Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ψευδείς "ειδήσεις" από το STAR Channel (υπέρ ολιγαρχών, κατά των καταναλωτών -- και κατά της ΔΕΗ)

Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων των 8 κάποια κοπελιά, που παριστάνει την δημοσιογράφο, σε ρεπορτάζ για τον ΦΠΑ στο νερό και στο ρεύμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ανέφερε την εξής ψευδή είδηση (και συγγνώμη που δεν την μαγνητοσκόπησα ή δεν κράτησα τα ακριβή της λόγια ή το όνομά της.

Αναφερόμενη στις Ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία (και ίσως σε άλλες) και στην Ελλάδα, είπε η κοπελιά ότι "βέβαια, στις Ευρωπαϊκές αυτές χώρες το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πολλούς παρόχους και είναι επομένως φθηνότερο από ότι στην Ελλάδα".


Ο παραπάνω πίνακας,  το κόστος του ρεύματος για της χώρες της Ευρώπης, μεγαλώνει με κλικ και είναι κολάζ δύο πινάκων της Eurostat, για καταναλωτές και την βιομηχανία. Για το δεύτερο μισό του 2014.   Από τον πρώτο σύνδεσμο που μου βγήκε με ένα Google 0,65 δευτερολέπτου, δωρεάν, οποιοδήποτε ζόμπυ στο ΣΤΑΡ ή στο Υπουργείο μπορεί να τον βρει.  Ο αριθμός των παρόχων (άντε  ψάξτε τον) δεν έχει σημασία, σας το ορκίζομαι.

1.  Ο ΦΠΑ, φαίνεται, και δεν αλλάζει σημαντικά την κατάταξη
2.  Τα άλλα τέλη και φόροι είναι βασικά επιδοτήσεις για ΑΠΕ και χωριστές χρεώσεις δικτύου (που και αυτές για τις ΑΠΕ υπάρχουν -- βλέπε περίπτωση Γερμανίας παρακάτω...)
3.  Το ακριβότερο ρεύμα για καταναλωτές το έχουν η Δανία και η Γερμανία.  Η Δανία είναι ασήμαντη και ειδική περίπτωση, και η  Γερμανία έχει πολλούς παρόχους, που δεν αντέχουν άλλο το κόστος των δικτύων για τις ΑΠΕ και τα δίκτυα πάνε ή συζητιούνται για επανακρατικοποίηση (δηλαδή στους φορολογούμενους).
4.  Η Γαλλία έχει φθηνό ρεύμα λόγω πυρηνικών και του κρατικού μονοπωλίου EDF.  Η Ελλάδα έχει φθηνό ρεύμα λόγω λιγνίτη και κακιάς ΔΕΗ
5.  Η Ισπανία είναι τουμπανιασμένη λόγω ΑΠΕ, αλλά τις μαζεύουν
6. Η Κύπρος είναι 100% με πετρέλαιο και είναι φθηνότερη από Δανία και Γερμανία
7.  Η Πολωνία καίει κάρβουνο (χωρίς ΑΠΕ). Η Γερμανία καίει κάρβουνο (με ΑΠΕ).
8.  Οι τιμές του βιομηχανικού ρεύματος αντανακλούν τις εθνικές πολιτικές επιδότησης της βιομηχανίας.
9.  Πόσους παρόχους έχει η Βουλγαρία και έχει τόσο φθηνό ρεύμα?

Ο ΦΠΑ δεν παίζει ρόλο στην βιομηχανία αφού ...συμψηφίζεται. Και γενικά δεν κάνει διαφορά. Οι ΑΠΕ κάνουν διαφορά. Οι εθνικές πολιτικές και τα εθνικά καύσιμα κάνουν διαφορά. Στο ΣΤΑΡ είναι ή πληρωμένοι ψεύτες, ή άσχετοι, ή παραπληροφορητές, ή συνεργοί (ή υπάλληλοι) ολιγαρχών που θέλουν να ακιβύνει το ρεύμα και να πάρουν και κανένα δωράκι, καννα-δύο γιγαβάτ, κανένα φραγματάκι, από την ΔΕΗ για να κάνουν μουαγιέν.

Λες και δεν είναι γνωστά όλα αυτά...

Θέλετε φθηνό ρεύμα "κύριοι" του ΣΤΑΡ?  Κόψτε τώρα όλες τις ΑΠΕ, περιορίστε το αέριο στο απόλυτα ελάχιστο, βοηθήστε τον λιγνίτη, και βάλτε τον μέτοχό σας να πάρει κανένα bulk carrier να φέρει λιθάνθρακα χαχαχαάαχα!  Θα περισσέψουν και λεφτά για το ασφαλιστικό... Τις μονάδες αερίου να τις πουλήσετε στους Γερμανούς. Αν και δεν τις θέλουν, δεν τους συμφέρει το αέριο... Χαχαχαάαχα!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αρχαίε εγώ θα σου τα κόψω όμως τα γελάκια...

http://www.capital.gr/forum/thread/5583653?messageId=5583653

"...Την πρόθεση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας να συνεχίσει και στο μέλλον να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προώθηση του τομέα των ΑΠΕ, στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, μέσω του Institution for Growth, αλλά και στην ενίσχυση των εξαγωγών, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Brigitte Zypries, Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας. Η κα Zypries υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς μόνο με τις απαραίτητες προσπάθειες, θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας..."

archaeopteryx είπε...

1. Δεν έχει σχέση με φθηνότερο ρεύμα από πολλούς παρόχους.
2. Η Γερμανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (μαζί με την Δανια) λόγω ΑΠΕ και μόνον. Η Γερμανία έχει πολλές ΑΠΕ αλλά ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο
3. Οι μαυραγορίτες στην Κατοχή έλεγαν "βάστα Ρόμελ" για να συνεχίσουν την δουλίτσα τους
4. Οι Γερμανοί εξάγουν πάνω από τα 2/3 της παραγωγής τους μηχανημάτων "ΑΠΕ" και φυσικά και ψάχνουν για θύματα.
5. ΟΛΗ η Ελλάδα κι αν γεμίσει με ΑΠΕ, δεν θα έχουμε ρεύμα από ΑΠΕ (πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο).
6. Χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι Γερμανικές ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι περίπου σαν το αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο. Ούτε εκείνο ήταν ακριβώς ...fair.
7. Η ανταγωνιστικότητα που αναφέρεις, φυσικά και θα υπάρξει. Στην Γερμανία που θα μας εξάγει τα πάντα, και θα έχει πάρει όποιος περιουσιακό στοιχείο θέλει.
8. Στην ίδια ανακοίνωση, από πήρες το μαργαριτάρι, πρώτο πλάνο ήταν φυσικά τα Ελληνικά κρατικά αεροδρόμια που πήρε η επίσης κρατική Φραπορτ. Και σε αυτή την δουλειά, μεσάζων με ποσοστά, ο τέως έμπορος αυτοκινήτων που έβγαλε πολλά λεφτά χάνοντας σε συμμετοχές διαγωνισμών της ΔΕΗ, και που έστησε την μονάδα της Φλώρινας, λένε οι κακές γλώσσες

Γελάω με την προπαγανδίτσα του ΣΤΑΡ, δεν γελάω με την κατάντια μας.

Τι άποψη έχεις για το capital?

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε (είμαι ο 11.35) όλες οι γραμμές άμυνας είναι πεσμένες και το ηθικό διαλυμένο. Η Ελλάδα μου θυμίζει βαριά ανοσοκατεσταλμένο οργανισμό μετά από πολύ χρήση κορτιζόνης...

Το πραγματικό μαργαριτάρι είναι η αναφορά για "χρηματοδότηση ΑΠΕ και ΜΜΕ". Τί άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε ότι δεν σώζεται το πράγμα εκτός κι αν πάμε για μια κρισάρα μεγατόνων στα γεωπολιτικά που θα ανακατέψει την τράπουλα; Αλλιώς προτεκτοράτο και πολύ μας είναι...αν δε, τσεκάρεις και τα ονόματα που πήραν μέρος στο φόρουμ -από ελληνική και γερμανική πλευρά- είναι τί κάνει νιάου-νιάου...

Στο Κάπιταλ ό,τι έχει σχέση με ενεργειακά/κατασκευαστικά έχει αλωθεί πλήρως από τους εθνικούς βαρώνους. Δες ποιός γράφει συνήθως τα σχετικά άρθρα και δεν θες τίποτ' άλλο. Στα γεωπολιτικά κρατά μια ποιότητα ακόμα.

ΥΓ: Σαν σήμερα δεν ξεκίνησε η εισβολή των Γερμανών (στις 27 μπήκαν στην Αθήνα);

Ανώνυμος είπε...

Α να, τί λέγαμε παραπάνω; Να σου τα και για την Κρήτη, τον "ασφαλή" εφοδιασμό, την ενεργειακή απομόνωση (sic), το πανευρωπαϊκό δίκτυο...

http://www.capital.gr/story/3117094/i-ellada-prepei-na-bgei-apo-tin-energeiaki-apomonosi

archaeopteryx είπε...

Μεγάλο κομμάτι των υφισταμένω χρεών είναι το εμπορικό μας έλλειμμα με τους Γερμανούς (και Γάλλους). Η με κάποιο τρόπο μερική διαγραφή του είναι αναπόφευκτη. Οι Γερμανοί δεν έχουν σκοπό να χάσουν ούτε δεκάρα. Θα πουλάνε σαβούρες μέχρι να μην χωράει άλλες και θα τις αποπληρώνονται από ανελαστικές δαπάνες. Κάτι σαν φόρο αλατιού ή σπίρτων...