Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Εμείς, φοβάμαι, είμαστε μόνο θεατές


Δεν είμαστε Ιρλανδία ή Πορτογαλία (εξ άλλου τα αφεντικά μας στην Κεντρική Ευρώπη έχουν πει ότι είμαστε "άλλη περίπτωση" με "άλλη μεταχείριση"), αλλά για όσους ευρωλιγούρηδες έχουν φαντασίωση ότι είμαστε "Ευρώπη", το τι γίνεται στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία έχει σημασία.

Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση-περίληψη: "...Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που εξέλθει από την "διάσωση" και η Πορτογαλία θα ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.  Έξοδος από την "διάσωση" σημαίνει πρόσβαση στις αγορές.  Η Ιρλανδία θα χρειαστεί ενδιάμεση χρηματοδότηση σε περίπτωση που η "πρόσβαση" δεν πετύχει, και η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα έχει όρους. Το ύψος της ενδιάμεσης, και οι όροι είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Το έλλειμμα της Ιρλανδίας μειώθηκε από 30% σε 7,6%, και η ανεργία έπεσε στα 13,7% (η πρώτη χώρα που μείωσε ανεργία). Ωστόσο η οικονομία μεγάλωσε κατά μόνο 0,9% το 2012 και είναι πάλι σε ύφεση λόγω μειωμένων εξαγωγών και κατανάλωσης. Το χρέος έχει ανέβει σε 125% του ΑΕΠ σε σχέση με το 107% που ήταν πέρυσι και οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι "εύθραυστες". Η λιτότητα φυσικά έχει τις συνέπειές της και έγιναν σχόλια που χλεύαζαν την Γερμανική προσέγγιση.

Το ενδιαφέρον (ακαδημαϊκό) για εμάς είναι η Πορτογαλία, που θεωρείται και σαξές στόρυ, αλλά η πολιτική κατάσταση είναι ασταθής..."

Το πρόβλημα σε εμάς δεν είναι η "πολιτική κατάσταση". Είναι ότι χρόνια τώρα "Ευρωπαίοι" καταναλώνουμε εισαγόμενα, κυρίως Γερμανικά,  προϊόντα, με δανεικά, επιδοτήσεις, και λαδώματα.   Χρόνια επιδοτήσεων και "συνεννοήσεων" (πες με καρτελάκι) έφτιαξαν μία απόλυτα ΜΗ ανταγωνιστική οικονομία.  Ο πασοκικός σοσιαλισμός μάς έκανε επιδοτούμενους αέργους. Εισάγουμε αγροτικά προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να εξάγουμε. Φυσικά, πάντα εμφυλιακά, σκυλοτρωγόμαστε μεταξύ μας.  Αυτά σε συνδυασμό με πραγματικά (ή πλασματικά) εθνικά θέματα και οικονομικο-επενδυτικές επιλογές που υπαγορεύονται από μία κλίκα μετα-Πασόκων επιχειρηματιών (είναι και ΑΠΕτζήδες, τα κέρατα) μάς καταδικάζει σε Γ' κατηγορίας προτεκτοράτο, ή εν εξελίξει αποικία, ασχέτως του δρόμου που θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Η τελευταία παράγραφος είναι δική μου, και όχι του Στρατφορ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

Αντκαν είπε...

Η διάλυση της Ε.Ε. μόνη λύση για την χώρα και ο προστατευτισμός μέχρι να επανέλθει κάπως η οικονομία της.
Ειδάλλως...Κίνα


Ψηφίστηκε η λειτουργία και των franchise καταστημάτων τις Κυριακές με τροπολογία JAMBO, πάνε για κλείσιμο μεγάλες παραγωγικές ελληνικές βιομηχανίες και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς η εν λόγω αλυσίδα καταστημάτων υπάγεται στη τροπολογία και δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με κινέζικα προιόντα.

“Ενταση προκλήθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, λόγω της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει εκπροσθέσμως τροπολογία στο σχετικό άρθρο 16, την οποία υπογράφουν 24 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και ο κ. Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, με βάση την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων franchise – κατηγορία που περιλαμβάνει και πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα” http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=523624