Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές "ΔΕΗ" θέλουν να κόψουν τις ΑΠΕ (τον Ζερβό τον ρώτησαν;)


http://www.forbes.com/sites/williampentland/2013/09/10/europes-utilities-unite-against-renewable-energy/

Είχα αυτή την θεωρία ότι οι μεγάλες ΔΕΗ που τώρα βγάζουν σπυριά με τις ΑΠΕ, παλαιότερα τις ήθελαν (α) σαν εύκολη πηγή πρόσθετων εσόδων και (β) σαν μηχανισμό με τον οποίο ακριβαίνει το ρεύμα, όλο, συνολικά το ρεύμα, και επομένως είναι η ευκολότερη η χρηματοδότηση νέων μονάδων. Δεν έχω στοιχεία, αλλά υποψιάζομαι ότι πράγματι αρχίζει και φαίνεται η ...ενηλικίωση πυρηνικών που μπήκαν την δεκαετία 70-80, αυτές του 60 είναι ήδη 50+ ετών, και τα νέα, ή οι ανακαινίσεις θέλουν πολλά κεφάλαια. Η πυρηνική κιλοβατώρα είναι φθηνή (επειδή υπάρχουν πολλές και απρόσκοπτες κιλοβατώρες), αλλά τα αρχικά κεφάλαια πολλά. Τόσο πολλά, που μόνο ...Κράτη αντέχουν την χρηματοδότηση και το ρίσκο της (ρίσκο συνήθως καθυστέρησης).

Αλλά να που τώρα έχει ακριβύνει το ρεύμα και οι ΑΠΕ κάνουν ζημιά, τόσο στις τσέπες των πάντων, όσο και στα δίκτυα, αλλά και στις μονάδες βάσης (που τις αναγκάζουν να δουλεύουν μεταβλητά και αναποτελεσματικά -- χωρίς ποτέ να μπορούν να τις υποκαταστήσουν) και στις μονάδες αερίου, που ναι μεν μπορούν τεχνικά να είναι πιο ...μεταβλητές, αλλά δεν συμφέρει (ούτε αντέχουν οι αγωγοί τέτοια αστειάκια σε μεγάλη κλίμακα). Δεν συμφέρει και επομένως ...κλείνουν, μόνο που οι ΑΠΕ είναι 100% άχρηστες χωρίς αυτές τις μονάδες αερίου, και δεν υπάρχουν χωρίς μονάδες αερίου. Επομένως; Να επιδοτούμε ΚΑΙ τις μονάδες αερίου. Αυτό, φοβάμαι, είναι το European capacity market μασκαρεμένο με "διαπραγματευσιμότητα".

Αν κανείς ξέρει Γερμανικά, ή Ισπανικά, η Γαλλικά, ή Ιταλικά (δεν βλέπω την ΕΝΕΛ στην λίστα...), ας τους πει να καταργήσουν τις ΑΠΕ και όλα θα είναι πιο εύκολα και διαχειρίσιμα.  Να βάλουμε αυτόν τον απερίγραπτο τέως Πρόεδρο του Αιολικού Λόμπυ που είναι μεταμφιεσμένος σε ...Διοικητή της ΔΕΗ, να τους το πει... Ναι αυτόν που δεν θέλει βιομηχανικούς πελάτες... Αν μάθουμε και ποιοί τον στηρίζουν...

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Δεν είναι θεωρία, πραγματικότητα είναι. Τη στιγμή που το ρεύμα από αγαθό έγινε πλέον προϊόν και στην "κοινωνική" Ευρώπη (άσε την Αμερική) με κάποιον τρόπο θέλουν να βγάλουν ακόμα περισσότερα λεφτά. Ετσι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ΔΕΗ είναι πια πίσω από τις εταιρείες μεγάλων ΑΠΕ εφευρίσκοντας νέους μηχανισμούς πριμοδότησης της ενέργειάς τους, πιέζοντας την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να τους αποδεχθούν.
Σιγά όμως μην ενδιαφέρονται πλέον για την κατασκευή νέων μονάδων ή την ανακαίνιση παλιών.
Το χρήμα να ρέει στις τσέπες των μανατζαρέων και των μεγαλομετόχων και γαία πυρί μειχθήτω.

Ανώνυμος είπε...

Αναπαραγωγή για τους ντόπιους βλάκες

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1133387/shma-kindynoy-gia-thn-energeiakh-strathgikh-ths-ee.html