Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζει το τέλος της Τραγωδίας;


Στην εικονική μου ύπαρξη τόσο καιρό, έχω ασχοληθεί, βασικά, με ένα μόνο θέμα, την Πράσινη Απάτη. Η Πράσινη Απάτη έχει κάποια σχέση με αυτά που περνάμε σήμερα, και, ποιητικά, θα έλεγα ότι αποτελεί το "Αναισθητικό". Θυμάστε το ερώτημά μου προς τον ΓΑΠ;  Εκκαθαριστής ή Αναισθησιολόγος;   Και τα δύο ήταν. Και μπορεί να είχε δίκιο στους χειρισμούς του (δυνητικά, υποθετικά) αλλά ξέχασε να μας το πει (και αυτό με ...ξενερώνει).

Μας δουλεύουν χρόνους πολλούς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού. Που δεν θα πληρώσουν αυτοί που μας δούλευαν, αλλά εμείς. Και την διαπραγμάτευση την κάνουν για πάρτη μας αυτοί που μας δούλευαν (και που κατά τα φαινόμενα έβγαζαν και τα προς το ζειν από αυτό, αλλά, πολύ σοσιαλιστικά φρόντισαν να έχουν άλλοθι ότι μαζί τα φάγαμε.

Συνειδητά (και μάλλον δόλια) μεθόδευσαν την Τρόϊκα (και το ΔΝΤ για βιτρίνα). Συνειδητά (και μάλλον δόλια) μεθόδευαν την Υποθήκευση μέσω Μνημονίου τον Απρίλιο του 2010. Από τότε, φάνηκε ότι το πράγμα τελείωσε, άσχετα εάν μάς ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε με το θράσος και την κυνικότητα του εγχειρήματος.

Κάπου ψέλλισα για εκκαθαρίσεις και αναδιαρθρώσεις και για αδιέξοδα (και τα έχω μαζέψει όλα σε αυτήν την ενότητα). Το μείζον πρόβλημα που έχω με όλους τους χειρισμούς (ναι, έχω το θράσος να έχω άποψη) είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε αντισυμβαλλόμενο (τις ξένες τράπεζες) από αυτόν που κατά 80% φταίει για το πρόβλημα (το Πασοκ). Χωρίς να έχω τις λεπτομέρειες, δεν υποτιμώ την ανάγκη συντήρησης ή εύλογης προστασίας των ελληνικών τραπεζών, αν και, με λίγο "I told you so", αυτά είναι τα αποτελέσματα 20 χρόνων προστατευτισμού και "ισορροπιών" (1991-2011) μετά από 10 χρόνια λαίλαπας (1981-1991). Τα διαπλεκόμενα καρτέλ αυτοεκφυλίζονται. Παρ' όλα αυτά, θα λυπηθώ εάν αφελληνιστεί ΚΑΙ ο τραπεζικός κλάδος.

Είναι σαφές ότι θα γίνει κούρεμα. Δεν πιστεύω ότι αρκεί το 20%. Θα χρειαστεί 50, 60, 70% για να είναι βιώσιμη η έκβαση. Για λόγους εμφάνισης και διαχείρισης της εξωτερικής, πλέον, κρίσης θα χρειαστεί να το μαγειρέψουν "ευρωπαϊκά", σε συνεχιζόμενο στρουθοκαμηλισμό και παράκαμψη των αρχών της συντηρητικής λογιστικής (αλλά ότι ισχύει για τον μπακάλη, κακώς δεν ισχύει για κράτη και για too big to fail οργανισμούς).

Είναι σαφές, ότι όλα τα μέτρα που παίρνει η πανικόβλητη, κουτοπόνηρη, και, με συγχωρείτε, ξεπουλημένη Κυβέρνηση, είναι μέρος του πακέτου. Tit for tat. Για να σκούζουν λιγότερο οι ξένοι φορολογούμενοι. Τις συνέπειες θα τις δείξει η Ιστορία.

Είναι σαφές ότι υπήρξε προμελέτη από την Κυβέρνηση στην άσκηση. Το εάν υπήρξε δόλος δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Δεν ξέρω εάν υπήρξε καν κάποια ελευθερία ελιγμών. Ξέρω ότι ασήμαντοι υπάλληλοι ντόπιων επιχειρηματιών καρπαζώνουν "Υπουργούς", άρα δεν αμφιβάλλω πόσο δέσμιοι είναι οι "Υπουργοί" μας. Αυτό όμως είναι πολιτειακό θέμα. Όσο καιρό είμαι ενήλικας δεν θυμάμαι Δημοκρατία. Θυμάμαι Ανωμαλίες, Αποστασίες, Καθοδηγούμενες Οχλοκρατίες, Επιδοτούμενες Χαχολοκρατίες, Πράσινα Άλογα και εξαγοραζόμενες συνειδήσεις.

Δημοκρατία δεν είναι η επιλογή Μεσσία. Οι επιλογές είναι συχνά μαϊμούδες, σχεδόν πάντα προϊόν αρνητικής ψήφου (σαφώς και προτιμώ τον Σημίτη από τον Τσοχατζόπουλο, τον Μητσοτάκη από τον ετοιμοθάνατο ερωτύλο, και, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, τον Σαμαρά από την Κόρη. Νισάφι με τους κληρονομικούς. Από εκεί και πέρα, ο θεός κι αν γίνει Πρωθυπουργός, χωρίς διαχωρισμό εξουσιών, χωρίς προανακοινωμένα προγράμματα, χωρίς συναίνεση που προκύπτει από ειλικρίνεια και ψήφο, θα είμαστε πάντα μπανανία και προτεκτοράτο. Κι ο θεός (συγγνώμη για την βλασφημία) θα αποκαθηλωθεί από αυτούς τους ίδιους που τον θεοποίησαν.

Τα γράφω αυτά με το ΧΑ στα 799, το spread στα 2300 και τις Τράπεζες στο Caa2, και με μουσική υπόκρουση (που μου ήρθε όταν διάβασα τον Γκρεμιστή του Κωστή Παλαμά (ευχαριστώ spiral). Ωστόσο άλλαξα την μουσική:



O mia Patria, sì bella e perduta!
O membranza sì cara e fatal!

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερη ήταν η μουσική από το http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/12/o-mia-patria-si-bella-e-perduta.html

archaeopteryx είπε...

Voila

Ζάχαρη είπε...

αρχαιοπτερυγα

τα φωτα σου...γιατι φαγωθηκανε να προκαλεσουν bank run με τις δηλωσεις;Ρογκοφ,ΕλΡιαν,Φεντ...Τι να σκεφτει κανεις;

archaeopteryx είπε...

Θα σου πω τι κάνω εγώ. Τίποτα. Εάν έχω λεφτά, εξοφλώ μόνο την α' δόση της εφορίας. Δεν ανοίγομαι. Δεν σηκώνω λεφτά, αλλά δεν έχω και πολλά για να ανησυχώ. Δεν υπάρχουν, κατά την γνώμη μου, κνήσεις τελευταίας στιγμής, που αλλάζουν (σημαντικά) την έκβαση της προσωπικής κατάστασης.

Έχουν περάσει 3(!) χρόνια από το κραχ, οι πονηροί και οι γνώστες έχουν κάνει ότι νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν. Οι υπόλοιποι, κατά την γνώμη μου δεν αξίζει να αγχωνόμαστε πέρα από τα αντικειμενικά.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ Αρχαίε με την άνω απάντησή σου..δεδομένου ότι αναφέρεσαι στην πλειοψηφία των πολιτών ,έτσι;

Τώ ρα για να μήν κουράσω πάλι τό κούρεμα θα τό βρείς μόνο σου ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ να είναι για νά έχεις βιώσιμη Κρατική υπόσταση και Διαχείριση(για τούς πολίτες ΣΟΥ) ,και ΟΧΙ βιώσιμο(για τούς δανειστές )χρέος!
ΠΟΤΕ οι τόκοι πού πληρώνεις δεν μπορεί και πρέπει να ξεπερνούν το
7% τών νύν και προβλεπόμενων μελλοντικών φορολογικών σου εσόδων.
Και στήν εξίσωση λάβε υπόψη σου ότι τό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σου ΑΕΠ,είναι μικρότερο πάντα από το δεινόμενο ονομαστικό,σε υφεσιακή κατάσταση όπως τώρα.
Α! έχεις μία σταθερα:
Χρέος 350 δισ(μόνον!) για την ώρα..
΄
Μπορείς να υπολογίσεις λοιπόν τό κούρεμα όπως έχει νόημα να γίνει, και όχι όπως πιθανόν να θελήσουν να τό κάνουν(επιβάλλουν(;)).
Ολα τα υπόλοιπα είναι για να ασχολούνται οι εντός και εκτός Ελλάδος χαχόλοι(ναί! υπάρχουν και τέτοιοι..)

ο Παγωτατζής

Υ.Γ 1) Ωραίο κομμάτι...
2) και οι συλλογισμοί σου αληθείς

spiral architect είπε...

Επειδή είμαι των θετικών επιστημών αλλά και λόγω κοσμοθεωρίας, θεωρώ τα οικονομικά - και δη τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά - "a non science".
(ελπίζω να μην παρεξηγηθώ ...)

Στα μαθηματικά υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, τα μαθηματικά παράδοξα. Το γεγονός ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα δημιούργησε ένα παράδοξο δεν σημαίνει τίποτα. Στην πραγματική ζωή - οικονομία τα παράδοξα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα που έχουν στα μαθηματικά, πέραν του ότι στα οικονομικά δεν ισχύουν τα κλασσικά μαθηματικά, ούτε καν στο πεδίο των φανταστικών αριθμών.

Έχουν χαθεί πλέον τα πρόσημα, μην γνωρίζοντας πλέον πόσες φορές έχουμε αλλάξει μέλη στην εξίσωση, αν υπήρξε ποτέ αυτή και δεν ήταν μονίμως ανίσωση.

Ιδεολογικά έχω τοποθετηθεί παλιότερα.

Εύστοχο το Nabucco φίλε!

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε Αρχιτέκτονα,

Αν και είμαι΄(περίπου) τής ίδιας αντίληψης με σένα περί των οικονομικών..ή ενσωμάτωση και εφαρμογή των ανώτερων πολύπλοκων(;)μαθηματικών στήν Οικονομική "Τέχνη" τής έδωσαν τήν σύγχρονη "αίγλη" τής ΕΠΙ-στήμης,εξοβελίζοντας τα κλασσικά μαθηματικά πού στην ουσία την διέπουν(ξέρουν καλά την τέχνη οι υπέρτατοι δημιουργοί χρήματος), δημιουργώντας πραγματικά τό ...μαθημάτικό παράδοξο!!
Ανίσωση ήταν πάντα
Εξίσωση είναι ή δικαιολογία τού παραδόξου..

ό Παγωτατζής

George Mantjoros είπε...

Ο αφελληνισμος των Τραπεζων ειναι γεγονος πια ,εδω που φτασαμε.
Τα χιλιαδες υποθηκευμενα ακινητα ειναι ισως οι μοναδικες αξιες στα χαρτοφυλακια αυτων των τραπεζων.
Μηπως οι καινουργιοι ιδιοκτητες των σπιτιων μας ειναι ηδη οι Γερμανοι ?

archaeopteryx είπε...

sagini το υποψιάζομαι. Μία εκ των δύο συγχωνευομένων έχει έντονo τον δάκτυλο της DB και παλιότερα το είχε και η Εθνικάρα. Για την Πειραιώς, άσε είναι παράρτημα του Επιμελητηρίου.

Το υποψιάζομαι περισσότερο γιατί κάποιος Γερμανός δερβέναγας είπε χτες ή σήμερα "δεν χρειάζεται να κρατικοποιηθούν οι Ελληνικές τράπεζες". Τι ξέρει ο ποιητής?

archaeopteryx είπε...

Τα οικονομικά (που ελάχιστα ξέρω) έχουν μέσα τυχαία γεγονότα, και ανθρώπινη συμπεριφορά, γούστα, μόδες κλπ. Τα "μοντέλα" των τελευταίων 3 είναι ατελή και των τυχαίων γεγονότων... τυχαία. Non linear ΚΑΙ stochastic. Χαώδη για το γυμνό μάτι (αλλά ίσως όχι για σοφιστικέ αναλυτές)

Το 350 (με 400) δεν είναι βιώσιμο δηλαδή δεν εξυπηρετείται από free cash flow, που με την ύφεση και τον εθισμό μας σε επιδοτήσεις και παροχές βαίνει μειούμενο. ΔΕΝ ξέρω τι θα παράγουμε, αλλά η μύτη μου μου λέει ότι το βιώσιμο είναι αυτό που είχαμε όταν ανέλαβε ο Αντρέας. Ήγουν κούρεμα 70-80% (δες το γράφημα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_25.html )

spiral architect είπε...

Παγωτατζή δεν ήθελα να τον προχωρήσω τον συλλογισμό μου περαιτέρω. Γνωρίζω ότι τα "σύνθετα χρηματοοικονομικα προϊόντα" είναι προϊόντα κάποιων "καμμένων" μυαλών - μαθηματικών απόφοιτων του Harvard.

Σε ένα μαθηματικό πρόβλημα ξεκινάς με μια παραδοχή, προχωράς το συλλογισμό σου, κάπου στη μέση αποδεικνύεις την αρχική σου παραδοχή και προχωράς στο αποτέλεσμα.

Τα παιδιά από το Harvard που δούλεψαν για την Goldman Sachs, κάπου στη μέση τα σκάτωσαν. Δεν απέδειξαν την αρχική τους παραδοχή.
(το είχα βρει παλιότερα στο net)

Oι θετικές επιστήμες βασίζονται στην λογική (B. Russell) στην παρατήρηση και στο πείραμα. Όπως η Νευτώνεια φυσική δεν ισχύει σε περιβάλλον σωματιδίων, ή διαφορετικών βαρυτικών πεδίων, έτσι και η οικονομία που κατά βάση είναι μαθηματικά, όταν της ενθέτεις αναπόδειχτες παραδοχές (το "αόρατο χέρι της αγοράς"- Hayek κλπ) γίνεσαι τουλάχιστον ανακόλουθος. Αν αυτά τα υιοθετείς αβλεπί, γίνεσαι καταστροφέας.

Δεν είναι πρόβλημα της mia patria si bella - Ελλάδας. Ειναι παγκόσμιο και συστημικό. Οι καμπάνες της κόλασης χτυπούν:

http://youtu.be/2Kjh9lQXLWk

spiral architect είπε...

... για να δικαιωθεί ακόμα μια φορά ο μαυριδερός μουσάτος κύριος που είναι θαμμένος κάπου στο Λονδίνο:

http://tinyurl.com/mftewr

spiral architect είπε...

... και άιντε τώρα πια, να μιλήσεις και να επιχειρηματολογήσεις για φουρφούρια και πανέλια!

http://tinyurl.com/3aouku6
(με ήχο)

katalytikos είπε...

...και μέσα σε όλα αυτά, ΔΝΤ και Παγκοσμια Τράπεζα, ζητούν φόρο στις εκπομπές CO2.
Το έχεις ήδη αναδείξει σε προηγούμενες αναρτήσεις σου.
Η εξέλιξη αυτή στο: http://www.skai.gr/news/environment/article/181161/foro-stis-ekpobes-co2-zitoun-dd-kai-pagosmia-trapeza-/

Ανώνυμος είπε...

Aρχαίε & sagini ,

Οσο τά πληρώνεις (τα σπίτια) ανήκουν σε σένα.Λίγη σημασία έχει ποιός εισπράτει.Αν π.χ στό κατάσχει ή Εθνική θα το πάρεις ποτέ πίσω;
Η μάλλον να τό θέσω αλλιώς τίς ίδιες πιθανότητες έχεις με Εθνική και DB.Και με οιαδήποτε άλλη Τράπεζα.
Καί έάν (υπο)εννοείς ,ότι ,μιά ενδεχόμενη κρατικοποίηση Τράπεζας θα σε απάλασσε από το χρέος,λυπάμαι αλλά θα σε στεναχωρήσω..

Οι Ιδιώτες(π.χ τράπεζες)πάντα αποζημιώνονται(και μάλιστα πολύ ακριβά!),και τό χρέος μεταβιβάζεται στό σύνολο.
Τμήμα και τού σημερινού χρέους είναι και τέτοια από τό παρελθόν.
Μήν ακούς λοιπόν.. αφελείς παιδικές αναλύσεις,ότι θα σου πάρουν το σπίτι οι Γερμανογάλλοι και άλλα τέτοια φαιδρά.
Το σύστημα σε θέλει να πληρώνεις..
Οσο τό κάνεις...απολαμβάνεις την ιδιοκτησία σου.
και άν δεν το χρωστάς θέλει να σε δανείσει (χρεώσει) για να πληρώνεις και εσύ..
Μήν είσαι δα και ή εξαίρεση!
Ολα τα υπόλοιπα είναι αφέλειες...

ό Παγωτατζής

Υ.Γ 1)Μήν το αναλύσουμε και νομικά,δεν στέκει,κάτω από κανένα Σύνταγμα ή Νόμο παγκοσμίως, ό συλλογισμός...
2) Ο φόρος Ακίνητης περιουσίας και ή μεταβίβαση μέσω αυτού από τον ιδιωτικό στό Δημόσιο τομέα περιουσίας, λόγω πιθανής αδυναμίας πληρωμής είναι αλλο θέμα ..εξόχως πολιτικό!

George Mantjoros είπε...

Παγωτατζη....διευκρινιζω
Επειδη οι Ελληνες βρισκονται πλεον σε αδυναμια να πληρωσουν, θα χασουν τα σπιτια τους απο τις τραπεζες οι οποιοες θα τα πουλησουν οπου βρουν πελατες,οι οποιοι σιγουρα δεν θα ειναι Ελληνες.