Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Το πρόβλημα δεν τελείωσε, το πρόβλημα ξεκινάει με την Νότια Εύβοια


http://www.ikarystos.gr/2018/02/blog-post_17.html

Θα επιλεγεί ΚΑΙ η Μακρόνησος, όταν "ωριμάσει" δηλαδή όταν θα έχει χρηματοδότηση από καμμία Γερμανική Τράπεζα, τώρα που έχουν δοκιμάσει την πατέντα του structured finance.  Αυτός, δεν είναι παρά εύηχος όρος για χρηματοδότηση, μέσω κάποιας ενδιάμεσης Τράπεζας που διασφαλίζεται, 100% από τις εγγυημένες ταμειακές ροές (λεφτά) για την χωρίς ρίσκο αποπληρωμή της χρηματοδότησης και με εγγύηση από το Δημόσιο για όλα τα άλλα.

Για να το καταλάβετε και για να το εμπεδώσετε, τα αιολικά στην Νότια Εύβοια δεν μπήκαν επειδή είπε "ναι" το ΣτΕ. Τα αιολικά μπήκαν επειδή α) εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των Γερμανικών ανεμογεννητριών (από Γερμανική τράπεζα, μάλλον κατά την επίσκεψη της Μέρκελ) και β) επειδή πήρε παράταση το παλαιό καθεστώς εγγυημένων επιδοτήσεων (που θα παραμείνει με το ένα ή άλλο κόλπο με τους μηχανισμούς των δημοπρασιών, ούτως ή άλλως -- αλλά καλού κακού πήρε και την παράταση). Σιγά μην ρισκάρουν να χάσουν ξανά λεφτά από εμάς οι Γερμανοί.  Και, mon Dieu, j'ai presque oublié, η ΕΝΕΛ είχε και καλό συνεταίρο... Και η ΕΝΕΛ κρατάει μέρος μόνο των επιδοτήσεων. Τα πολλά λεφτά πάνω πίσω στην Γερμανία (ή στην Δανία) για την αγορά του εξοπλισμού.

Όσο οι λίγοι, που δεν το έχουν βάλει κάτω, δεν καταλαβαίνουν από που ξεκινάει το πρόβλημα, θα κυνηγάνε την ουρά τους.  Τα αιολικά (και τα φ/β) μπαίνουν επειδή βγάζουν σίγουρα, εγγυημένα, καθαρά, φρέσκα λεφτά. Μόνο για αυτό. Είναι πρόσθετο και, πιο εγγυημένο από ποτέ, φρέσκο χρέος.

Το ΣτΕ απλά είπε δυο αρλούμπες για να ξεπεραστούν, τυπικά, οι αντιδράσεις. Το ΣτΕ είναι πλέον, δυστυχώς, μόνο επίφαση νομιμότητας.  Δεν υπάρχει ΣτΕ. Δεν υπάρχει Ε' Τμήμα. "Λάθος" ήταν, διορθώθηκε, πάει. "Σώζουμε το ...Κλίμα"

Οι πιστωτές μας έχουν ΠΟΛΛΑ απούλητα αιολικά, κάθε αιολικό είναι "υποκατάστατο χρέους" (ή πρόσθετο χρέος -- €2-3 εκατομ. η κάθε ανεμογεννήτρια), κάτι σαν τον φόρο στα σπίρτα ή στο αλάτι. Το μόνο που χρειάζονται είναι εγγυημένες πληρωμές και γη. (Και καλώδια,  δρόμους, τον πρόθυμο ΔΕΔΔΗΕ, μονάδες αερίου και κανέναν αγωγό αερίου, άντε και κανένα καράβι LNG -- αν και αυτά είναι, τελικά, ...προαιρετικά).

Το διαφήμισε πρόσφατα και ο κ. Σταθάκης: "θα βάλουμε κι άλλα τόσα και ακόμη περισσότερα". Φυσικά, η προτεραιότητα θα είναι κάθε φορά "καινούργια":  Όπου πάνε καλώδια και για όπου οι πιστωτές εξασφαλίζουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση.  Αν την γλυτώσει η Μάνη θα έχει σχέση με την "ωριμότητα" και όχι με σπιζαετούς.

Η Δανία δεν έχει πολλά αιολικά επειδή έχει αέρα, αλλά επειδή είναι πάνω στην διασύνδεση Γερμανίας-Σουηδίας-Νορβηγίας. Συν, επειδή η Νορβηγία έχει τον εύκολο τρόπο απόρριψης του Δανέζικου αιολικού ρεύματος (όπως η Αυστρία για το Γερμανικό).

Ο Καφηρέας δεν έχει αντίστοιχα υδροηλεκτρικά, αλλά α) θα καπαρώσουν τα Υ/Η της ΔΕΗ τώρα που την ...απελευθερώνουν, β) θα τάξουν επιδοτήσεις σε χωματουργούς, να γεμίσουν τον τόπο με "αντλησιοταμιεύσεις", που θα λειτουργούν σαν "δυναμικές αντιστάσεις"[*], γ) φυσικά αυτά όλα απαιτούν μεταβλητές μονάδες αερίου, δ) απαιτούν και διασυνδέσεις για να απορρίπτουμε τυχαίο ρεύμα και να εισάγουμε κανονικό ρεύμα, αν και θα είναι φθηνότερο απλά να μάθουμε να μην έχουμε πάντα ρεύμα -- και όταν το έχουμε να το πληρώνουμε χρυσό! Αυτά, παρεμπιπτόντως, είναι τα "έξυπνα δίκτυα".

100 γέροι και άλλοι τόσοι εποχιακοί επισκέπτες, στην εξοχή, εξ άλλου δεν χρειάζονται ρεύμα. Ούτε καν γκαζόλαμπες.  Γιατί να πετάμε λεφτά σε γκαζόλαμπες όταν έχουμε ταγκιασμένα λάδια για βιοκαύσιμο? Να κάνουμε οικονομία, οι ...πιστωτές έχουν προτεραιότητα.

____________________________________
[*] Την "δυναμική αντίσταση" σαν τρόπο διαχείρισης του αναγκαστικά άχρηστου και "πλεονάζοντος" στοχαστικού ρεύματος, που θα γίνεται όλο και περισσότερο, όσο βάζουμε περισσότερα αιολικά, την είδα για πρώτη φορά με την "αντλησιοταμίευση" του El Hierro, αλλά υπάρχει και στην ...Τασμανία. Εμείς προσφερόμαστε για ακόμα μεγαλύτερη εφαρμογή. Όχι 4.000 αιολικά που λέει ο Σταθάκης, αλλά 14.000 αιολικά, 24.000. Όσα χωράμε. Λεφτά υπάρχουν. Κι αν νομίζετε ότι δεν σας πειράζουν οι "δυναμικές αντιστάσεις" α) το ρεύμα που "πετάμε" σε δυναμικές αντιστάσεις το μοσχοπληρώνουμε, συν β) μοσχοπληρώνουμε τις δυναμικές αντιστάσεις, συν γ) γεμίζουμε τον τόπο με ...τρύπες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι εύκολο,δώστε μας κάποιο λινκ δικό σας ή εξωτερικό για το κόστος των Φωτοβολταϊκών και των Αιολικών.
Είναι πολύ σημαντικό γιατί κάποιοι πλέον ισχυρίζονται ότι είναι φθηνότερο από την εγκατάσταση κολώνας ΔΕΗ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

archaeopteryx είπε...

το κόστος ενός φ/β πάνελ, ή το κόστος εγκατάστασης ενός φ/β πάνελ μπορεί να είναι και δωρεάν. Το κόστος της φωτοβολαταϊκή μεγαβατώρας είναι όσο η ταρίφα, ΣΥΝ το κόστος διασύνδεσης, ΣΥΝ το κόστος της μεγαβατώρας από αέριο που είναι για εφεδρεία, ΣΥΝ το κόστος των μονάδων βάσεως που πρέπει να καίνε ούτως ή άλλως.

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2017/08/blog-post_15.html

έχει ότι θα ήθελες να ξέρεις για το κοστος του ρεύματος (και έχει και τισ φ/β ταρίφες (πολλαπλασίεσε επί 1,5-2 για να περιλάβεις και το κόστος ενσωμάτωσης.

Ή, να το πω πιο απλά? Μπορώ να σου χαρίσω 1.000 πάνελ του 1 κιλοβάτ. Δεν θα έχεις ρεύμα. Εκτός αν θες ρεύμα DC μεταξύ 10 πρωί και 3 το απόγευμα (αλλά να μην έχει σύννεφα) για να ... Έχεις τίποτα δωρεάν μπαταρίες να αποθηκεύσουν 5 μεγαβατώρες?