Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΑΠΕ: Αναδιανομή εισοδήματος και φτωχοποίηση (χωρίς ενεργειακό όφελος)


D.S. Pereira, A.C. Marques. J.A. Fuinhas:  Επηρεάζουν οι ΑΠΕ την διανομή εισοδήματος και αυξάνουν τον κίνδυνο φτώχειας στα νοικοκυριά; 2019

"Το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει διαφοροποιηθεί με περισσότερη πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες στα πολυδιαφημιζόμενα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, λόγω των χαρακτηριστικών τους όπως διαθεσιμότητα, ασφάλεια και κόστος. Στην πραγματικότητα, η αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος και θέτει το ερώτημα, πώς έχουν αντέξει τα νοικοκυριά το κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Η μελέτη, με δεδομένα 15 χωρών της ΕΕ μεταξύ 2005 και 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΑΠΕ συνδέονται άμεσα με διαθέσιμο εισόδημα και φτώχεια, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροχρόνια. Η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ έχει αρνητικές συνέπειες στα νοικοκυριά.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα φ/β μπορούν να συμβάλουν σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά την διάρκεια της ημέρας, κάτι που οι ίδιοι μελετητές είχαν αναπτύξει σε αντίστοιχη μελέτη του 2018:



  Energy Policy 116 (257-265) António Cardoso Marques⁎, José Alberto Fuinhas, Diogo André Pereira: Have fossil fuels been substituted by renewables? An empirical assessmentfor 10 European countries  όπου κατέληξαν ότι για10 Ευρωπαϊκές χώρες,  μεταξυ 1990-2014 "Σταθερή έως αυξημένη η χρήση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ, οι ΑΠΕ δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν χωρίς ορυκτά καύσιμα και χάνεται το πλεονέκτημα μεταστροφής σε ΑΠΕ... Κάποια υποκατάσταση είναι εφικτή με φωτοβολταϊκά, σε αντίθεση με αιολικά... ποτέ δεν επαρκεί η αποθήκευση ...η βιομάζα είναι περιορισμένου αντικειμένου ... οι διαλείπουσες ΑΠΕ απαιτούν αέριο. Και αυτή η μελέτη, σε συνέχεια και επικαιροποίηση της κλασσικής μελέτης του York  που κατέληξε στο ότι "οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ή να εξοικονομούν κάτι άλλο", δηλαδή δεν μειώνουν κατανάλωση καυσίμων , και, έγραψε τότε ο York, "καλύτερα ο φόρος στην ενέργεια" -- το δοκίμασε ο Μακρόν και κατέληξε σε κίτρινα γιλέκα! Οι ΑΠΕ είναι ο ίδιος φόρος, αλλά α) τον εισπράττουν οι Γερμανοί, και β) έχουν πείσει τους πολλούς ηλίθιους ότι είναι για το καλό τους.

Το ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το βιωτικό επίπεδο του κόσμου, το είπε πολύ πιο απλά ο πιο σημαντικός οικονομολόγος στην Γερμανία: "Οι ΑΠΕ έχουν κοστίσει ένα σωρό λεφτά, έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο και έχουν καταστρέψει τοπία. Η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δεν θα πετύχει: Die Energiewende kann nicht funktionieren. αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η συγκέντρωσή τους και η μετατροπή τους σε χρήσιμο ρεύμα δεν είναι. Ο αέρας και ο ήλιος είναι διαλείπουσες πηγές ενέργειας και δεν υπάρχει πρακτική και οικονομική αποθήκευση. Δεν υπάρχει καν χώρος για τις χιλιάδες αντλησιοταμιεύσεις, αν αποφάσιζαν να αποθηκεύουν ρεύμα με αυτόν τον τρόπο. Η προώθηση των ΑΠΕ έχει μειώσει το κύρος της επιστημονικής έρευνας. Έχει γίνει θρησκεία, ακτιβισμός. Ελάχιστοι ανεξάρτητοι επιστήμονες τολμούν να πουν αυτά τα πράγματα". (Το είχα μεταφέρει εδώ)

Την αρχική φωτό την πήρα από εδώ, άρθρο (του 2018, του τυπικά καταπράσινου Bloomberg) που λέει ότι "ναι, σχεδόν βέβαια, η λύση στην παγκόσμια θέρμανση θα έχει και επέκταση των ΑΠΕ, αλλά πώς θα γίνει χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες, και ότι πρόσφατη έρευνα δεν ενθαρρύνει τους οπαδούς των αιολικών, αφού η ισχύς από αιολικά είναι πολύ πιο περιορισμένη από ότι οι ειδικοί νόμιζαν, και τα πολλά αιολικά θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την ατμοσφαιρική θερμοκρασία... και ότι τα αιολικά είναι πιο προβληματικά από τα φωτοβολταϊκά"... Τρίχες κατσαρές, λέω εγώ: Ναι, θα μπαίνουν πολλά αιολικά, όσο επιδοτούνται. Τα επιδοτούν οι καταναλωτές από αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, και με αποδεδειγμένη και μετρημένη την αδυναμία τους να υποκαταστήσουν αντίστοιχα καύσιμα, το μόνο ενεργειακό όφελος που έχουν είναι ότι με την φορολογία του καταναλωτή, ο καταναλωτής γίνεται φτωχότερος και, αναγκαστικά, μειώνει την κατανάλωση, και την κατανάλωση ενέργειας.

Βάζουμε ΑΠΕ επειδή είναι υποχρεωτικές, και ωφελούν αυτούς που τις εξάγουν και που έφτιαξαν τους κανόνες για να είναι υποχρεωτικές.

Γερμανικό μηχανάκι (με ποσοστά α) στα τρία Ευρωπαϊκά μονοπώλια ηλεκτροπαραγωγής και β) σε διαχρονικά περίεργους δικούς μας που παριστάνουν τους "επιχειρηματίες" και ελέγχουν τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο.

Α... να μην το ξεχάσω, "καταστέλλουν την ζήτηση" όπως κάθε φόρος. Έτσι (με καταστολή της ζήτησης) μπορεί να σωθεί το Κλίμα -- όποιο τελικά είναι αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: