Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Η άλωση της χώρας μου μέσα από "Ευρωπαϊκά" προγράμματα "κοινού" ενδιαφέροντος

Ή, "ποιας χώρας υπουργός (ή πρωθυπουργός) είστε Υπουργέ μου (ή Πρωθυπουργέ μου);


Όχι, δεν είμαι ούτε κατά της "ανάπτυξης", ούτε κατά των "έργων". Με την προϋπόθεση να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μου. Όσο δεν είναι ακόμα απαγορευμένο να εκστομίζω τις λέξεις "χώρα μου".

Το ενεργειακό αλαλούμ της Ελλάδας δεν είναι αλαλούμ. Απλά, δεν είναι "της Ελλάδας". Ό,τι γίνεται τα τελευταία χρόνια αφορά στην ενεργειακή "ασφάλεια" της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Και την οικονομική ασφάλεια της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Και τα ισοζύγια συναλλαγών της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Άντε και 2-3 δορυφόρων της. Εμείς δεν είμαστε δορυφόρος. Είμαστε "βοηθητική χώρα". "Χώρα διέλευσης". Και να μην τους ενοχλούμε και πολύ, παρακαλώ.

Αυτά που διατυμπανίζονται σαν Fast Track και "αναπτυξιακά" έργα ακούγονται καταπληκτικά μέχρι να δούμε ποιόν εξυπηρετούν, και τι βγάζουμε εμείς από αυτά.  Δεν με ενοχλεί το LNG, καθ εαυτό. Ούτε με ενοχλούν οι σταθμοί LNG, ή η αποθήκευση αερίου. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι για να πληρώσουμε εμείς ή και εμείς το κόστος αυτών των έργων "κοινού ενδιαφέροντος", κλειδωνόμαστε σε ηλεκτροδότηση από αέριο που (α) θα εκτινάξει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, (β) θα αποτελειώσει τα όποια υπολείμματα βιομηχανίας έχουμε, και (γ) δεν θα συμβάλει σε καμία "ενεργειακή ασφάλεια", τουλάχιστον όχι δική μας, αφού το αέριο και το LNG έχουν τα χαρακτηριστικά να φαίνονται σχετικά φθηνά σε καιρό υπερπροσφοράς ή και ύφεσης, και ξαφνικά εκτοξεύονται στον ουρανό.  Και, φυσικά, αφού το "σχετικά" φθηνά, είναι στην πραγματικότητα "πανάκριβα".  Αλλά έτσι θα δικαιολογούμε κι άλλα, πολλά άλλα αιολικά. Τα αιολικά είναι τσόντα στο λόμπυ του αερίου.


Είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε την σκοπιμότητα όλης αυτής της "ανάπτυξης" όταν τα δούμε σε χάρτες και δημοσιεύσεις της "Ευρώπης".   Ρεύμα από την Κύπρο (ή και το Ισραήλ;) από αέριο.  Αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ.  Χωματουργικά στην Αμφιλοχία. "Έργα" στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη...  Ελπίζω να καταλαβαίνετε για ποιους δούλευε η Μπιρμπίλη όταν είπε "δεν φτάνει να θέλουμε ΑΠΕ, πρέπει να μην θέλουμε λιγνίτη. Τον οποίο φυσικά καίει αβέρτα η ...Γερμανία.

Το ερώτημα "ποιας χώρας υπουργός είστε κύριε Υπουργέ" το άκουσα με τα αυτιά μου να το λέει σοβαρός Έλληνας επιχειρηματίας σε "εκσυγχρονιστή" που ήταν προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πολύ πριν την Μπιρμπίλη.  Όσο για την Κύπρο... Μήπως για αυτό της "αναμόρφωσαν" το τραπεζικό της σύστημα;  Ναι, θα "ανοίξουν" δουλειές με όλα αυτά... Τίνος δουλειές;

Τον σύνδεσμο μου τον έστειλε ο Π-Π

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aποσπασμα απο αρθρο του Μ.Καιταντζιδη "Fast Track: Τα 12 έργα και τα δισ. που έγιναν... στραγάλια"

" * Πλωτοί σταθμοί αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας. Φορέας του πρώτου είναι η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο, φορέας του οποίου είναι η ΔΕΠΑ. Επενδυτική απόφαση δεν έχει ληφθεί για κανένα από τα δύο, ενώ το έργο της ΔΕΠΑ βρίσκεται πιο πίσω σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις.

Όσο για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας, παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Energean (την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου), μετά την παραχώρησή της στο ΤΑΙΠΕΔ, η μπάλα χάθηκε. Ήδη η Βουλγαρία προχωρά στην αναβάθμιση της δικής της υπόγειας αποθήκης στο Τσίρεν στα ΒΔ. της χώρας, με κόστος το μισό από αυτό της Καβάλας και έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνα αγοράς για δυνητικούς χρήστες.

Στην Καβάλα δεν έχει γίνει ούτε καν αυτό. Το θέμα είναι κατά πόσον η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και των γειτονικών χωρών μπορεί να σηκώσει όλες τις παραπάνω επενδύσεις, ιδίως όταν ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε την αναβάθμιση των αποθηκευτικών χώρων της Ρεβυθούσας ως υποδομή απαραίτητη για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας, αλλά και των γειτονικών χωρών."
ThW

archaeopteryx είπε...

όταν υπάρχουν δύο έργα, το ένα ιδιώτη και το άλλο "δημόσιο", δίπλα διπλα, εάν πρέπει να μπουν λεφτά, γίνεται το Δημόσιο. Εάν είναι να βγούν, γίνεται τι ιδιωτικό. Η, καλύτερα, τα κάνει όλα το Δημόσιο, και τα δίνει στον ιδιωτη. Η γίνεται με ΣΔΙΤ, να βάλει τα λεφτά και να πάρει το ρίσκο το "Δ", και να βγάλει λεφτά ο "Ι"

ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε...

Προχτε βγηκε η εκθεση εκτ για την συγκλιση των προς ενταξη.... πρωτη και καλυτερη η Λιθουανια !!! Εκθειαζουν τα νουμερα της.... οι Γερμανοι της εκτ ! Εκλαιγα στο γελιο
Σου απαντησα στο σχολιο σου στο αρθρο στο fb.

Δες εδω..... το σχεδιο ειναι τεραστιο...το εχω πιασει...


http://rogerios.wordpress.com/tag/%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/

- τι κανουμε εμεις εδω ;
- χαζευουμε τα τραινα που περνουν και μας κλ@νουν

Φιλικα

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Εεεε η Νταλια κανει καλη ευρωπαικη δουλειά... εβαλε και φυτιλια για Ουκρανια περσυ...
ΤhW

spiral architect είπε...

Ακόμα δεν καταλαβαίνετε ότι, ζούμε σε μια χώρα που ιδιωτικοποιείται ολόκληρη πέρα ως πέρα ακόμα και σε τομείς που εν σας (μας) περνούν απ' το μυαλό. Ο νεοφιλελευθερισμός μοιάζει με τον βιαστή ανηλίκων σε πολλά. Κατ' αρχάς είναι το ίδιο ανώμαλος. Πλησιάζει τα θύματά του (τις κοινωνίες) ύπουλα και με γαλιφιές. Μιλάει την "κοινή λογική", χαϊδεύει αυτιά και μοιράζει καραμελίτσες μέχρι να κάνει τη δουλειά του και στη συνέχεια αφού καταφέρει αυτά που θέλει, δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αλλά τότε είναι πλέον αργά ...

gstrbtr είπε...

Π-Π το σχέδιο είναι ένα ή και συνδυασμός από τα πολλά.