Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Σχεδόν διπλασιασμός του κόστους του ρεύματος στην Γερμανία, λόγω ΑΠΕ


http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/03/25/renewables_push_up_german_electric_rates.html

Κατά 80% αυξήθηκε το κόστος του ρεύματος για τους Γερμανούς καταναλωτές, λόγω ΑΠΕ μεταξύ 2000 και 2013.  Η κατάργηση των πυρηνικών και οι ΑΠΕ την έκαναν πιο εξαρτημένη από το Ρωσικό αέριο. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ρεύμα δεν ακριβαίνει μόνο επειδή οι ΑΠΕ είναι ακριβές, αλλά επειδή πληρώνονται χωρίς να ηλεκτροδοτούν και επιβαρύνουν τεχνικά και οικονομικά τα δίκτυά τους.

Και, φυσικά, οι εκπομπές CO2 είναι αυξημένες, παρά τις πολλές ΑΠΕ, αφού οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε μειώνουν κατανάλωση συμβατικών καυσίμων.  Οι Γερμανοί έκλεισαν μερικά πυρηνικά, αύξησαν την χρήση κάρβουνου και λιγνίτη για να έχουν ρεύμα, και μείωσαν το αέριο λόγω κόστους.


Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, λιγνίτη, πυρηνικά και αέριο. Και έχει πολλές ΑΠΕ.  Παρά το σχετικά φθηνό κάρβουνο και τα σχετικά φθηνά πυρηνικά έχει το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Ακριβότερο και από αυτό της Κύπρου, που ηλεκτροδοτείται από ...σκέτο πετρέλαιο!

Οι Γερμανοί παράγουν και εξάγουν τις ΑΠΕ που ακριβαίνουν το δικό τους ρεύμα. Εμείς εισάγουμε από τους Γερμανούς τις ΑΠΕ που καταστρέφουν την δική μας οικονομία. Οι Γερμανοί έχουν φθηνότερο αέριο από εμάς, και το κόβουν, ενώ εμείς νομίζουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από ακριβότερο αέριο και ΑΠΕ που δεν ηλεκτροδοτούν, αλλά πληρώνονται.  Ανωμαλίες...

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο γερμανικο FOCUS : "Η μεταβαση ενεργειας (σημ.ανανεωσιμες) καθιστα τον λιγνητη σημαντικοτερο απο ποτε"
"Χιλιαδες ακτιβιστες διαδηλωσαν για την σωτηρια της μεταβασης ενεργειας, που θελει να περιορισει ο Sigmar Gabriel. Η πλειοψηφια αυτων ειναι νεαρα ατομα, τα οποια θα πρεπει να ξαναθυμηθουν τα μαθηματικα και την Φυσικη για να καταλαβουν οτι: Μια βιομηχανικη χωρα όπως η Γερμανία δεν μπορεί να τροφοδοτειται μόνο απο τον ήλιο και τον άνεμο. Οι Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν τώρα τη δεύτερη υψηλότερη τιμη ενέργειας στην Ευρώπη."
Στη γερμανικη DIE WELT :"Δεν ειναι η κλιματικη αλλαγη που πληττει περισσοτερο τις φτωχες χωρες αλλα η αυξηση των τιμων ενεργειας. Και ενω εχουμε επικεντρωθει στις ανησυχιες για το κλιμα , τα 3/4 των ανθρωπων παραμενουν στο σκοταδι και στην φτωχεια"
Επισης η VESTAS απελυσε 5 ηγετικα στελεχη για κερδοσκοπια και διαφθορα...
ThW

archaeopteryx είπε...

μήπως έχεις τα links?

Ανώνυμος είπε...

Focus (2σελιδες) http://www.focus.de/immobilien/energiesparen/denn-sie-wissen-nicht-wofuer-sie-marschieren-ggggg_id_3707712.html

Die Welt : http://www.welt.de/debatte/kommentare/article126084156/Der-globale-Energie-Irrsinn-trifft-die-Aermsten.html

και τη Vestas : http://bizzenergytoday.com/vestas_feuert_fünf_top_manager_fristlos

(Δυστυχως ειναι ολα στα γερμανικα και θα σας παιδεψω... ομως γι΄αυτο κ ο google translate !!)
ΤhW

spiral architect είπε...

Ούτε καν η Νέα Καληδονία, η Μαδαγασκάρη, ο Αγιος Βικέντιος και η ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν μόνο απ' τον ήλιο και τον άνεμο.
Για ρίξε τα λινκς ...

Μούτρο είπε...

Το άρθρο αυτό έχει ενδιαφέρον:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=32703

archaeopteryx είπε...

ο λιθάνθρακας είναι πολύ φθηνότερος και με λιγότερο ρίσκο από το αέριο

archaeopteryx είπε...

και τα ...πυρηνικά φθηνότερα από τις ...ΑΠΕ!!

spiral architect είπε...

Νταξ' δεν γράφει τίποτα παράλογο. Τουλάχιστον έχει ενημερωθεί σωστά.

spiral architect είπε...

Η (ουκρανική) κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες κατά περισσότερο από 50% από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018.
Πάτε τώρα να τυλιχτείτε με την κοτσίδα της Τιμοσένκο μπας και ζεσταθείτε, αφού θέλατε ΕΕ και ΔΝΤ.

Μούτρο είπε...

Μία από τα ίδια:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63983302

spiral architect είπε...

Μάλλον η συζήτηση για το λιγνίτη ξανανοίγει γιατί σιγά-σιγά φεύγει απ' τα χέρια της ΔΕΗ και περνάει στα χέρια ιδιωτών, οπότε μετά τον μιντιακό πόλεμο που έτρωγε το καύσιμο από "πράσινες" ΜΚΟ και κυβερνήσεις μετέπειτα, τώρα που θα περάσει στα χέρια ιδιωτών (λέγε με Μπόμπολα κατά βάσιν) αναγκαστικά πρέπει να καθαρίσει απ' τη μιντιακή λάσπη.
Τίθεται βέβαια ένα ζήτημα προσφοράς της παραγόμενης ΗΕ με ιδιωτικό λιγνίτη προς την κατανάλωση, (αστική και βιομηχανική) του τρόπου τιμολόγησής της και τον πόλεμο συμφερόντων αεριάδων και ιδιωτών λιγνιτάδων, προμηθευτών καυσίμων και παραγωγών ΗΕ που θα τον πληρώσει ο οικιακός καταναλωτής με πιθανό κριτήριο τη μεταβλητότητα του αστικου φορτίου..

Ελπίζω ο greeklignite να κρατήσει την ενδεδειγμένη θέση στο μέλλον, αυτή που εν πολλοίς κράτησε ως τώρα.

Υ.Γ.: Στο πρό(κ)ταγκον δεν σχολιάζω για λόγους αρχής.

spiral architect είπε...

Και μιας και ανέφερα το μπλογκ του greeklignite, διαβάστε μια ωραία ανάρτηση τεχνικού περιεχομένου για τον σωστό και αποδοτικό ενεργειακά τρόπο απόληψης λιγνίτη απ' τα ελληνικά πεδία τις (σκόπιμα) λανθασμένες επιλογές των διοικήσεων της ΔΕΗ για την είσοδο εργολάβων στα λιγνιτικά πεδία με τσάπες και φορτηγά χωρίς άδειες:
"Αν όμως βάλετε την "τσάπα" στα ελληνικά κοιτάσματα, που έχουν σχεδόν οριζόντια στρώματα λιγνίτη εναλλασσόμενα με χώμα, μπορεί εύκολα να καταλήξει να ανακατεύει το λιγνίτη με το χώμα. Αντίθετα, ο καδοφόρος εκσκαφέας, το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε απ' τη δεκαετία του 1950 με λαμπρά αποτελέσματα, σκάβει από κάτω προς τα πάνω, μπορεί να σκάβει τα στρώματα ξεχωριστά και γι' αυτό χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεχωρίσει ο χειριστής τσάπας το λιγνίτη απ' το χώμα, προσπάθεια που χρειάζεται χρόνο και εντατική προσοχή. Κι επειδή ο χρόνος είναι χρήμα και η προσοχή κουράζει, αν ο χειριστής δεν πληρώνεται με βάση τις θερμίδες του λιγνίτη που θα βγάλει, αλλά πληρώνεται με το κυβικό ή με τον τόννο, η προσπάθεια τελικά γίνεται; Αν η τσάπα βγάλει κυβικά, δύσκολα θα βγάλει και θερμίδες, αυτά τα δυο δεν πάνε μαζί."

archaeopteryx είπε...

δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Καλά, δεν φτάνει που λύσατε τα προβλήματα της Ελλάδας εδώ γίνατε και ουκρανολόγοι. Μήπως η γκαζπρόμ αύξησε τις τιμές και ζητάει κερατιάτικα από τους Ουκρανούς για το νταβατζιλίκι που έχασαν οι Ρώσοι, λέω τώρα εεε;; Οι κρατικοδίαιτοι δεητζήδες γουστάρουν ρωσικό νταβατζιλίκι, αν το δοκιμάσουν θα τρέχουν μετά να παρακαλάνε στην ποδιά της Άγκελας που θα τους φαίνεται άγγελος, χα-χααα! Τα κοτσιδάκια της Τιμοσένκο σε φταίνε τώρα, μη σκίσεις κανένα καλτσόν... Και δε μου λέτε αναλυτάρες γιατί η ρώσοι τόσα χρόνια μας είχανε 40% πάνω από τους άλλους αφού ήταν τόοοσο καλοί προστάτες των φουκαράδων. Και δε μου λέτε γιατί μπατίρισε η ΔΕΗ, από τα ΑΠΕ και μόνο, ή γιατί πλέρωνε αβέρτα και παχυλά αργόμισθους και βόλευε παιδιά εγγόνια και δισέγγονα και πελατεία πολιτικών, εεε;;; Όταν καταβάζανε διακόπτες για να αυξηθούν λογαριασμοί και να πληρώνουν τα κορόϊδα να παίρνουν αύξηση τα ρετιρέ όλα καλά και ο-λα-λα? Όλο άλλοι μας φταίνε και κάνουμε τζάμπα μάθημα στον όποιον λάχει ουκρανό. Ε, ρε καφενείο η ελλάς

spiral architect είπε...

Την κοτσίδα. την κοτσίδα!
"«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας που ζητεί το ΔΝΤ για την σταθεροποίηση της οικονομίας, η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει»"

Δεν είναι Γκαζπρόμ (ρωσική παραγωγός και διανομέας ΦΑ) είναι η Ναφτογκάζ (ουκρανική διανομέας ΦΑ, το ανάλογο της ΔΕΠΑ)
Ας πάνε να ξανακάνουν συμφωνία με τους Ρώσους και θα δεις ποιοι είναι οι "ουκρανολόγοι". Αν μη τι άλλο βάζουμε λινκ και ο καθένας καταλαβαίνει.

Πάντως είναι καλά παιδιά η ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι;
(και ο Γιατσενιούκ βεβαίως-βεβαίως)

Ανώνυμος είπε...

Η Γερμανία με φτηνό κάρβουνο και φτηνά πυρηνικά (και αέριο πιο φτηνό από εμάς) έχει ρεύμα ακριβότερο από της Κύπρου που είναι με πανάκριβο πετρέλαιο. Λόγω ΑΠΕ βεβαίως.

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Professor Moriarty είπε...

H Ελλάδα “λαδώνει” τον Γερμανορωσικό ενεργειακό άξονα. Αγοράζει γερμανικές ΑΠΕ και για να τις υποστηρίξει εισάγει ρωσικό αέριο. Βαρόνοι ΑΠΕ και Φ.Α. στην Ελλάδα είναι οι ευνοημένοι από το “ενεργειακό μείγμα” το οποίο αποδεικνύεται στην alma mater του αποτυχημένο και επικίνδυνο, τόσο για την παραγωγή ενέργειας, όσο και για τους καταναλωτές που πληρώνουν πανάκριβα ένα όλο και πιο επισφαλές, ελαττωματικό, προϊόν. Η προτεραιότητα που επιβάλλεται καταναγκαστικά για την έγχυση στο δίκτυο της κρατικά επιδοτούμενης σαβουροενέργειας από τις ΑΠΕ, και η υποστήριξη από μονάδες Φ.Α. ευθύνεται για τα καλπάζοντα ελλείμματα. Η ΔΕΗ μπορεί όντως να είναι κρατικοδίαιτη και αμαρτωλή, αλλά παρήγαγε ενέργεια, σε αντίθεση με τις κρατικοδίαιτες (φοροδίαιτες) ΑΠΕ, οι οποίες ΔΕΝ παράγουν.

Και εξηγούμαι για πολλοστή φορά ότι στην ηλεκτρική ενέργεια το παράγω όποτε γουστάρω, ή όποτε γουστάρει στον Αίολο να φυσήξει, ισοδυναμεί με μη-παραγωγή. Και όχι μόνο μη-παραγωγή, αλλά και πρόσθετη επιβάρυνση του δικτύου. Ορθολογικοποίηση της κοστολόγησης πρόσβασης στο δίκτυο, με βάση τις αρχές λειτουργίας του δικτύου, θα σήμαινε αυτόματα πληρωμή ρήτρας επιβάρυνσης του δικτύου από τους παραγωγούς ΑΠΕ και δικαίωμα του διαχειριστή δικτύου για την πρόσβασή τους ή τον αποκλεισμό τους. Αν κάποιοι ξυπνήσουν αύριο και θεωρήσουν ότι το σωστό είναι να πάνε στη δουλειά τους περπατώντας με τα χέρια, και όχι με τα πόδια, δικαίωμά τους. Αλλά αν πάνε να το επιβάλουν με το ζόρι και στους υπόλοιπους, αυτό είναι ανωμαλία... Γιατί κάποιοι λοιπόν επιμένουν να στέκεται το σύστημα παραγωγής ενέργειας και το δίκτυο με τα “χέρια” και όχι στα πόδια του; Από άγνοια, ή από ανωμαλία, ή από συμφέρον; Δε μπορώ να σκεφτώ άλλον λόγο.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν θέλετε λιγότερη ρύπανση, λιγότερο CO2, λιγότερους υδρατμούς, κλπ, τότε αφού εφαρμόσετε τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, και εφαρμόσετε τεχνολογίες εξοικονόμισης ενέργειας, στα πλαίσια πάντα της οικονομικής βιωσιμότητας, αν θέλετε περισσότερη εξοικονόμιση θα αρχίσετε να κατεβάζετε διακόπτες. Αν θέλετε λιγότερο ή καθόλου CO2 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τότε θα αναγκαστείτε να κάνετε πυρηνικούς σταθμούς. Ο αέρας και ο ήλιος δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο “καυσίμου”. Είναι “τζάμπα” όπως κάθε φυσικό φαινόμενο, αλλά η μετατροπή της ενέργειάς τους σε ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει πανάκριβα, και ακόμη πιο ακριβά πληρώνουμε την “στοχαστικότητά” τους.

Τι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι τέλος πάντων; Δεν τίθεται πλέον ζήτημα ΔΕΗ κρατικής ή ιδιωτικής. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν θα έχουμε ορθολογικό μοντέλο παραγωγής, μεταφοράς, και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ή αν θα το αντικαταστήσουμε με ένα στρεβλό μοντέλο, ένα έκτρωμα με όλα τα παρεπόμενα τα οποία έχουν περιγραφεί πολλές φορές και με κάθε λεπτομέρεια σε αυτό το μπλογκ.

spiral architect είπε...

Τι δεν καταλαβαίνουν; Ότι δεν τους πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ, ή δεν συμψηφίζει η ΔΕΗ τους οικιακούς.

Ανώνυμος είπε...

Το έσβησες στο άψε σβήσε να μην ενοχληθεί ο Γκέμπελς του ενεργειακού φασισμού, και ο γκαουλάιτερ Σπιράλ ΑρχαιοΤέκτων

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατι τον σβηνεις? Εμενα με διασκεδαζει. Η μη δυνατοτητα επιχειρηματολογιας τον εμπνεει ! "αρχιμασόνος της μαύρης Στοάς του κάρβουνου και των πυρηνικών" !!!! "ΑρχαιοΤέκτονα που κάνει τον γκαουλάϊτερ και με τον Αμερικανοφασίστα" και αλλα ωραια που ειπε στο παρελθον.... κλαιω απο τα γελια
ΤhW

archaeopteryx είπε...

η αλήθεια ανώνυμε είναι ότι από ό,τι βλέπεις έχεις fans.

Ανώνυμος είπε...

Έστειλες κιάλλο τρολ εναντίον μου. Εμψυχώθηκαν τα τάγματα εφόδου του κάρβουνου απ το κυνικό διάγγελμα υπερ ενεργειακού γασισμού του Προφέσσορ Γκμπελς Μοριάρτυ και γρυλίζουν

Ανώνυμος είπε...

Ποιο τρολ εναντιον σου βρε ανοητο αγορι?! Εχεις αποκτησει ηδη εναν φαν!! Να κανεις φαν-κλαμπ !! Και ζητα καμια αυξηση απο το αφεντικο, ε?... Εμ τι? τσαμπα τοση εμπνεση στα επιθετα?!! χαχα
ThW

Ανώνυμος είπε...

Η Γερμανια καλα θα κανει να κανει μελετη για την χωρα της που καιει καρβουνο και ανοιγει νεα λιγνιτικα... Και μην ξεχνας οτι στη περιοχη της Στουτγαρδης κυβερνουν οι Πρασινοι (απατεωνεεεες). Σου συνιστω να διαβασεις τα ανω links που ειναι γερμανικα να ξεστραβωθεις ..
ThW

spiral architect είπε...

Τι έπος ξέφυγε απ' το έρκος των οδόντων του απλήρωτου;
Τι έχασα;
Τι έσβησες;

archaeopteryx είπε...

μια εξαέρωση ανά ανάρτηση, να του την επιτρέπω. Αντε δύο αν είναι πολύ χαριτωμένος. Για κάποια μελέτη Πανεπιστημίου Στουτγάρδης (που την άφησα να φαίνεται άλλη φορά που έχει επι το ίδιο πράγμα)