Το παρακάτω γράφημα (από την ΕΕΑ) δείχνει την αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή της Ολλανδίας και την αντίστοιχη μείωση στην Ελλάδα:
Αυτό δεν είναι είδηση ή έκπληξη, η Ολλανδία έχει αυξητικό ΑΕΠ (δηλαδή οικονομική δραστηριότητα) ενώ η Ελλάδα έχει ρεκόρ ύφεσης, ή συρρίκνωσης, ή μείωσης του ΑΕΠ:
Τα δύο παραπάνω δείχνουν και κάτι άλλο: Η Ελλάδα καίει περισσότερα ή, για την ακρίβεια, έκαιγε περισσότερα καύσιμα για την οικονομική της δραστηριότητα ακόμα και σε απόλυτα νούμερα. Ούτε αυτό είναι έκπληξη: α) Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα είχε ηλεκτροδότηση από παλιές μονάδες λιγνίτη. Η Ολλανδία καίει κάρβουνο σε σύγχρονες μονάδες (περίπου η μισή κατανάλωση ρεύματος για το ίδιο ρεύμα) και αέριο, εδώ και καιρό. Και β) η Ελλάδα έχει μεταφορές και τουρισμό) που βασίζονται ή βασιζόταν) αποκλειστικά στο πετρέλαιο.
Η "είδηση", που δεν θα αρέσει στους αιολικούς, είναι ότι η Ολλανδία αύξησε τις εκπομπές της, και στην αιτιολογία, δεν γίνεται αναφορά στα ασήμαντα, παρά τον μεγάλο αριθμό τους αιολικά:
https://nltimes.nl/2017/09/04/netherlands-greenhouse-gas-emissions-increased-2016
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_the_Netherlands
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_the_Netherlands
Η Ολλανδία είναι μια χώρα με 4.340 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ, με 11.430 εγκατεστημένα συμβατικά μεγαβάτ. Δηλαδή, το 27,5% της εγκατεστημένης ισχύος (του επενδυμένου κεφαλαίου) για ηλεκτροπαραγωγή είναι σε αιολικά.
Για αυτό το 27,5% εγκατεστημένης ισχύος, η Ολλανδία παίρνει περίπου το 2% της ονομαστικής της ηλεκτροδότησης από αιολικά. 2% από το 27,5%. Αν αυτό, από μόνο του, δεν σας αρκεί για επιχείρημα ότι οι αιολικοί, γενικά, κλέβουν...
Η Ολλανδία αύξησε τις εκπομπές CO2 δηλαδή την κατανάλωση καυσίμων. Μειώθηκε η κατανάλωση κάρβουνου και αντικαταστάθηκε από αέριο, αλλά αυξήθηκε περισσότερο η κατανάλωση αερίου σχετικά με το όποιο όφελος από την αντικατάσταση κάρβουνου, επειδή μειώθηκαν οι εισαγωγές ρεύματος. Τσιμουδιά για τα αιολικά και τις εκπομπές CO2! Ούτε λέξη! Τα αιολικά, γενικά αναφέρονται σαν "υποχρέωση" και δεν αναφέρεται καμμία συμβολή των αιολικών στην εξοικονόμηση καυσίμων, δηλαδή στην μείωση εκπομπών CO2.
Μπορώ να κάνω αυτή την άσκηση για κάθε χώρα που δημοσιεύει στοιχεία... Αλλά είναι πάντα απλούστερο να δείχνω την περίληψη (που η πηγή της είναι εγκυρότατα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τις εκθέσεις της BP, την Eurostat και φυσικά την ΕΕΑ, άσχετα του ποιος τα συγκέντρωσε σε 2-3 γραφήματα:
1) ΔΕΝ υπάρχει συσχέτιση μεταξύ πολλών ΑΠΕ και μείωσης εκπομπών CO2. 2) Αντιθέτως, η πολλή ύφεση μειώνει τις εκπομπές CO2 (όταν δεν έχετε λεφτά και κρυώνετε, και δεν οδηγείτε, και κλείνετε εργοστάσια, και κάθεστε στο σκοτάδι).
Η μόνη κριτική στα παραπάνω γραφήματα και στα συμπεράσματά τους είναι ότι θέλουν επικαιροποίηση. Δηλαδή, τα γραφήματα θέλουν επικαιροποίηση, τα συμπεράσματα έχουν επικαιροποιηθεί και λένε το ίδιο πράγμα -- ειδικά για τα αιολικά. Η ΕΛΕΤΑΕΝ που έχει λεφτά για να νοικιάζει δημοσιογράφους κλπ, μπορεί να προσλάβει κάποιον να τα επικαιροποιήσει. Αν προκύψουν άλλα συμπεράσματα, ευχαρίστως θα τα δημοσιεύσω. Και, ως τότε...:
Υπάρχει έντονο παγκόσμιο αντιαιολικό κίνημα. Ξεκίνησε από α) την ενόχληση του κόσμου, β) την ζημιά στους ηλεκτροπαραγωγούς και γ) τον ορατό αντίκτυπο στις τσέπες του καταναλωτή και της βιομηχανίας. Και έχει αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Αυστραλία, αναφέρομαι σε αρκετούς δικούς μας βουλευτές. Το έχετε χάσει το τρένο. Ακόμα και οι ηλίθιοι έχουν καταλάβει ότι τα αιολικά έχουν σχέση με εγγυημένες αποδόσεις από επιδοτήσεις και όχι με ενέργεια που να θέλει η αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου