Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Μπορεί το Μπομπολιστάν να θέλει να πετάνε οι ελέφαντες, αλλά, συγγνώμη, ΔΕΝ πετάνε

Δεν ξέρω ποιόν να πρωτοχλευάσω από την στιγμή που είδα την ΕΛΤΕΧ Άνεμος ΑΕ στο Χρηματιστήριο... Μα έτσι μου 'ρχεται να πάρω τα μέλη του ΔΣ, και να τους πω χύμα το "μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη..." κλπ. Φόρτωσαν την φούσκα σε άλλη φούσκα, μερικοί το έχουν ξανακάνει, ντροπή. Άσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...  Αλλά Μπομπολιστάν είναι αυτό...


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113311887

Πρέπει να ζορίζονται πάντως τα αφεντικά...  Ναι, οι ΥΚΩ είναι επιδότηση όλων μας για να έχει το ίδιο ρεύμα η Κρήτη ή η Χίος ή η Σύμη, ή το Καστελόριζο, με την Αθήνα. Και έτσι, νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι, έτσι με έμαθαν στο κεφάλαιο "utlility pricing theory" στο μάθημα "microeconomics" στο ακραία φιλελεύθερο και συντηρητικό σχολείο μου. Αλλά πες αυτά είναι τα "φιλελεύθερα" άλλων εποχών...

Η Ημερησία, στο άρθρο της πετάει μια πολύ προσεκτική μπανανόφλουδα, που μόνο οι λάτρεις του cost accounting (ναι, είμαι λάτρης), και η δημοσιογράφος πιάνουν:  Το κόστος του ρεύματος στην Κρήτη, και η τιμή του αιολικού ρεύματος στην Κρήτη. Η μπανανόφλουδα είναι ότι συγκρίνει δύο ανόμοια πράγματα. Το "προσεκτικό" της μπανανανόφλουδας είναι ότι το λέει:  "Κόστος" και "τιμή". Βέβαια, ο Σκάϊ, αύριο θα λέει "το αιολικό ρεύμα μας μειώνει τον λογαριασμό". Απάτη.

Το κόστος της ηλεκροπραγωγής είναι αυτό που είναι. Η τιμή της εγχεόμενης αιολικής κιλοβατώρας είναι κόστος για μη ηλεκτροδότηση και πράγματι η ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο είναι ακριβή.  Η αιολική τιμή είναι η ταρίφα. Την πληρώνουμε στους ΑΠΕτεώνες, είτε θέλουμε το στοχαστικό ρεύμα τους, είτε όχι, είτε εξοικονομούν καύσιμα, είτε όχι.  Είναι πεταμένα λεφτά που προστίθενται στο κόστος του ρεύματος. Κάτι σαν φόρος υπέρ εργολάβων για να μην γίνουν κλέφτες. Φόρος που τραβάει μαζί και και πρόσθετα κόστη βλακωδών διασυνδέσεων και αναποτελεσματικής λειτουργίας εφεδρειών.

Λέει το άρθρο ότι τα αιολικά εξοικονομούν πετρέλαιο. Πόσο πετρέλαιο εξοικονόμησαν? Πόσα βαρέλια ή τόνους? Πόσο κόστισε κάθε βαρέλι που εξοικονομήσαμε? Άσχετα με το κόστος του πετρελαίου, το κόστος της "αιολικής εξοικονόμησης" είναι 2 ή τρεις φορές το κόστος του πετρελαίου. Και προκαλώ την Ημερησία να δημοσιεύσει τα στοιχεία... Πόσο πετρέλαιο εξοικονομήσαμε? Πόσο κόστισε αυτή η εξοικονόμηση? Πού πήγαν τα πεταμένα λεφτά?

Φυσικά και είμαι υπέρ της διασύνδεσης. Αλλά δεν χρειάζεται να πετάμε λεφτά σε αιολικά. 1.000 αιολικά μεγαβάτ στη Κρήτη δεν είναι ούτε 100 θερμικά μεγαβάτ. Και κοστίζουν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ. Με 1,5 δις ευρώ κάνουμε διασυνδέσεις, συμβατικές μονάδες κλπ.

Κατά διαβολική σύμπτωση, και η ΕΙΑ λέει ότι το LCOE είναι λάθος και πρέπει να κοιτάμε το LACE και ο Economist λέει ότι το αιολικό ρεύμα είναι πολύ ακριβότερο από όσο νομίζουμε (απλά επειδή η "έγχυση" δεν είναι ηλεκτροδότηση. Και επειδή τα αφεντικά δεν καταλαβαίνουν από αυτά, δείξτε τους τα στοιχεία της Eurostat (κλικ για μεγέθυνση):


Ή την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ...  Και τσάμπα να είναι η αιολική ταρίφα, πάλι θα ακριβύνει το ρεύμα λόγω προβλημάτων που δημιουργεί στα δίκτυα. Και δεν είναι τσάμπα, έχει τιμή "9-10" όταν το κόστος του ρεύματος είναι "22-24". Το κόστος του ρεύματος χωρίς αιολικά είναι 22-24. Το κόστος του ρεύματος με τα αιολικά είναι 27-34.

2 σχόλια:

nikos είπε...

και η ετήσια παραγωγή λιγνίτη στο λεκανοπέδιο Πτολεμαιδας έχει φθίνουσα κατεύθυνση ...ο λόγος ..

archaeopteryx είπε...

Ο Κοπελούζος σκίζεται για την διασύνδεση των Κυκλάδων. Πώς θα βάλει τα αιολικά του?? Ή μάλλον πώς θα πουλήσει την άδεια στην ΕΝΕΛ??