Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Από την ΡΑΕ Κύπρου: Τα αιολικά και τα φ/β ακριβαίνουν το ρεύμα.


http://www.eurokerdos.com/50757raek/

Η τιμή του ηλεκτρισμού σε μέρη που ανέπτυξαν σημαντικές ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε δραματικά (ασχέτως της μείωσης του κόστους των ίδιων των αιολικών ή φωτοβολταϊκών)

Η αύξηση αυτή στην τιμή, οφείλεται στην ύπαρξη αιολικών και φωτοβολταϊκών

 Η οικονομική αξία (ή το οικονομικό όφελος) της ηλιακής και αιολικής ενέργειας μειώνεται σημαντικά με την αυξημένη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά συστήματα. Ο λόγος; Η εκ των πραγμάτων αναξιόπιστη φύση τους.  Χρειάζονται, μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά συστήματα, μπαταρίες ή κάποια άλλη μορφή αποθήκευσης να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Χώρες με μεγάλη διείσδυση ηλιακής και αιολικής ενέργειας όπως η Γερμανία και η Δανία επωμίζονται το οικονομικό κόστος της έγχυσης της επιπλέον παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες. Η Δανία και η Γερμανία έχουν την πρώτη και τη δεύτερη πιο ακριβότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας η “αξιοπιστία του συστήματος ισχύος”,  είναι η ικανότητα του συστήματος να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών του, τόσο σε ηλεκτρική ισχύ, όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια (γνωστή ως “επάρκεια”) και η ικανότητα του συστήματος να παραμένει σε λειτουργία μετά από ξαφνικές διαταραχές που μπορεί να συμβούν (γνωστή ως “ασφάλεια”). Η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει τιμή και αυτή η τιμή επηρεάζεται από την αυξανόμενη διείσδυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

*     *     *     *     *

Ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς είναι Πρόεδρος της ΡΑΕ Κύπρου. Λέει αυτά που λένε:
Και για να μην νομίσετε ότι η ΡΑΕ Κύπρου είναι η μικρή εξαίρεση... Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ρυθμιστών Ενέργειας (ο λεγόμενος ACER) έχει ζητήσει:
  • Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατά προτεραιότητα απορρόφηση του ρεύματος από ΑΠΕ
  • Να μην υπάρχουν ελάχιστες εγγυημένες τιμές
  • Να αποφεύγεται το net metering σε αυτοπραγωγούς
ΜΟΝΟ σε υπανάπτυκτες, ανελεύθερες και διεφθαρμένες χώρες ευδοκιμούν απόψεις όπως της αυτές της ΕΛΕΤΑΕΝ και των ελεεινών παπαγάλων που παριστάνουν τους επαγγελματίες οικολόγους.

Μόνο στην Ελλάδα που στην ΡΑΕ, μετά το 2000-κάτι, είναι δέσμιοι ή χωματουργών, μαυραγοριτών, κρατικοδίαιτων κυνηγών επιδοτήσεων, ή "πολιτικών" της ίδιας ποιότητας. ΞΕΡΩ ότι όλοι ξέρουν την αλήθεια, αλλά "βάστα Ρόμελ για να κονομήσουμε".  Από ποιόν βρε γύφτοι θα "κονομήσετε"? Εμείς, οι καταναλωτές και η βιομηχανία πληρώνουμε και εσείς ζείτε από τα πουρμπουάρ που σας ρίχνουν οι ΕΝΕL,  EDF,  ENERCON, VESTAS, ENGIE και λοιπά σκατά.

Η Κύπρος ηλεκτροδοτείται βασικά από μαζούτ (μη διασυνδεμένο νησί) και έχει φθηνότερο ρεύμα από την Δανία ή την Γερμανία. Το λέει η Eurostat από περίπου το 2010 που ξεκίνησα να γράφω.

Την δήλωση του Κύπριου Προέδρου της Κυπριακής ΡΑΕ την εντόπισε ο Greeklignite.

Το παρακάτω γράφημα λέει ένα από τα πράγματα που είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής ΡΑΕ... Πρέπει να το έχει δείξει πάνω από 10 φορές, αλλά υποψιάζομαι ότι στο ΥΠΕΝ δεν καταλαβαίνουν τι λέει... Ή, δεν τους νοιάζει. Και νομίζω ότι η ψευδολογία, η λαμογιά και ο σκοταδισμός περί δήθεν καλών ΑΠΕ με ενοχλεί περισσότερο από τις ΑΠΕ

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πάνε οι εγγυημένες τιμές, πάνε και τα φουρφούρια, πάνε τα λεφτά, ψοφούν και τα παπαγαλάκια:
Green Mess: Thousands Of Turbines To Close

Όχι, που νόμιζαν οι "κλιματοαλλαγάριοι" ότι το Κεφάλαιο είναι ελεήμον. Φάτε τώρα παρατημένα μπετά, σκουριασμένα σίδερα, αλουμίνια, μη ανακυκλώσιμα συνθετικά, σπάνιες γαίες και κάργα ρύπανση.

archaeopteryx είπε...

τον Σταθάκη, μπορούμε να τους τον στείλουμε για καφέ παρηγοριάς?

Δίκτυο Ενεργών Καταναλωτών (Δ.Ε.ΚΑ) είπε...

Δυστυχώς δεν πάνε (ούτε τα λεφτα,ούτε τα "φουρφούρια")!Εφόσον οι ΑΠΕ δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός δικτύου, θα προσαρμοστούν τα δίκτυα στις ανάγκες των ΑΠΕ! Διαβάστε την πρόταση Οδηγίας COM 2016/0380 (Βρυξέλλες 23.2.2017)(http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/el/displayFtu.html?ftuId=FTU_2.1.9.html)
"....Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η στροφή προς την ΗΕ-ΑΠΕ θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ένωσης....Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ΗΕ-ΑΠΕ - η παραγωγή της είναι πιο ευμετάβλητη, λιγότερο προβλέψιμη και πιο αποκεντρωμένη από την παραδοσιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - απαιτεί την προσαρμογή των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του δικτύου στον πιο ευέλικτο χαρακτήρα της αγοράς....." Και συνεχίζει λέγοντας πολλά και ενδιαφέροντα για τη "συμμετοχή" των καταναλωτών στη λειτουργία των δικτύων....Εν ολίγοις αυτά που ξέραμε, να τα ξεχάσουμε!! Θα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα όταν το επιτρέπουν οι ΑΠΕ. Όταν δεν το επιτρέπουν, ας έχουμε μπαταρίες!

archaeopteryx είπε...

και λεφτά? Οι Ευρωπαίοι πάνε για φτώχειες και με την τελευταία εξέλιξη με το Ιράν, θα το εμπεδώσουν και οι Γερμανοί. Όχι ότι θα τα ξεφορτωθούμε αύριο, αλλά τα οικονομικά είναι απόλυτα...

Ανώνυμος είπε...

Έκθεση Σόκ της McKinsey: Η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη

https://www.protothema.gr/economy/article/787074/mckinsey-i-dei-einai-mi-viosimi-epiheirisi/


Κάποιοι έλεγαν ότι η ΔΕΗ μπαίνει μέσα(εσείς,Φώσκολος με εργασία δημοσιευμένη) αλλά κάποιοι κοίταζαν αλλού...

"...Πέντε οικογένειες που ελέγχουν τον ενεργειακό τομέα και μεταξύ άλλων θέλουν να ελέγξουν και τη ΔΕΗ μέσω του Φυσικού Αερίου"

Ανώνυμος είπε...

Από τη συνέντευξη του Αντώνη Φώσκολου 11/11/2013

https://youtu.be/Nm0Pn6mmdRc

Ανώνυμος είπε...

Λησμόνησα το κυριότερο λινκ...

https://energypress.gr/news/mckinsey-i-dei-den-einai-viosimi-hreiazetai-ayxisi-timologion-etheloysia-2000-atomon-kai-emfasi