Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ναι, τώρα θα επιδοτούμε ΚΑΙ τις (μεταβλητές) συμβατικές μονάδες

Θέλω να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα πριν από δύο αναρτήσεις. Δεν έχει τόσο σχέση με το ατελέσφορο των λεγόμενων ΑΠΕ. Το ξέρω ότι είναι ατελέσφορες. Το ξέρω ότι πρόκειται για κακόγουστο θέατρο. Αλλά κάπως ντρέπομαι (ή φοβάμαι) να το γράψω  -- μπορεί πχ να κάνω λάθος ή μπορεί να μην μου αρέσει αυτό που θέλω να γράψω. Και κάπως το αναβάλλω με ειδήσεις. Κι άλλες ειδήσεις που όμως αυτή την φορά οδηγούν στο ίδιο δυσάρεστο συμπέρασμα. Είναι, δηλαδή, μην σου μπει η ιδέα -- η υπόθεση εργασίας. Με το που θα σου  μπει... κι αν οι ειδήσεις τελικά επιβεβαιώνουν την ιδέα...

https://www.tarife.de/nachrichten/eu-billigt-notfall-kraftwerke-im-zuge-der-energiewende_211165.html

Η πρώτη είδηση ήταν ...αναμενόμενη:  Η "Ευρώπη" εγκρίνει μονάδες "επείγουσας ανάγκης" κατά την διάρκεια της "ενεργειακής μετάβασης":  Θα επιδοτούνται και οι μονάδες που υπάρχουν για να στηρίζουν την μεταβλητότητα στην ηλεκτροπαραγωγή, την επιδότηση θα την πληρώνει ο καταναλωτής και δεν θα είναι ..."επιδότηση".  Οι Βρυξέλλες τώρα δήθεν "εγκρίνουν" αυτό που οι Έλληνες ανακάλυψαν εδώ και καιρό:  Τον Μ.Α.Μ.Κ., τα ΑΔΙ και τις επιδοτήσεις -- σε μάς του αερίου, στην Γερμανία, ποιος ξέρει; Του λιθάνθρακα; Για την ώρα, αφορά μόνο σε 2 γιγαβάτ εφεδρειών στην Γερμανία που "θα" είναι διαθέσιμες για ...επείγοντα περιστατικά μεταξύ 2019 και 2025, όποτε και θα κλείνουν τις υπόλοιπες πυρηνικές τους μονάδες.   Και η Κομισιόν ενέκρινε αντίστοιχα σχέδια για το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία. Και όλο αυτό έχει βαφτιστεί "εξασφάλιση επάρκειας ισχύος". Την επιδοτούμε να μην υπάρχει και την επιδοτούμε να μην μάς ...φύγει. Φυσικά δεν θα έχουν όλοι την ικανότητα να πληρώνουν. Επομένως;...

Να δω την Γαλλία να κλείνει τις πυρηνικές της μονάδες. Ή την ...Ελλάδα!

Εάν δεν θυμάστε τι και πώς είναι αυτή η μεταβλητότητα, παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στην κουραστική, αλλά απόλυτα βασισμένη σε (μάλλον) πραγματικά στοιχεία ανάρτηση για την ηλεκτροδότηση στην Γερμανία και το αφήγημα των ΑΠΕ.

Και στην ωμή δήλωση ότι "δεν συμφέρει να προσπαθείς να ενσωματώνεις μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα παρά μόνο με μεταβλητή λειτουργία μονάδων".

Και κάτι όμορφες τουρμπίνες αερίου που δεν ήταν συμφέρουσες μέχρι τώρα;... Εδώ η καλή "άμεση ανταπόκριση με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα".  Πόσες τουρμπίνες είναι 2 γιγαβάτ?

Θα μου πείτε, εμείς δεν φοβόμαστε την Siemens, εμείς έχουμε τους χωματουργούς μας... Σε εμάς θα συμφέρει η ενσωμάτωση με πολλά, πάρα πολλά, χωματουργικά. Όλη η Ελλάδα μια απέραντη αντλησιοταμίευση...



https://www.greentechmedia.com/articles/read/lessons-from-germany-can-the-us-succeed-with-its-own-energiewende#gs.vgNU1as

Η δεύτερη "είδηση" δεν είναι είδηση, είναι Newspeak του 2014 από ελεεινή σελίδα καταΠράσινης προπαγάνδας. Από τότε παριστάνουν (δεν έχω καταλάβει ποιοι παριστάνουν) ότι η Γερμανία έχει μπει σε πορεία "απεξάρτησης από τον άνθρακα". Και ότι και οι ΗΠΑ θα "απεξαρτητοποιηθούν" και αυτές. Οι προτάσεις κλειδιά είναι "predictability of returns throughout the expected life of renewable equipment is essential in the early years":  προβλεψιμότητα, δηλαδή εγγύηση, των αποδόσεων κατά την διάρκεια ζωής των μηχανημάτων ΑΠΕ στα πρώιμα χρόνια της μετάβασης -- λες και μετά δεν θα χρειάζεται!   Υπάρχει και άλλο Newspeak που το μεταφράζω ότι "ενώ μόνο 5% των "ΑΠΕ" ανήκουν σε ηλεκτροπαραγωγούς, πρέπει να παρθούν μέτρα μπλα μπλα μπλα... Πάλι είμαστε μπροστά οι Έλληνες. Μετά από τους κράχτες των φωτοβολταϊκών, οι ΑΠΕ ή (βΑΠΕ) ανήκουν σε αυτούς που ΘΑ ΕΙΝΑΙ οι ηλεκτροπαραγωγοί μας.  Και "the renewable feed-in tariff is funded by ratepayers, and many in Germany agree that its implementation created excessive windfalls for some." Τι σας λέω? Όσο ο Σταθάκης στρώνει τον δρόμο να κλέψουν τον κοσμάκη με "ενεργειακές κοινότητες", οι προχθεσινές ειδήσεις λένε "εε... μην το πιστέψετε κιόλας..."

Παραδέχομαι ότι δεν ξέρω αν οι Γερμανοί κοροϊδεύουν τους Αμερικάνους, ή οι Αμερικάνοι του Γερμανούς, ή ...κάποιος άλλος κοροϊδεύει  όλους.

Και η τρίτη "είδηση" δεν είναι είδηση. Μάς κοιτάει κατάματα από τουλάχιστον το 2010 που κυκλοφόρησε το πρώτο σχετικό διάγραμμα και κανείς μα κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι δεν είναι είδηση, είναι η (παλιά) Νέα Πραγματικότητα.

Κάθε χώρα που νομίζει ότι έχει υπόσταση κοιτάει την δουλειά της, με όποιον τρόπο ξέρει. Και με ότι προβλήματα ή βιώματα κουβαλάει.

Οι από εκεί τα δικά τους

Οι Γερμανοί τα δικά τους και μην τους τους κύκλους τάραττε

Και φυσικά ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις όχθες του Ατλαντικού


Η Νέα Πραγματικότητα δεν είναι, δυστυχώς, η ίδια για όλους. Μερικοί έχουν άλλες "πραγματικότητες".

Αλλά η "πραγματικότητα" σερβίρεται σαν πραγματικότητα και θα ξυπνήσουμε μια μέρα και δεν θα καταλάβουμε πώς μπήκαμε σε αυτήν χωρίς να το καταλάβουμε.

Και μάλλον δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αν και καμμιά φορά ξυπνάμε απότομα και μετά περνάμε μερικά χρόνια που λέμε στους εαυτούς μας "ποτέ ξανά" και άντε πάλι από την αρχή. 

2 σχόλια:

Ιωσήφ είπε...

Κατεβείτε από ψυγεία, καταψύκτες, παγομηχανές γιατί
https://twitchy.com/brettt-3136/2018/02/10/on-second-thought-scientists-warn-of-an-unusually-cold-sun-by-2050/

lignite is black gold είπε...

25/2/2017, http://greeklignite.blogspot.gr/2017/02/2000mw.html

"Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε νέα έκθεση της Bundenetzagentur τονίζεται η ανάγκη να κατασκευαστούν ΑΜΕΣΑ στη νότια Γερμανία νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 2.000MW, προκειμένου να υπάρχουν επαρκείς εφεδρείες. Επισήμως η αναγκαιότητα αποδίδεται στην τεράστια καθυστέρηση κατασκευής των δικτύων μεταφοράς της αιολικής ενέργειας απ' το βορρά στο νότο. Ανεπισήμως ωστόσο είναι προφανές πως, μετά και το απίστευτο ρεζιλίκι του Ιανουαρίου 2017, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και Φ/Β είναι καλά μόνο για να εξάγουν ενέργεια στους γείτονες, γι' αυτό και πλέον αυξάνονται οι φωνές να επιβληθεί η Energiewende στις υπό Γερμανική Κατοχή χώρες της ΕΕ. Με απίστευτη γελοιότητα το δημοσίευμα αναφέρει πως "τα εργοστάσια χρειάζονται για τη μεταβατική περίοδο 2020-2025", λες και θα χτίσει κανείς εργοστάσια φυσικού αερίου με την προοπτική να δουλέψουν μόνο μια πενταετία!"