Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Οι δύο Πολιτισμοί της Παγκόσμιας Θέρμανσης (που μετονομάστηκε Κλιματική Αλλαγή)

 
Ο Lindzen ήταν διακεκριμένος καθηγητής Μετεωρολογίας στο ΜΙΤ,  μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2013. Οι απόψεις του για το θέμα, συνοπτικά και με δικά του λόγια, είναι στο τέλος της ανάρτησης. Κάπου εκεί, θα σας πω και εγώ τι νομίζω, σχετικά.
 
(ακολουθεί ελεύθερη συνοπτική μετάφραση)
 
 Πολλοί θεωρούνται "μορφωμένοι". Πόσοι ξέρουν τι είναι ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής;   Πόσοι μπορούν να πούνε τι είναι "μάζα", ή "έργο", ή "ενέργεια"; Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία είναι στο επίπεδο της Νεολιθικής εποχής σε τέτοια θέματα.
 
Η άγνοια στοιχειώδους Φυσικής δεν υπεισέρχεται στην "πολιτική" ικανότητα. Αλλά επηρεάζει την ικανότητα πολιτικών προσώπων χωρίς επιστημονική κατάρτιση να χειρίζονται επιστημονικά θέματα. Και η έλλειψη κατάρτισης τους αφήνει ανοικτούς στην κακόβουλη εκμετάλλευση από πονηρούς.  Οι δοξασίες υποκαθιστούν την κατανόηση και τα παραμύθια χρησιμοποιούνται για ψευδαίσθηση επιστημονοφανούς προσέγγισης.



Το κλιματικό σύστημα είναι η αλληλεπίδραση δύο "τυρβωδών" ρευστών, της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Η τυρβώδης ροή συνεπάγεται τυχαία, χαώδη, μη προβλέψιμη συμπεριφορά. Τα δύο αυτά "ρευστά" είναι πάνω σε ένα περιστρεφόμενο πλανήτη που θερμαίνεται όχι ομοιόμορφα από τον ήλιο. Οι μεταβολές από αυτές τις αλληλεπιδράσεις συμβαίνουν σε μεγάλες χρονικές διάρκειες και περιπλέκονται και από άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως πχ η ροή γύρω και πάνω από βουνά. Το νερό υπάρχει σε υγρή και σε αέρια μορφή (υδρατμοί, υγρασία, σύννεφα) και η μεταφορά ενέργειας επηρεάζεται και από τις δύο αυτές "φάσεις".  Τα μοντέλα των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν μπορούν να προβλέψουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Και σίγουρα θα έχετε ακούσει για το CO2 σαν αέριο θερμοκηπίου, οι υδρατμοί και τα σύννεφα είναι τα πιο σημαντικά αέρια θερμοκηπίου.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει σχέση με το ποσοστό της ακτινοβολίας του ηλίου που υποτίθεται ότι "παγιδεύεται" στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι συνάρτηση και του πόση ακτινοβολία επανεκπέμπεται στο διάστημα από την γη και την ατμόσφαιρα και το θέμα είναι πιο σύνθετο από ότι παρουσιάζεται. Για παράδειγμα, αυξημένο ατμοσφαιρικό CO2 έχει σαν συνέπεια μεγαλύτερη επανεκπομπή προς το διάστημα και, επομένως, μείωση θερμοκρασίας (και μείωση της επανεκπομπής). 

Η βασική κινητήρια δύναμη του κλίματος είναι ο ήλιος. Οι μεταβολές στο κλίμα γίνονται σε κλίμακα χιλιετηρίδων αν και μερικά φαινόμενα, όπως το Ελ Νίνιο παρατηρούντα σε δεκαετίες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα άλλων μεταβολών, όπως ο 11ετής κύκλος των ηλιακών κηλίδων, ή ο υπερεκατονταετής κύκλων αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου της Γης.  Όλο το σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Το αφήγημα με το CO2 λέει ότι η θερμοκρασία της Γης αλλάζει λόγω της μεταβολής στο 1-2% αλλαγής στην ενέργεια που σωρεύεται λόγω αλλαγών στο ατμοσφαρικό CO2.  Αυτός είναι εξωφρενικός ισχυρισμός στα όρια της ...μαγείας.  Και γίνεται χειρότερο:  Παρ' ότι το ανθρωπογενές CO2 είναι μικρό ποσοστό του συνολικού και οι πραγματικοί κλιματικοί μηχανισμοί είναι πολύ πιο πολύπλοκοι, ακούγονται πολιτικές που εστιάζονται στο CO2, με το θρησκευτικό συμπέρασμα ότι "κάτι πρέπει να κάνουμε, σχετικά, για να σώσουμε τον πλανήτη". Διανθισμένο με πλαστά επιχειρήματα ότι δήθεν "το 97% των επιστημόνων συμφωνούν" κ.ο.κ.

Και από την μία πλευρά έχουμε αφελείς ημιμαθείς, επιρρεπείς σε παραμύθια,  και από την άλλη, "επιστήμονες" με πολιτικές εξαρτήσεις.

Και τα "πειστήρια";  Ακούμε για πάγους που εξαφανίζονται, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακόμα και ο πόλεμος στην Συρία είναι αποτέλεσμα Κλιματικής Αλλαγής. Οι διάφορες παρατηρήσεις, ακόμα κι αν είναι σωστές (και δεν είναι πάντα σωστές) δεν είναι ωστόσο αποτέλεσμα "Κλιματικής Αλλαγής". Συχνά αφορούν σε μοντέλα (που αποδεδειγμένα δεν δουλεύουν) ή σε εσκεμμένη σύγχυση καιρού και κλίματος, ή σε εστίαση σε ειδήσεις και όχι γεγονότα. Δεν υπάρχουν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν περισσότερες τηλεοπτικές ειδήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα --με σκοπό τον εντυπωσιασμό και τον εκφοβισμό. Και με πολλή παραπλάνηση με μισές αλήθειες. Πχ είναι αλήθεια ότι αποσπώνται παγόβουνα από την Γροιλανδία. Αλλά αν αναφερθεί και το γεγονός ότι αυξάνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, γίνεται απλή (και μη αναφερόμενη) είδηση ότι οι αυξημένοι πάγοι έχουν σαν συνέπεια περισσότερα παγόβουνα.

Εξωφρενικές εικασίες, στηριζόμενες σε ψευδή στοιχεία με συνεχή επανάληψη για να γίνουν πολιτική ορθότητα με σκοπό την ανατροπή του βιομηχανικού πολιτισμού. Τα παιδιά μας δεν θα κληρονομήσουν έναν πλανήτη με βλάβες από την βιομηχανία, αλλά ένα πλανήτη απύθμενης ανοησίας σκεπασμένο με σκουριασμένες ανεμογεννήτριες και χαλασμένα φωτοβολταϊκά.

Υπάρχει μία θετική πτυχή σε όλα αυτά:  Καμμία από τις ανόητες πολιτικές δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου. Θα απολαμβάνουμε το ένα πράγμα που οφείλεται στο αυξημένο CO2:  Περισσότερη βλάστηση. Το CO2 είναι "τροφή" για φυτά ιδίως σε μέρη με ξηρασία. Και ενώ ακούμε κραυγές και παροτρύνσεις να μην ανέβει η θερμοκρασία άλλο μισό βαθμό Κελσίου, ο ένας βαθμός αύξησης  των τελευταίων δεκαετιών συνάδει με την μεγαλύτερη αύξηση σε ανθρώπινη ευημερία.

Οι απόψεις του Lindzen για το τι συμβαίνει με την "Κλιματική Αλλαγή" είναι και στο παρακάτω βίντεο.

Πατώντας το "cc" και τα settings (δεξιά του "cc", επιλέγετε Ελληνικούς υποτίτλους:









Θα σας πω τι πιστεύω εγώ:

Το Θερμοκήπιο (άσχετα με το όποιο επιστημονικό υπόβαθρο) είναι εφεύρεση του τέλους του Ψυχρού Πολέμου (1989-1990), που κατά σύμπτωση έκανε και ζέστη μετά τα κρύα της 10ετίας του 1970-1980. Τότε υπήρχαν πολλά πιθανά κίνητρα, που εικάζω και σε τυχαία σειρά, περιλάμβαναν το ...μάζεμα των Βρετανών ανθρακωρύχων,  την χρηματοδότηση της επανένωσης της Γερμανίας, και την εστίαση του κόσμου στις ΗΠΑ σε κάποιο άλλο ...θέμα.

Έκτοτε, το Θερμοκήπιο μετονομάστηκε Κλιματική Αλλαγή, αφού είχαμε και "Ψυχροκήπια". και έχει γίνει ιδεολογία και θρησκεία για κάθε "νόσο" της εποχής μας, από τα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας, μέχρι την ανάγκη για peak demand" για το πετρέλαιο, ή πώς να κατασταλεί η ζήτηση για πετρέλαιο, χωρίς να ανέβει η τιμή. Όχι ακριβώς ...ασήμαντα θέματα. Και όταν κάποιος "μεγάλος" κάνει τέτοιες ...στρατηγικές κινήσεις, βγαίνουν ευκαιρίες για ένα σωρό αρουραίους, που γίνονται υποστηρικτές και ιεραπόστολοι.


Όσο οι φανουρόπιτες θεραπεύουν το συνάχι , άλλο τόσο οι ΑΠΕ κάνουν κάτι για την όποια Κλιματική Αλλαγή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το λινκ για το βιντεο δεν υπάρχει.
Χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

Για την πηγή του κακού έκανε ο Lindzen μια ανασκόπηση εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=orRNYPAo6qQ. Φαίνεται πως Σουηδός είναι ο πρωτομάστορας.

Πως κατάφερε η επιστημονική κοινότητα να πείσει την πολιτική ηγεσία να αναγάγει σε πρώτο θέμα την κλιματική αλλαγή, βασικά να συνδέσει το CO2 με αύξηση της θερμοκρασίας είναι ακόμη άγνωστο.

Τα κίνητρα όμως της πολίτικης ηγεσίας αναπτύσσονται πάλι από τον Lindzen σε άλλο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=veLJSKXZJbw . Εν ολίγοις "follow the money"

Να σε καλα (μετα απο πολλα χρονια)
sawas