Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΟΡΘΩΣΗ- Δεν έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση στην λιανική τιμή του ρεύματος στην δεκαετία - ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Πριν λίγες εβδομάδες ανέβασα αυτή την ανάρτηση, στην οποία μετέφερα γράφημα που δεν θυμάμαι που το βρήκα (αλλά υπάρχει στην Wikipedia), αλλά που έλεγε ότι η πηγή ήταν η Eurostat και κάποιο Γερμανικό γραφείο. Το γράφημα αυτό ήταν ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟ, και μόλις τώρα (2/11/2018) είδα την Γερμανική ανάρτηση στο https://1-stromvergleich.com/download/electricity-prices-europe-2017/. Το πειραγμένο και προφανώς λανθασμένο διάγραμμα είναι αριστερά (με το σημαιάκι), το πρωτότυπο και σωστό, δεξιά (και μεγαλώνει με κλικ): Δεν έχει η Ελλάδα το ρεκόρ 76%, το έχει η Σουηδία. Η Ελλάδα έχει αύξηση "μόνο" 11%.


Ζητώ λοιπόν συγγνώμη, μάλλον αναμετέδωσα fake news, όπου "κάποιος" (pas moi, μάλλον ο αρθογράφος της Wikipedia) άλλαξε τους αριθμούς Σουηδίας και Ελλάδας.

Η διόρθωση δεν αναιρεί την αφιέρωση στον κ. Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας που είχε το θάρρος να πει, πρόσφατα ότι "το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις". Για τους δύο απλούς λόγους ότι η α) Ελλάδα έχει ρεκόρ παρατεταμένης ύφεσης και β) η Ελλάδα μάλλον κρατάει χαμηλά τις τιμές χάρη στο Βουλγάρικο ρεύμα (που είναι φθηνότερο από το Ελληνικό και που εισάγουμε αβέρτα)

Το φθινόπωρο του 2009, μόλις είχε αναλάβει ο Ζερβός στην ΔΕΗ. Μου έκανε εντύπωση ότι ήξερε και είπε δημόσια ότι το ρεύμα θα ακρίβαινε. Πού το ήξερε;

Στην 8η μου ανάρτηση, την Πρωτομαγιά του 2010, σας μετέφερα έγκριτη μελέτη, από την Αγγλία, που έλεγε ότι το ρεύμα από αιολικά, φωτοβολταϊκά, κουτσουλιές και τέτοια αειφόρα ήταν το πιο ακριβό ρεύμα που υπήρχε.  Το ίδιο συμπέρασμα, λίγες αναρτήσεις αργότερα, εδώ.

Λίγους μήνες αργότερα, προσπαθώντας να καταλάβω τι κάνουν οι Δανοί (αφού θα γινόμαστε η Δανία του Νότου) "ανακάλυψα" την Eurostat.  Υπήρχε "πληροφορία" στις τιμές του ρεύματος και η Ελλάδα, το 2009,  είχε το φθηνότερο οικιακό ρεύμα και η Δανία την ακριβότερο.

Είπε λοιπόν ο ΓΑΠ (που εν τω μεταξύ μας είχε βάλει στην εκκαθάριση εν λειτουργία στην οποία είμαστε ακόμα) "θα γίνουμε
Δανία του Νότου", τον άκουσε ο υπάλληλος του αιολικού λόμπυ που διόρισε ο ΓΑΠ στην ΔΕΗ και είπε, "θα σας κάνω Δανία"!

Το 2013 ανέβασα στοιχεία του 2012 που έδειχναν ότι το αιολικό (και το φωτοβολταϊκό) ρεύμα ήταν πανάκριβα. Δεν χρειαζόταν "στοιχεία", περίπου €100 η αιολική μεγαβατώρα και €300 ή ...€500 η φωτοβολταϊκή, και πριν ψυλλιαστούμε ότι οι μεγαβατώρες από ΑΠΕ είναι γ' κατηγορίας...

Το 2015, κάποιος πιο σοφός από μένα έβαλε σε ένα διάγραμμα στοιχεία με το κόστος του ρεύματος και τα ποσοστά ΑΠΕ σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.  Ο πίνακας δεν αρέσει στους αιολικούς παπαγάλους, αλλά είναι μια χαρά σωστός με μόνο μειονέκτημα ότι δείχνει μία μόνο χρονιά, είναι δηλαδή στατική εικόνα.  Ωστόσο μόνο ηλίθιοι (ή κακοί και ηλίθιοι -- ένας έχει την φήμη και κακού και ηλίθιου) δεν καταλαβαίνουν τι λέει:

 
Ο άξονας "χ" δείχνει την εγκατεστημένη ανά κεφαλή ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών. Ο άξονας "ψ" δείχνει την οικιακή τιμή του ρεύματος.  Οι χώρες με τις πολλές ΑΠΕ, η διάσημη Δανία, οι φίλοι μας οι Γερμανοί, η αιολική υπερδύναμη η Ισπανία, η Ιρλανδία, έχουν το ακριβότερο ρεύμα. Οι χώρες που δεν έχουν ΑΠΕ (όσοι καίνε κάρβουνο και η πυρηνική Γαλλία) έχουν φθηνό ρεύμα. Η υδροηλεκτρική Νορβηγία και Αυστρία επίσης έχουν φθηνό ρεύμα.  Παίζουν και άλλοι παράγοντες; Μα φυσικά. Ο πιο πονηρός είναι όταν η βιομηχανία δεν πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και μεταφέρεται το κόστος στο οικιακό.
 
Ο απλός στατικός πίνακας δεν έχει όλη την εικόνα. Η μεγάλη πονηριά είναι ότι 100 αιολικά ή φωτοβολταϊκά μεγαβάτ ΔΕΝ αντιστοιχούν, ΔΕΝ υποκαθιστούν 100 θερμικά ή υδροηλεκτρικά μεγαβάτ. Τα αιολικά και τα φ/β είναι εν πολλοίς διακοσμητικά. Υπάρχουν μόνο επειδή και μόνο για να επιδοτούνται. Αν η Γερμανία πετάξει όλα της τα αιολικά ως δια μαγείας, δεν θα στενοχωρηθεί κανένας πλην των αιολικών.  Αν η Ελλάδα πετάξει τα 2,5 εγκατεστημένα αιολικά γιγαβάτ, σίγουρα δεν θα μας λείψει ρεύμα (στην διάρκεια του έτους). Αλλά θα γλυτώσουμε περί το μισό δις € ετησίως επιδοτήσεις σε αιολικά. Όχι, δεν εξοικονομούμε μισό δις € αέριο ή λιγνίτη.  Ούτε μισό ευρώ δεν εξοικονομούμε με τα αιολικά (αλλά ας βγάλει στοιχεία η ΕΛΕΤΑΕΝ ή η ΡΑΕ, σχετικά με αυτό).
 
Για το κόστος του ρεύματος έχω γράψει πιο εκτενώς, εδώ.  Αν σας φαίνεται πολύπλοκο και βαρετό, δεν πειράζει, 76% ανέβηκε το ρεύμα σας, λέει η Eurostat.
 
Το ρεύμα στην Ελλάδα δεν ακρίβυνε μόνο λόγω των ΑΠΕ. Ακρίβυνε και λόγω της υποκατάστασης λιγνίτη με αέριο.  Το κόστος μειώθηκε χάρη στις εισαγωγές. Εισάγουμε περί το 20% του ρεύματος, από Βαλκανικές χώρες, πιο φτωχές από εμάς, με φθηνότερο ρεύμα. Δυστυχώς δεν έχω στοιχεία για το πόσο από αυτό είναι για εμάς και πόσο για την ...Ιταλία. Απλά,
στο όποιο κόστος (για αέριο, λιγνίτη και εισαγωγές) προσθέτουμε τα περίπου 2 ή 2,5 δις ευρώ τον χρόνο που πετάμε για ΑΠΕ. Φόρος. Μην ανταποδοτικός φόρος. Που αν οι ΑΠΕτζήδες τα καταφέρουν, άνετα γίνεται 5.
 
Τι είπατε; Bail-in στις Τράπεζες; Μα γιατί; Δεν βάλαμε αρκετά αιολικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: