Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Είναι βλάκες οι αυτομαστιγούμενοι; (Μάλλον... αλλά περί ορέξεων...)

 
http://www.thegwpf.org/climate-warmer-1000-years-ago/ “The level of warmth during the peak of the MWP (Medieval Warm Period) in the second half of the 10th century, equaling or slightly exceeding the mid-20th century warming, is in agreement with the results from other more recent large-scale multi-proxy temperature reconstructions.”  Πριν 1.000 χρόνια είχε όση ζέστη ή και περισσότερη ζέστη. όση και τώρα.  Το ήξερε η εφημερίδα Εστία πριν 112 χρόνια, το ξέρουν διάφοροι ιστορικοί, έχει μετρηθεί, μελετηθεί, έχει φανεί ότι δεν ήταν μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Νότια Αμερική και άλλα μέρη του πλανήτη, και έχει ενδιαφέρον επειδή αυτή ειδικά την περίοδο την απέκρυψαν ή την μαγείρεψαν αυτοί που σας λένε από το 1987, κατά παραγγελία της γερμανικής Κυβέρνησης, και με την ανοχή και συνδρομή Άγγλων (για τους ανθρακωρύχους) και Αμερικάνων (κάποια σχέση με το Ψυχρό Πόλεμο ή το τέλος του θα είχε...).

 
Εγώ δεν είμαι κλιματολόγος, αλλά όταν ζούσαν οι αρχαιοπτέρυγες πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, λένε ότι είχε ζέστη και υγρασία, και λένε ότι η Γη έχει περάσει διάφορους κύκλους παγετώνων, και ο τελευταίος τέλειωσε πριν 11.000 χρόνια, και τότε ξεκίνησε ο σημερινό κόσμος που ξέρουμε.

 
Ούτε είμαι ιστορικός. Ερασιτέχνης περίεργος είμαι.Ούτε ορκίζομαι ότι τα παραπάνω γραφήματα αποδεικνύουν κάτι.  Ερασιτεχνικά ξέρω ότι το κλίμα, οι καιροί, ήταν καθοριστικοί στις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που ξέρουμε σαν Ιστορία. Δεν θα αποτολμήσω το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι περνάνε καλύτερα με ζέστες από ότι με κρύα, ούτε ότι η πολλή ζέστη έδιωξε τους Εβραίους από την Αίγυπτο ή έστειλε τους Αχαιούς σε περιπέτειες, ούτε ότι ο περίεργος 14ος αιώνας (μΧ) ήταν περίεργος λόγω κλίματος.  Είναι ιστορικό γεγονός ότι έκανε πολύ κρύο τον 16ο, 17ο, και 17ο αιώνα, και ότι ζέστανε μετά, και ότι είμαστε στην ζεστή περίοδο μετά τον μίνι παγετό, που συνέβη μετά την Μεσαιωνική θερμή περίοδο.

Αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η Γη δεν θερμαίνεται σήμερα, ούτε αποδεικνύουν ότι φταίει ο άνθρωπος ή δεν φταίει ο άνθρωπος για το εάν θερμαίνεται ή δεν θερμαίνεται. Το αίτιο και το αιτιατό είναι εξαιρετικά δύσκολες έννοιες ακόμα και για μη στόκους.

Όσα στοιχεία, μελέτες, αναλύσεις κλπ έχω δει, μου λένε ότι  το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσει να αλλάζει για άλλα τόσα, και, μετά, πάπαλα, θα είμαστε μέσα στον Ήλιο.  Αυτά τα έχουν πει πιο καλά ο Κουτσογιάννης,  o Αλεξανδρής, ο Λουλούδης, και άλλοι.  Πολλά πράγματα επηρεάζουν το κλίμα, και τα περισσότερα είναι τόσο προφανή, που τα ξέρει όποιος βγαίνει στην λιακάδα τον χειμώνα για να ζεσταθεί.  Μέσα σε όλα αυτά, εικάζεται (εικάζεται, όχι αποδεικνύεται) ότι παίζει και κάποιο ρόλο το CO2, μέρος του οποίου είναι ανθρωπογενές. Αλλά η εικασία που μπαίνει σε ένα μοντέλο και δήθεν αποδεικνύει τετελεσμένα πράγματα που όμως δεν παρατηρούνται, ή που δεν φαίνονται, ή που φαίνονται αντίθετα, ή που έχουν άλλη εξήγηση, δεν είναι πια εικασία, είναι αρλούμπα, ή ...νέα θρησκεία.  Αυτό που θα έπρεπε να κάνει το CO2, δεν παρατηρείται, και υπάρχουν ένα σωρό άλλοι μηχανισμοί που παρεμβαίνουν, ή πιο αποτελεσματικά αέρια θερμοκηπίου που όμως δεν θερμαίνουν, ή θερμαίνουν μεν αλλά ψύχουν κιόλας, και πάντα η ακτινοβολία θερμικής ενέργειας πάει με την θερμοκρασία εις την τετάρτη (Τ^4!), και όλο και πιο πολλά στοιχεία λένε ότι το CO2 που παρατηρούμε είναι συνέπεια και όχι αιτία της (ηλιογενούς) θέρμανσης, ή αντίστοιχων μηχανισμών, αν και το CO2 καθ' εαυτό έχει συμπεριφορά positve feedback, αλλά δεν είναι μόνο του και έχει ένα σωρό άλλα feedbacks, θετικά και αρνητικά.

Από την άλλη μεριά, όσες εικόνες με δραματική μουσική υπόκρουση παρουσιάστηκαν σαν επιχειρήματα, ήταν ή μούφες, ή επικοινωνιακά τρυκ, ή απλά λάθη, ή μισές αλήθειες. Τι έγιναν τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο; Οι βυθισμένες πόλεις; Συνειδητοποιείτε πόσα χρόνια έπαιζαν αυτές οι υπερβολές μέχρι που ήρθε και σε εμάς, ο αρχιπαπαρολόγος Al Gore, και τις έκανε σινεμά; 20 χρόνια! Κατά σύμπτωση 20 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.  Και εγώ νόμιζα ότι έτσι θα είναι (μέχρι που είδα τον Gore, και είδα και τους χορηγούς του... και όλοι λένε τα ίδια φανταστικά σενάρια που προωθούν οι Κεντρικά διοικούμενες Βεβεέφ και Γκρνπής. Βρε ούστ!)

Δεν χρειάζεται να είσαι σκεπτικιστής για να ξεχωρίσεις την αρλούμπα και τον αρλουμπολόγο, ακόμα κι αν τα προωθεί και τα δύο ο Σκάϊ, ή ο ...ΟΠΑΠ (αν είναι δυνατόν), ή αγράμματοι κατουρλήδες και ακτιβιστές του ...κwλου, και βάζω και κάτι μουστερήδες του Αστεροσκοπείου, που προφανώς σαν όρο για την μισθοδοσία τους, ή προκειμένου να γίνουν αρεστοί στην ...Ευρώπη, συμφώνησαν να λένε ποιήματα. Ή μπορεί και να τα ...πιστεύουν.

Η θρησκεία και η πίστη δεν έχουν λογική, ούτε υπάρχουν γεγονότα και δεδομένα να αναλύσεις για να πεις ότι ο δικός μου θεός είναι καλύτερος από τον δικό σας, ή ο δικός μας από του γείτονα.  Όσο μου πέφτει λόγος, μπορείτε να πιστεύετε ό,τι θέλετε. Μπορείτε να πιστεύετε ότι ο ουρανός γκρεμίζεται, ή οι ωκεανοί βράζουν ή θα έρθουν οι Επτά πληγές του Φαραώ ή η εκδίκηση του Μοντεζούμα ή ο ...12ος ιμάμης, ή όποια άλλη φαντασίωση σάς αρέσει, ή σας γεμίζει.

Η Ιστορία είναι γεμάτη από επεισόδια που ο κόσμος πίστευε ότι έρχεται το τέλος του, και οι άνθρωποι σκαρφίστηκαν ένα σωρό κόλπα για να ...σωθούν, να πάνε στον Παράδεισο, να φυσήξει για να πάνε στην Τροία,  τις περισσότερες φορές οργανωμένα από κάστες πονηρών που χρησιμοποίησαν τις φοβίες για πλουτισμό, άσκηση εξουσίας, άσχετα εάν ο απλός άνθρωπος πίστευε ότι σφάζοντας την κατσίκα ή την Ιφιγένεια θα συγκινηθούν οι ανώτερες αρχές. Και στον μεσαίωνα υπήρχαν αυτομαστιγούμενοι, και τώρα υπάρχουν.

Είναι βλάκες οι αυτομαστιγούμενοι;  Δεν ξέρω... Μάλλον... Αλλά αν την βρίσκουν, de gustibus et coloribus non est disputandum

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Μπορω να αβγατισω τη περιουσια μου απο το πουθενα. Μπορω να παραγω πλουτο απο το Τιποτα. Πουλαω ομολογα δεκα φορες το ΑΕΠ του πλανητη. Στοιχηματιζω την αξια της ταδε μετοχης στο ταδε μερος, στοιχηματιζω την αξια των σιτηρων της Ρωσιας, τα ορυκτα της Αργεντινης, στοιχηματιζω την αξια του μοσχαρισιου κρεατος στην Αργεντινη, στοιχηματιζω και βγαζω δισεκατομμυρια δολλαρια και κανεις δεν εχει καταλαβει Χριστο.

Ανώνυμος είπε...

Today, the New Statesman is publishing an issue of the magazine guest-edited by the Chinese rebel artist Ai Weiwei. In the issue, Ai interviews the "blind dissident" Chen Guangcheng about the forced abortions and sterilisations required to enforce the one-child policy. He also speaks to a member of the "50 Cent party" - China's "paid trolls", given half a dollar every time they derail an online conversation. There are also pieces by human rights lawyers, activists, film makers and artists - as well as Ai's 170,000 Twitter followers giving their thoughts on the future of China.

Σας ταιριάζει γάντι αυτή η περιγραφή

archaeopteryx είπε...

寫廢話...

archaeopteryx είπε...

但我不能幫你。但是,如果你繼續,我會刪除

spiral architect είπε...

Ας είναι καλά ο γούγλης ...

archaeopteryx είπε...

μα το να είσαι στόκος δεν είναι ντροπή, αλλά πρέπει να καταλαβαίνει κανείς και τα βασικά.

Οι λεγόμενοι "σκεπτικιστές", δεν αρνούνται ότι το κλίμα αλλάζει (αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, ούτε αρνούνται ότι ο κοσμος ζεστάθηκε μετά τον 18ο αιώνα, ούτε ότι ένα σωρό συμτπώσεις μπορούν να οδηγούν σε συμπεράσματα (αλλά άλλο αίτιο και άλλο αιτιατό), ούτε αρνούνται ότι υπάρχει ανθρωπογενές CO2, ούτε αρνούνται ότι το CO2, από μόνο του μπορεί να συμβάλει σε άνοδο θερμοκρασίας.

Οι λεγόμενοι σκεπτικιστές απορρίπτουν παιδαριώδεις υπερβολές που βασιστηκαν σε υπεραπλουστευμένα, ή λανθασμένα, ή μαγειρεμένα μοντέλα, όπου η προσομοίωση εμφανίζεται σαν είδηση, όταν το μοντέλο έχει αποτύχει σε στοιχείωδη, και όταν τα γεγονότα διαψέυδουν την θεωρία. Δηλαδή από πότε ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, και η Γλυφάδα δεν έχει κουνησει? Κάνει ζέστη εδώ και ψόφο κάπου αλλού. Έ και? Πάντα έκανε.

Το ΓΙΑΤΙ έγινε πολιτικά ορθό να πιστεύουμε σε αρλούμπες, θα το γράψει η Ιστορία. Νομιζω ότι πρόκειται για θρησκειποιία, με σκποιμότητες, και όχι για επιστήμη. Επιστήμη είναι αυτό που μετριέται συγκρίνεται, αξιολογείται, δημοσιέυεται, ξαναελέγχεται, επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται, συγκλίνει, αφήνει κενά που εξηγούνται άλλη ώρα, καμιά φορά με αλλαγή θεωριών και φτου και από την αρχή. Θυμάσαι τον "αιθέρα" στα ηλεκτρομαγνητικά?

Η ελονοσία ήταν κάποτε από τον κακό αέρα (malaria). Η θεραπεία της φυματίωσης, τα ...ψηλά βουνά! Τι να πώ...

Το ότι υπάρχει (αν υπάρχει, που και αυτό δεν είναι 100%, λόγω μοριακών έτσι ή αλλιώς) μηχανισμός θερμοκηπίου με CO2, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί πιο σημαντικοί, ή με negative ή positive feedbacks, στο ότιδήποτε κάνει το CO2.

Έχουμε μοντέλο για CO2 χωρίς τους υδρατμούς? Χωρίς τους ωκεανούς, Χωρίς ανακύκλωση πχ CO2 από την φύση? Μοντέλα για τον Ήλιο έχουμε? ¨Η είναι ο Θεός για αυτά?

και πες μου στον θεός σου, τι φοβάσαι περισότερο, το CO2 ή την πείνα? Ή τα βακτήρια που αντέχουν τα αντιβιοτικά? Ή ότι δεν ξέρω πόσα δις κόσμος (1,5...) είναι χωρίς ρεύμα?

Θα μου πεις υπάρχει κόσμος που είναι πεισμένος ότι τον ψεκάζουν... Λες και ο ψεκασμός από τα 3.000 χιλόμετρα ύψος, ή και το 1 χλιόμετρο, ελέγχεται ΠΟΥ θα πέσει! Ψεκάζουν εμάς, για να πάθουν οι Σουδανεζοι!

Αλλά με την πολλή μαλακία μας έλεγαν κουφαίνεσαι και τυφλώνεσαι... Και οιαρλούμπες το ίδιο εφέ έχουν...

Ανώνυμος είπε...

http://justiceforgreece.wordpress.com/2012/10/18/%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF/