Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018
Αν παραμυθιάζεστε με μπαταρίες για τις ΑΠΕτες σας
https://www.technologyreview.com/s/611683/the-25-trillion-reason-we-cant-rely-on-batteries-to-clean-up-the-grid/
Επειδή οι Γερμανοί, οι ΑΠΕτεώνες και οι Πράσινοι Παπαγάλοι υπαγορεύουν ενεργειακές "λύσεις" και αύριο θα κληθεί η Τράπεζα της Ελλάδος να γελοιοποιηθεί, λίγο παραπάνω, εξηγώντας "γιατί ακριβαίνει το ρεύμα"...
Στην Καλιφόρνια φαντασιώνονται ότι θα βοηθήσουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά τους με 300 MW μπαταρία, την μεγαλύτερη του κόσμου, μέχρι το 2020 που θα καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων σπιτιών και τα γνωστά ποιήματα...
Το πρόβλημα είναι το υπερβολικό κόστος και η περιορισμένη διάρκεια ζωής οποιασδήποτε μπαταρίας. Και οι φθίνουσες αποδόσεις του εγχειρήματος, όταν πάει να εφαρμοστεί σε κλίμακα πάνω από το ...ελάχιστο. Κοινώς, πεταμένα λεφτά, χωρίς αντίκρυσμα.
Το θεμελιώδες πρόβλημα με κάθε λεγόμενη ΑΠΕ είναι ότι ακόμα και με πολλές, διάσπαρτες και διασυνδεμένες, υπάρχουν ...εποχιακά:
Στο παράδειγμα της Καλιφόρνια, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά υπάρχουν κυρίως τον Απρίλιο, τον Μάϊο και τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα, τον ...Αύγουστο. Θα πείτε "εεε.. καλό είναι και αυτό". Καλό, αλλά α) το μοσχοπληρώνουμε για 1-2 μήνες, β) θα μοσχοπληρώνουμε για τους υπόλοιπους μήνες την ζημιά που θα έχουν οι συμβατικές μονάδες. Όχι, δεν υπάρχουν μπαταρίες για αποθήκευση μερικών ...εβδομάδων. Και όχι για ποσότητα ρεύματος δικτύου.
Η εποχικότητα των πολλών ΑΠΕ έχει μία άλλη συνέπεια. Με πολλές ΑΠΕ, όταν φυσάει και έχει ήλιο, το ρεύμα περισσεύει. Θα πείτε "μα και αυτό καλό δεν είναι;" Πολύ καλό αν σας αρέσει να πληρώνετε για να το ...πετάτε:
Οι "αρνητικές τιμές", για τις οποίες τόσο υπερηφανεύονται τα παπαγαλάκια των ΑΠΕτεώνων δεν είναι τίποτε άλλα παρά πληρωμές για απορρίψεις, είτε αυτές βαφτίζονται "εξαγωγές", είτε "αντλησιοταμίευση". Τις επιδοτούμε, τις έχουμε, πληρώνουμε για να τις ξεφορτωθούμε και πληρώνουμε και τις συμβατικές μονάδες για να κάθονται και να είναι "διαθέσιμες". Μπαταρίες για ...εξισορρόπηση; Αστρονομικό το κόστος (και περιορισμένη διάρκεια ζωής). Μήπως μεταβλητές μονάδες εισαγόμενου αερίου; Ξέρετε... Στην χώρα μας, περισσεύει και αυτό το καλοκαίρι και υπάρχει έλλειψη τον χειμώνα.
Θέλουν να μάς πουλήσουν και μπαταρίες οι Γερμανοί; Όσο πιο πολύ εξαρτώμεθα από αποθήκευση ρεύματος τόσο ανεβαίνει εκθετικά το κόστος. Τους νοιάζει; Όχι βέβαια! Μήπως νοιάζει τους κκ. Σταθάκη ή Φάμελλο; Αμφιβάλλω αν καν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες.
Το πρόβλημα με τις διαλείπουσες πηγές ενέργειας είναι "πολλά λεφτά για λίγη χρήση". Και όσο περισσότερες, τόσο περισσότερα λεφτά για ακόμα λιγότερη χρήση. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται.
Οι πλούσιες χώρες μπορεί να δοκιμάσουν περισσότερες μονάδες αερίου, ή μίνι πυρηνικές μονάδες, ή δεν ξέρω τι. Οι φτωχές χώρες, αφού γίνουν λιγάκι πειραματόζωα, απλά δεν θα έχουν ρεύμα. Πανάκριβο ρεύμα το καλοκαίρι, γκαζόλαμπες και μαγκάλια τον χειμώνα:
Χμμμ... μία λύση θα ήταν να παραχωρήσουμε την Ελλάδα στους Γερμανούς και να πληρώνουν αυτοί τον λογαριασμό... Για ΑΠΕ, για μπαταρίες, ό,τι θέλουν...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου