Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα έχουμε να φάμε στην χώρα μας


Όταν αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε πριν δύο περίπου χρόνια, η κατάσταση, μέσα και έξω, ήταν γνωστή. Το παγκόσμιο κραχ είχε γίνει το 2008, και εάν εγώ και η παρέα μου ξέραμε ότι είμαστε στα όρια, πριν τις εκλογές, δεν πιστεύω ότι είμαστε οι μόνοι, ούτε είμαστε τόοοσο έξυπνοι.  Ωστόσο η Κυβέρνηση αυτή μας αποκοίμισε με ανοησίες.  Η αδράνειά της ήταν ύποπτη, και αποδεικνύεται μεθοδευμένη και πιθανώς δόλια.

Δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση ελλείμματος, μείωση χρέους, σε περιβάλλον ύφεσης, πιθανόν παγκόσμιας, είναι ...mission impossible, αλλά στην οικονομική διαχείριση και στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.  Ένα είναι σίγουρο:  Η μεθόδευση της καθυστέρησης έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα, και η υποθήκευσή μας τον Απρίλιο του 2010, επιεικώς, φαύλη.  Με λίγο τρακ αναρωτήθηκα, δημόσια, εάν ο ΓΑΠ μας είχε έρθει να παραστήσει τον εκκαθαριστή ή τον αναισθησιολόγο.  Αποδεικνύεται ότι και τα δύο έκανε.  Τα περί ΑΠΕ και οι Πράσινες Αρλούμπες ήταν και είναι μία συνεχής προσβολή της νοημοσύνης μας, αλλά, δύο χρόνια αργότερα, μου δίνει το δικαίωμα να λέω ότι έχω χάσει κάθε εκτίμηση για ανθρώπους που παριστάνουν τους πολιτικούς και είναι κάτι μεταξύ πλασιέ και παπαγάλου.

Αν σε αυτό το όχι ευχάριστο σκηνικό ας προσθέσουμε και τους κυανόκρανους φοροεισπράκτορες του Σόϊμπλε και τους Τούρκους σε ρόλο ντόμπερμαν, η κατάσταση γίνεται σουρεαλιστικά δυσάρεστη.

Και ενώ δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να κυβερνά, οι Πασόκοι ακόμα και σήμερα επιρρίπτουν ευθύνες στον ...Σαμαρά, και αναρωτιέμαι γιατί.  Μήπως επειδή είναι ή παραείναι ήσυχη η ΝΔ;  Παραείναι ήσυχη.  Μήπως επειδή τα υπολείμματα του Ελληνικού κεφαλαίου (κρατικοδίαιτου και μη) κάνουν τον σταυρό τους που βρέθηκε κάποιος που παριστάνει τον Πασόκο να ξηλώσει τους Πασόκους;  Ή που βρέθηκε κάποιος να θέλει να είναι Κατοχικός Πρωθυπουργός και δη ..Πράσινος και Σοσιαλιστής.  Μήπως τα δύο κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν τελειώσει, και όπως είπε ο αρθρογράφος της χτεσινής ανάρτησης  "περιθωριακά κόμματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή";   Και κανείς δεν βλέπει ότι ξηλώνεται πεισματικά και συστηματικά η μεσαία αστική τάξη;  Δηλαδή, μετά 5 χρόνια αυτού του mission impossible, τι θα έχει μείνει;


Έχω πει διάφορα φαινομενικά παράδοξα ή αιρετικά ή ακαταλαβίστικα από τότε που άρχισα να γράφω, αλλά σήμερα θα πω άλλο ένα:  Δεν θα έχουμε να φάμε στην χώρα μας.  Την δεκαετία του 30 και του 50 και του 60 και του 40, ακόμα, είχαμε αγρότες. Είχαμε συγγενείς σε χωριά που κουτσά στραβά ζούσαν από την γη τους και έστελναν και κανένα καλάθι στην Πρωτεύουσα.  Αυτά μάλλον δεν υπάρχουν σήμερα.  Ούτε υπάρχουν οι κακοί μεταπολεμικοί βιομήχανοι να πληρώνουν τίμια ξεροκόμματα.  Ούτε υπάρχει η εύκολη μετανάστευση σε χώρες που ανοικοδομούνται μετά από πόλεμο.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση μάλλον πρέπει να είναι πρωτόγνωρη και για τους δήθεν ειδικούς. Σχεδόν κάθε μέρα ακούγονται αντικρουόμενες απόψεις μεγαλο-οικονομολόγων και νομπελιστών. Βασικά δεν ξέρει κανείς τι γίνεται και που πάμε.

Οι experts αποδεικνύονται schmucksperts, και αυτό έχει την γοητεία του, σε κάνει να χαμογελάς μέσα στην μαυρίλα.

porta porta είπε...

"Ευχαριστουμε τους Αμερικανούς…"

” We need Global Financial Gοvernance ” και

” Το μνημονιο ειναι ευτυχια για τον τοπο “

” Ευτυχως που εχουμε τεθει υπο διεθνη ελεγχο “

Τα 4 κακα της μοιρας μας.. Σημιτης, ΓΑΠ, Θοδωρας και Μπεννυ. ΠΑΣΟΚ… τα δινω ολα σε ολους, κανω πλιατσικο ψηφων και θελω να σας σωσω. Εγω ξερω.

ΠΑΣΟΚ.. ναι στο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ στις Ψυχες των Ελληνων… αυτο το πλιατσικο δεν αποπληρωνεται σε χρημα… κατανοητο απ ολους?

ΠΑΣΟΚΟΙ πειτε την πραγμτατικοτητα.. εχετε συμφωνησει ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ !! να παραδωσετε τα κλειδια της Πατριδας σε Κεντρικο Ελεγχο…! Ολοι εισαστε ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ… με διαφορετικο χρωμα γιλεκακι…

ΠΑΣΟΚΟΙ… χειροκροτητες των Δανειστων Χαρτογιακαδων.. τα βιντεο σας εχουν καταγραψει… και ΣΗΜΕΡΑ… ενα μεγαλο μπραβο σε ολους εσας τους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ.. ΠΑΣΟΚΟΙ.

Αντωνη.. μην τους ριξεις… να τους λουστεις.. κανουν και καλο αφρο.. γκριν μπαμπολς

Αντωνη.. περιμενε να ψηφιστει νωριτερα ο προϋπολογισμός!! χαχαχα και να υπογραφει η Νεα
Δανειακη Συμβαση…περιμενε.. στη γωνια να δεις αν ερχομαι.

Αντωνη.. μας εχετε παρει τα μετρα.. ΕΣΥ και το ΠΑΣΟΚ.. ραφτες του Παναμα..! θυμασαι την ταινια?

Αντωνη.. η πρακτικη του ωριμου φρουτου, να διαλυσει το ΠΑΣΟΚ το Δημοσιο διοτι ΕΣΥ δεν μπορεις και δε θα μπορεσεις ΠΟΤΕ… θα εχει ως αποτελεσμα.. να γινεις ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ ή ΚΟΡΑΚΙ ( στην καλυτερη… ) .

Αντωνη… Τα ώριμα φρούτα είναι εύγευστα, όταν όμως αφεθούν να σαπίσουν δηλητηριάζουν όποιον στη συνέχεια προσπαθήσει να τα καταναλώσει.

Ευτυχως που εχουμε τεθει υπο διεθνη ελεγχο και καταλαβαμε πλεον οτι εισαστε ολοι πουλημενα καθηκια. Μεχρι σηκερα φανταζομασταν διαφορα.. ειδικα οσοι δεν γνωριζαν απο μεσα.. τωαρ ειμαστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ με αποδειξεις και δηλωσεις ΣΑΣ... ΑΛΗΤΑΡΙΑ

Δοξολογιες Υπερ των Δυναμεων Κατοχης ??!!! οκ....

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Καλή η σκηνή από την Κάλπικη Λίρα.

Ο Σαμαράς είναι καλοπροαίρετος αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτά που γίνονται και που προφανώς τα θέλουν μερικοί ή πολλοί τα θεωρούν σωστά θα μπορούσε να τα κάνει κόμμα που θεωρείται "δεξιό". Θα καιγόταν η Αθήνα. Οι Πασόκοι είναι πονηροί και πάντα πεινασμένοι και ξέρουν να κρατιούνται στις καρέκλες τους.

spiral architect είπε...

Πάντα είχαμε πόλεμο!
__________________________

Κάποιοι άκουγαν τους αχούς από μακριά και κρύβονταν και άλλοι εξοπλίζονταν με τα απαραίτητα χρειαζούμενα, καθείς για τον εαυτό του.

Οι υπόλοιποι (ίσως οι περισσότεροι) δεν άκουγαν τίποτα παρά μόνο mainstream μουσική, στριφογυρίζοντας ξέγνοιαστοι σε χορούς και σε βεγγέρες, δίπλα από πισίνες, μέσα σε "κτήματα δεξιώσεων" και χιονοδρομικά κέντρα φτιαγμένα μέσα στην έρημο.

Κάπου στο Κατάρ ... συνομιλία:

- Το σπίτι του γείτονα πήρε φωτιά!
- Γιατί? Τι? Πως?
- Μια βόμβα το κτύπησε!
- Το δικό μου έπαθε τίποτα?
- Όχι, αλλά το κακό πλησιάζει!
- Καλά άσε με τώρα είμαι μακριά και η σύνδεση έχει αντήχηση. Ο δορυφόρος θα φταίει. Έλα μου, γειά!

Γύρισε πίσω. Στο πεζοδρόμιο του σπιτιού, άστεγοι γείτονες, αλλά και άγνωστοι. Το σπίτι στη θέση του, τα διπλανά μισογκρεμισμένα. Το δικό του - ευτυχώς - μόνο η καμινάδα του θερμοδυναμικού τζακιού είχε πέσει.
Μάλλον από τους κραδασμούς των γειτόνων.
Να μην ξεχάσω να πάρω τηλέφωνο τον Αλβανό τζακά, να τον βρίσω για τη δουλειά που μου έκανε ...

Άνοιξε την τηλεόραση. Κάποιοι μιλούν σε μια άγνωστη γλώσσα, για πράγματα που δεν του είχαν μάθει στην ΑΣΟΕΕ: Lehman Brothers κατάρρευση! Πάει η επίσημη αγαπημένη, η δυναμική γκόμενα που ήξερε και πλήρωνε το δυναμικό άνδρα. Εξαφανίστηκε, κάηκε όπως ένας σωρός αποκριάτικες σερπαντίνες που ούτε για προσάναμμα στο θερμοδυναμικό τζάκι δεν κάνουν.

Τον αχό άρχισαν σιγά-σιγά να τον ακούν και οι εκ γενετής κουφοί. Η τηλεόραση έλεγε καταιγιστικές ειδήσεις: Αλέξανδρος, Σταύρος, πυροβολισμοί, επεισόδια, υποσχέσεις, εκλογές, ευρώ, ομόλογα, CDS, spread, ξανά πιστόλια, αυτοπυρπολήσεις, Τύνιδα, Ταχρίρ, Μαδρίτη, Σύνταγμα, διαδηλώσεις, αγανακτισμένοι, χημικά (αυτόν τον Χ.Π. τον ξέρω από φοιτητής) … πνίγομαι.

Έριξε μια ματιά στο Blackberry. Το σήμα της cosmote επανήλθε και ένας σωρός από αδιάβαστα mail, γέμισε την οθόνη. Κατάφερε να ξεχωρίσει κάποια από ένα φιλαράκι του. Τα πρώτα απλά προειδοποιούσαν. Ένα τελευταίο έγραφε: “Να προσέχεις την Μαρία μου και το παιδί. Φεύγω για πάντα φίλε! Έγιναν όλα μαντάρα!”

Δέκα μέρες πριν το μεγάλο κακό …

nikos είπε...

http://ecoleft.wordpress.com/2011/09/21/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF/

archaeopteryx είπε...

ενδιαφέρον Νίκο, και το περίμενα. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς από νηστικό να κάνει δίαιτα....

nikos είπε...

αγαπητέ archaeopteryx..16 χρόνια με έσκασαν με της μαλακίες τους

aenaon είπε...

αγαπητε αρχαιοπτερυγα
σε παρακολουθω εδω και πολυ καιρο και οφειλω να ομολογησω οτι εσυ μου ανοιξες τα ματια σχετικα με την πρασινη φουσκα, τις ΑΠΕ και ολη την ¨πρασινη" επιχειρηση η οποια ειναι αρρηκτα συνδεδεμενη με το τραπεζοπιστωτικο συστημα και με συγκεκριμενη κεντρικη χωρα της ευρωπης.
αυτο που πλεον ειναι φανερο δια γυμνου οφθαλμου ειναι το εξης απλο σχεδιο το οποιο μεχρι στιγμης φαινεται να αποδιδει :
εχουν καταφερει οι διεθνεις κερδοσκοποι να διασυνδεσουν ολες τις κεντρικες τραπεζες του κοσμου, να αποτελουν ενα αρρηκτο δικτυο με τους ιδιους παντα επενδυτες και με πολιτικο προσωπικο το οποιο,αργυρωνυτο, εφαρμοζει τις επιταγες τους με το αζημιωτο.
ρεπουμπλικανοι και δημοκρατικοι, πασοκοι και νεοδημοκρατες, αριστεροι και δεξιοι εχουν καταντησει τα τελευταιο 40 χρονια στον κοσμο (δεν ειναι τυχαιο οτι αυτη η μεταστροφη εγινε μετα την καταργηση του κανονα του χρυσου απο το Νιξον το 1971)να αποτελουν το κλασικο διπολο στο σκηνοθετημενο θεατρο σκιων ανα τον κοσμο με μοναδικο σκοπο να παρεχουν στους πολιτες την ψευδαισθηση πολιτικης επιλογης και ελευθεριας.
οποιος στοιχειωδως ασχοληθει και αναλυσει τα στοιχεια προυπολογισμου της ελλαδας θα διαπιστωσει οτι απο τη μεταπολιτευση και μετα ο δανεισμος ανεβηκε στα υψη χωρις εμφανη λογο αλλα με μονο προσχημα την "αναπτυξη"(δεν μας ειπαν οτι εννοουσαν την αναπτυξη του πορτοφολιου των διεθνων τοκογλυφων).
η στιγμη που θα χαραχθει η νεα παγκοσμια πορεια πλησιαζει και βασικα υπαρχουν σχεδον μονο 2 επιλογες : ή πληρες ξεπουλημα των παντων με καταστροφη του περιβαλλοντος με πρασινα φουρφουρια και αεναο χρεος ή κατανοηση της πραγματικης καταστασης απο τους πολιτες καιενιαια σταση για το κοινο καλο και το δημοσιο συμφερον

οι νεοφιλελευθεροι δε θα περασουν.
η μονη πραγματικη επανασταση ειναι η γνωση και η αληθεια.

αεναον

George Mantjoros είπε...

Μα....ηδη πολλοι Ελληνες πεινανε .

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε μου,

δεν είναι και τόσο κακό να πεινάσουμε...
Ισως τότε να αντιληφθούμε και τό τί γίνεται.
Ακόμα και όταν νομίζουμε ότι δεν μας αφορά.
Εθνικά και προσωπικά.
Παγκόσμια και τοπικά.
Πραγματικά.....όχι κατα τό δοκούν
Να αποκτήσουμε ώς σύνολο πραγματική αυτογνωσία..
μην ξεχνάς:
"..πενία τέχνας κατεργάζεται.."

ο Παγωτατζής

Ανώνυμος είπε...

...και αυτά πού έχεις πει:
" διάφορα φαινομενικά παράδοξα ή αιρετικά ή ακαταλαβίστικα .."
μόνον τέτοια δεν είναι..

ό ορθολογισμός είναι προνόμιο των ολίγων, και με μοναχική πορεία..
...Δυστυχώς!

ό παγωτατζής