Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Eastmed μέσω Ελλάδας? Αν ναι, δεν χρειάζεται να πετάμε λεφτά...


http://mignatiou.com/2017/02/efiktos-ke-ikonomika-viosimos-o-agogos-fisikou-aeriou-east-med-meso-elladas/

Δεν ξέρω εάν ο Eastmed συμφέρει, αλλά προφανώς είναι κάτι που ενστικτωδώς θα ήθελα. Ακόμα κι αν η κύρια χρήση του είναι η ζήτηση στην ...Ιταλία.  Μόνο στον χάρτη βλέπω 2-3 (4-5) λόγους γιατί θα μου άρεσε, άσχετα από την ενόχληση καθ' οδόν.

Εάν κριθεί ότι "συμφέρει", θα είναι σαφώς οικονομικότερος για εμάς χωρίς αιολικές απάτες καθ' οδόν.  Εάν πληρώσουμε, με τον ένα ή άλλο τρόπο, για τον αγωγό θα πάρουμε αγωγό. Όσο πληρώνουμε για αιολικά, απλά στέλνουμε λεφτά σε Γερμανούς (και Δανούς) εξαγωγείς άχρηστης σαβούρας.

1.000 αιολικά των 2 μεγαβάτ κοστίζουν περί τα 3 δις ευρώ. Από αυτά τα €3 δις, το 80% περίπου πάει κατ' ευθείαν στους ξένους που μάς τα εξάγουν. Θα αποπληρωθεί από τον φουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος και τα ΕΤΜΕΑΡ.   ΤΟ υπόλοιπο 20% θα πάει σε άλλα έξοδα (και καμμία υπερτιμολογησούλα, λέμε τώρα).  Τι θα πάρουμε σε αντάλαγμα? Θα πάρουμε αστάθεια στα δίκτυα και δικαιολογία για νέες μονάδες ταχείας απόκρισης με αέριο.  Αντί να πετάμε τα λεφτά, ας πάρουμε ό,τι είναι να πάρουμε, και οι μονάδες αερίου διπλού κύκλου είναι φθηνότερες από μονάδες αερίου διπλού κύκλου ταχείας απόκρισης.  Τι δεν θα πάρουμε σε αντάλλαγμα με αιολικά? Δεν θα πάρουμε υποκατάσταση μονάδων, και όπως μάς μαθαίνει η Ιρλανδία (που προσπαθεί να ηλεκτροδοτηθεί με αέριο, αιολικά και υδροηλεκτρικά), δεν θα εξοικονομούμε καν αέριο:  Τα αιολικά, και με αέριο, αυξάνουν αντί να μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων, και, καθόλου περίεργο, απλά ακριβαίνουν το ρεύμα.  Μην πείτε μετά "άαα.. δεν το ξέραμε..."

Η ίδια λογική και εάν αντί για αγωγό αερίου προτιμήσουμε καλώδιο. Θα είναι φθηνότερο αν δεν του κοτσάρουμε ανεμιστήρες.  Να μην πετάμε λεφτά σε μη ανταποδοτικά έξοδα, κεφαλικούς φόρους υπέρ τρίτων.  Ας τα πετάξουμε σε κάτι από το οποίο εμείς θα κερδίσουμε.   Έχουμε ήδη πετάξει €9 δις για ΑΠΕ.  Εξωλογιστικό κατοχικό δάνειο που πληρώνουμε με €1,5 δις τον χρόνο για την Enercon, την Vestas και 2-3 απετεώνες που ζούνε από ποσοστά. Φυσικά και δεν ηλεκτροδοτούν αυτές οι ΑΠΕ.  Η τυχαία ηλεκτροδότηση δεν είναι ηλεκτροδότηση. Φτάνει πια.

Οι γεωπολιτικές μας ανάγκες είναι αυτές που είναι. Εάν πρέπει να καίμε και αέριο, να καίμε και αέριο. Ο λιγνίτης είναι πάντα φθηνότερος για ρεύμα. Ο λιθάνθρακας, ακόμα και εισαγωγής, είναι επίσης φθηνότερος για ρεύμα. Και εάν πρέπει να παριστάνουμε ότι βάζουμε ΑΠΕ, μία είναι η ΑΠΕ:  Τα υδροηλεκτρικά.  Και εάν πρέπει να γλύφουμε Γερμανούς, τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες σε μικρά, μη διασυνδεμένα, νησιά.  Αλλά σε κάθε περίπτωση, μην πετάμε λεφτά χωρίς κανένα λόγο.

3 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Πριν λίγο καιρό βρέθηκα σε ένα από τα καφενεία που πηγαίνω με τον υψηλά ιστάμενο του υπουργείου ενέργειας (ή όπως λέγεται) του Ισραήλ. Μιλήσαμε πολύ για μπάσκετ, για τον Γκάλη και τον Ντορόν Τζάμσι και λίγο για ενέργεια.

Παρόλο που "παίζει" κάπως πιο δυνατά η ηλεκτρική διασύνδεση λόγω Κύπρου και του σχετικού regulation, ο ίδιος είπε ότι βρίσκει πιο ενδιαφέρον τη διασύνδεση αερίου. Μάλιστα, η διασύνδεση η ηλεκτρική θα είχε νόημα αν συνόδευε τη διασύνδεση αερίου. Με άλλα λόγια έλεγε ότι αν "πρέπει" να γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση, τουλάχιστον να γίνει και ο αγωγός.

Φαντάζομαι ότι το θέμα εξαρτάται και στο τι θα βρουν στην Κύπρο οι Γάλλοι. Αν βρουν τον Κυπριακό Ζορ όπως ελπίζουν τότε οι εξαγωγές θα είναι αναγκαίες γιατί το αέριο θα πλεονάζει. Για την ώρα το πρότζεκτ -όπως και κάθε διακρατική διασύνδεση- μου φαίνεται ότι έχει κυρίως γεω-πολιτικό νόημα παρά οικονομικό. Ξεκαθαρίζω βέβαια ότι δεν ξέρω σχετικά ούτε είδα νούμερα.



nikos είπε...


ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

https://avgerinosx.com/2013/09/08/deh/

nikos είπε...

ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΕΗ! Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του olympia 7 χρονια μετά ΕΓΙΝΕ εφιάλτης!

https://olympia.gr/2017/02/13/%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-olympia-7/