Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Από τον Nordstream, στην Κύπρο, και στον χάρτη του Όργουελ


Η Γερμανία είναι, στον χάρτη, πάντα εκεί που ήταν, και το ίδιο και η Ρωσία.  Και μου φαίνεται ότι στην Κύπρο, η Γερμανία πάει να φτιάξει έναν νέο Nord Stream, αποκλειστικό αγωγό για πάρτη της, μόνο που αυτή την φορά μάλλον δεν θα είναι το πέρασμα τόσο αθώο όσο αυτό του υποβρύχιου Nord Stream, αλλά πάλι το αέριο δεν θα είναι από την Ρωσία... Όσο και να έχει κάποιο έλεγχο η Ρωσία (ή ...άλλοι) στα νερά της Κύπρου...

Να θυμίσω ότι ο Nord Stream τροφοδοτεί την Γερμανία (και ίσως, αν περισσεύει, και την Ολλανδία και την Γαλλία) παρακάμπτοντας την Πολωνία, λες και η Πολωνία είναι εχθρικό έδαφος. Εχθρικό έδαφος η Πολωνία; Ο Cyprus Stream θα τροφοδοτεί την Γερμανία, δεν θα είναι από την Ρωσία, κλάμα οι Ρώσοι, και οι Τούρκοι; Πάντα φίλοι ήταν...

Και οι απόψεις της Δύσης για τον Nordstream;  Nord Stream Pipeline Feeds Europe's Natural Gas Dependence.  Και ούτε θέλει σχιστολιθικό αέριο η Γερμανία, ούτε το πολυεπιτρέπει σε άλλες "ευρωπαϊκές" χώρες. Μάλλον δεν θέλει να έχουν οι άλλοι, φθηνό αέριο... Και θέλει να ελέγχει. Ψυχιατρικό είναι το θέμα... Control freak.

Και αυτή η εμμονή κατά των δικών της πυρηνικών;  Μόνο μικρά παιδιά μπορούν να πιστέψουν ότι το κάνει για ...ασφάλεια. Δεν έχει τσουνάμι η Γερμανία, ούτε περιμένει τρομοκρατικές επιθέσεις με 747 από τον ...αέρα (ή περιμένει;)  Μάλλον δεν θέλει να εξαρτάται από άλλους για το πυρηνικό καύσιμο (εκτός και εάν το φτιάχνει στην ζούλα και μας παραμυθιάζει).  Control freak, ή ξέρει ότι πάει για καυγά και δεν θέλει να ...εξαρτάται.

Πολλή θολούρα και ένα είναι σίγουρο. Η Γερμανία δεν ντρέπεται να μάς λέει ότι αυτή κάνει κουμάντο και αυτή "ξέρει". Ξέρει να υπερασπίζεται μια χαρά τα δικά της συμφέροντα. Πώς θα την έβλαπτε το σενάριο να το ελέγχουν οι Κύπριοι;  Μα θα έπρεπε να ...συνεννοείται, οι άρχοντες δεν έχουν όρεξη να συνεννοούνται με υποτακτικούς...  Εγωιστής και φαταούλας control freak.


Και τόσα χρόνια, μια χαρά παίζει την Ανατολή ενάντια στην Δύση.  Από το 1900, για την ακρίβεια. Και ο Όργουελ μάλλον είχε κάνει λάθος. Θεώρησε ότι οι Σοβιετικοί θα κατέκλυζαν την Ευρώπη. Και που να ήξερε ότι τελικά μάλλον οι του Κέντρου έκαναν κουμάντο... Τους ξέφυγε λίγο το 45, αλλά έχουν επανέλθει δριμύτεροι. Και η σχέση με την Ρωσία, μάλλον είναι νομοτελειακά δεδομένη... 'Οσο και ένα παριστάνουν τους "ενοχλημένους" οι Ρώσοι.

Η καημένη η Κύπρος (και εμείς) όπως και η Πολωνία, είμαστε σε ρήγμα. Η Αγγλία μάλλον έχει παραδώσει το πνεύμα (αλλά Άγγλοι είναι αυτοί, και το ερώτημα είναι πόσο έχει καπελώσει η Ευρασία τους ...επαναστάτες Αμερικάνους, και με ποιόν θα παίξει μπάλα η Κίνα, αν δεν κάνει αυτό που κάνει ιστορικά, δηλαδή επιστροφή στην εσωστρέφεια. Το Μεγάλο Παιχνίδι  είναι σε εξέλιξη,

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι 'κλιματολόγοι" βρηκαν την "αληθεια". Τι βολικο!:

http://www.tanea.gr/news/world/article/5008088/oi-pagoi-poy-liwnoyn-prokaloyn-th-sfodrh-kakokairia-sth-bretania/

Professor Moriarty είπε...

Οι post-soviets και οι post-capitalists. Πρώην Σοβιετία και νέα Ενωμένη Γερμανία είναι δύο σύνολα με κοινή τομή: την Ανατολική Γερμανία. Χμ, ίσως τελικά ίσως δεν έπεσε πολύ έξω ο Orwell....

Ποιος είναι ο νέος Άξονας; “Ευρώπη ενωμένη από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό” ήταν το σύνθημα των κομμουνιστών την δεκαετία του '80, θυμάμαι, αν και μικρός τότε... Διάβαζα κάτι στρατηγικές αναλύσεις του διεθνούς ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών του Λονδίνου ότι οι μηχανοκίνητες σοβιετικές ταξιαρχίες σε συμβατικό πόλεμο θα μπορούσαν να υπερφαλαγγίσουν κάθε αντίσταση των δυτικοευρωπαίων και να φτάσουν σε 36 ώρες στον Ατλαντικό. Αυτό που τους συγκρατούσε ήταν η πυρηνική ομπρέλα των Αμερικανών και τα πυρηνικά Γάλλων και Άγγλων.

“Σοβιετική ένωση της Ευρώπης”; Σήμερα αρχίζω να πιστεύω ότι το σχέδιο έχει τροποποιηθεί. Δεν χρειάζεται συμβατικός πόλεμος, ούτε πυρηνικό ολοκαύτωμα, μόνο οικονομικό ολοκαύτωμα για αυτούς που είχαν την ατυχία, ή την αφροσύνη, να χάσουν τον έλεγχο των οικονομιών τους και να λειτουργήσουν ως ο καταλύτης και το παράδειγμα εκφοβισμού. First we take Berlin, then the rest of Europe through the ready infrastructure of EU. Να το πούμε κεντροευρωπαϊκός άξονας με κέντρο το Βερολίνο και δύο ημι-αξόνια: Γερμανογαλλικό και Γερμανορωσικό; Ασφαλώς η ενέργεια: αυτή κινεί τον άξονα της ιστορίας ΜΒΕ (Μετά την Βιομηχανική Επανάσταση).

Well come to the brave new world! Είδες πώς το ατύχημα της Κύπρου αποκάλυψε (για όσους βλέπουν πέρα από την μίζερη καθημερινότητα) το ευρύτερο παίγνιο; ( Οι Ρώσοι είπαν στους Κύπριους άκομψα ότι ανήκουν αλλού και τους έστειλαν να κουρευτούν.... “διαμαρτυρόμενοι” βεβαίως, βεβαίως για το “κούρεμα” Ρώσων πολιτών, ααα πόσο αγγαρεία φαινόταν να έκανε ο Μεντβεντεφ όταν προσπαθούσε να φανεί ευπρεπώς αγανακτισμένος μπροστά στον Μπαρόζο στην Μόσχα!) Συρία και Ταρσός (και τα 10 δις που έδωσαν στον Άσαντ), deals για απορρόφηση αερίου από το tamar του Ισραήλ, ενεργειακές mega-business με Γερμανία, ενεργειακές μπίζνες και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας με Τουρκία, και άλλα ακόμα φανερά ή κρυμμένα κάτω από το χαλί ασφαλώς βαραίνουν περισσότερο. Και υπάρχει ένας βασικός κανόνας: οι βασικοί παίκτες κάνουν συμφωνίες με βασικούς παίκτες (όχι με εκείνους που είδαν φως και μπήκαν να ποντάρουν..).

Και η Αμερική πως έγινε έτσι ρε γαμώτο. Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που μιλάει σαν κολεγιόπαις

Τέλος, κάπως άσχετο, αλλά μου άρεσε ο πρόλογος αυτού του editorial του guardian. Laki volcano, climate change and French Revolution:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/24/cyprus-euro-crisis-island-editorial



spiral architect είπε...

Πάμε για πόλεμο; Πριν λίγο η Ρωσία μόλις τον απέφυγε, μη εμπλεκόμενη στην Κύπρο και στα (άντε να δούμε!) κοιτάσματά της, φοβούμενη και να μην χάσει τον πελάτη ΕΕ. Τώρα; Μια επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο με πρόσχημα τους HC's της νότιας Ελληνικής Κύπρου, για τους οποίους αμφισβητείται η συμμετοχή τους;
Να η αφορμή ενός πολέμου - εκκαθαριστή του καταρρέοντος καπιταλισμού.
Αρχίζω να πιστεύω πλέον στην all time classic λύση ...
Τι λέτε;

archaeopteryx είπε...

πόλεμος σε Κύπρο τέτοια εποχή? Λες? Ποιός τον έχει ανάγκη?

spiral architect είπε...

Ποιός τον έχει ανάγκη?
Έτσι πίστευα κι εγώ: Με μερικές πληκτρολογήσεις στα τερματικά τραπεζών κάνεις πλουσιότερους κάποιους και φτωχαίνεις άλλους τόσους.
Η εκκαθάριση όμως πρέπει να γίνει σύντομα και μια καλή αφορμή είναι καλοδεχούμενη.