Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Η πιο ψεύτικη από τις ψεύτικες ειδήσεις: Η καταστροφική και ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή που θα θεραπευθεί με Γερμανικά αιολικά


https://realclimatescience.com/2017/02/catastrophic-global-warming-is-fake-news/

Τώρα που χάρη στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επεκράτησε ο όρος "fake news" (ψεύτικες ειδήσεις, ειδήσεις-μαϊμού, πλαστές ειδήσεις, ή όπως τις αποκαλώ εγώ "αρλούμπες"), μπορώ να επαναλάβω, με άνεση, χωρίς ενδοιασμό, ότι η πιο πλαστή, η πιο μαϊμού, η πιο ψεύτικη είδηση, η μεγαλύτερη (και η πιο έντονα προωθούμενη) αρλούμπα που έχω συναντήσει είναι ότι κάτι καταστροφικό συμβαίνει με το κλίμα και ότι είναι ανθρωπογενές, δηλαδή το προκαλούμε εμείς.

Αυτή η αρλούμπα συνοδεύεται από μία δεύτερη:  Ότι βάζοντας αιολικά (κατά προτίμηση Γερμανικά) θα διορθώσουμε ή θα προλάβουμε, αυτή την καταστροφική ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Εάν δεν μου σέρβιραν την δεύτερη αρλούμπα, δεν θα ασχολιόμουν με την πρώτη. Εάν δεν σέρβιραν την δεύτερη, δεν θα ασχολιόμουν με την αισχρή μερκαντιλιστική πολιτική της Γερμανίας, δεν θα έβλεπα ότι η "Ευρώπη" είναι βιτρίνα για το τέταρτο Ράϊχ, δεν θα με ενοχλούσε η Ευρώπη, και δεν θα έβλεπα τους λεγόμενους "εθνικιστές" (ή λαϊκιστές, ή ότι όρο-μαϊμού θέλετε) σαν την τελευταία ελπίδα ...ελευθερίας.

Αλλά επί της ουσίας:

Στο αρχικό γράφημα, που επαναλαμβάνω αριστερά, φαίνεται "ανοδική θερμοκρασία από το 1980 μέχρι σήμερα, με ρυθμό περίπου 0,135 βαθμό τον χρόνο". Λένε οι παπαγάλοι:  αφού ανεβαίνει κατά 0,135 βαθμό τον χρόνο, σε 100 χρόνια θα έχει ανέβει 13,5 βαθμούς και θα πεθάνουμε, θα πνιγούμε, θα ψηθούμε και, επομένως, βάλτε γερμανικά αιολικά.


Αλλά, εάν απλά δούμε το γράφημα, και μόνο για αυτές τις 3-4 δεκαετίες:  Το αριστερό τμήμα του έχει δύο γνωστές εκρήξεις ηφαιστείων (που συνήθως ταυτίζονται με παγκόσμια ψύξη). Το δεξί τμήμα έχει δύο επίσης γνωστά φαινόμενα El Niño (αλλαγές σε ρεύματα του Ειρηνικού που ταυτίζονται με παγκόσμια ζέστη -- και μην ορκίζεστε ότι και αυτά δεν ξεκινάνε από ηφαίστεια.  Και τι λένε οι παπαγάλοι κάθε φορά που κάνει ζέστη; "Ρεκόρ ζέστης, θα πεθάνουμε, βάλτε Γερμανικά αιολικά".



Κανείς, μα κανείς, δεν αμφισβητεί ότι το κλίμα αλλάζει. Αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια και θα αλλάζει για (πρώτα ο Θεός) για άλλα 4,5 δις χρόνια -- μετά κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει το ηλιακό σύστημα.

Το κλίμα αλλάζει από τις αλλαγές στον ήλιο, αλλαγές στην τροχιά της γης (και λένε τώρα των πλανητών), από την διαστρική σκόνη (και την αλληλεπίδρασή της με το μαγνητικό πεδίο της γης και τα σύννεφα), από τα ηφαίστεια και τις τεκτονικές αλλαγές, από την αλληλεπίδραση ωκεανών και ατμόσφαιρας, από την αντανακλαστικότητα της γης και της ατμόσφαιρας, από την ατμοσφαιρική χημεία (εδώ κολλάει το CO2, ανθρωπογενές και μη, και γενικά η ...ζωή στον πλανήτη) και οπό όποιους άλλους λόγους.

Κανείς επιστήμονας δεν αμφισβητεί την περιοδικότητα των τελευταίων 400.000 ετών, ή την ...πτωτική τάση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετώδους. Κανείς επιστήμονας δεν αμφισβητεί την άνοδο του ατμοσφαιρικού CO2 μετά το 1800. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η άνoδος του ατμοσφαιρικού CO2 βασικά έπεται της ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι προσθήκη CO2 μπορεί ("ενδέχεται"), μεταξύ άλλων, να ανεβάσει, λίγο, την θερμοκρασία και κανείς δεν αμφισβητεί ότι συμβάλλει σε περισσότερο ...πράσινο -- όπως το πρασίνισμα σχετικά άνυδρων περιοχών!  Πού είναι το ψέμα;

Το ψέμα αρχίζει κάπου μεταξύ IPCC και ερμηνείας ή αποδοχής των συμπερασμάτων του στον πραγματικό κόσμο. Πρώτο και καλύτερο:  Η πραγματικότητα διαφωνεί με τα μοντέλα, τα μοντέλα δεν έχουν κατορθώσει καν να αναπαράξουν γνωστές εκ των υστέρων συνθήκες.  Όταν αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι τα μοντέλα είναι λάθος.  Οι ακτιβιστές και οι πολιτικοί, και αυτοί που πουλάνε αιολικά, ή που θέλουν να έχουν το μονοπώλιο της ηλεκτροδότησης ή της βιομηχανίας στην Ευρώπη, επικαλούνται μοντέλα που τα διανθίζουν με βλακώδης ισχυρισμούς, που μετά τόσα χρόνια απλά γελοιοποιούνται, αν και επανεμφανίζονται με άλλη μορφή.

Η πραγματικότητα διαψεύδει και τα μοντέλα, και τους βλακώδεις ισχυρισμούς.  Το BBC είναι κλασσικό παράδειγμα. Έγινε ρεζίλι το 2007, αλλά το 2016 επιμένει:  "Έχουμε πολλά χιόνια και κρύα επειδή κάνει ζέστη".   Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν το είχε προβλέψει το 2007.  Κάποιος ωστόσο φαίνεται να πληρώνει το BBC για τέτοια "επιστήμη", και οι κατά τόπους παπαγάλοι δεν έχουν παρά να πούνε:  "Είπε το BBC, βάλτε αιολικά" (να εναλλάσσουμε παπαγάλους πού και πού).  Το BBC είναι ΜΜΕ. Η αξιοπιστία του (και όχι μόνο του BBC) δυστυχώς πάσχει.  Δεν κάνει ενημέρωση, κάνει προπαγάνδα πολιτικών επιλογών. Ή προωθεί πολιτικές επιλογές με μούφες.

Δεύτερο μείζον ψέμα, "το 97% των επιστημόνων συμφωνούν". Αυτό είναι τόσο ψέμα, που ακόμα και σαν άσχετος μπλόγκερ βαριέμαι να το σχολιάσω.  Ο αρχικός ισχυρισμός περί 97%, ξεκίνησε από ένα άρθρο (που έχει εξαφανιστεί έκτοτε) με κάποια δημοσκόπηση στην οποία εκλήθησαν να εκφέρουν άποψη διάφοροι επιστήμονες, επέλεξαν να εκφέρουν άποψη οι 79 από αυτούς, και από αυτούς τους 79, οι 75 είπαν ότι υπάρχει κάποιου είδους ανθρωπογενής θέρμανση!  Πιο σοβαρός είναι ο ισχυρισμός ότι το 97% των μέντιουμ συμφωνεί ότι η επικοινωνία με τους νεκρούς είναι εφικτή.  Ή, ότι το 97% των μοντέλων είναι λανθασμένα.  Ή, 97 επιστημονικά άρθρα που διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι το 97% των επιστημόνων δήθεν συμφωνεί.     Οι παπαγάλοι όμως το επικαλούνται, ξεδιάντροπα, ξανά και ξανά. Η πραγματικότητα είναι όχι ότι το 97% των επιστημόνων συμφωνούν, αλλά ότι το 98% των επιστημόνων διαφωνεί. Ή αν ποτέ βρεθείτε σε τέτοια κουβέντα, ρωτήστε "σε τι ακριβώς συμφωνούν ή διαφωνούν" και "ποιοί είναι αυτοί" και θα εκπλαγείτε από την σιωπή!  Ή απλά ο παπαγάλος θα αρχίσει να σχίζει τα ρούχα του.

Τα παραπάνω, καθ' εαυτά,  δεν αποδεικνύουν ότι δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας (λόγω ζέστη, κρύου κλπ).  Αποδεικνύουν ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα πέσει, είναι παπαγάλοι.  Κανένας σοβαρός δεν ξέρει το θα κάνει το κλίμα σε 100, 1.000 ή 10.000 χρόνια.  Ή τι καιρό θα κάνει τον 15αύγουστο στην Μύκονο -- ακόμα και τα μελτέμια μας κάνουν εκπλήξεις.   Ή τι καιρό θα κάνει το Πάσχα. Λογικά θα κάνει ψύχρα, αλλά μπορεί και να έχει γλυκάνει κομματάκι. Με άλλα λόγια, εάν πεισθείτε ότι αυτά που σάς λένε είναι αρλούμπες, αυτό δεν απαντάει "σε τι οφείλονται οι αλλαγές στο κλίμα". Αν θέλετε να απαντήσετε αυτό το ερώτημα, θέλει περισσότερη προσπάθεια, αν δεν βαριέστε, ακόμα και σε συνοπτική ή εκλαϊκευμένη εκδοχή:

Experimental results support cosmic ray theory of climate.  Νομίζω ότι σε αυτό αναφέρθηκε και ο Σταύρος Αλεξανδρής...

Ό ήλιος... είτε στα τελευταία 400 χρόνια, είτε στα τελευταία 11.000 χρόνια, είτε σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα...  Και οι τροχιές των πλανητών... Αλλά όχι το εάν θα καίμε εμείς, ή οι Γερμανοί ...λιγνίτη.  Για τους Κινέζους δεν ξέρω... Αυτοί σίγουρα φταίνε γιατί μάς έχουν πεθάνει στις εξαγωγές και στην ζήτηση πρώτων υλών, αλλά τώρα που θέλουν και αυτοί ζωτικό χώρο, μπορεί να τους μαζέψει το ...Κλίμα.

Και πριν το ξεχάσω. Ακόμα κι αν έχω 100% λάθος στους παραπάνω ισχυρισμούς, εάν δηλαδή εγώ διασπείρω fake news λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ανθρωπογενής και καταστροφική και εάν πράγματι φταίει η κατανάλωση κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή για όλα τα κακά του κόσμου, ακόμα και τότε, τα αιολικά δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν στο πρόβλημα, αφού δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες άνθρακα (τα πυρηνικά και το αέριο το κάνουν) και δεν εξοικονομούν χρήση καυσίμων, ούτε μειώνουν εκπομπές CΟ2 -- οπουδήποτε μετρήθηκαν, ενδεικτικά, λέμε τώρα, στην Γερμανία, στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ. Στην Αυστραλία δεν ξέρω, οι φουκαράδες μειώνουν εκπομπές  CO2 με ...blackouts.

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Το άσχημο είναι ότι, κάποια σωστά πράγματα τα λένε οι λάθος άνθρωποι. (βλέπε Τραμπ) Η "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή" έχει ενσταλαχτεί εδώ και καναδυό δεκαετίες στο μυαλό των ανθρώπων, δύσκολα ξεριζώνεται και από την άλλη ακούγοντας τον αμερικάνο κάγκουρα στέκονται με επιφύλαξη. Βάλε και τα οικονομικά συμφέροντα (επιδοτήσεις, χρηματιστήριο ενέργειας) που παίζονται παγκόσμια και καταλαβαίνεις ότι τα πράματα είναι δύσκολα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βγάλει το Ντιτρόιτ;

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Γειά σου Μεγάλε Αρχαίε, δε το βάζεις κάτω και μιά μέρα ίσως θα σε διαβάζουν όλοι και θα χτυπάνε τα κεφάλια τους στο τοίχο.