https://www.carbonbrief.org/analysis-uk-carbon-emissions-in-2017-fell-to-levels-last-seen-in-1890
Η Αγγλία έχει ρεκόρ μείωσης εκπομπών CO2. Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό είναι: α) λόγω συνεχιζόμενης υποκατάστασης κάρβουνου με αέριο (όσο κρατήσει), β) χάρη σε ήπιους χειμώνες και γ) με την συνεχιζόμενη μείωση κατανάλωσης ρεύματος. Τα αιολικά δεν αναφέρονται σαν λόγος μείωσης εκπομπών CO2.
Πριν κάτι μήνες, αντίστοιχο άρθρο ανέφερε ρεκόρ εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ευρώπη, αλλά και αύξηση εκπομπών CO2. Μην σας κάνει εντύπωση, οι οικονομίες της Ευρώπης έδεiξαν σημεία ανάκαμψης, ανέβηκε η κατανάλωση καυσίμων και επομένως οι εκπομπές CO2. Μέχρι και στην Ελλάδα ανέβηκαν οι εκπομπές CO2, δηλαδή η κατανάλωση καυσίμων, παρ' όλες τις ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ είναι για να ακριβαίνουν το ρεύμα. Ούτε για την ασήμαντη κουτουρού ενέργειά τους, ούτε για μείωση εκπομπών CO2. Βέβαια, όταν ακριβαίνει το ρεύμα, μειώνεται η κατανάλωση. Τα περί οικολογίας είναι για να μην αντιδρούμε στην απάτη.
Όπως θα έχετε καταλάβει, βασικά βαριέμαι, αλλά, πού και πού, κάτι κάνουν οι ΑΠΕτζήδες και παίρνω μπρος. Αυτή την φορά με έβγαλαν από την βαρεμάρα μου οι σχολιαστές του Energypress με τις σοφιστικέ μακαρονάδες τους.
Η κουβέντα ξεκίνησε με το "Πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον άνεμο;" περίπου την ίδια περίοδο που είχε εμφανιστεί ένα πολύ πιο χαριτωμένο άρθρο (πάντα στο Energypress) με τίτλο Νέα μελέτη: Δεν αρκεί η "πράσινη" ηλεκτροπαραγωγή για να πετύχει η συμφωνία του Παρισιού.
Το ότι δεν αρκεί η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή για να πετύχει η συμφωνία του Παρισιού το ξέρει ο κάθε ηλίθιος, ακόμα και οι κακοί ηλίθιοι. Ο λόγος είναι απλός: α) Η "πράσινη" ηλεκτροπαραγωγή" είναι μικρό ποσοστό της συνολικής, και β) αυτό το μικρό ποσοστό μάλλον δεν εξοικονομεί αντίστοιχα συμβατικά καύσιμα. Ή, οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (ή δεν μειώνουν κατανάλωση καυσίμων). Αν κρίνω από το μένος της αντίδρασης, αυτό τους τσούζει. Και λογικό είναι, υποτίθεται ότι πληρώνουμε ΑΠΕ για να μειώνουμε CO2. Αμ δε...
Έκανε το ...λάθος ένας από δαύτους να με προκαλέσει να του βρω μία μελέτη που να λέει αυτό που λένε οι Γερμανικές εφημερίδες από το 2013, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές.
Ήξερα ήδη δύο μελέτες και με 30 δευτερόλεπτα ψάξιμο βρήκα και τρίτη, πιο χαριτωμένη από τις δύο πρώτες! Και τις ανέφερα όλες εδώ (αξίζει να την ξαναδείτε αυτήν την ανάρτηση). Προφανώς με διαβάζει ο sk, το είδε, συγχύστηκε και αμφισβητεί τα ...αγγλικά μου, ή τα regression analyses, τέλος πάντων, δεν του άρεσαν τα συμπεράσματα renewables tend to simply be added to the energy mix without displacing fossil fuels..." δηλαδή οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα ή το The substitution effect has been effective in solar PV, contrary to wind power ή η υποκατάσταση υφίσταται σε φωτοβολταϊκά, σε αντίθεση με τα αιολικά. Και πέρα από τα επιχειρήματα τύπου Elmer Fudd, ανέφερε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που λέει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στο πώς επιδρούν τα αιολικά στην ηλεκτροδότηση και στην μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά κάτι κάνουν για μείωση εκπομπών στις οριακές (marginal) μονάδες. Αλλά το κερασάκι ήταν ότι τα αιολικά είναι πιο αποτελεσματικά στην μείωση εκπομπών εάν η πολιτική τιμωρεί τις μονάδες κάρβουνου (και πριμοδοτεί το αέριο). Σαν να λέμε ότι εάν βομβαρδίσουμε την Συρία θα μειωθούν οι εκπομπές της με τα αιολικά της -- αλλά παρέθεσα την μελέτη του sk, καλή διασκέδαση, αν καταλάβετε κάτι διαφορετικό, μού λέτε.
Αλλά αφού μιλάμε για την Αγγλία, θα μιλήσουμε για την Αγγλία, που με το Brexit και την άνοδο στην τιμή του αερίου είναι και επίκαιρη.
Οι εκπομπές CO2 στην Αγγλία είναι 38% κάτω από τα επίπεδα του 1990 (όταν έγινε της μόδας το θέμα). Οι εκπομπές CO2, όπως παρουσιάζονται από την "Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος" έχουν ως εξής:
Για λόγους σύγκρισης, οι εκπομπές της Αγγλίας παρουσιάζονται με αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, στο τέλος αυτής της ανάρτησης. Η μείωση των εκπομπών στην Αγγλία έχει αναλυθεί κατά κόρον
Το άρθρο για την δραματική μείωση του CO2, είναι γραμμένο από οπαδό της μείωσης των εκπομπών CO2. Οι αναφερόμενες αιτίες της μείωσης είναι η μειωμένη χρήση καυσίμων, κυρίως κάρβουνου και, δευτερευόντως, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αλλά, κυρίως μείωση χρήσης κάρβουνου:
Πουθενά δεν αναφέρονται οι ΑΠΕ ή τα αιολικά του Ηνωμένου Βασιλείου (και έχει πολλά αιολικά) σαν λόγος μείωσης εκπομπών CO2. Το ΗΒ μείωσε εκπομπές με την υποκατάσταση κάρβουνου με αέριο και με συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης (χάρη στην ύφεση, σε μερικούς ήπιους χειμώνες, και σε προσπάθεια εξοικονόμησης και αυξημένης ενεργειακής αποδοτικότητας):
Φυσικά, υπάρχουν πολλά άρθρα για την Αγγλία και τώρα με το Brexit και την άνοδο στην τιμή του αερίου και του κάρβουνου, θα υπάρξουν περισσότερα. Πολλά από αυτά αναφέρουν τις ΑΠΕ, οι ΑΠΕτζήδες κάνουν παντού την ίδια προπαγάνδα.
Έτος ρεκόρ για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη, αλλά δεν μειώθηκαν οι εκπομπές. European Union carbon emissions grew 1.8 percent in 2017 despite a 25 percent increase in wind power and 6 percent growth in solar, figures show. The European statistics body Eurostat this month reported that carbon dioxide emissions rose last year in a majority of EU member states. Ακόμα και η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές τις το 2017, με αιολικά να γεμίζουν τα βουνά...
Mα πόσες φορές θα σας πώ ότι οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές; Βάλτε κανένα δικηγόρο να τα πει αυτά στο ΣτΕ και στο ΥΠΕΝ που μας παραμυθιάζουν με μείωση εκπομπών από αιολικά. Ένα από τα πολλά αιολικά παραμύθια...
-------------------------------------------
Εκπομπές CO2 Γερμανίας, Αγγλίας και (πυρηνικής) Γαλλίας. Η Γαλλία σκούζει για μείωση εκπομπών ώστε να έχει αυτή με τα πυρηνικά της το πάνω χέρι.
Εκπομπές Ελλάδας και Αγγλίας. Η Αγγλία έχει πιο εντυπωσιακή μείωση. Αντικατέστησε μεγάλο τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο σε αέριο και αύξησε τις εισαγωγές από την Γαλλία. Οι ΑΠΕ; Γυρίζουν και εισπράττουν...
1 σχόλιο:
Μια σχεδόν άγνωστη συνθήκη καθιστά την ενεργειακή πολιτική όμηρο των πολυεθνικών:
Το Corporate Europe Observatory υπογραμμίζει ότι η Συνθήκη αφήνει «παράθυρα» για την κατάχρησή της από εικονικές και επενδυτικές εταιρείες. Για παράδειγμα, 23 από τις 24 «ολλανδικές» εταιρείες που έχουν υποβάλλει αγωγές κατά κρατών είναι εικονικές. Το 88% των αγωγών που έχουν υποβληθεί κατά των περικοπών των επιδοτήσεων ανανεώσιμης ενέργειας στην Ισπανία δεν προέρχονται από παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά από επενδυτικές εταιρείες.
Δημοσίευση σχολίου