Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Σεμινάριο για να ελέγξουμε και να πιέσουμε την Πολιτεία (πιο φτηνό από να την λαδώνουμε)



Του χρόνου, υποτίθεται ότι θα κοπούν οι εγγυημένες επιδοτήσεις για αιολικά που θα μπαίνουν από του χρόνου. Για αυτό σκίζονται όλοι να προλάβουν το παλιό καθεστώς που ήδη, για νέα αιολικά, θα γίνεται με δήθεν διαγωνιστικές διαδικασίες (αν και ένας από τους σπόνσορες της εκδήλωσης έχει εξασφαλίσει το παλιό καθεστώς για να ευχαριστήσει τον ...Ιταλό καταναλωτή).

Οι μόνες δύο αλήθειες του Δελτίου Τύπου είναι ότι 1) τα αιολικά είναι ώριμη τεχνολογία (ναι, είναι τεχνολογία του 1960, με μόνη πραγματική εξέλιξη, την Γερμανική εφεύρεση των νομοθετημένων υποχρεωτικών επιδοτήσεων και ποσοστώσεων) και 2) ότι ελέγχουν και πιέζουν την Πολιτεία (ας μην είχαν την Γερμανική πρεσβεία να σπρώχνει, και θα σας έλεγα εγώ τι θα πίεζαν).

Η ΕΛΕΤΕΑΝ και η κάθε ΕΛΕΤΑΕΝ έχει μόνο ένα σκοπό: Να πουλήσουν περισσότερα αιολικά οι Ζήμενς και η Ένερκον. Με ποσοστά σε μερικούς "σπόνσορες" και βρωμερές παγίδες για τις Τράπεζες. Το τυράκι για τις Τράπεζες είναι ότι θα δώσουν δάνεια (ποιος δανείζεται σήμερα;) και θα δώσουν ευκαιρία σε "μικρούς επενδυτές" να "κερδίσουν" και αυτοί. Αν βάλω λεφτά μέσω private banking της Τάδε Τράπεζας, θα έχω την ευκαιρία να βγάζω κάποια εγγυημένη απόδοση όμοια της οποίας δεν θα υπάρξει όσο ζω! Η παγίδα? Μα θα είμαι και εγώ (ο επενδυτής του Private) και η Κεφαλαιακή Επάρκεια της Τράπεζας όμηροι και επομένως ένθερμοι υποστηρικτές εγγυημένων επιδοτήσεων (που θα πληρώνετε εσείς οι υπόλοιποι). Αλβανική Πυραμίδα, με Γερμανό σπόνσορα, στην Ελληνική γλώσσα.

Τι είπαμε ότι κάνουν τα αιολικά; Αυτή την φορά δεν πήγα στα κακόβουλα και Τrumpικά σάϊτς, πήγα στην πηγή με υπογραφή Αρθούρου Ζερβού.  Το διάβασα, όλο, προσεκτικά. Λέει πόσα πολλά αιολικά έχουν μπει. Λέει με τι ρυθμό αυξάνονται οι εγκαταστάσεις τους. Λέει πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί και θα ξοδευτούν με αιολικά. Λέει πόσες πόλεις ηλεκτροδοτούνται με ΑΠΕ (στην Ναϊρόμπι που μάλλον δεν έχει ρεύμα και στο Όσλο που είναι 100% υδροηλεκτρικό). Λέει ότι τα αιολικά είναι λιγότερο από 1% της παγκόσμιας ενέργειας, και 5,6% της παγκόσμιας ηλεκτροδότησης. Δεν λέει τι ποσοστό καυσίμων έχει εξοικονομήσει αυτό το 5,6% (+/-0% λένε δύο καθ΄ όλα έγκριτες μελέτες[*]), ή πόσες συμβατικές μονάδες έχουν κλείσει λόγω αυτού του 5,6% (καμμία απολύτως -- μονάδες αερίου έχουν υποκαταστήσει τις μονάδες κάρβουνου και χρειάζονται 1,1 ΜΒ αερίου για κάθε 1 αιολικό ΜΒ [+]) ή με τι κόστος έχει φτιαχτεί αυτό το 5,6% -- μετά 30 χρόνια επιδοτήσεων. Και εννοείται ότι τσιμουδιά για την "εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος", κάτι τέτοια ψιλά γράμματα δεν απασχολούν το αιολικό λόμπυ... Απασχολούν τον Γερμανικό Τύπο, τον ΑΔΜΗΕ, την βιομηχανία και τέτοιους...

Λαδώνουν οι σπόνσορες; Για μεν την Ζήμενς και την Ένερκον δεν τολμώ να πω για να μην πέσει φωτιά να με κάψει. Μόνο Γερμανοί εισαγγελείς λένε για μπόχα και δυσωδία στην Ελλάδα: «Η ιστορία μάς διδάσκει ότι σχεδόν πάντοτε υπήρχαν αρπαχτές με προσωπικά χρηματικά οφέλη όσον αφορά τα Αιολικά Πάρκα». Κάπως έτσι εκφράστηκε ο εισαγγελέας του Aurich στη Γερμανία ο οποίος δίκασε υπόθεση σκάνδαλο μιζών και διαφθοράς της γερμανικής εταιρίας ENERCON για την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στα ελληνικά νησιά.

Και η  Έλικα είναι σπόνσορας, αλλά αυτή είναι ...αλλιώς. Στα Ελληνικά νησιά, είπε ότι θα κάνει αυτό, θα κάνει το άλλο, τόσο όμορφα, που αναρωτήθηκαν οι καχύποπτοι ντόπιοι μπας και ήταν ...μεθυσμένοι όταν τα έταξαν. Δεν ήταν μεθυσμένοι, απλά τους ξέφυγε και έταζαν επενδύσεις, με δικά τους λεφτά, που τελικά είναι δικά μας, αλλά δεν πειράζει, τα δικά μας δικά τους.

Η εικόνα, αριστερά, είναι από μερικές χιλιάδες επιστολές συν μια δημόσια διαβούλευση, από αναφερόμενη ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ..

Η Έλικα έχει και άλλο όνομα: ΑΣΠΗ Ελλάς που, κατά δήλωσή του, "φιλοδοξεί να εκπροσωπεί με επάρκεια, σύνεση και προπαντός διαφάνεια, τα μέλη του ενώπιον των ελληνικών και διεθνών αρχών και οργανισμών, να προσφέρει τεχνογνωσία, να συμμετέχει ενεργότερα στις προπαρασκευαστικές εργασίες σχετικά με την κατάρτιση συναφών νόμων, να μελετά και να προτείνει μέτρα για την παραγωγικότερη εκμετάλλευση των ΑΠΕ, να συμβάλλει στη διάδοση τους στην κοινωνία μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων, συνεδρίων, συμποσίων και σχετικών εκδηλώσεων". 

Πολλή αγάπη έχει πέσει ρε παιδιά, δεν την αντέχω... Με πολλή αγάπη ...σώθηκε και η Νότια Εύβοια, μου φαίνεται...

_____________________________________________________________
[*]
  1.  Μάρτιος 2012 Nature Climate Change, R. York:  Do alternative energy sources replace fossil fuels? Για 132 χώρες, με στοιχεία από το 1960 έως το 2009 η απάντηση είναι αρνητική: "...each kilowatt hour of non-fossil-fuel electricity that is generated displaces only 0.089 kWh of fossil-fuel-generated electricityθες 11 (έως 13)μονάδες ρεύματος από μη ορυκτά για υποκατάσταση 1 μονάδας από ορυκτά). "...Νuclear power displaces more fossil-fuel electricity than other sources, but still not a substantial amount..." (τα πυρηνικά υποκαθιστούν περισσότερο από άλλες πηγές, αλλά και αυτά όχι σημαντικό ποσό). Τα υδροηλεκτρικά, επίσης κάτι κάνουν, αλλά το φράγματα έχουν άλλες χρήσεις πλην ηλεκτροπαραγωγής.  "...Non-hydro renewable sources have a positive coefficient, indicating the opposite of displacement, but this coefficient is not significantly different from 0, indicating that renewables tend to simply be added to the energy mix without displacing fossil fuels..." Οι ΑΠΕ πλην υδροηλεκτρικών έχουν θετικό συντελεστή (αυξάνουν δηλαδή την κατανάλωση), αλλά αυτό είναι στην ουσία "μηδέν", δηλαδή οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα. "...
  2. Φεβρουάριος 2018 Energy Policy 116 (257-265) António Cardoso Marques⁎, José Alberto Fuinhas, Diogo André Pereira: Have fossil fuels been substituted by renewables? An empirical assessmentfor 10 European countries  10 Ευρωπαϊκές χώρες, 1990-2014: Τα υδροηλεκτρικά και τα φ/β (με ...300 ευρώ την μεγαβατώρα) κάτι κάνουν για να εξοικονομήσουν καύσιμα. Τα αιολικά τίποτα. "...electricity production systems have maintained and increased fossil fuels to back up RES and to satisfy electricity demand. In fact, RES cannot satisfy electricity consumption without resorting to fossil fuel electricity generation. This has hindered the shift from fossil fuels to RES, and has cancelled out the advantage of the shift to electrification, because of the need to burn fossil fuels..."   Σταθερή έως αυξημένη η χρήση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ, οι ΑΠΕ δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν χωρίς ορυκτά καύσιμα και χάνεται το πλεονέκτημα μεταστροφής σε ΑΠΕ.  "...The substitution effect has been effective in solar PV, contrary to wind power. In fact, the unpredictability and variability of wind power has put pressure on the electricity production system, because of its need for backup..." Κάποια υποκατάσταση είναι εφικτή με φωτοβολταϊκά, σε αντίθεση με αιολικά. Το άρθρο λέει ότι ποτέ δεν επαρκεί η αποθήκευση και ότι η βιομάζα είναι περιορισμένου αντικειμένου και ότι οι διαλείπουσες ΑΠΕ απαιτούν αέριο. Το αέριο, λέω εγώ, μειώνει τις εκπομπές CO2. Και οι αποδοτικές μονάδες κάρβουνου μειώνουν τις εκπομπές CO2. [επί του ...πιεστηρίου: ΒΡΗΚΑ δύο μελέτες που αναφέρουν κάποια εξοικονόμηση αερίου σε δύο περιοχές, αλλά η ποσοτικοποίηση είναι ...αόριστη και αντιφατική με άλλες μελέτες για τις ίδιες περιοχές και θέλω να το ψάξω ]
[+]
  • Ιούλιος 2016  NBER Working Paper 22454, Verdolini, Vona, Popp: Bridging the gap. Do fast reacting bridging tecnologies facilitate renewable energy diffusion. Βασικά λέει ότι κάθε 1 εγκατεστημένη μονάδα ΑΠΕ χρειάζεται 1,14 συμβατικές μονάδες ταχείας απόκρισης και αυτό "ανεβάζει σημαντικά το κόστος". Αναφέρει ότι είχε πει παλαιότερα και η ΕΟn ότι χρειάζονται 8 νέες συμβατικές μονάδες για κάθε 10 αιολικές.  Και λέει ότι η αποθήκευση και μεταφορά μεγάλης κλίμακας είναι ανέφικτες ή απαγορευτικά ακριβές.  "... Overstating the ability to substitute fossil generation with renewable energy generation may lead to a poor support of alternative enabling technologies..." Το τελευταίο είναι διπλωματικός τρόπος να πει ότι πετάμε λεφτά σε ΑΠΕ που δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Το άρθρο δημοσιεύθηκε τo 2018 και στην σειρά Energy Policy της Elsevier.  Το άρθρο δεν λέει ότι οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές. Λέει ότι οι ΑΠΕ χρειάζονται πολλές εφεδρείες μεταβλητής λειτουργίας.
  • Και η ΡΑΕ το έχει πει, αλλά αν το μάθει πολύς κόσμος, η ΡΑΕ είναι ...εύκολη, θα πει κάτι άλλο.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ανακεφαλαίωση (2): Η λεγόμενη «Κλιματική Αλλαγή» έχει ξεφτίσει και υπάρχει μόνο με ...τεχνητή πολιτική υποστήριξη


Πρώτα από όλα, άλλη μία μελέτη, του 2019, από δικούς μας, που καταλήγει ότι βάσει μετρήσεων, δεν προκύπτει κάποιο ανθρωπογενές φαινόμενο θερμοκηπίου. Όχι, δεν θα το δείτε σε ειδήσεις και στο ΥΠΕΝ δεν ασχολούνται με τέτοια...:    Varotsos, Efstathiou: Has global warming already arrived? Journal of Atmospheric ans Solar-Terrestrial Physics, Volume 182 (2019), Pages 31-38.  Εσείς μπορείτε να είστε πεπεισμένοι ότι ζεσταίνεστε, ή κρυώνετε, και ότι φταίει η ...ΔΕΗ για αυτό, αλλά αυτό είναι παραμύθι του Σκάει και αυτών που το συντηρούν (είτε είναι Γερμανικές εταιρείες, είτε Έλληνες χωματουργοί και μεσάζοντες).

Αυτό που θα είδατε σε ειδήσεις είναι ότι οι φετινές βροχές (στην Κρήτη ή οπουδήποτε) είχαν σχέση με Θερμοκήπια ή με "Κλιματικές Αλλαγές"! Μην είστε σίγουροι... Οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη, από το 1900 μέχρι το 2015 έχουν σχέση με την ηλιακή δραστηριότητα και τις ταλαντώσεις στα ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού:  Laurenz, Lüdecke, Lüning: Influence of solar activity changes on European rainfall Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics Volume 185, April 2019, Pages 29-42. Η αλληλεπίδραση αλλαγών στο μαγνητικό πεδίο του Ηλίου με την κοσμική ακτινοβολία και τα ...σύννεφα, είναι τεκμηριωμένος παράγων για το Κλίμα όπως αυτό αλλάζει σε περιόδους δεκαετιών.

Και επειδή το διαβάζω σε κάθε σχόλιο αιολικού παπαγάλου (είναι σε έξαρση οι παπαγάλοι, χάρη στην αντίδραση των Κυκλάδων που στενοχωρούν τον εθνικό μας μεσάζοντα), ότι δηλαδή "όλοι συμφωνούν περί παγκοσμίου θερμοκηπίου" ή "καταστροφικής κλιματικής αλλαγής", και επικαλούνται αρλούμπες που δεν έχουν καν διαβάσει περί "97% των επιστημόνων που συμφωνούν, κλπ", αλά θυμίζω ότι ότι όπως μαγειρεύτηκε η "καταστροφική ανθρωπογενής θέρμανση", έτσι μαγειρεύτηκε και το "97%". Έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο δεν απάντησε παρά μόνο μία μικρή μειοψηφία, και αυτή η μειοψηφία είπε άρες μάρες... Οι σχετικοί σύνδεσμοι στο τέλος αυτής της ανάρτησης.   Και 100άδες μελέτες τα τελευταία χρόνια... Η πλάκα είναι ότι μέχρι και ο καταπράσινος Γκάρντιαν έχει δημοσιεύσει ότι δεν υφίσταται κάποια ομοφωνία... Εγώ δεν διαβάζω Γκάρντιαν, αλλά αν εσείς τον προτιμάτε...

Έχω μεταφέρει, εδώ, ό,τι έχω βρει για το θέμα. Δύο εξαιρετικές ωστόσο παρουσιάσεις για το θέμα, είναι από τον Δημήτρη Κουτσογιάννη και πιο πρόσφατα από τον Σταύρο Αλεξανδρή.  Το κάνουν τόσο ξεκάθαρο ότι τα περί "Κλιματικής Αλλαγής" (και ειδικά τα περί Ανρωπογενούς και Καταστροφικής Κλιματικής Αλλαγής είναι κατασκευασμένη τρομολαγνεία και δεν έχει σχέση με τις πραγματικές αλλαγές στο Κλίμα...


Δέκα χρόνια μετά το Climategate, και με όποια προκατάληψη μπορεί να κουβαλώ, και μετά από δέκα χρόνια που χαζεύω ό,τι βρίσκω για το θέμα, για μεν την "διαπλοκή" περί "Κλιματικής Αλλαγής" είμαι σχεδόν 100% σίγουρος ότι αφορά την στοχευμένη καταστολή της ενεργειακής ζήτησης, για την δε εξαιρετικά βαρετή "Κλιματική Αλλαγή", έχω να πω τα εξής:

Αλλάζει το Κλίμα; Ναί. Εδώ και 4,5 δις χρόνια, όσο υπάρχει ηλιακό σύστημα και με λίγη τύχη, για άλλο τόσο.

Έχει ζεσταθεί η Γη μετά το 1800; Ναι, χωρίς καμμία αμφιβολία, περίπου 0,6 βαθμούς και ευτυχώς, η περίοδος 1600-1800 ήταν τραγικά κρύα.

'Εχει ανέβει το ατμοσφαιρικό CO2 μετά το 1800; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Αλλά μην ορκίζεστε "γιατί", ούτε ότι είναι ανθρωπογενές...

Είναι αέριο του θερμοκηπίου το CO2; Ναι, αλλά ασήμαντο σε σχέση με τους ...υδρατμούς. Και, όπως λέει το πρώτο άρθρο που ανέφερα σήμερα, δεν παρατηρείται κάποια αύξηση της θερμοκρασίας σαν αυτή που θα προκαλούσε το CO2 στην ατμόσφαιρα...

Επηρεάζουν οι άνθρωποι το Κλίμα; Ναι! Τα αστικά κέντρα είναι πάντα πιο ζεστά και πιο επιρρεπή σε πλημμύρες από την ύπαιθρο.

Υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα; Ναι! Αλλά δεν είναι ούτε πιο ακραία, ούτε πιο συχνά από ότι στο παρελθόν, ή στο γεωλογικό παρελθόν. Μην μπερδέυετε τα δελτία του Σκάει με κάτι που είναι διαφορετικό, ή ανθρωπογενές...

Κάνει καλό ή κακό το όποιο αυξημένο CO2;  Το μόνο μετρημένο αποτέλεσμα του αυξημένου ατμοσφαρικού CO2 είναι το πρασίνισμα περιοχών, και ειδικά αυτών που έχουν λειψυδρία. Τo CO2 δεν είναι ρύπος. Οι ρύποι είναι το SO2, τα NOx, το CO, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (η όμορφη μυρουδιά του τζακιού), τα σωματίδια, τα βαρειά μέταλλα και τέτοια. Όχι το CO2.

Γιατί όλη η ταραχή; Επειδή πρόκεται για θεωρία που 1) εύκολα εντυπωσιάζει τους αφελείς, 2) ταϊζει κάτι ερευνητές και "ακαδημαϊκούς", 3) βολεύει μια χαρά στην στοχευμένη καταστολή της ζήτησης και ειδικά της ζήτησης για ενέργεια, 4) δίνει την ευκαιρία για νέους φόρους, 5) βοηθάει τις Γερμανικές εξαγωγές, 6) επιδοτεί το φυσικό αέριο με τις πανάκριβες υποδομές, 7) μαζεύει λεφτά για κάτι μισοφαλιρισμένα πυρηνικά μονοπώλια που πρέπει να αντικαταστήσουν τις μονάδες τους και 8) είναι καλή δικαιολογία για τους χωματουργούς μας να συνεχίσουν να είναι "επιχειρηματίες". Και συγγνώμη για την τυχαία σειρά, ή εάν ξεχνώ κάτι.

ΥΓ. Είδα τυχαία ένα πρόγραμμα αυτού του "αθώου" National Geographic. Μαντέψτε τι έλεγε: Δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να ζούνε όλοι το ίδιο καλά.... Το έχουν πει και άλλοι... Και μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε ότι οι ΑΠΕ είναι λύση... Οι ΑΠΕ απλά μαζεύουν λεφτά για τα 3, 4, 5, 6, 7 και 8, παραπάνω.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Ἡ πατρίδα εἶναι μία. Ὁ καθένας στὸν τομέα του ἂς ἔρθει καὶ ἂς κάνει κάτι, ὅπως αὐτὸς τὸ νομίζει καλύτερα

 
Ἐμένα μοῦ ἔλαχε ν᾿ ἀγαπήσω τὸν τόπο μου ὅπως τὸν ἀγαπᾶτε κι ἐσεῖς. Νά τί εἶναι ποὺ μᾶς ἑνώνει ἀπόψε ὅλους ἐδῶ πέρα. Ἡ ἀγάπη μας γιὰ τὴν Ἑλλάδα. Βέβαια, ὑπάρχουν πολλοὶ τρόποι ν᾿ ἀγαπᾶ ἕνας λαὸς τὴ χώρα του. Ἀλλὰ γιὰ τὸν ποιητή, πιστεύω, ὑπάρχει μόνον ἕνας: ν᾿ ἀνήκει σ᾿ ὁλόκληρο τὸ λαό του. Πάνω ἀπὸ τὶς διαιρέσεις καὶ τὶς διχόνοιες, ὁ ποιητὴς νὰ στέκει καὶ ν᾿ ἀγαπᾶ ὅλον τὸν λαό του, ν᾿ ἀνήκει, τὸ ξαναλέω, σ᾿ ὅλο τὸν λαό του. Δὲν γίνεται ἀλλιῶς. Ἡ πατρίδα εἶναι μία. Ὁ καθένας στὸν τομέα του ἂς ἔρθει καὶ ἂς κάνει κάτι, ὅπως αὐτὸς τὸ νομίζει καλύτερα.

Από εδώ

Αυτή η Κατοχή που ζούμε... Πότε θα τελειώσει; Τι θα έχει μείνει από την πατρίδα μας; Υπάρχει η πατρίδα μας;



Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Περίληψη (πριν την Ανακεφαλαίωση) από κάποιον που πιστεύει ότι ΠΡΕΠΕΙ να μειωθούν οι εκπομπές CO2

 

 
Για να το δείτε με Ελληνικούς υπότιτλους:
 
 
1) πατάτε το κουμπάκι (σαν "γρανάζι"): "settings"
2) επιλέγετε "subtitles/cc", δηλαδή υποτίτλους
3) επιλέγετε το auto-translate
4) βγαίνει επιλογή με "γλώσσες", διαλέγετε Greek
 
 
Αλλά θα γράψω παρακάτω τα βασικά που θα αρέσουν στους ΑΠΕτεώνες.
 
 
O Michael Shellenberger γράφει για περιβαλλοντικά θέματα, ανακηρύχθηκε "Ήρωας του Περιβάλλοντος" από το περιοδικό Time το 2008, ασπάζεται διαχρονικά την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, τον φόρο άνθρακα, την καθαρή ενέργεια, τις δημόσιες δαπάνες για έρευνα σε ενεργειακά θέματα κλπ. Δηλαδή, δεν είναι ακριβώς το στερεότυπο του "συντηρητικού". Το 2017 δήλωσε δημόσια: "Like most people, I started out pretty anti-nuclear. I changed my mind as I realised you can't power a modern economy on solar and wind... All they do is make the electricity system chaotic and provide greenwash for fossil fuels." "Όπως οι περισσότεροι, ξεκίνησα κατά των πυρηνικών. Άλλαξα γνώμη όταν κατάλαβα ότι δεν μπορεί κανείς να τροφοδοτεί μια μοντέρνα οικονομία με φωτοβολταϊκά και αιολικά... Το μόνο που αυτά κάνουν είναι να καθιστούν χαοτικό το σύστημα ηλεκτροδότησης και να παρέχουν ψευδή οικολογικό περιτύλιγμα για τα ορυκτά καύσιμα".
  •  Έχω αφιερώσει σημαντικό μέρος της ζωής μου να σώσω τον πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή...
  • Προώθησα την ιδέα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων για ΑΠΕ, θα σώζαμε το Κλίμα, θα δημιουργούσαμε θέσεις εργασίες, θα μειώναμε θέματα υγείας από το κάρβουνο. Επί Ομπάμα έγινε, εν μέρει....
  • Φάνηκε το πρόβλημα της "διαλείπουσας ηλεκτροπαραγωγής"...
  • Φάνηκε το πρόβλημα των ζημιών στο περιβάλλον...
  • Φάνηκε ότι δεν αποθηκεύεται το ρεύμα πρακτικά ή οικονομικά με υδροηλεκτρικά για αντλησιοταμίευση...
  • Πληρώναμε γειτονικές Πολιτείες για να παίρνουν το ρεύμα από ΑΠΕ...
  • Οι γάτες σκοτώνουν μικρά πουλιά, τα αιολικά σκοτώνουν μεγάλα αρπακτικά, που σπανίζουν...
  • Δεν υπάρχει τεχνολογία να κάνει τον ήλιο να λάμπει συνέχεια, ή τον αέρα να φυσάει συνέχεια
  • Αναξιόπιστες και ακριβές οι ΑΠΕ. ασχέτως μείωσης του κόστους τους,  φάνηκε στην Γερμανία
  • Οι πετρελαϊκές εταιρίες προωθούν ΑΠΕ επειδή εξασφαλίζουν χρήση αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή...
  • Τώρα που ξέρουμε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να σώσουν τον πλανήτη, θα συνεχίσουμε να τις αφήσουμε να τον καταστρέφουν;

Η άποψή μου σε όλα αυτά;

Θεωρώ την ενασχόληση με την Κλιματική Αλλαγή και, ειδικά με τα του CO2 στην Κλιματική Αλλαγή, μούφα, εκτός αν ο στόχος ήταν από την αρχή οι ...Κινέζοι. Ή η παγκόσμια καταστολή ζήτησης (για άλλους λόγους, όχι του παρόντος).

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς καταστολή ζήτησης ή/και φόρους, δεν υπάρχει μείωση στην χρήση ...πετρελαίου. Το αέριο είναι ξεχωριστή διαπλοκή, αλλά έχει σχέση με την μείωση ζήτησης πετρελαίου. Μην ξεχνάτε, το slogan "peak oil" έχει γίνει "peak demand for oil"

Τα πυρηνικά (ή και τα υδροηλεκτρικά) έχουν πολύ λιγότερες εκπομπές στην ηλεκτροπαραγωγή., αλλά  δεν συμμερίζομαι την πρεμούρα. Το κάρβουνο είναι ρυπογόνο, αλλά όχι για το CO2, και σε μεγάλο βαθμό, οι ρύποι του ελέγχονται. Χρησιμοποιούν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες οι φτωχοί? Όχι βέβαια... Αλλά τους πιέζουμε να χαλάνε λεφτά σε ΑΠΕ και όχι σε αντιρρυπαντικά...

Επίσης σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ είναι ενεργειακό ανέκδοτο. Παρά τις πολλές ΑΠΕ και το πολύ ονομαστικό ρεύμα από ΑΠΕ, με επίσημο 1% της συνολικής ενέργειας, το οποίο 1% δεν αντιστοιχεί ούτε σε 1%, ούτε σε 0,1% πραγματικής εξοικονόμησης καυσίμων, πρέπει να είναι κανείς ΠΟΛΥ ηλίθιος για να νομίζει ότι όλα αυτά τα λεφτά είναι για ενέργεια ή για το CO2. Τα λεφτά είναι για τα λεφτά!

Το αέριο και τα πυρηνικά μπορούν να υποκαταστήσει κάρβουνο. Οι ΑΠΕ δεν μπορούν ούτε να υποκαταστήσουν ούτε να συνυπάρξουν με κάρβουνο. Οι ΑΠΕ είναι προπέτασμα καπνού για να μαζευτούν λεφτά από Γερμανούς και από αεριάδες. Τίποτε άλλο. Εξοικονομούν μήπως αέριο οι ΑΠΕ; 1) Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, απεναντίας, 2) εδώ γίνεται χαμός να καίμε αέριο, όχι να το εξοικονομούμε... Για τα λεφτά είναι οι ΑΠΕ.

Εάν ο Ομπάμα είχε χρησιμοποιήσει την δημοφιλή εκλογή του για να φτιάξει πυρηνικά, αντί να πετάει λεφτά φορολογουμένων σε ΑΠΕ, πολλοί τομείς των ΗΠΑ θα ήταν σήμερα μπροστά. Δεν θα υπήρχε ίσως το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο (με τις όποιες ...γεωπολιτικές προεκτάσεις) πολύ σύνθετο για το μυαλουδάκι μου...

Είμαι υπέρ των "πυρηνικών";  Θεωρητικά, ναι. Εκτιμώ ότι ο φόβος των πυρηνικών είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο των πυρηνικών. Είναι ακίνδυνα τα πυρηνικά; Όχι βέβαια. Θα έβαζα πυρηνικά στην Ελλάδα; Ναι, αν είχαμε βιομηχανία, που μάλλον και αυτή μας τελειώνει...  Δεν θα τα έβαζα για χόμπυ.  Με τα λεφτά που πετάμε σε ΑΠΕ (για να έχουμε ρεύμα από αέριο) θα μπορούσαμε να έχουμε τις καθαρότερες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα και θα περίσσευαν λεφτά και για πυρηνικό. Αλλά, είπαμε... έχουμε αεριάδες που δεν θέλουν να ξαναγίνουν χωματουργοί΄.

Αυτά για ορεκτικό... Θα αρχίσω με το Κλίμα, θα αναφέρω τα τελευταία γραφόμενα για τις ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά, σε σχέση με ηλεκτροδότηση δικτύων. Και θα τελειώσω με τους ΑΠΕτζήδες ΑΠΕτεώνες και την παραπλανητική και δόλια μυθοπλασία του στην Ελλάδα.