Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Πόσο θα πάει αυτή η κατάσταση;

΄
http://www.admie.gr/deltia-agoras/miniaia-deltia-energeias/

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο ΑΔΜΗΕ, από την φύση της δουλειάς του, δεν μπορεί να λέει ψέματα: Η παραγωγή ρεύματος (βάσει μετρήσεων και τιμολογήσεων) το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι 29% από (εισαγόμενο) φυσικό αέριο, πάνω από 20% εισαγωγές ρεύματος (το ισοζύγιο, εισαγωγές μείον εξαγωγές, είναι 19%) και 22% λιγνίτη. Η έγχυση από αιολικά ήταν 14% και από φωτοβολταϊκά 10%. Για το εάν η έγχυση υποκατέστησε αντίστοιχα καύσιμα, δεν έχει τώρα σημασία (σε καμία χώρα δεν το κάνει αυτό...).

Αυτό που λένε τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ είναι ότι πλέον ηλεκτροδοτούμαστε από εισαγόμενο φυσικό αέριο και από εισαγωγές ρεύματος.  Το αέριο έρχεται από την Τουρκία και το ρεύμα, για την ώρα, από Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες. Το LNG, όσο διαφημισμένο και αν είναι, δύσκολα υποκαθιστά αέριο από αγωγούς.  Θα έχουμε εισαγόμενο ρεύμα και εισαγόμενο αέριο μόνο όσο ...περισσεύει. Δεν θα περισσεύει αν κάνει κρύο στις γειτονικές χώρες, ή αν, κάποτε, αυτές αναπτυχθούν. Το ότι για να εισάγουμε χρειαζόμαστε και ...λεφτά και όπως πάμε τα μόνα λεφτά θα είναι από ...airbnb, ή ενοικιαζόμενα για μετανάστες, είναι άλλο πάλι θέμα. Βιομηχανία; Με ρεύμα και αέριο άλλων; Πιο φτηνά θα είναι να πάει η βιομηχανία όλη, όση δεν έχει ήδη πάει, στην Βουλγαρία και στην Τουρκία. Το ότι προβλέπεται πανευρωπαϊκή ύφεση θα καταντήσει να είναι ...καλά νέα, για να υπάρχει περισσευούμενο ρεύμα και αέριο.

Τα λεφτά που δίνουμε για ΑΠΕ πρέπει να έχουν ξεπεράσει τα 5 δις ετησίως (σε ΕΤΜΕΑΡ και άλλες ρυθμιζόμενες  χρεώσεις).  Τα λεφτά αυτά δεν είναι ούτε για καθαρό ρεύμα, ούτε για ανανεώσιμο ρεύμα, ούτε για μείωση εκπομπών CO2 -- αυτά είναι παραμύθια που μας ταΐζουν αυτοί που τρώνε τα λεφτά: Οι EDF/ENEL/Engie, οι ENERCON/VESTAS, οι εισαγωγείς φυσικού αερίου και ρεύματος και κάτι χωματουργοί και μεσάζοντες που ζούνε από παραπληροφόρηση και πίεση στον εκάστοτε ΥΠΕΝ.

Με 5 δις τον χρόνο, κάθε χρόνο, θα είχαμε της καθαρότερες λιγνιτικές μονάδες, ή και πυρηνικά, αν είχαμε βιομηχανία να θέλει το ρεύμα (που μάλλον, όπως πάει, δεν θα έχουμε). Και θα περίσσευαν για παιδεία, υγεία, άμυνα ή καραμέλες. Αντ' αυτού, επιδοτούμε τις ξένες ΔΕΗ για να έχουν αυτές εισόδημα, 2-3 Γερμανούς εξαγωγείς σκουπιδιών για να έχουν αυτοί απασχόληση, και κάτι χρόνια παρασιτικούς κρατικοδίαιτους δικούς μας.

Πόσο θα πάει αυτή η κατάσταση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: