Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Τα περί "γνωστής απάτης" επιβεβαιώνονται: 2015-2018


Ο κ. Σταθάκης δεν είναι ο πρώτος ή ο μόνος "Υπουργός" που μοιάζει με ...Μπιρμπίλη ή Παπακωνσταντίνου. Περίπου όλοι οι Υπουργοί, εδώ και καιρό, σίγουρα από το 2010, ή το 2000, ή το 1973, ή δεν ξέρω από πότε, είναι ...κάπως έτσι. Προφανώς του είπαν "χώσε εξωλογιστικά δάνεια για να παραστήσουμε ότι σας ρυθμίζουμε τα υφιστάμενα".

Η ενεργειακή πολιτική μας είναι της πλάκας. Της Γερμανικής πλάκας, και η περίληψή της έχει ως εξής:  Θα περνάνε από εδώ καλώδια και αγωγοί για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, οι Γερμανοί θα μαζεύουν λεφτά πουλώντα ςμας ΑΠΕ, ρεύμα θα έχουμε μόνο εάν περισσεύει στην Γαλλία ή στην Βουλγαρία ή στην Ιταλία, ή εάν δεν κάνει πολύ κρύο στην Αυστρία ή στην Τουρκία.

Η βιομηχανία, εάν επιζήσει, ελπίζει να έχει λιγνίτη, οι έμποροι που έγιναν βιομήχανοι θέλουν και αυτοί λιγνίτη. οι εθνικοί μεσάζοντες θέλουν λιγνίτη και η Γερμανία, που για όλα φροντίζει, τώρα που θέλει να ισχυροποιήσει την θέση της (και νομίζει ότι βρήκε και λίγο παραπάνω αέριο), ανεβάζει τον φόρο άνθρακα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Ωστόσο, το "πολιτικό" αυτό θέμα, προσπαθώ να το δω τεχνοκρατικά:

Σε μία, ευτυχώς, δημοφιλή ανάρτηση σάς παρουσίασα ότι η απάτη με τα αιολικά (και, γενικότερα τις λεγόμενες ΑΠΕ) είναι γνωστή σε όλους από το 2004:  Ακριβά, ενεργειακά ασήμαντα, ανίκανα να ηλεκτροδοτήσουν (ναι, το λέει και η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ), μόνο για κορόϊδα που τα επιδοτούν, υποχρεωτικά (το λέει και η Siemens), όχι, δεν μειώνουν εκπομπές CO2, αυξάνουν την ανεργία (πλην Γερμανίας που τα εξάγει) κλπ. Υπάρχουν ΜΟΝΟ χάρη στον Νόμο EEG, που σε εμάς τον έφερε η Μπιρμπίλη του ΓΑΠ, μια εβδομάδα αφού ο ΓΑΠ μάς έβαλε σε εκκαθάριση από το Καστελλόριζο. Αυτά, μέχρι το 2014-2015.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται, πανηγυρικά αυτά που ξέρουμε από το 2004 (για την ακρίβεια από το 1979):

Σεπτέμβριος 2015  Δημοσίευση συσχέτισης επίσημων δεδομένων και εκπομπές CO2,  και ποσοστού συμμετοχής ΑΠΕ στο «μείγμα».  Οι πολλές ΑΠΕ δεν φαίνεται να έχουν σχέση με μείωση εκπομπών CO2[1]. Η ύφεση φαίνεται να μειώνει εκπομπές CΟ2 , με Ελληνικό ρεκόρ, φυσικά.  Οι χώρες με τις περισσότερες εγκατεστημένες ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα.

Απρίλιος 2016  Ανακοίνωση ΔΕΗ για τα blackout στην Ρόδο  Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ) ... εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ ...  δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων, ενίσχυσης του Δικτύου ... η κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, γίνεται για την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, με επιβάρυνση της  [ΔΕΗ].   Έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η ενσωμάτωση πολλών αιολικών σε ένα δίκτυο δεν συμβάλλει στην ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης και απαιτεί νέες πρόσθετες συμβατικές  μονάδες και άλλες ακριβές παρεμβάσεις στο δίκτυο[2] .   Τον Μάϊο του 2018, φίλη του blog βρήκε στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ που δείχνουν ότι στην Ρόδο και στην Κρήτη αυξήθηκε η κατανάλωση ντήζελ, λόγω ΑΠΕ. Που δεν είναι έκπληξη, απλά ...ντρέπονται να το πούνε στον κ. Σταθάκη.
 
Ιούνιος 2016  Econews:   «Οι ΑΠΕ παγκόσμια απάτη; Μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρακα;», Η απάντηση που δίνεται είναι ότι «όχι δεν μπορούν, το κόστος γίνεται εξωφρενικό και πρόκειται για πανάκριβη ουτοπία».

 Ιούλιος 2016 NBER Bridging the Gap: Do Fast Reacting Fossil Technologies Facilitate Renewable Energy Diffusion? «...η ανάλυσή μας επισημαίνει τα σημαντικά έμμεσα κόστη ενσωμάτωσης ΑΠΕ..   88 εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ (αιολικών, φ/β)  απαιτούν 100 συμβατικές μονάδες «ταχείας απόκρισης», δηλαδή φυσικού αερίου[3] – επανάληψη της ανακοίνωσης της ΔΕΗ για την Ρόδο[4].

Ιούλιος 2016 Μετά από συνεχιζόμενα blackouts στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε ότι «τα αιολικά κατέστρεψαν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».  Τον Οκτώβριο του 2016μ σε πληθώρα Αυστραλιανών δημοσιευμάτων επιβεβαιώθηκε ατή η άποψη (περίληψη του θέματος σε ελληνικό ιστολόγιο)

Αύγουστος 2016 Νόμος 4414/2016 (Σκουρλέτη) Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου.

Φεβρουάριος 2017 Winter Package της Κομισιόν:  "all generation, storage and demand resources shall participate on equal footing in the market". Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση.

Μάιος 2017 Πρόταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).  Σε περίληψη, προτείνει 1) την κατάργηση της υποχρεωτικής και κατά προτεραιότητα απορρόφησης του ρεύματος από ΑΠΕ (επιδότηση που είναι πιο ακριβή και από αυτή την «ταρίφα»),  2) την κατάργηση της «ελάχιστης αποζημίωσης» και την ενθάρρυνση διάθεσης σε άλλα δίκτυα[5]

Μάιος 2017 ΑΔΜΗΕ Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2027.   Επισημαίνει τους κινδύνους από την α) απόσυρση/κατάργηση/καθυστέρηση (λιγνιτικών) μονάδων βάσης, β) την μη σίγουρη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου[6], γ) την όχι εγγυημένη ύπαρξη βροχών και νερών και τα υδροηλεκτρικά,  δ) την εξάρτηση από εισαγωγές ρεύματος, ε) την ανάγκη ακριβών υποδομών φυσικού αερίου, στ) την ανάγκη διεύρυνσης της «διακοψιμότητας»[7] κλπ.  Οι πολλές υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες ΑΠΕ είχαν αναφερθεί στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του 2013:  Για την ασφάλεια και επάρκεια της ηλεκτροδότησης τα αιολικά μετράνε στο 10% της εγκατεστημένης ονομαστικής ισχύος[8] , και με την πρόσθετη παραδοχή πρόσθετων μονάδων «ταχείας απόκρισης με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα»[9] που δεν έχουμε.

Ιούλιος 2017 Παράταση καθεστώτος ευνοϊκών εγγυημένων επιδοτήσεων για αιολικά πάρκα από Σταθάκη. Αν τα αιολικά είναι βιώσιμα ή φθηνά ή ώριμα, ή αειφόρα, γιατί χρειάζονται εγγυημένες επιδοτήσεις;  Η ειρωνεία είναι ότι το έκανε μεταξύ συνάντησης εκπροσώπων του Σύριζα Κυκλάδων και Δημάρχων Κυκλάδων που τον είχαν ζητήσει για να εναντιωθούν στα ...αιολικά 

Δεκέμβριος 2017 O Hans-Werner Zinn, κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος δήλωσε σε ομιλία του ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δεν θα πετύχει: « Die Energiewende kann nicht funktionieren». Αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η συγκέντρωσή τους και η μετατροπή τους σε χρήσιμο ρεύμα δεν είναι. Ο αέρας και ο ήλιος είναι διαλείπουσες πηγές ενέργειας και δεν υπάρχει πρακτική και οικονομική αποθήκευση.  Δεν υπάρχει καν χώρος για τις χιλιάδες αντλησιοταμιεύσεις, αν αποφάσιζαν να αποθηκεύουν ρεύμα με αυτόν τον τρόπο. Η προώθηση των ΑΠΕ έχει μειώσει το κύρος της επιστημονικής έρευνας.  Έχει γίνει θρησκεία, ακτιβισμός. Βάζουμε λεφτά στο παγκάρι για να αισθανόμαστε καλύτερα
Ιανουάριος 2018. Μια ανασκόπηση των Δελτίων του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ έδειξε ότι α) έχουμε ξεπεράσει το 30% ονομαστικής ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ (με κόστος ΕΤΜΕΑΡ 2 ψωροδισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως και ανοδικό), αλλά, πιο σημαντικό εισάγουμε μέχρι και 40% του ρεύματος και εξάγουμε μέχρι και 20%. Μαντέψτε τι και σε τι τιμή εισάγουμε και τι και σε τι (χαμηλότερη τιμή) εξάγουμε. Ναι, ηλεκτροδοτούμαστε από αέριο και εισαγωγές όσο οι Βούλγαροι δεν έχουν λεφτά για ρεύμα, και μας το πουλάνε φτηνά και κάνουμε ...μουαγιέν, ή επανεξάγουμε φτηνά στην Βουλγαρία.  Εισάγουμε γάλα, χαρτί υγείας, και ...ρεύμα. Μια χαρά...


Ιανουάριος 2018  Η απόφαση του ΣτΕ για τα αιολικά ENEL-Damco στην Νότια Εύβοια. Αφ’ ενός το Δικαστήριο είπε ότι δεν εξετάζονται θέματα που δεν είχαν υποβληθεί σε διαβούλευση ώστε η Διοίκηση να τα έχει λάβει υπ’ όψη της.   Αφ’ ετέρου το Δικαστήριο ασπάζεται και επικαλείται «θρησκεία»:  1) Αναφέρει ότι το αιολικό δυναμικό παράγει ενέργεια που περιορίζει χρήση ορυκτών καυσίμων (διαψεύδεται παταγωδώς, διεθνώς,  από το 2004 μέχρι και σήμερα και, επίσημα, σε επερώτηση Βουλευτή και σχετικές  απαντήσεις .  2) Αναφέρει μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από αιολικά, κάτι που επίσης διαψεύδεται πανηγυρικά από κάθε δεδομένο, μέτρηση κλπ (η ύφεση μειώνει εκπομπές CO2 και όχι τα αιολικά).  3) Αναφέρει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα από αιολικά – κάτι που και δεν προκύπτει. 4) Αναφέρεται σε «στόχους» που όμως έχουμε ξεπεράσει... 5) Στην ουσία λέει «δεν με πειράζουν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού σώζω το Κλίμα» και έτσι αναιρεί την ανάγκη προσφυγών για περιβαλλοντικούς λόγους, επικαλούμενο όμως ένα πολλαπλό «παραμύθι». Και δεν υπάρχει πια Damco στην Εύβοια. Η άδεια πουλήθηκε, άντε να κάνει κανένα χωματουργικό η Damco...
Ιανουάριος 2018 Πανελλαδική Διακήρυξη κατά των Αιολικών και άλλων λεγόμενων «ΑΠΕ».  [11]Με υπογραφές (σε εξέλιξη) από Συλλόγους και άτομα από όλη την Ελλάδα, επισημαίνει το ενεργειακό ατελέσφορο, τις ζημιές στο περιβάλλον, τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων και την ζημιά στην Εθνική Οικονομία. Ζητά την διακοπή των εγκαταστάσεων που υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις ή τουλάχιστον συμμόρφωση με την πρόταση των Ευρωπαϊκών ΡΑΕ. Θεωρώ σημαντική εξέλιξη αυτή την Διακήρυξη επειδή για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στο πραγματικό πρόβλημα:  Την καταστροφή της εθνικής οικονομίας, το ενεργειακό ατελέσφορο και γενικά της χώρας, από κάθε άποψη.

Και, φρέσκο, τώρα που ο κ. Μυτιληναίος θέλει να είναι βιομήχανος, θέλει ...λιγνίτη. Θα δοκίμασε την πρότασή μου να ηλεκτροδοτήσει την Πεσινέ με αιολικά και δεν θα του βγήκε... Γιατί είπαμε ότι βάζουμε αιολικά;


[1] Περαιτέρω επιβεβαίωση της κλασσικής μελέτης του York που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με την επισήμανση ότι το κόστος των ΑΠΕ προστίθεται στο κόστος ηλεκτροδότησης χωρίς να μειώνει χρήση καυσίμων.
[2] Υπάρχει πολλή βιβλιογραφία για αυξανόμενη αστάθεια σε δίκτυα λόγω ενσωμάτωσης πολλών ΑΠΕ.  Από την κλασσική μελέτη της ΕΟΝ του 2015 μέχρι πρόσφατα άρθρα:  2018 “More renewables mean less stable grids”. Και, φυσικά, άρθρα στον Τύπο για την εκτίναξη του κόστους λόγω ΑΠΕ..
[3] Και σχετική και πάντα επίκαιρη η Μελέτη του R. York (2012)  ότι οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα.
[4] Η αύξηση στο συνολικό κόστος ηλεκτροδότησης, παρά την όποια μείωση στο κόστος των μηχανημάτων ΑΠΕ τεκμαίρεται από την εμπειρία, την απλή επισκόπηση των λογαριασμών ρεύματος και σειρά άρθρων από την οργάνωση που προωθεί ΑΠΕ στην Γερμανία (Energiewende και εδώ) και διεθνώς (στελέχη IRENA)
[5] που όμως καταλήγει να πληρώνουν οι καταναλωτές μιας χώρας για να «εξάγουν» (επί πληρωμή) σε γειτονικές χώρες – εμπειρία Γερμανίας και Δανίας.  Spiegel 2018 «Πληρώνουμε για να εξάγουμε αιολικό ρεύμα». Η ΕΛΕΤΑΕΝ, βεβαίως, στην μόμιμη και ακατάσετη ψευδολογία της εμφανίζει τα αιολικά στο Αιγαίο σαν ευκαιρία για «εξαγωγές»: Εξαγωγές που θα πληρώνουμε για να εξάγουμε.
[6] Είτε για γεωπολιτικούς λόγους είτε λόγω ...κρύου τον χειμώνα σε εμάς ή σε άλλες χώρες[7] ευφημισμός του «θα σου κόβουμε το ρεύμα»
[8] Και αυτό είναι «ευγενική διατύπωση», το 10% γίνεται 0% στις καθόλου σπάνιες περιπτώσεις άπνοιας επί σειρά ημερών ή εβδομάδων.
[9] Μονάδες που να μπορούν να αποδώσουν από «μηδέν» σε πχ 100 ή 1.000  μεγαβάτ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανυπαρξία ή το κόστος αυτών των μονάδων μπορεί να υποκαταστεί με εισαγωγές-εξαγωγές, Ήδη από το 2017 εισάγουμε μέχρι και 40% των αναγκών μας ενώ ταυτόχρονα εξάγουμε το 20%. Το παράδοξο αυτό περιλαμβάνει και μεταφορά ρεύματος από πχ Βουλγαρία σε πχ Ιταλία, μέσω Ελλάδας, αλλά βασικά είναι εισαγωγές «κατανεμόμενου» (χρήσιμου) ρεύματος και «εξαγωγές»-απορρίψεις στοχαστικού-κουτουρού ρεύματος – ό,τι ακριβώς και στην Γερμανία.
[10] Φυσικά, η Γερμανία εξάγει μηχανήματα ΑΠΕ και απασχολεί 100άδες χιλιάδες άτομα σε αυτόν τον εξαγωγικό για αυτούς κλάδο – αν και, πρόσφατα, υπάρχουν απολύσεις, με την πανευρωπαϊκή περικοπή επιδοτήσεων, πλην Ελλάδος...
[11] Η δεύτερη πανελλαδική προσπάθεια. Η πρώτη ήταν με διακήρυξη του Δικτύου Αιγαίου το 2011.  Το πρόβλημα με τα αιολικά (και τις επιδοτούμενες ΑΠΕ γενικά) είναι η αδυναμία αντίδρασης στην ακατάσχετη και συστηματική ψευδολογία που ατυχώς έχει διακομματική και Κυβερνητική στήριξη. Ωστόσο η ψευδολογία διαψεύδεται συνεχώς και σταθερά και όλο και περισσότερο από επίσημα στόματα. 

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Κατά σύμπτωση, 6 Ιουνίου... Κάθε 20 έως 50 χρόνια, στην Γερμανία...


https://www.hoover.org/research/great-german-meltdown

Every 20 to 50 years in Germany, things start unraveling

recently, it’s been cracking up—in a way that is hauntingly familiar to its European neighbors

in a huff about climate change, Berlin more or less abruptly junked traditionally generated electrical power and opted for inefficient and unreliable “green” renewable wind and solar... The result is that electricity costs have climbed 50 percent in recent years and are among the most expensive in the developed world—and electricity itself is sometimes scarce. In response to shortfalls in power generation, the German energy industry for now is looking at solutions like coal-fired plants, buying nuclear-generated electricity from its neighbors, and cutting deals with Vladimir Putin for natural gas. In other words, Germany spiraled from the one extreme of green idealists to the other of dirty coal, while counting on others to export their electricity into Germany.

Germany has always had a “Jewish Problem.”

Germany knew its continental mercantile system hinged on easy credit to weak EU members on the Mediterranean to buy German imports on credit. When they predictably defaulted on German loans, “shocked” German bankers and pension holders understandably went ballistic. They offered self-righteous lectures on Teutonic thrift and parsimony—but only years after leveraged BMWs and Mercedes had poured into far poorer Athens and Rome. 

Germans now conveniently poll as among the most anti-American people in the EU. And Germany polls the most anti-Trump, which is not surprising given Trump’s harangues about fairer NATO defense spending and trade deficits, both implicit denunciations of Germany’s mercantile trade policies, and virtual disarmament and reliance on the U.S. military.

Germans often inexplicably fail to grasp that Americans did not plan on landing in France in either 1917 or 1944—or staying on in Germany until 2018

While Germans broadcast their anti-Americanism, they seem oblivious that Americans may likewise be tiring of German petulance.

If we are entering yet another historical period of dangerous German resentment, the ensuing result will bode ill for everyone involved.

Αυτό που αφορά στο στενό "αντικείμενο" αυτής της ιστοσελίδας, είναι η τρίτη παράγραφος που αναφέρεται στην περίεργη απόφαση να το γυρίσει σε "πράσινα" αιολικά και φωτοβολταϊκά, "λόγω αγανάκτησης για την κλιματική αλλαγή". Το αποτέλεσμα είναι ότι το ρεύμα τους είναι από τα ακριβότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο και καμιά φορά δεν επαρκεί. Η έλλειψη επάρκειας ισχύος συνεπάγεται ότι η Γερμανική βιομηχανία ψάχνει για λύσεις ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο και πυρηνικά στους γείτονες και από φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Αυτό που αφορά την πατρίδα μου είναι η πέμπτη παράγραφος:. Η Γερμανία ήξερε ότι το μερκαντιλιστικό της σύστημα για την Ευρώπη βασίστηκε σε εύκολες πιστώσεις προς αδύναμα μέλη της ΕΕ ώστε να εισάγουν Γερμανικά προϊόντα επί πιστώσει. Και όταν, όπως ήταν αναμενόμενο, φαλίρισαν, οι Γερμανοί τραπεζίτες και συνταξιούχοι έγιναν έξαλλοι και άρχισαν να κάνουν κηρύγματα Τευτονικής σύνεσης και ηθικής, μετά από χρόνια πωλήσεων BMW και Mercedes, με δανεικά, στις πολύ φτωχότερες Αθήνα και Ρώμη.

Αυτό που αφορά την Ιστορία είναι ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σχέδιο να αποβιβαστούν στην Γαλλία, είτε το 1917, είτε το 1944, ή να μείνουν στην Γερμανία μέχρι και το 2018.

Οι Γερμανοί εκπέμπουν αντιαμερικανισμό αλλά ξεχνάνε ότι οι Αμερικάνοι μπορεί και να αρχίζουν να κουράζονται με την Γερμανική τσαντίλα.

Εμείς;  Εμείς είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, όπου δίνουμε ότι κινείται ή είναι ακίνητο, είτε υπάρχει τώρα ή θα υπάρξει στο μέλλον, στην χώρα που υπάρχει ΜΟΝΟ επειδή της διέγραψαν (και της διαγράψαμε, εμείς η Ψωροκώσταινα) τα χρέη της το 1953, τα οποία χρωστούσε επειδή ήθελε Ράϊχ.

Οι ΑΠΕ είναι μικρό κομμάτι της αρπαγής -- μόνο που εκτός από λεφτά, αρπάζει και την γη μας, όχι για να την πάρει, αλλά για να την καταστρέψει. Θυμίζει λίγο σαδισμό του 1943?

Ήρθε ο Γκάμπριελ και μίλησε στον ΣΕΒ. Τους προσέβαλε απροκάλυπτα. Και δεν σηκώθηκε ούτε ένας να φύγει.... It take two to tango, Γερμανέ. Εσύ λάδωνες, εσύ έφτιαξες το σύστημα και πριν τον Β' ΠΠ και μετά την "μεταπολίτευση". Δικιά σου ήταν η κάστα που σχολίασε ο Πόρτερ, τότε..