Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πράσινες επενδύσεις για εκλεκτούς (Μάθημα 2ον)


Οι Εκλεκτοί πολύ πλούσιοι, εκτός από εχεμύθεια, θέλουν καλές αποδόσεις, και ελάχιστο ρίσκο. Εξ ου, και το “efficient frontier” για αυτούς, είναι διαφορετικό από αυτό της πλέμπας. Είναι πάνω και αριστερά, στο σχεδιάγραμμα... (άλλη μία κραταιά οικονομική θεωρία που έβαλε νερά).

Η αγορά ΔΕΝ ξέρει, ή μάλλον μαθαίνει σε στάδια, ανάλογα αν είσαι Πλέμπα, ή αν είσαι Εκλεκτός. Αλλά και οι Εκλεκτοί χωρίζονται σε κατηγορίες. Είναι οι Μεγάλοι, που στήνουν δουλειές και αναθέτουν σε τέως Αντιπροέδρους Υπερδυνάμεων να κάνουν το marketing, και, από κάτω, οι απλοί Εκλεκτοί, που σερβίρονται αφού πρώτα έχουν φάει οι Μεγάλοι. Οι Μεγάλοι ελέγχουν τύχες Κρατών και Εθνών, των δικών τους, και άλλων. Οι Μεγάλοι, γνωστοί στα λαϊκά ως «Νέα Τάξη», είναι μερικές πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι μεγαλομέτοχοί τους. Έχω αναφέρει μερικές, παλαιότερα, αλλά δεν το προσέξατε, αλλά θα επανέλθω.

Υποψιάζομαι, ότι η κατά τα λοιπά άγνωστη και άσχετη εταιρία στο Zug, που ανακάλυψα τυχαία προχτές, που κάνει παρέα με τον τέως αντιπρόεδρο Γκορ, και από εμπορία ρούχων έχει «δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε ΑΠΕ» είναι, απλά, η διακριτική αίθουσα υποδοχής άλλων πλουσίων (εκτός και αν τα ρούχα αφήνουν τέτοια λεφτά...) Και αυτή είναι μία εταιρία. Η απλή λογική λέει ότι είναι μία από πολλές.

Έμαθα και επιβεβαίωσα, ότι οι επενδύσεις στις Πράσινες Ελληνικές ΑΠΕ, προωθούνται σαν επενδύσεις «υψηλής απόδοσης και χαμηλού ρίσκου» από διάφορους ατζέντηδες στο Λονδίνο. Είναι «υψηλής απόδοσης», γιατί με αυτοκρατορικά διατάγματα της Κυρίας Υπουργού και των αφεντικών της, ορίζονται υψηλές ταρίφες για το αιολικό ρεύμα. Αυτό επιτρέπει να καλυφθούν οι αμοιβές των αιολικών εταιριών, τα έξοδα για χάντρες και καθρεφτάκια και να περισσέψει και γενναία απόδοση για τους «επενδυτάς». Είναι «χαμηλού ρίσκου», γιατί σε αντίθεση με την Ελλάδα, που απατεώνες μας ανεβάζουν και διεφθαρμένους μας κατεβάζουν (βοηθάει να ανεβάσει την απόδοση), τα έσοδα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι ασφαλή. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι πιο σίγουρος από το προϊόν της περαίωσης, η την καταβολή φόρων. Το ρεύμα, σήμερα, είναι εντελώς ανελαστικό έξοδο. Επομένως, και υψηλή απόδοση και χαμηλό ρίσκο, χαιρετίσματα στον Markowitz.

Όπως λένε σε εμάς, την πλέμπα, ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι για το καλό μας, τόσο και οι Λονδρέζοι και Ελβετοί «επενδυταί» έχουν πιστέψει ότι κάνουν καλό στον ...πλανήτη. Doing good! Responsibe investing!... Εξαιρετική πιπίλα για κάποιον που βγάζει διπλή απόδοση με μισό ρίσκο, αλλά, είπαμε... Εκλεκτοί.

Ένα παρακαλώ να συγκρατήσετε: Οι Μεγάλοι και οι Εκλεκτοί που θέλουν να βρίσκονται στην Πράσινη γραμμή του σχεδιαγράμματος θα το πετύχουν, επειδή μας ακριβαίνει το ρεύμα ο κύριος Παπανδρέου. Αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδοση. Το μικρότερο ρίσκο είναι από το γεγονός ότι μπορεί, κάποτε να μην έχουμε να πληρώσουμε φόρους και να εξυπηρετούμε χρέη, αλλά το ρεύμα μας θα είναι το τελευταίο που θα κόψουμε. Εντελώς ανελαστικό. Low risk, high return, στην πλάτη του ραγιά που δεν έχει επιλογή στο θέμα αυτό.


Η παραπάνω (πειραγμένη) εικόνα από την προχτεσινή μπροσούρα, μεγεθύνεται με κλικ. Προσέξτε το παραμύθι, και το ψέμα: "For eternity", όπως το ...botox. Ίδια ποιήματα βρήκα σε παρεμφερή μπροσούρα από κυριλέ private bank, της αλλοδαπής, που είχε ευτυχής υποψήφιος Εκλεκτός επενδυτής, ομογενής, επίσης στην αλλοδαπή -- φυσικά και του είπα την γνώμη μου.

Ο επιφανειακός σκοπός του Συνεδρίου (για εκεί πάω), μεθαύριο, είναι να πει στους ιθαγενείς πως θα γίνουν πλούσιοι εκδίδοντας ενεργειακά πιστοποιητικά ή βάζοντας αιολικά στην Πάρνηθα ή στην Λακωνία, και να πείσει εμάς τους πληβείους τηλεθεατές, πόσο σοβαροί, ισχυροί και ικανοί είναι όλοι αυτοί, και πως δεν πρέπει να αντιδρούμε, και να τους παραχωρήσουμε την χώρα μας απρόσκοπτα -- για το καλό μας. Θέλουν να δείξουν συνοχή και σοβαρότητα στους Εκλεκτούς επενδυτές, και τα Μεγάλα αφεντικά τους, για να υπάρξει συμμετοχή σε πράσινα αμοιβαία κεφάλαια, να βγει και καμιά προμήθεια, γιατί, πολύς κόσμος τρέχει τόσο καιρό, και πεινάει. Ποιος δεν βαριέται...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω τα περι Νέας Τάξης

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, εδώ η Καλιφόρνια θα εκδώσε marijuana bonds. Πράσινη ανάπτυξη παντού. χε χε χε

Ανώνυμος είπε...

Μα όλες οι ιδεολογίες είναι προπετάσματα καπνού για να παραμυθιάζονται οι μάζες. Λεφτά δύναμη και εξουσία, δηλαδή λεφτά λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

http://gamostavros.blogspot.com/2010/09/blog-post_2810.html

nikos είπε...

Τα ρυπογόνα λιγνιτικά εργοστάσια θα χρηματοδοτήσουν σε σημαντικό βαθμό την επιδιωκόμενη μεγάλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, μέσω του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου», σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ένα σημαντικό μέρος από τα δικαιώματα ρύπων, που θα αρχίσουν σταδιακά από του χρόνου αλλά πλήρως από το 2013 να ενσωματώνονται στις τιμές χονδρικής, θα διατεθούν, στο «Πράσινο Ταμείο» για την ενίσχυση του Τέλους ΑΠΕ, μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.
«Άλλωστε ακριβώς αυτό λέει κι ο νόμος για το Πράσινο Ταμείο. Ότι θα διαχειρίζεται τους πόρους που εισρέουν από περιβαλλοντικές εισφορές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα δικαιώματα CO2, μέρος των οποίων- δεν έχουμε καταλήξει στο ακριβές ποσοστό- θα διατεθεί γι’ αυτόν τον σκοπό», λέει πηγή του υπ. Περιβάλλοντος για το «Πράσινο Ταμείο» που από την περασμένη Δευτέρα αποτελεί νόμο του κράτους.

Ανώνυμος είπε...

αντί να φορολογούμε τα λιγνιτικά για να τα καθαρίσουμε τα φορολογούμε για να ταίζουμε τους Γερμανούς. Και βρώμικοι και φτωχοί.

Ανώνυμος είπε...

Αν σκεφτούν να εκχωρήσουν λογαριασμούς ΔΕΗ που όλα να τα περιμένεις από τους αλήτες που μας κυβερνούν θα έιναι ομολογία ότι πέθανε η χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Την κατάσταση και τις προοπτικές των έργων ΑΠΕ θα παρουσιάσει η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε Συνέντευξη Τύπου, που θα δοθεί, αύριο, Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Βασιλάκος και ο Πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Όρμα κοπελιά, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΒΑΡΑ!

nikos είπε...

εδώ και ο Francis Fukuyama..http://www.polityka.pl/swiat/rozmowy/1509374,1,rozmowa-z-francisem-fukuyama.red .. ομολογεί το τέλος της "ελεύθερης οικονομίας"