Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ρεύμα με ...λαχνό, μόνιμα (και μόνο για πλούσιους)


http://www.capital.gr/News.asp?id=2054950

Μου αρέσει και το άρθρο και κυρίως ο τίτλος του. Το "δελτίο" σημαίνει ότι κάτι που είναι "κοινή ωφέλεια" και δεν επαρκεί για όλους, μοιράζεται σε μικρές δόσεις και εκ περιτροπής. Χωρίς επάρκεια ισχύος βάσης, αυτό είναι λογικό αναμενόμενο επακόλουθο.

Η ανεπάρκεια ισχύος βάσης μπορεί να προέλθει από μία απεργία (αφήστε κατά μέρος εάν συμφωνείτε ή όχι με τους απεργούς).   Ή θα προέλθει σίγουρα από κυβερνητικές και δήθεν "ευρωπαϊκές" επιλογές και επιταγές.

Αν μία απεργία σημαίνει "ρεύμα με το ...δελτίο απόψε", η ενεργειακή πολιτική που ακολουθούμε από την εποχή του ΓΑΠ με (α) έμφαση σε ΑΠΕ, (β) κλείσιμο λιγνίτη και (γ) προώθηση αερίου, σημαίνει 1)μόνιμη ενεργειακή φτώχεια για όσους θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ ρεύματος και φαγητού, 2) μόνιμη αποβιομηχάνιση για την χώρα, με όποιες συνέπειες, και 3) ΡΕΥΜΑ ΜΕ ...ΛΑΧΝΟ, ΜΟΝΙΜΑ. Όπως λέει ο Χ. Φλουδόπουλος ...θα έχουμε 2.500 φ/β MW ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ και 300 αιολικά MW.

Μα έχουμε βάλει και πληρώνουμε 1.800 αιολικά μεγαβάτ (και φυσάει του σκοτωμού), και το ρεύμα την ημέρα δεν αποθηκεύεται για την νύχτα. Εχουμε πληρώσει 3 δις για τα αιολικά και άλλα 5 για τα φωτοβολταϊκά. 8 δις. Και μέχρι τώρα, οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ είναι 4 δις. Γιατί; Τι πήραμε σε αντάλλαγμα; Καθαρό ΜΗ ρεύμα; Εικαστικές παρεμβάσεις;

Η απεργία, σημαίνει "ρεύμα με το δελτίο", όσο διαρκεί η απεργία. Η ενεργειακή πολιτική που μας επιβάλλουν σημαίνει 2 και 3 φορές πιο ακριβό ρεύμα, με λαχνό, μόνιμα.

Οι παραμυθάδες της ΕΛΕΤΑΕΝ και οι ΑΠΕτεώνες που εκπροσωπούν έχουν παραδεχτεί την απάτη τους στην ίδια την μπροσούρα τους:  Αυτό που παρουσιάζουν και τιτλοφορούν σαν "στατιστική αιολικής ενέργειας" δεν είναι άλλο παρά πόσες ανεμογεννήτριες έχουν εγκαταστήσει:

1.793,4 αιολικά μεγαβάτ, δεν είναι "ενέργεια" είναι "εγκατεστημένη αιολική ισχύς". Η ΕΛΕΤΑΕΝ παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ "ισχύος" και "ενέργειας" για να κοροϊδεύει τους πάντες

1.793,4 αιολικά MW, δεν είναι πραγματικά MW αφού δεν φυσάει πάντα. 10% τα λογίζει ο ΑΔΜΗΕ, και είναι ευγενικός... 10% κατά ...μέσο όρο. Το ρεύμα δεν επιδέχεται μέσους όρους. Το στοχαστικό, τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν ηλεκτροδοτεί βιομηχανίες, νοσοκομεία, ή περίπτερα.

1.793,4 αιολικά MW, κόστους περί τα 3 δις ευρώ, δεν υποκαθιστούν ούτε μία λιγνιτική μονάδα, ούτε μία μονάδα αερίου, ούτε μία φορητή γεννήτρια τροχόσπιτου των 2 kVA!

1.793,4 αιολικά MW, κόστους περί τα 3 δις ευρώ, δεν εξοικονομούν ούτε ένα κιλό λιγνίτη, ούτε ένα γραμμάριο CO2 και μάλλον ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικό αέριο. Αυτό που πετυχαίνουν είναι να κάνουν την ηλεκτροδότηση από φυσικό αέριο ακριβότερη και πιο σπάταλη

Οι μεγαβατώρες που θα μάς πούνε ότι παρήγαν και "ενέχυσαν"τα αιολικά κατά την διάρκεια της απεργίας, ήταν παντελώς άχρηστες για την εξασφάλιση της επάρκειας ισχύος ή για την αποφυγή μπλακάουτ. Κι αν ισχυριστούν ότι μείωσαν εισαγωγές, ή εξοικονόμησαν ακριβά καύσιμα, να μας πούνε (α) πόσο κόστισε η εξοικονόμηση και (β) πόση ήταν η εξοικονόμηση.

Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς (MW) είναι "ονομαστική" ισχύς, και άχρηστη. Είτε δεν φυσάει, είτε φυσάει του σκοτωμού. Η τυχαία και μεταβλητή ισχύς, δεν είναι ισχύς. Η τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροδότηση δεν είναι ηλεκτροδότηση. Τόσο απλό.  Η Γερμανία, τίγκα στα αιολικά, που κατασκευάζει και εξάγει, δείχνει 8% ηλεκτροδότηση από αιολικά, που και αυτό είναι μαϊμού, με τα ίδια τα δικά τους στοιχεία. Δείχνει 8%,  μόνο επειδή μπορεί και το απορρίπτει σε γείτονες, και πληρώνει για αυτή την πολυτέλεια.

3 σχόλια:

nikos είπε...

Το κόλπο των έργων Κοινής Ωφέλειας

Το 1950 η ΔΕΗ ιδρύθηκε σε μια κατεστραμμένη από παγκόσμιο και εμφύλιο πόλεμο (με χρήματα και μηχανήματα της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Ανασυγκρότησης και των Ιταλικών επανορθώσεων, βγάζοντας “λάδι” την Γερμανία) καταργώντας το δικαίωμα στους ιδιώτες που μέχρι τότε παρήγαγαν και πουλούσαν ενέργεια και είχε σκοπό να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό και υδάτινο πλούτο της χώρας απαλλοτριώνοντας ιδιωτικές ελληνικές εκτάσεις για έργα Κοινής Ωφελείας. Να φθάσει ρεύμα μέχρι και στην τελευταία στάνη. Και ο λαός συμφώνησε δίνοντας με μηδαμινές χρηματικές απολαβές τον ίδιο του τον τόπο για το Κοινό Συμφέρον. Ολόκληρα χωριά μετεγκαταστάθηκαν για την ανόρθωση και εκπολιτισμό της χώρας.

Το κόλπο που χρησιμοποιήθηκε στην Εγνατία Α.Ε, στην Ιονία Οδό, στην Ολυμπία Οδό, όλων των δημοσίων ακινήτων που τώρα πωλούνται - τα οποία έγιναν με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για έργα Κοινής Ωφέλειας και τώρα περνούν σε χέρια ιδιωτών -, θα χρησιμοποιηθεί και στο θέμα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων για τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Πήραν την ιδιωτική περιουσία Ελλήνων με συνταγματικό δικαίωμα και την ξεπουλάνε αντισυνταγματικά διότι πολύ απλά, αν δεν υπήρχε το Κράτος ως ενδιάμεσος, ακόμη και ένα στρέμμα θα μπορούσε να πάει τον δρόμο, που ανήκει σε ιδιώτη, μέσω Αλάσκας. Το χωράφι που από κάτω είχε λιγνίτη θα είχε αξία ίση με όλο το ορυχείο του λιγνίτη. Ακόμη και ένα στρέμμα σε χωριό που θα το έπαιρνε το ποτάμι για την δημιουργία φράγματος θα μπορούσε να έχει την τιμή μιας ολόκληρης χώρας. Άλλα τα δικαστήρια μεταξύ ιδιωτών και άλλα τα δικαστήρια μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή κρύβει και κάτι πολύ τρομακτικό. Ο ιδιώτης που θα έχει τα φράγματα και τα ορυχεία λιγνίτη έχει το δικαίωμα να μετακινήσει πληθυσμούς για να αναπτύξει το έργο του, δικαίωμα που το είχε μέχρι σήμερα μόνο το Κράτος εξαιτίας του δημοσίου προσώπου της ΔΕΗ. Για έργα που έχουν ολοκληρωθεί μελέτες όπως νέα φράγματα και εκτροπές ποταμών, όπως στην Μεσοχώρα, κουμάντο με τις ευλογίες της Βουλής έχει πλέον ο ιδιώτης. Έχει δηλαδή δικαίωμα να αλλάξει όλο το γεωπολιτικό και γεωφυσικό χάρτη της χώρας υπέρ του «εθνικού συμφέροντος».

Πρώτα λοιπόν μονοπωλούμε τάχα εις το όνομα της Κοινής Ωφέλειας και μετά φθάνουμε την κατάσταση να ξεπουλούμε εις το όνομα του Κοινού Συμφέροντος. Οι ελληνικές λέξεις κρατάνε την καθαρότητα της αλήθειας: Η Ωφέλεια έγινε Συμφέρον. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις κατάσταση ένδειας μιας χώρας και σχεδιασμένης χρεοκοπίας, το Κράτος συνταγματικά θα κάνει αυτό που συμφέρει το ταμείο του και όχι αυτό που ωφελεί τους πολίτες του.

Έτσι, όπως ξεχάσαμε από το 2001 τα εδάφη που γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, με την τακτική που χρησιμοποιούν οι αιρετοί άρχοντες των Περιφερειών, Δήμων και άλλων φορέων θα ξεχάσουμε όχι μόνο τα ποτάμια αλλά και το δεδομένο πόσιμο νερό. Το επόμενο στάδιο θα είναι οι κατά τόπους πωλήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης. Ως Επιχειρήσεις και όχι ως Υπηρεσίες δημιουργήθηκαν και αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες χαρακτήρισαν το νερό ως προϊόν προς πώληση και όχι αγαθό κοινό τοις πάσι.

Δεν αφορά τον Έλληνα αν πωλείται η επιχείρηση ΔΕΗ. Ως πελάτες τους χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη επιχείρηση τους Έλληνες πολίτες χρόνια τώρα. Τους Έλληνες πρέπει να τους αφορά ότι πωλείται με υποχθόνια νομικά τερτίπια η ίδια τους η ζωή. Φράγμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να κάνουν την συνείδησή τους και όχι να συμπλέουν με συντεχνίες που δεν κατεβάζουν τους διακόπτες στα στρατηγικά σημεία του παρακράτους, αλλά των απλών πολιτών που επί δεκαετίες τους αντιμετώπιζαν ως κράτος εν κράτει.
Τελικά η Ελλάδα δεν πουλάει καμία "μικρή ΔΕΗ", αντιθέτως η ΔΕΗ με όλο αυτό το κόλπο που δρομολογήθηκε ειδικώς από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, πουλάει την Ελλάδα.-

spiral architect είπε...

Μα άσε να διαβάσουμε, το τι λέει ο "πρασινο"τρόλης ...

archaeopteryx είπε...

έχει ξεσαλώσει!...