Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλητηριώδες χάπι; Ιός; Παράσιτο; Μηχανισμός καταστολής;


http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/scotland/11095761/Scottish-independence-would-slam-brakes-on-Alex-Salmonds-wind-farm-plans.html

http://www.climatechangedispatch.com/who-pays-for-green-dreams.html

Το "δηλητηριώδες χάπι" αναφέρεται σε κόλπα που χρησιμοποιούν οι διοικήσεις εισηγμένων εταιριών για να αποφύγουν κάποια "επιθετική" εξαγορά. Λένε, π.χ.:  "αν κάποιος πάει να εξαγοράσει τις μετοχές της εταιρίας μας και να αποκτήσει τον έλεγχό της χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας, θα πρέπει να μας δώσει πολλά λεφτά". Έχει και άλλες πτυχές, αλλά, βασικά είναι ένας αποτρεπτικός μηχανισμός.

Η Σκωτία είναι ενδιαφέρον παράδειγμα, αφού τα αιολικά είναι μάλλον αποτρεπτικά για την ανεξαρτησία:  Η Σκωτία βάζει και λέει ότι θα συνεχίσει να βάζει αιολικά, προς απίθανα μεγάλη ενόχληση των κατοίκων που τα υφίστανται.  Μόνο που  1) η Σκωτία, δεν ηλεκτροδοτείται από τα αιολικά της (δεν ηλεκτροδοτούν),  2) τα αιολικά της Σκωτίας επιδοτούνται από όλους τους καταναλωτές, και της Αγγλίας -- η Αγγλία έχει 50 εκατομμύρια κόσμο και η Σκωτία 5, και  3) το δίκτυο (η κατανάλωση) ρεύματος στην Αγγλία είναι τουλάχιστον 10πλάσια από αυτή της Σκωτίας.

Τα Σκωτσέζικα αιολικά βασικά πληρώνονται από Άγγλους καταναλωτές.  Το Σκωτσέζικο αιολικό ρεύμα απορρίπτεται στο πολύ μεγαλύτερο Αγγλικό δίκτυο (όπου ενοχλεί λιγότερο), η Σκωτία είναι ο σκουπιδότοπος, και οι διάφοροι αλήτες τύπου EDF, Iberdrola (και Γερμανικές αντίστοιχες) εισπράττουν από τους Άγγλους, καταστρέφοντας τους Σκωτσέζους, με αντάλλαγμα τίποτα ενοίκια σε γαιοκτήμονες λόρδους και την ...σωτηρία του πλανήτη.  Αν η Σκωτία γίνει ανεξάρτητη, θα καταρρεύσει ηλεκτροδοτικά, και θα έχει κακό οικονομικό ξύπνημα. Από την άλλη μεριά, οι Σκωτσέζοι βλέπουν την ανεξαρτησία σαν ελπίδα περιορισμού της μάστιγας.  Βέβαια, τα αιολικά έχουν μπει, η ζημιά έχει γίνει, και χωρίς να ξέρω τι γίνεται στην Σκωτία, με τα αιολικά που έχουν, έχουν ήδη το πρόβλημα, ότι κι αν αποφασίσουν.

Τα αιολικά είναι σαν ένας ιός, ή σαν ένα παράσιτο. Όπου φυτευθούν δημιουργούν στοχευμένο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, που όμως δεν έχει τις ίδιες συνέπειες για όλους. Η Γερμανία αντέχει τα αιολικά που κατασκευάζει και των οποίων εξάγει τα 2/3. Η Ελλάδα δεν τα αντέχει. Και λειτουργούν σαν εισπράκτορας κεφαλικού φόρου, προς όφελος όχι μόνο των κατασκευαστών (Vestas, Enercon κλπ), αλλά των ιδιοκτητών των αιολικών "πάρκων":  Η κάθε Iberdrola, Enel, EDF κλπ, εισπράττουν επιδοτήσεις σε ξένες χώρες (είτε την Σκωτία, είτε την Ελλάδα) που χρησιμοποιούν προς όφελός τους, και προς όφελος των καταναλωτών στις χώρες τους. Μια περίεργη μορφή νεοαποικιακής καταπίεσης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάβαζα φίλε archaeopteryx οτι ο Elon Musk κατασκευάζει ενα υπερεργοστάσιο μπαταριών στο οποίο θα κατασκευάζονται φτηνές μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκινητα ,αλλά και μπαταρίες για τα φωτοβολταικά. Το 2017 θα παρουσιαστεί το model 3 με 350χμ αυτονομία και κόστος οσο μια bmw 3αρα(καπου 30-40.000ε)

Στόχος του είναι οταν δεν έχει ήλιο να αποθηκεύεται στις μπαταρίες η ενέργεια.Συμφωνα με αυτόν η ενέργεια που θα παράγεται θα ειναι φτηνότερη απο όλες τις αλλες μορφές ενέργειας.

Βλέπεις μέλλον στα φωτοβολταικά; Οι τιμές πάντως πέφτουν ραδγαία κάθε χρόνο στα πανελς

nikos είπε...

O ΑΗΣ-Πτολεμαΐδας 4 ισχύς 300 MW τίθεται για δυο μήνες σε συντήρηση...(μάλλον λόγω ελλείψεις λιγνίτη απο το Ορ. Μαυροπηγης)

nikos είπε...

...Μειώνεται 30% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο ...
+ 30% ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ