Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Κάποιοι δεν θέλουν το άνοιγμα της αγοράς, τον υγιή ανταγωνισμό και την διαφάνεια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΒΙΚΕΝ
20/07/2018
 
Επιχειρείται για μια ακόμη φορά καθυστέρηση στο άνοιγμα
της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Καλούμε τον κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα

Με έκπληξη η βιομηχανία διαπιστώνει ότι για μια ακόμη φορά θα υπάρξει μετάθεση του χρονοδιαγράμματος έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστού και ως target model. Έχουμε πλέον χάσει το μέτρημα από τις συνεχείς αναθεωρήσεις, τις αλλαγές αλλά και τις δικαιολογίες που προβάλουν οι αρμόδιοι για να αποποιηθούν των ευθυνών (τους) για το γεγονός ότι δεν έχει τηρηθεί ούτε μία προθεσμία, ούτε μία ημερομηνία.

Όταν η βιομηχανία προειδοποιούσε εγκαίρως και κατ´ επανάληψη ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό ενέργειας για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες, γινόταν «δυσάρεστη».

Μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Πλέον οι δικαιολογίες έχουν στερέψει. Η βιομηχανία θεωρεί ότι η νέα καθυστέρηση είναι προϊόν εσκεμμένης ολιγωρίας που υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θέλουν το άνοιγμα της αγοράς, τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια.

Αναμένοντας την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι και απαθείς στο νέο εμπαιγμό. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μην περάσει η νέα αναβολή.


Εεεε... Αν περιμένετε κάτι από κάποιον, οι πληροφορίες μου μού λένε ότι ..."δεν παρεμβαίνει" (ό,τι αυτό σημαίνει... κάτι σαν laissez-faire όπου βασικά 2-3 κάνουν ότι faire θέλουν και τους βοηθάμε όσο μπορούμε). Θυμάμαι έναν ...επαναστάτη (συντηρητικότατο) Υπουργό, που κάποια σχέση είχε με τα θέματα, που είχε πει τότε "καπιταλισμός α λα καρτ", μάλλον αναφερόμενος στους ίδιους "κάποιους".

8 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Άνοιγμα της αγοράς σημαίνει κατάργηση του mandatory pool κι ο κάθε παραγωγός πρέπει να ψάξει να βρει πελατεία. Δεν είναι καλύτερα να πουλά κατευθείαν στη ΔΕΗ; Γιατί να κουράζεται;

lignite is black gold είπε...

Απ' την άλλη πλευρά, η ΕΒΙΚΕΝ όταν έπρεπε ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το αν θα υπάρχει ο λιγνίτης ή όχι, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να βρει κάπου φθηνό ρεύμα κι ας είναι κι απ' το Τιμπουκτού. Ακόμα και τώρα, που μπορεί να μπει στην αποεπένδυση, ούτε και τώρα ενδιαφέρεται πραγματικά. Συνεπώς ας συνεχίσει να "κλαίγεται" όσο θέλει στα διάφορα σάιτ, ρεύμα στην Ελλάδα θα έχει από φυσικό αέριο.

Ανώνυμος είπε...

Κανονικό ξεπούλημα
Αντί να τα κρατήσουμε εμείς τα κοιτάσματα



http://www.capital.gr/epixeiriseis/3306205/seven-energy-erxomaste-stin-ellada-gia-na-meinoume

Σάββατο, 21-Ιουλ-2018 10:46
Seven Energy: Ερχόμαστε στην Ελλάδα για να μείνουμε




Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η εταιρεία Seven Energy από την Τσεχία αποτέλεσε την έκπληξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ, όταν περιλήφθηκε στη λίστα με τους έξι ενδιαφερόμενους της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο η εταιρεία που συμμετείχε στην αντίστοιχη αποεπένδυση αγοράζοντας λιγνιτικά πάγια από την αντίστοιχη ΔΕΗ της Τσεχίας, CEZ, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις της, έχει πάρει πολύ ζεστά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και εμφανίζεται εξαιρετικά δραστήρια. Το capital.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πηγές της Seven Energy που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Κοιτάμε διάφορα assets στην Ευρώπη και διαθέτουμε budget 1 δισ. ευρώ. Αναζητούμε ευκαιρίες στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και κυρίως στο λιγνίτη, ήταν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα για το πως προέκυψε η συμμετοχή της Seven Energy στο διαγωνισμό της ΔΕΗ.

Στο ερώτημα ποιο είναι το budget συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο ποσό. "Σίγουρα έχουμε τα χρήματα για την αξία της συναλλαγής, σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί ο διαγωνισμός", ανέφερε η πηγή κοντά στην τσεχική εταιρεία.

Πάντως ήδη εδώ και αρκετές ημέρες η Seven Energy, όπως και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, έχει αποκτήσει πρόσβαση στο virtual data room και εξετάζει τα δεδομένα από όλες τις απόψεις (περιβαλλοντικά, συντήρηση, ευκαιρίες βελτίωσης απόδοσης). Εξετάζουμε τα δεδομένα και σύντομα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κόστη.

Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη συμμετοχή μας στη διαγωνιστική διαδικασία και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες για να υποβάλουμε την βέλτιστη προσφορά, σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αποκαλύπτοντας ότι ήδη οργανώνεται η τεχνική ομάδα.

Βεβαίως ήδη οι εκπρόσωποι της Seven Energy που διαχειρίζεται 2 ορυχεία και ένα εργοστάσιο ισχύος 800MW στην Τσεχία, έχουν ήδη πληροφορηθεί για τις αντιδράσεις και τα ενδεχόμενα προβλήματα της διαδικασίας. Τι απαντούν; "Ως Seven Energy λειτουργούμε με διαφάνεια και επιδιώκουμε να είμαστε εταίροι και συνεργάτες όχι μόνο με το υπουργείο, τη ΔΕΗ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θέτει τους κανόνες αλλά και με τους εργαζόμενους και το συνδικάτο. Φροντίζουμε τους εργαζόμενούς μας και έχουμε καλή σχέση με αυτούς στην Τσεχία, είναι κάτι που θέλουμε να έχουμε και εδώ. Πιστεύουμε ότι εάν έχεις χαρούμενους εργαζόμενους θα έχεις και καλύτερη εταιρεία. Θέλουμε λοιπόν να συναντηθούμε μαζί τους να τους πούμε για τα σχέδιά μας, το ότι σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη λειτουργία των μονάδων και να μείνουν μαζί μας για πολλά χρόνια".

Ανώνυμος είπε...

inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Η επόμενη ερώτηση αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλον επενδυτή που συμμετέχει στο διαγωνισμό. "Εξετάζουμε διάφορες επιλογές και είχαμε κάποιες συζητήσεις αλλά τίποτα δεν έχει καταλήξει σε κανένα μέτωπο” ήταν η απάντηση.

Από τα πρώτα δεδομένα πάντως η εικόνα που έχει αποκομίσει η εταιρεία είναι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επενδύσεων που θα ενισχύσουν την απόδοση των μονάδων και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των μονάδων που πωλεί η ΔΕΗ. Σήμερα το κόστος της κιλοβατώρας στην Τσεχία είναι περίπου 30 ευρώ, συναρτάται ωστόσο και με την θερμική απόδοση του λιγνίτη που είναι μεγαλύτερη εκεί.

Εφόσον πάντως η προσφορά της Τσεχικής εταιρείας γίνει αποδεκτή, τότε μια από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν θα είναι να αναζητηθούν πιθανοί αγοραστές της ενέργειας. Ενδιαφερόμαστε να βρούμε αγοραστές με τους οποίους θα υπογράψουμε συμφωνίες πώλησης ενέργειας (Power Purchase Agreements, PPAs) όπως η βιομηχανία. Βλέπουμε συνέργειες σε αυτό το κομμάτι για τη μείωση του κόστους ενέργειας, λένε οι πηγές της Seven Energy.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τις δύο εταιρείες. "Εξετάζουμε τα δεδομένα, θα δούμε τις λεπτομέρειες, όμως από την εικόνα που έχουμε αποκομίσει βλέπουμε πιθανές συνέργειες".

Καταλήγοντας, το μήνυμα που θέλουν να στείλουν προς την αγορά και τους υπόλοιπους εταίρους, οι εκπρόσωποι της Seven Energy είναι ότι η εταιρεία από την Τσεχία επιδιώκει να αποκτήσει μια μακροπρόθεσμη παρουσία στην Ελληνική αγορά. Δεν ερχόμαστε ως ευκαιριακοί αλλά ως θεσμικοί επενδυτές, η Ελλάδα είναι μια χώρα ενδιαφέροντος και εκτιμούμε ότι έχουμε να προσθέσουμε αξία και εμπειρία στην αγορά, όπως το κάναμε και στην Τσεχία όπου συμμετείχαμε σε αντίστοιχη διαδικασία αποεπένδυσης της CEZ. Είμαστε παίκτης που κατανοεί την αγορά ηλεκτρισμού και τα λιγνιτικά asset και επιδιώκουμε να γίνουμε μακροπρόθεσμοι εταίροι στην ελληνική αγορά.

archaeopteryx είπε...

βλέπω και τις πληρωμένες καταχωρήσεις με τους "πρόθυμους" να θέλουν να κλείσουν την ...Σόφτεξ, για να μπορούμε να εισάγουμε Τσέχικο κωλόχαρτο.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσατε να ανεβάσετε ένα άρθρο εξηγώντας πως μας επηρεάζει (αρνητικά να υποθέσω...) η μετονομασία του ΛΑΓΗΕ σε ΔΑΠΕΕΠ;
https://ape.dapeep.gr/

ΔΑΠΕΕΠ: Εναρξη λειτουργίας του νέου Ηλεκτρονικού Συστήματος Ενημερωτικών Σημειωμάτων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ

https://energypress.gr/news/dapeep-enarxi-leitoyrgias-toy-neoy-ilektronikoy-systimatos-enimerotikon-simeiomaton-ape-sithya

17 07 2018 | 19:52

Ο ΔΑΠΠΕΠ με ανακοίνωσή που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ, ανακοινώνει τη λειτουργία του νέου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο (link): https://ape.dapeep.gr

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται αποκλειστικά με τις τελευταίες εκδόσεις των Internet Explorer και Firefox. Οι ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν μεταφερθεί αυτόματα στη νέα εφαρμογή.

Για την εγγραφή νέων παραγωγών στο σύστημα, θα χρειαστεί να εισάγετε τον ΑΦΜ σας, έναν Αριθμό Σύμβασης, την ηλεκτρονική διεύθυνσή σας και έναν Κωδικό Πρόσβασης της επιλογής σας.

Ειδικά για την περίπτωση που το ΑΦΜ σχετίζεται αποκλειστικά με σταθμό ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα Σύρου, Πάρου και Μυκόνου, στη θέση του Αριθμού Σύμβασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον 8-ψήφιο Αριθμό Παροχής του σταθμού που αναγράφεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Επισημαίνεται ότι μέσω της ίδιας εφαρμογής γίνεται πλέον και η υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους Κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης (ΣΕΔΠ & ΣΕΣΤ) προκειμένου να δηλώσουν το ποσό της επενδυτικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία για τον υπολογισμό του μηνιαίου Ποσού Απομείωσης της Λειτουργικής Ενίσχυσης (Π.Α.Λ.Ε.).

Και γιατί να καταργηθεί ο ΛΑΓΗΕ;
Τι δεν εξυπηρετούσε πλέον η ύπαρξή του;


Ανώνυμος είπε...

Χάρης Φλουδόπουλος. Ο πιό πρόθυμος τών προθύμων!
Μεγάλος παπάρας.

archaeopteryx είπε...

12 58, καλό το ερώτημα, δεν έχω απάντηση