Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πράσινα δάνεια


Όπου ακούτε πολλά κεράσια, να παίρνετε μικρό καλάθι. Ωστόσο, αυτές είναι παροιμίες που προφανώς ξεχάστηκαν, και όλοι τρέχουν να γίνουν πλούσιοι με φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Βάλτε εσείς, αλλά άλλοι θα γίνουν πλούσιοι.

Αν το κόστος αγοράς μία κιλοβατώρας είναι €0,20 και μπορείτε να την μεταπωλήσετε αντί €0,55 (αν είναι από φωτοβολταϊκά) αυτό είναι €0,35/kWhr και με εγκατάσταση 10kW, 5 ώρες την ημέρα, 20 μέρες τον μήνα, 12 μήνες τον χρόνο, κέρδος 0,35x10x5x20x12=€4.200 τον χρόνο. Αν θέλετε να βάλετε τιμή πώλησης 0,55, αντί για κέρδος 0,35, έχετε «έσοδο» €6,600. Οι μπροσούρες των Τραπεζών, που πεθαίνουν να σας δανείσουν λεφτά για αυτή την «επένδυση», υπολογίζουν κάτι παραπάνω, προφανώς βάζουν περισσότερη ηλιοφάνεια από ότι εγώ. Αλλά δεν πειράζει, αλλού είναι η απάτη.

Κατ’ αρχάς, αν ΟΛΟΙ βάλουμε τέτοια φ/β, το ρεύμα δεν θα κάνει €0,20/kWhr που κάνει σήμερα αλλά πολύ παραπάνω. Πάνω από το 0,55. Και αυτό γιατί το δίκτυο πρέπει να δουλεύει μέρα νύχτα, και η ισχύς βάσης (μέρα-νύχτα) είναι ασύγκριτα φθηνότερη από την ισχύ αιχμής (όταν δεν έχει ήλιο). Όλη η πρόταση βασίζεται ότι θα την ακολουθήσουν λίγοι, δεν θα κάνουν ζημιά στο δίκτυο και απλά οι πολλοί «χαζοί» θα πληρώνουν τους λίγους «έξυπνους». Βέβαια, για να είμαι «δίκαιος», ας πω ότι το φ/β ρεύμα το μεσημέρι του Ιουλίου, μάλλον μειώνει την ζήτηση ακριβής ισχύος αιχμής, άρα, τουλάχιστον για το καλοκαίρι, πρόκειται για μικρή απάτη, με …αντισταθμιστικά, και όχι για …ύβρι.


Η απάτη είναι ότι αυτό δεν γίνεται για τον καταναλωτή, ή έστω για την ΔΕΗ, γίνεται για τις τράπεζες και τους συμβούλους τους που θα σας πουλήσουν το πακέτο, το δάνειο και την ασφάλιση, και φυσικά για τους εμπόρους και παραγωγούς των φ/β, και τους παραγωγούς και μαστόρους των συστημάτων στήριξης και καλωδίωσης. Όλοι αυτοί πληρώνονται από εσάς, αν βάλετε τέτοια πράγματα, και από πολλούς σαν και εμένα, που θα πληρώνουμε ακριβότερα το ρεύμα. Καλά, δεν μάθατε, τόοοσα χρόνια;

Μετά σας λένε για …25 χρόνια. Δεν υπάρχουν 25 χρόνια σε Ελλαδικό, ή Μεσογειακό , ή, στην κατάσταση του κόσμου σήμερα, σχεδόν σε παγκόσμιο επενδυτικό ορίζοντα. Ούτε αντέχουν 25 χρόνια τα φ/β. Κρατάνε την απόδοσή τους για 10-15 (και έχω δει πτώση από τα 4-5). Άρα το ρεύμα που θα παράγετε τον 25ο χρόνο είναι παραμύθι της Χαλιμάς. Αν εν τω μεταξύ δεν έχει γίνει καμιά πολυκατοικία δίπλα σας να σας σκιάσει… Ή αν δεν έχει αλλάξει το κλίμα και …δεν λάμπει πια ο Ήλιος (χαχαχά)

Δεν έχει καμία σχέση ούτε με οικολογία, ούτε με οικονομία, ούτε με ενεργειακή πολιτική η μόδα με τα φωτοβολταϊκά. Σας δίνουν δωράκια για να ανεχτείτε τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και, κυρίως, τα αιολικά. Σας κάνουν συνενόχους. Μέχρι να τους κόψουν και σε αυτούς και σε εσάς την προσαυξημένη ταρίφα, όπως έγινε ήδη στην Ισπανία. Για την ώρα, πρόκειται για τιτλοποίηση του λογαριασμού της ΔΕΗ υπέρ της Τράπεζας, και στοιχείο ενεργητικού για την Τράπεζα. Τα διακοποδάνεια τέλος, τώρα έχει φωτοβολταϊκά.


Να είστε επιφυλακτικοί σε τραπεζικά δανειακά προϊόντα. Αυτό που ακούγεται καλό τώρα, είναι διαφορετικό σε 2-3 χρόνια. Και μην, προς θεού, μην υπογράψετε καμία προσημείωση στο ακίνητο για το πράσινο δάνειο…

ΥΓ. Ποτέ, τα φωτοβολταϊκά, αυτά ή τα επόμενα, δεν θα αντικαταστήσουν το συμβατικό ρεύμα. Ποτέ, τουλάχιστον στα επόμενα 100 ή 200 χρόνια. Οι κύριοι που συνέταξαν αυτήν την διαφήμιση ...υπερβάλουν.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.physics4u.gr/blog/?p=2616
αν είναι να πάμε για ηλιακή ενέργεια (αλλά δεν θα δίνουν δάνεια για αυτό)

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπερβάλουν, ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ. Πάρε και εσύ, μπορείς,εδώ το καλό το εξασφαλισμένο δάνειο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχεi πολύ ενδιαφέρον. Πώς μπορούν να σου αλλάξουν τους ότους σε συμβόλαιο μετά 3 ή 5 χρόνια;

Ανώνυμος είπε...

Η Πειραιώς ούτως ή αλλέως τραβάει ζόρια. Δεν σώζεται από τα πράσινα δάνεια.

nikos είπε...

Γ. Μανιάτης: «Η πράσινη ενέργεια είναι ακριβή»
Ανάρτηση: Δημήτρης Μαυροματίδης την 29 Οκτ 2010

Πηγή: Ριζοσπάστης

«Η πράσινη ενέργεια δεν είναι φθηνή, καθώς στη χώρα μας η τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ κατά μέσο όρο οι ΑΠΕ είναι σημαντικά ακριβότερες από το λιγνίτη». Αυτό παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Prodexpo, αποκαλύπτοντας έτσι ότι μόνο κερδισμένο από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη»" είναι το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ η λαϊκή οικογένεια αναγκάζεται να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια που καταναλώνει.
Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «η εξίσωση αυτή θα μεταβληθεί, όταν από το 2013 ενσωματωθεί στο κόστος της λιγνιτικής ενέργειας η τιμή αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα», την οποία βέβαια συναποφάσισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο του περιβόητου «εμπορίου ρύπων» που με τη σειρά του θα προσθέσει νέα χαράτσια στο λαό.

Ανώνυμος είπε...

Ποιά αγορά άνθρακα? Πέθανε αυτή μετά την Κοπεγχάγη. Μας δουλεύουν.

porta porta είπε...

Banks are unforgiving !!...

Carlos Navarro, chairman of Siliken SA, Spain’s biggest solar panel maker : " I’ve developed a bit of a motto: If the Socialist government says they’re going to help you, run! "

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Να βάλουμε ή να μη βάλουμε?

archaeopteryx είπε...

Δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κράτος των Αθηνών, αλλάζει όρους (εδώ αλλάζει φορολογικό σύστημα 2 φορές τον χρόνο, και εκλογικό νόμο κάθε 2 χρόνια...

Νίκο, που θα είναι ο Μανιάτης το 2013;

Π-Π τι να περιμένεις από το κόμμα που εξευτέλισε τον Θεοδωράκη και τον Orff;

Ανώνυμε 3:56, ό,τι σε φωτίσει ο πανάγαθος. ΜΗΝ επιτρέψεις προσημείωση, και ζήτα ή κάνε οικονμική ανάλυση για 10 χρόνια (και αυτά είναι αιωνιότητα, αλλά τουλάχιστον δεν έιναι 25)

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που ξεκινάει η εγγυοδοσία φωτοβολταϊκών πάρκων σε οικόπεδα, ή χωράφια με 150euro/kW μέσω εγγυητικών επιστολών τράπεζας, θα δούμε πόσοι από τη "μαρίδα" που "τσίμπησε" θα "παίξει μπάλα".

ΦΕΚ 1901/03-12-2010