Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Η ΑΠΕλευθέρωση, όπου κι αν συμβαίνει, έχει μόνο ένα στόχο: Να ακριβύνει το ρεύμα (και την ενέργεια, γενικά)


https://stopthesethings.com/2019/01/13/australias-monumental-wind-solar-fail-soaring-power-prices-just-the-beginning/

Το παραπάνω γράφημα δείχνει την εξέλιξη του δείκτη τιμών του ρεύματος στην Αυστραλία.  Η Αυστραλία έχει τρεις μεγάλες Πολιτείες, δύο μικρότερες και την Τασμανία.  Και πέρα από την ΑΠΕλογία και παρά την δραματική αύξηση της τιμής στο ρεύμα, η Αυστραλία εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται από λιθάνθρακα και λιγνίτη! Η δε Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, που λόγω μικρού μεγέθους είναι το πειραματόζωο, έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Αυστραλία. Με ενεργειακό μοντέλο ίδιο με το δικό μας και πάροχο την ίδια παρέα που στην Ελλάδα προωθείται σαν Ήρων (δηλαδή η Γαλλική Gaz de France ή Engie, συν κάποιος ντόπιος για τα ...χαμόγελά του).

Το παρακάτω γράφημα, είναι η ηλεκτροπαραγωγή, live, από την Αυστραλία. "SA" είναι η Νότια Αυστραλία.  Κάτι σαν την Δανία που συνορεύει με μεγαλύτερα δίκτυα (που ηλεκτροδοτούνται από λιθάνθρακα και λιγνίτη). Και μην ψάχνετε να βρείτε τις μπαταρίες, ακόμα και όταν ο καιρός είναι κατάλληλος, είναι αόρατες (παντού εκτός από την τσέπη των Αυστραλών).




Το βασικό κατόρθωμα των λεγόμενων ΑΠΕ είναι ότι ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ξεσηκωθεί ο κόσμος, αφού γίνεται τέτοια προπαγάνδα ότι είναι για την ...Σωτηρία του. Και από αυτές τις ΑΠΕ, ειδικά τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς να παρέχουν καν κάποιο ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος. Αν αυτό σας ξενίζει, ή αν είναι κόντρα στην επί δεκαετία πληρωμένη παραπληροφόρηση του αιολικού λόμπυ, λυπάμαι, αλλά οι μελέτες και οι ειδήσεις είναι αμείλικτες: Η δήθεν ενεργειακή τους συμβολή και το πραγματικό κόστος τους προστίθενται χωρίς να υποκαθιστούν:  Κοινώς, φόρος! Μη ανταποδοτικός φόρος!   Και, όχι κατά σύμπτωση, η ΑΠΕ έγιναν της μόδας περίπου ταυτόχρονα με την λεγόμενη "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα δύο συμπίπτουν, επίσης όχι κατά σύμπτωση, με την άνοδο στην τιμή του ρεύματος, σε κάθε χώρα που υφίσταται αυτό το κακόγουστο αστείο.

Ο λόγος; Μα είναι απλό:1) Επειδή μπορούν (η ζήτηση για ρεύμα είναι σχετικά "ανελαστική"). 2) Επειδή υπάρχει πραγματική ανάγκη καταστολής της έστω ανελαστικής ζήτησης για ενέργεια (και έχει περισσότερη σχέση με τα δημογραφικά και τις προσδοκίες για καλύτερη ζωή στην Ασία και στη Αφρική, παρά με Κλίματα και ιστορίες με φαντάσματα). 3) Μερικές μεγάλες χώρες έχουν ανάγκη ή να μαζέψουν λεφτά ή να περιμαζέψουν τα πολλά λεφτά που κυκλοφορούν.  Βάλτε και το κόστος υποδομών αερίου, ή το κόστος νέων πυρηνικών... Και οι ΑΠΕ;  Αυτές είναι ο πανάκριβος μαϊντανός ερζάτς σε όλη αυτή την άσκηση. Ακριβός, ψεύτικος και ενοχλητικός μαϊντανός

Και ούτε έχει σημασία εάν είναι ακριβές, ή φθηνές οι ανεμογεννήτριες, ή τα πανέλα, ή ακόμα και αυτές οι ίδιες οι ταρίφες. Ακόμα κι αν είναι τζάμπα όλα αυτά, το κόστος ενσωμάτωσης είναι υπαρκτό και ακριβό: Από τα Α.Δ.Ι. (επιδότηση) για τις συμβατικές μονάδες που αναγκάζονται να λειτουργούν μεταβλητά και αντιοικονομικά, μέχρι τα πρόσθετα δίκτυα.  Η Engie στην Αυστραλία και η ΤΕΡΝΑ με την Engie στην Ελλάδα πουλάνε αέριο και επιδοτούνται και για το αέριο, επειδή επιδοτούνται και για τα αιολικά τους! Δεν την νοιάζει πολύ την EDF (Elpedison) αν δεν φυσάει στο Κιλκίς... Ακόμα κι αν κοπεί η φανερή επιδότηση των αιολικών, μια χαρά θα κερδίζουν είτε από το αέριο είτε από την επιδοτούμενη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, είτε από άλλες κρυφές επιδοτήσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς απλά ενοχλούνται από τα αιολικά.  Πολλοί, και σωστά,  ονομάζουν αυτή την ενόχληση "ζημιά στα τοπία" ή "στο περιβάλλον" Αλλά τα πάντα, όλο και κάποιον ενοχλούν... Και η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή σίγουρα κάνει ζημιά στο περιβάλλον. Για αυτό, το βασικό μου επιχείρημα κατά των ΑΠΕ απλό: Ακριβαίνουν το ρεύμα (και κάνουν ο,τι ζημιά κάνουν) χωρίς όμως να παράγουν χρήσιμο ή σημαντικό ρεύμα. Αυτό που παράγουν, ενσωματώνεται μεν, αλλά δεν εξοικονομεί δε. Δεν εξασφαλίζουν επάρκεια ηλεκτροδότησης. Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες! Το αέριο και οι εισαγωγές από γείτονες υποκαθιστούν λιγνίτη ή λιθάνθρακα, όχι τα αιολικά, είτε στην Νότια Αυστραλία, είτε στην Ελλάδα. 1% η εξασφαλισμένη ηλεκτροδότηση από αιολικά στην Γερμανία... Λιγότερο από 1% της παγκόσμιας ενέργειας όλα τα αιολικά του κόσμου... Πολύ λιγότερο από 1% η εξοικονόμηση καυσίμων από αιολικά... Και καθόλου τζάμπα...

Δεν περιμένω να γίνει επανάσταση και να ξεφορτωθούμε τους Γερμανούς ή τους Γάλλους ή να πείσουμε τους Αμερικάνους (ή τους Ρώσους) ότι πρέπει να έχουμε τζάμπα καύσιμα.  Ειδικά εμείς με τους ευέλικτους νομοθέτες και τους μάλλον διαφθείροντες διαπλεκόμενους... Αλλά θα περίμενα να ξέρουμε τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι ΑΠΕ ώστε τουλάχιστον να μην καταπίνουμε αμάσητη την κοροϊδία που σερβίρουν οι ΑΠΕτεώνες... Και να μπορούμε να επιχειρηματολογούμε συγκροτημένα, είτε σε Δημοτικά Συμβούλια, είτε σε Δικαστήρια (όπως υποψιάζομαι μερικοί από εσάς ήδη καλείστε να κάνετε).

Δεν υπάρχουν σχόλια: