθορά"  των επιστημόνων από Κυβερνητικά κονδύλια και αναφέρθηκε στο Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου σαν "ψευτοεπιστημονική απάτη".  Για τον Lewis είχα γράψει τον περασμένο Νοέμβριο.

Εγώ είμαι ένας ασήμαντος archaeopteryx.  Από όσα έχω δει, το κλίμα επηρεάζεται κυρίως από τον Ήλιο, και από τεκτονικές δραστηριότητες της Γης, που μάλλον επηρεάζονται από τις τροχιές της Γης και της Σελήνης.  Σέβομαι απόψεις επιστημόνων που ισχυρίζονται ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επηρεάζουν το κλίμα -- δεν προκύπτει από στοιχεία, αλλά από αποδεδειγμένα ατελή μοντέλα -- αλλά θεωρώ βλακώδη και απατηλή την άποψη ότι ο έλεγχος των πορδών των αγελάδων ή οι ΑΠΕ θα έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο στον Πλανήτη. Θα έχουν εμπορικό αντίκτυπο σε αυτούς που ζουν από ή που υφίστανται αυτές τις θεωρίες, και τίποτε άλλο.

Μου είπε το αλλενάκι ότι θα διώκονται στο μέλλον οι αμφισβητίες της Πράσινης Απάτης. Δεν θα χρειαστεί. Ένας-ένας θα ...τελειώνουμε και τα παιδάκια στα σχολεία θα έχουν μεγαλώσει γαλουχημένα σε νέες μπουρδολογίες.  Για αυτό είναι σημαντικό, μέσα στα σκατά που θα περνάμε, να θυμόμαστε και να σκεπτόμαστε. Και να μιλάμε (και να γράφουμε) στα παιδάκια.  Σε αυτά θα παιχτεί το μέλλον της Ελευθερίας.