Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τα δικαιώματα άνθρακα στα αζήτητα

Ξεπουλήθηκε και το ΙΟΒΕ και παπαρολογεί... Και από εκεί που είχε πει την απλή αλήθεια, ότι δηλαδή οι πολλές ΑΠΕ θα μας οδηγήσουν σε ενεργειακή φτώχεια, τώρα τα γύρισε... Εάν, λέει μας βάλουν πολύ φόρο στο αέριο της μπύρας, και εάν αξίζουν πολλά λεφτά τα δικαιώματα CO2, και εάν ακριβύνει ο λιγνίτης και το αέριο τότε, οι ΑΠΕ, θα συμφέρουν.  Γραμμή ΕΛΕΤΑΕΝ, Κάπρου, Λάλα, και εντολές του Γερμανού:  "Εάν θέλετε λεφτά, θα βάλετε πολλές ΑΠΕ".  Που μεταφράζεται, θα σας δανείσουμε, αλλά θα σας τα πάρουμε πουλώντας σας σαβούρες.


Δεν μπορώ να τα βάλω με τις Δυνάμεις Κατοχής, εδώ ξεπουλιέται η Ελλάδα... Θα κολλήσουν σε λίγα βουνά, στην τσέπη μου και στην θέα μου;  Ωστόσο έχω τα θάρρητά μου στην αγορά και στην Πράσινη Οικοπαγίδα που έχουν πέσει οι ίδιοι οι Γερμανοί, παγιδευμένοι με μειούμενα πυρηνικά σε κάρβουνο (ή ρώσικο αέριο).   Τα δικαιώματα CO2 αξίζουν ΜΟΝΟ όσο υπάρχει απειλή φόρου, ή φόρος στο CO2...  Τα δικά μας ευρωλιγούρικα λαμόγια κάνουν κρα για περισσότερο φόρο άνθρακα... Αλλά αμφιβάλλω εάν θα τον αντέξει τελικά η ίδια η Γερμανία... Και οι υπόλοιπες "Ευρωπαϊκές" χώρες που καίνε κάρβουνο.  Και με το Πρωτόκολλο του Κυότο στο πεθαμενατζίδικο, όσο και εάν προσπαθεί η Γερμανία να κρατήσει την φούσκα του CO2 φουσκωμένη, το βιβλίο λέει ότι αργά ή γρήγορα, οι φούσκες ξεφουσκώνουν.  Έχουμε και τώρα δικαιώματα άνθρακα, αλλά ...κανείς δεν τα θέλει


Δεν χορταίνω να σας δείχνω την εικόνα από την ελεύθερη αγορά του Chicago όταν ΔΕΝ πέρασε ο φόρος άνθρακα στις ΗΠΑ.  Δείτε, παρακάτω, και την Ευρωπαϊκή αγορά, τα τελευταία 5 χρόνια.


Τι λένε τα παπαγαλάκια;  Θα μπει ο Ευρωπαϊκό φόρος;  Ή θα μηδενιστούν, με λίγη καθυστέρηση και τα "Ευρωπαϊκά δικαιώματα";

Οι τιμές από το Bloomberg, εδώ.


Ευχαριστώ την ThW για το link από το Watts Up With That?

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ήταν πάντα προδιαγραμμένη η κατηφόρα. Ολοι ήξεραν ότι το να πουλάς δικαίωμα στην εκπομπή ενός άοσμου, άγευστου και αόρατου αερίου είναι πρό(σ)κληση σε κομπίνα για τους πάντες.

Θυμάστε εκείνο το ανεκδιήγητο CDM (Clean Development Mechanism) που ήταν μια τεράστια φυτεία ευκαλύπτου στην νότιο Αμερική; Ενός δέντρου που δεν φύεται φυσιολογικά στην περιοχή αλλά οι οικολόγοι έκαναν μόκο, για το καλό του πλανήτη; Ετσι είναι όλα τα έργα του Κυότο, εκτρώματα, φούσκες, κομπίνες ή όλα μαζί.

Μην ανησυχείτε όμως. Η Μπιρμπίλω θα φορέσει τα κολλάν της και επικουρούμενη από το ξανθό ντουέτο του ΣΚΑΙ θα εφορμήσει και θα επαναφέρει την οικολογική τάξη.

Kaymakchalan

Φακ Κωστας είπε...

Λίγο άσχετο (με τη συγκεκριμένη ανάρτηση):

Έχεις ακούσει κάτι για "ψυχρή σύντηξη"?
Βρήκα κάτι εδώ και μου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό..

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/5a1d3635-5ac1-47a0-a6b7-d277f3043285

Αν έχεις καμμιά γνώμη την ακούω..

archaeopteryx είπε...

Φακ Κωστα, τα έχω ακούσει και έχω διαβάσει τι έχει γραφτεί, χωρίς να τα έχω μελετήσει. Εάν με τον χαμό που γίνεται ειχαν κάποια, οποιαδήποτε, αξία, με πραγματικές και πρακτικές εφαρμογές, (α) θα το ήξερε η υφήλιος, (β) θα είχε πέσει η τιμή του ...πετρελαίου!

Μάλλον για κάτι "θεωρητικό" ή "πιθανό" πρόκειται που ή δεν έχει εξακριβωθεί και διασταυρωθεί, ή είναι άνευ σημασίας. Το ότι το "καταπιέζουν" δεν το πιστεύω.

a. horribillis είπε...

Εγώ να επαναλάβω ότι (1) τα δικαιώματα άνθρακα έχουν "αξία" μόνο εάν υπάρχει φόρος άνθρακα και (2) ο όγκος των συναλλαγών έχε ιπέσει και αυτό είναι ενδεικτικό αγοράς που πεθαίνει.

spiral architect είπε...

@ archaeopteryx:

Συμφωνώ!

Για ψάξτε όμως γι' αυτόν τον κύριο εδώ:

http://tinyurl.com/6yll8sc

Ασχολήθηκε με περισσότερο χειροπιαστά πράματα από την ψυχρή σύντηξη.

A, και κάτι συγγενές: Το ΙΓΜΕ κλείνει!

spiral architect είπε...

... αλλά ποιος ΕΛΛΗΝΑΣ ασχολείται, ή θα ασχοληθεί πλέον με όλα αυτά?
Γίναμε πια προ-τε-κτο-ρά-το!

Χωρίς παρεξήγηση, το μπλογκ σου δεν έχει πλέον νόημα ύπαρξης ...
(και - αν όχι εμείς - τα παιδιά μας φεύγουν από δω)

archaeopteryx είπε...

αα... μα το ξέρω ότι δεν έχω λόγο ύπαρξης... Η απλή λογική και η απλή αριθμητική έχουν καταρρεύσει. Και από την στιγμή που ο Σόϊμπλε είπε "ή βάζετε πολλές ΑΠΕ ή δεν σας δίνουμε δάνεια", όπερ έδει δείξαι και δεν έχω τίποτα άλλο να πω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι το ίδιο πράγμα ο φόρος άνθρακα και τα δικαιώματα CO2. Τα δικαιώματα υπάρχουν ήδη. Οι εταιρίες που έχουν εκπομπές πάνω από τα δικαιώματα που κατέχουν ήδη, πρέπει να αγοράσουν το περίσσευμα από το χρηματιστήριο άνθρακα.

Σήμερα είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για δυο λόγους, απ' όσο μπορώ να εκτιμήσω:

1) Γιατί οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της εμπορίας ρύπων έχουν λάβει δωρεάν δικαιώματα και αγοράζουν μόνο την υπέρβαση.
2) Γιατί, λόγω της κρίσης, το ύψος της βιομηχανικής παραγωγής έχει πέσει αρκετά, ενώ τα δικαιώματα δόθηκαν με βάση ιστορικά στοιχεία καλύτερων ετών (είναι δηλαδή αρκετά για να καλύψουν τις τωρινές εκπομπές).

Ο φόρος άνθρακα δε σχετίζεται απαραίτητα με τα δικαιώματα (αν και διαβάζοντας λίγο μπορεί να υπάρχουν κάποιες συνδέσεις, αν η νομοθεσία πάει προς αυτή την κατεύθυνση). Για παράδειγμα, ο φόρος άνθρακα θα πιάσει το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιών δεν εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων.

a. horribillis είπε...

Τα δικαιώματα, βεβαίως, είναι διαφορετικά από τον φόρο. Χωρίς τον φόρο, έχουν μηδενική αξία. Με τον φόρο ανεβαίνει η αξία τους (γιατί ο φόρος δημιουργεί ζήτηση για δικαιώματα). Χωρίς φόρο, δεν έχουν καμία αξία.

Ανώνυμος είπε...

Ξανά, όχι και όχι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φόρος άνθρακα στην Ελλάδα, αλλά η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής έχει χρηματιστηριακή τιμή.

Μέχρι σήμερα, οι ηλεκτροπαραγωγοί έπαιρναν δωρεάν δικαιώματα για το 80% περίπου (αν θυμάμαι καλά) των ιστορικών τους εκπομπών. Αν ξεπερνούσαν αυτό το όριο, έπρεπε να αγοράσουν τα άλλα στην ελεύθερη αγορά.

Από το 2013 και μετά, οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν παίρνουν κανένα δωρεάν δικαίωμα και θα υποχρεωθούν να αγοράσουν δικαιώματα για το σύνολο των εκπομπών τους. Μιλάμε για τεράστια αύξηση στη ζήτηση που αναμένεται να προκαλέσει και μεγάλη αύξηση στην τιμή των δικαιωμάτων.

Φυσικά όλο αυτό θα μετακυλίσει τελικά στους καταναλωτές του ρεύματος. Ήδη η ΡΑΕ έχει δημοσιεύσει τη μεθοδολογία με βάση την οποία η ΟΤΣ θα αλλάζει ανάλογα με το κόστος εκπομπών CO2.

Όλο αυτό είναι άσχετο με το φόρο άνθρακα, ο οποίος θα επιβάλλεται στο καύσιμο ανάλογα με το περιεχόμενο άνθρακα που έχει.sa

a. horribillis είπε...

Τα "δικαιώματα" είναι ένα πλασματικό αγαθό. Κάτι σαν νόμισμα για ...αέρα. Έχει αξία, εάν το θες, ή εάν σου γλυτώνει κάποιο φόρο. Το "θες" εάν πιστεύεις ότι σώζεις τον πλανήτη. Η προσδοκία (ο φόβος) των μη δωρεάν δικαιωμάτων (δηλαδή του φόρου) είναι αυτό που ανεβάζει την αξία.

Όσο η αγορά πιστεύει ότι θα μπει φόρος (μη δωρεάν δικαιώματα) και η Μέρκελ δημιουργεί τεχνητή ζήτηση υποσχόμενη φόρο, τόσο ανεβαίνουν τα δικαιώματα.

Φόρος είναι, υπερ Γερμανών εξαγωγέων στην κατοχική τους αγορά. Για αυτό σκύλιασαν που δεν πέρασε το cap and trade και για αυτό σκίζονται να το ψηφίσει η Αυστραλία.

Με το Κυότο ανύπαρκτο, πλέον, θα έχει ενδιαφέρον εάν η Ευρώπη θα το χρησιμοιποιήσει σαν δασμό. Ήδη η Κίνα ακυρώνει ή καθυστερεί κάτι περαγγελίες από ΕΕ λόγω του φόρου-δασμού CO2...

Ανώνυμος είπε...

Με κίνδυνο να καταντήσω βαρετός, σου ξαναλέω ότι, ανεξάρτητα από το αν είναι πλασματικό αγαθό ή όχι, τα δικαιώματα και ο φόρος άνθρακα ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα. Το πρώτο υπάρχει ήδη σε ισχύ και θα συνεχίσει να υπάρχει εντός της ΕΕ και μετά το 2013, μετά από μεγάλες αλλαγές στον τρόπο κατανομής της οποίας θα καταλάβουμε πολύ καλά στην τσέπη μας. Ο φόρος άνθρακα ΔΕΝ έχει μπει ακόμα στη ζωή μας.

Δες για τις διαφορές εδώ: http://www.carbonshare.org/docs/capvscarbontax.pdf

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, δες εδώ: http://www.europeanvoice.com/article/imported/eu-carbon-tax-back-on-commission-s-agenda/70743.aspx

Η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι ο φόρος άνθρακα θα αφορά καύσιμα για θέρμανση και μεταφορές που μέχρι τώρα δεν μπαίνουν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων CO2 (με την εξαίρεση ίσως των αερομεταφορών που μπήκαν πρόσφατα).

Ανώνυμος είπε...

πες ότι ο Τιτάν, που μέχρι τώρα είχε δωρεάν δικαιώματα (και του τα έκλεψαν τον χειμώνα) πρέπει μετά το 13 να τα πληρώνει. Βάζει 2 αιολικά λούνα πάρκα και ρεφάρει. Ακριβαίνει το ρεύμα προς όφελος του Γερμανού που έκανε την εξαγωγή.

Ανώνυμος είπε...

Όσο-όσο και τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα
«Αποτυχημένη ήταν η πρώτη προσπάθεια πωλήσεων ελληνικών δικαιωμάτων στη διεθνή αγορά άνθρακα. Καλύτερα εξελίχθηκε η δεύτερη απόπειρα, όσον αφορά τις ποσότητες των δικαιωμάτων που πωλήθηκαν. Ωστόσο η τιμή στην οποία έγιναν οι πωλήσεις ήταν απογοητευτική, καθώς διαμορφώθηκε στα 12,7 ευρώ ανά δικαίωμα.
Η χρονική επιλογή για τα εγκαίνια της αγοράς άνθρακας στην Ελλάδα αποδείχτηκε ατυχής, καθώς συνέπεσε με τα χαμηλά πολλών μηνών στα διεθνή χρηματιστήρια. Η αγορά, εν μέσω φημολογιών για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, με επιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής, βρισκόταν σε πτώση. Θεώρησε και ίσως προεξόφλησε πως η εισαγωγή 10 εκατ. δικαιωμάτων από την Ελλάδα, θα οδηγούσε σε πωλήσεις όσο-όσο για εξυπηρέτηση του χρέους και άρα σε πτώση τιμών».

http://www.greenbusiness.gr/10255/%cf%8c%cf%83%ce%bf-%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ae%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%b8/