Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (ή, πῶς, με τα λεφτά που πετάμε σε ΑΠΕ, θα είχαμε βάλει ΕΜΕΙΣ τον Eastmed και θα είχαμε και ρέστα)


https://foreignpolicy.com/2018/02/21/curb-your-enthusiasm-gas-israel-egypt-cyprus-turkey-mediterranean-lebanon-leviathan/

Το άρθρο του Stratfor, αλλά δεν ξέρω αν θα ανοίξει...

https://www.patris.gr/2018/02/17/panikos-stin-kypriaki-aoz/  (και" Στην Κρήτη τα βλέμματα της πετρελαϊκής βιομηχανία")

Έχει αέριο εκειά και γύρω γύρω, ...εμείς, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.  Και στην μέση η Κύπρος, η κανονική με την ΑΟΖ της, η Τούρκικη με την δικιά της, οι Τούρκοι "τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου δικά μου.

Η Συρία... αχ αυτή η Συρία. Έχει την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, 2-3 κατηγορίες Σύριων (ή Σύρων), 1-2 κατηγορίες Κούρδων

Και φυσικά και οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι.


Και, φυσικά, οι αγωγοί. Το αέριο είναι πανέμορφο και καθαρό καύσιμο, ακριβώς επειδή είναι αέριο.  Μην νομίσετε ότι το αέριο είναι για εμάς, είναι για την Ιταλία, αλλά μπορεί να μας δώσουν και εμάς, αν περισσεύει.

Να περάσει από την Τουρκία? Θα πρέπει να περάσει από τα νερά του Λιβάνου (δεν τα έχουν καλά με το Ισραήλ) και της Κύπρου (δεν τα έχει καλά με την Τουρκία). Το Stratfor λέει ότι "καλό θα ήταν αν συμβιβαζόταν η Τουρκία, αλλά δεν το ...βλέπει".

Ο Eastmed (μέσω Κρήτης και Ελλάδας) είναι 2.000 χιλιόμετρα και $7,4 δις. (Προσθέτω εγώ, κάτι παραπάνω από τα λεφτά που έχουμε δώσει (τα χρωστάμε) για ...ΑΠΕ. Πετάμε €2 δις ετησίως... Με €2 δις ετησίως, μπορώ μόνος μου να μαζέψω €10 δις, ζεστά, ορίστε ο αγωγός και περισσεύουν λεφτά και για μονάδες συνδυασμένου κύκλου).  Αλλά εγώ δεν είμαι Γερμανοτσολιάς χωματουργός...

Υπάρχει και η λύση να πάει το αέριο στην Αίγυπτο και να γίνει LNG και από εκεί με καραβάκια. Οι Αιγύπτιοι και θέλουν αέριο και θέλουν να εξάγουν αέριο...


Και εάν ξέραμε και τι θέλουν όλοι αυτοί οι παίκτες... Οι Ιταλοί θέλουν αέριο. Οι Αιγύπτιοι θέλουν αέριο. Εμάς δεν μάς μετράω. Το Ισραήλ θέλει να πουλάει αέριο, λογικά και η Κύπρος. Οι Ρώσοι, το τελευταίο πoυ θέλουν είναι να φύγει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο για Ευρώπη (ή για οπουδήποτε σε αυτό που θεωρούν αυτοί ...ζωτικό χώρο της Gazprom). Οι Αμερικάνοι, λογικά θέλουν ακριβώς το αντίθετο.

Οι Ιρανοί δεν χωνεύουν Τούρκους και τα αισθήματα είναι αμοιβαία, αλλά οι Τούρκοι παίρνουν αέριο από το Ιράν.  Δεν έχω καταλάβει εάν συμφωνούν ή εάν διαφωνούν στο θέμα των Κούρδων. Δεν έχω καταλάβει εάν οι Τούρκοι τα έχουν βρει με τους Ρώσους. Ή εάν οι Ιρανοί τα έχουν βρει με τους Ρώσους. Οι Ιρανοί απειλούν ευθέως τους Ισραηλινούς (και στο θέμα του Λιβανέζικου αερίου). Δεν έχω καταλάβει εάν το Ισραήλ τα έχει βρει με την Τουρκία.  Ή εάν η Αμερική τα έχει βρει με την Τουρκία. Ή με την Ρωσία.

Επειδή μάλλον κανείς δεν χωνεύει κανέναν, δεν πρόκειται για ménage à ...douze (12 μετράω, δηλαδή 13 αλλά έβγαλα έναν για γούρι), πρόκειται για ...clusterfuck.

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2010/11/blog-post_03.html

Ιωσήφ είπε...

LOL
τα ορφανά του Obama και της Hillary
(ενν. και το ForeignPolicy και τον κακομοίρη τον συγγραφέα)

July 27, 2016
http://foreignpolicy.com/2016/07/27/can-natural-gas-put-cyprus-back-together-again/

2016
http://foreignpolicy.com/2016/03/21/obama-says-climate-change-is-a-security-risk-why-are-republicans-laughing/

2016
http://foreignpolicy.com/2016/05/26/trumps-huge-energy-speech-was-hugely-wrong/

Ιωσήφ είπε...

Το άρθρο του Stratfor, ανοίγει εδώ
http://archive.is/IZ3B0