Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

€8-9 δις για 8 ανθρακικά γιγαβάτ οι Τούρκοι. €7 δις για 4-5 γιγαβατ-μαϊμούδες ΑΠΕ εμείς. Ποιός είναι ο μαλάκας της υπόθεσης;


http://www.reuters.com/article/2014/05/05/us-turkey-china-energy-idUSBREA4404J20140505

$10-12 δις (ή €8-9 δις) για 8 γιγαβάτ ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο... Πιθανή Κινέζικη επένδυση στην Τουρκία. Κάτι παραπάνω από €1 εκατομ. το μεγαβάτ. Διαθεσιμότητα περί το 85%, δηλαδή ισχύς βάσης. Για ηλεκτροδότηση 24 ώρες το 24ωρο, συνέχεια, φθηνό ρεύμα για την (Τούρκικη) βιομηχανία και (Τούρκικη) ανάπτυξη.

Εμείς έχουμε δώσει περί τα €7 δις για 1,7 αιολικά γιγαβάτ και περί τα 2,5 φωτοβολταϊκά γιγαβάτ, ή 4,2 γιγαβατ τίποτΑΠΕ.   Παντελώς άχρηστα για ηλεκτροδότηση (και όποιος διαφωνεί, τα παιδιά του σε αιολικό/φωτοβολταϊκό νοσοκομείο). Είμαστε γεμάτοι λαμόγια και ευρωλιγούρια και για αυτό θα εισάγουμε ρεύμα από τους Τούρκους προς δόξαν των αφανών πολιτικών που έχουν μοντάρει την δουλειά.

Θα το ξαναπώ για να το χωνέψετε:  €8-9 δις για 8 πραγματικά γιγαβάτ οι Τούρκοι, €7 δις για 4,2 γιγαβάτ-μαϊμούδες εμείς. Με και μόνο για ποσοστά στους διαπλεκόμενους ενεργειακούς βαρόνους. Άσχετα με ηλεκτροδότηση. Ποιόν συμφέρει που δεσμεύουμε κεφάλαια για να μην έχουμε ρεύμα? Μήπως οι Τούρκοι είναι κακοί και δεν ενδιαφέρονται για το Κλίμα?

Και μην κολλάτε στο ότι οι Τούρκοι έχουν κάρβουνο ενώ εμείς έχουμε ή δεν έχουμε λιγνίτη. Το κάρβουνο, με μακροχρόνια συμβόλαια ούτε ακριβό είναι, ούτε έχει πολιτικό ρίσκο. Καλές μίζες μάλλον δεν έχει.

Στην φωτό, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας λέει στον δικό μας Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής ότι είναι μαλάκας.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο μαλάκας της υπόθεσης, μα φυσικά εμείς!!!

Με 7 δις που δώσαμε έως τώρα για ΑΧΡΗΣΤΑ αιολικά και Φ/Β θα μπορούσαμε να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ και θα πετυχαίναμε ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ λιγνίτη έως 40%!!! Με ότι σημαίνει αυτό και ως προς τους ρύπους, με δεδομένο ότι οι σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες δεν έχουν καμία σχέση με τις παλιές όσον αφορά τους ρύπους.

Ακόμα ΕΝΑΛΑΚΤΗΚΑ εάν αυτά τα 7 δις τα δίναμε για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ, οι ετήσιες GWH που θα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΑΜΕ θα ήταν δεκάδες φορές παραπάνω, από τις ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ GWH που μας δίνουν τα αιολικά και Φ/Β. Για να δεις το μέγεθος των περιθωρίων εξοικονόμησης θα αναφέρω πως το 80% περίπου των ελληνικών σπιτιών είναι πρίν το 80 δηλαδή στην ουσία ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΩΣΗ και αποτελούν από ενεργειακής πλευράς άβυσσο.

Με 7 δις θα μπορούσαμε να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ περίπου 500.000 (15.000 ευρώ ανά σπίτι) σπίτια και θα πετυχαίναμε ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ , με πλήρη αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια, πλήρη μόνωση, ηλιακούς θερμοσίφωνες ακόμα και αντλίες θερμότητας και το σημαντικότερο θα ΔΙΝΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε εργαζομένους και όχι στους Γερμανούς, Δανούς και Κινέζους.


Ανώνυμος είπε...

Πόσο κάνει το 0,6 GW του Περιστέρη?? 1,5-2 δις. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Η Μέρκελ έκοψε το ρεύμα σε 300.000 φτωχούς Γερμανούς
http://www.kontranews.gr/kosmos/item/4742-merkel-reyma-germanous
Βεβαια, το Kontra , ουδεμια ανααφορα δεν κανει στην πραγματικη αιτια.
http://www.strom-magazin.de/strommarkt/320000-stromsperren-wegen-offener-rechnungen_34226.html
"Κυριος λόγος για την αύξηση του αριθμού των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αυξησαν τις τιμες ενεργειας. "
ThW

spiral architect είπε...

Όχι μόνο, "ποιος είναι ο μαλάκας της υπόθεσης;" αλλά και ποιος τα πήρε!

spiral architect είπε...

Λαέ μου περιούσιε
λαέ μου κουρελή
Για τη χαρά σου θλίβομαι
το κέφι σου με πνίγει.

Άλλοτε πλήρωνες φθηνά
για να γλεντούν πολλοί
Τώρα πληρώνης ακριβά
για να γλεντούν ολίγοι.


Γεώργιος Σουρής

Ανώνυμος είπε...

Τροφοδοσια απο αιολικη ενεργεια/ Γερμανια. Νομιζω οτι η χρονικη δυσαρμονια ειναι εμφανης στο παραπανω διαγραμμα..
http://wilfriedheck.tripod.com/
ΤhW

Unknown είπε...

ΤhW

Στη σελίδα που επικόλλησες φαίνεται καθαρά το πόσο ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ και ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ είναι η αιολική ενέργεια. Η Γερμανία έχει πολλά αιολικά και η Μέγιστη αιολική ενέργεια ήτανε 23.897,5 MW στις 04/14/2014 στις 14:45 και η ελάχιστη ΜΟΛΙΣ 103.50 MW στις 30/04/2014 στις 09:45 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ!!!

Πού είναι τα παπαγαλάκια οι αιολικοί να μας πούνε τι θα κάναμε χωρίς θερμικές μονάδες; Και πως θα διαχειριστούν τέτοια άβυσσο μεταβολής ενέργειας;

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω JIM DIM .... Στη Γερμανια φωναζουν εδω και καιρο... Βιομηχανιες, E-on, RWE, καταναλωτες... η γερμ.WWF !! , Ινστιτουτα/ενωσεις/ομοσπονδιες κλπ.... οι γερμ.εφημεριδες γραφουν καθημερινα για την αναξιοπιστια, την ακριβεια, το ελλειπες δικτυο. Μεχρι και η Μερκελ το ξερει αλλα τι να πει κι αυτη οπως τα εκανε...
Εμεις εχουμε Μανιατη να υπογραφει ..αειφορια σε Κυκλαδες, Αχαια, Ευβοια κλπ.. και να πω οτι κι αυτος δεν το ΄πε ?! Αφου το ειπε.. http://www.econews.gr/2013/07/26/maniatis-ape-103431/
ΤhW