Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Οδικός Ενεργειακός Χάρτης για το 2050


Καμιά φορά αναρωτιέμαι εάν όλα αυτά που ξεστομίζει ο Παπακωνσταντίνου και το ΥΠΕΚΑ, εάν τα εννοούν, ή εάν τα λένε για εφέ. Ή εάν τα λένε για να σπρώξουν αυτούς που τα ακούνε να βρίσουν χυδαία, στο πλαίσιο κάποιου αποπροσανατολισμού ή προβοκάτσιας. Γιατί, αν πάρω τοις μετρητοίς τα μισά από όσα λένε, η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι ή μας λένε να επιστρέψουμε στα 1850, ή να φύγουμε από αυτή την χώρα. Ή να θεωρήσω ότι είναι 100% ασόβαροι, ή ηλίθιοι, και δεν βαριέσαι.

Τον Οδικό Χάρτη μπορείτε να τον δείτε στο ΥΠΕΚΑ, και την συνοπτική παρουσίαση σε pdf, εδώ.  Για να μην να ξεφύγει και πάρετε σοβαρά τις αρλούμπες του ΥΠΕΚΑ, οι ενεργειακές (ηλεκτροδοτικές) προβλέψεις της ExxonMobil για τον κόσμο και την Ευρώπη, μέχρι το 2040, εδώ.  Σημειώστε παρακαλώ, ότι η ExxonMobil βγάζει ένα τέτοιο κάθε χρόνο και το αναθεωρεί από χρόνο σε χρόνο. Δεν υπάρχουν στατικά 5ετή ή 40ετή σχέδια. Μόνο σε μυαλά αφελών και ηλιθίων.

Τα πολύ βλακώδη σημεία του Οδικού Χάρτη είναι τα εξής:



1. Το 2050. Θα έχουν πεθάνει οι μισοί από εμάς και από αυτούς ως τότε. Η περίοδος 2012-2015 είναι γεμάτη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Προβλέψεις, το 1930, για τον κόσμο μέχρι το 1970, σίγουρα έπεσαν έξω. Ειδικά στην Ελλάδα, μόνο η καμπύλη των επιτοκίων που δείχνει, σήμερα, διψήφια επιτόκια μέχρι το 2041, λέει στους υπαλλήλους και τον Υπουργό του ΥΠΕΚΑ ότι λένε ασυναρτησίες.

2. 85-100% ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (εκτός χωρών όπως η Νορβηγία) είναι επιστημονική φαντασία. Εκτός εάν δεν έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας, δεν έχουμε ηλεκτρικές συσκευές, δεν έχουμε νοσοκομεία, δεν έχουμε βιομηχανία (ή εκτός εάν εισάγουμε ρεύμα από πυρηνικό ή ανθρακικό γείτονα). 100 καθηγητές του ΕΜΠ εάν πουν το αντίθετο, να τους ρωτήσετε "και με τι κόστος;"

3.  60-70% ΑΠΕ σε ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας είναι επιστημονική φαντασία, εκτός εάν επιστρέψουμε σε τρόπο ζωής 1700-1750, με λυχνάρια λαδιού, χαρούμενες αγρότισσες στα χωράφια, γαϊδουράκια για μεταφορές, κλπ. Πετρέλαιο και ρεύμα μόνο για υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ, που ως τότε θα είναι περί τους 500.000.  Σήμερα το 60-70% είναι-δεν είναι 10% παγκοσμίως, με  4% από ξύλα για μαγείρεμα και θέρμανση στον Τρίτο Κόσμο, και 3% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά Κίνας,  ΗΠΑ, κλπ. Στον Μεσαίωνα το 100% της κατανάλωσης ήταν από ΑΠΕ.


4.  Η σταθεροποίηση της κατανάλωσης μέσω εξοικονόμησης, και η μείωση κατανάλωσης πετρελαιοειδών, έχει επιτευχθεί από πέρυσι. Όταν είσαι φτωχός, δεν ανάβεις καλοριφέρ, δεν έχεις ηλεκτρική σόμπα, δεν οδηγείς, κλπ.

5. Εξηλεκτρισμός μεταφορών με 80-100% ΑΠΕ είναι ανέκδοτο παντού, πλην Νορβηγίας.  Θα πηγαίνω στην Κρήτη με ιστιοπλοϊκό (τα πανιά είναι 100% πετρέλαιο και αλλάζουν κάθε χρόνο).  Παρακαλώ ένα Wally σε σκούρο μπλέ.  Ηλεκτρικά τρένα με ΑΠΕ είναι ανέκδοτο.

6. Το 31-34% από βιοκαύσιμα στις μεταφορές μέχρι το 2050 θέλει λίγη μελέτη. Σίγουρα δεν είναι 34, 6%;  Για την ώρα τα βιοντήζελ και βιοοινπνεύματα, καταναλώνουν περισσότερο ντήζελ από όσο υποκαθιστούν. Παραδοσιακή τσικουδιά για την Harley;

Μην πάτε μακριά. Ρωτήστε κανένα παππού που πρόλαβε την επαρχία το 1950. Ούτε ρεύμα είχαν, ούτε βενζίνη, άντε λίγο πετρέλαιο για φωτισμό, μία ωρίτσα τα βράδια του χειμώνα... Αν πάμε εκεί, που μπορεί και να πάμε, δεν θέλουμε ούτε ΥΠΕΚΑ, ούτε ΕΕ, ούτε Τασκ Φορς.  Για το παιδί που μετέφρασε την ξένη μπροσούρα, τον Υπουργό που την υπέγραψε, και το κοπέλι που την ανέβασε στο διαδίκτυο, αφιερώνω την πρέπουσα μουσική:

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αρχαιοπτέρυγα,

Ετυχε μια μέρα να σνομιλώ με υπουργό και τον επικοινωνιολόγο του. Η κουβέντα γύρισε στα οικολογικά και ο επικοινωνιολόγος χρησιμοποίησε τον όρο "εκπούστευση" της κοινωνίας.

Δεν ήταν χαριτολόγημα. Ηταν η έκφραση ενός μελετητή για μια σειρά φαινομένων. Ο όρος είναι απόλυτα δόκιμος.

Εγώ θα χρησιμοποιούσα τον όρο "αυτοευνουχισμός". Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, υπονομεύουμε το μέλλον μας, χωρίς λόγο και αφορμή. Με μόλις ΔΥΟ τοις εκατό της παραγωγής της Ευρώπης ότι και να κάνουμε θα είναι εξ ορισμού ασήμαντο.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

New age Μαυρογιαλούροι ...

Όπως είπε και ο Moriarty σε μια προηγούμενη ανάρτηση "αν αυτοί είναι τεχνοκράτες, εγώ είμαι ο Spiderman"

archaeopteryx είπε...

spiral, απάντησα και στον prof Moriarty, ότι ο παραλογισμός συγκαλύπτει διαταγές και μεοδευμένες αρπαχτές ή αναδιανομές. Στο Χέλίος, έχουμε άλλον έναν Σκαραμαγκά, ειδικά. Στις ΑΠΕ, άλλη μία φούσκα ΧΑΑ, γενικά.

archaeopteryx είπε...

Kaymakchalan, η εκπούστευση υφίσταται, σε άλλους με παροχές, σε άλλους με λάϊφστάϊλ, σε άλλους με αναγνωριση και στους κακούς με σιωπή. Το ότι οι Ιρλανδοί μπορούν και λένε "όχι" και εμείς δεν τα καταφέρνουμε σημαίνει ότι η εκπούστευση έχει πιάσει. Είμαστε εύκολη λεία λόγω παιδείας τύπου 1981-1989

nikos είπε...

Η φύση είναι ο καλύτερος χωροτάκτης

http://oikologein.blogspot.com/2012/03/blog-post_30.html


μια εκλαΐκευση ..
κατέρρευσε το σχέδιο
για κατασκευή της περιβόητης 5 Μονάδας 1,4 δις ,
η
διάνοιξη νέου Ορυχείου "φάντασμα ¨¨στο χωριό Ποντωκομη
δλδ. όλες η μαλακιες του Αλ.Αθανασιαδη που την προηγούμενη εβδομάδα προωθούσε και ψήφιζαν στην Βουλή

spiral architect είπε...

Αυτά ποιος θα τα αποτρέψει:

Αυτοκτονία στην Πλατεία Συντάγματος

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα λεφτά η Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, που συνέταξε το πόνημα!!!
@katalytikos