http://www.energypress.gr/news/Meiwsh-26-twn-eisagwgwn-aerioy-sthn-Eyrwph-me-ypshlotero-stoho-APE-gia-to-2030
http://t.co/mPbs1i2qCm
http://wilfriedheck.tripod.com/
Έχει αρχίσει και έχει πλάκα (θα είχε αν δεν την πληρώναμε κιόλας...)
Το γράφημα αυτό δείχνει ότι οι Γερμανοί, με τα άπειρα αιολικά και φωτοβολταϊκά, κατάφεραν τον Φεβρουάριο που πέρασε και φύσηξε αέρας (στην Γερμανία φυσάει τον χειμώνα) να "κόψουν" λιθάνθρακα και λιγνίτη για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. Και αυτό, το παρουσιάζουν (νομίζω) σαν επίτευγμα.
Είναι επίτευγμα; Δεν νομίζω. Η μείωση στην ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο για 3 Σαββατοκύριακα είναι ασήμαντη από μόνη της, και η εικόνα δεν λέει τίποτα για το κόστος, ή για τις απαραίτητες απορρίψεις (με ζημιά) σε γείτονες, ή για την ζημιά και την μειωμένη αποδοτικότητα των συμβατικών μονάδων που αναγκάζονται σε διαλείπουσα λειτουργία (για να μην "ψηθεί" το δίκτυο). Και η Γερμανία έχει γείτονες που είναι υποχρεωμένοι να την ανέχονται, και πληρώνονται για την "εξυπηρέτηση".
Το γράφημα δείχνει ωστόσο κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Οι αλλαγές στην ημερήσια ζήτηση καλύπτονται από αλλαγές στην ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα (και λιγνίτη), και το αέριο χρησιμοποιείται, ακόμα και σε περιόδους αυξημένης ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά. Να θυμίσω, ότι όταν περιμένουν πολύ αέρα, αυξάνουν τις θερμές εφεδρείες τους... Και οι θερμές εφεδρείες, αν δεν είναι αέριο ή πετρέλαιο, μόνο κάρβουνο μπορεί να είναι. Για αυτό, τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές (ή κατανάλωση καυσίμων): Η όποια εξοικονόμηση χάνεται σε μειωμένη αποδοτικότητα από την ανάγκη θερμών εφεδρειών.
Ο ισχυρισμός ότι οι αυξημένες ΑΠΕ μειώνουν την εξάρτηση από εισαγόμενο ρώσικο (ή άλλο) φυσικό αέριο είναι επομένως μάλλον ψευδής. Οι ΑΠΕ αυξάνουν την ανάγκη για θερμές εφεδρείες, αυτές αναγκαστικά είναι κατά προτίμηση από αέριο. Αλλά, πείτε μου παρακαλώ, ποιος ισχυρισμός των αιολικών ΑΠΕτεώνων δεν είναι ψευδής;
Μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα η Γερμανία έβαλε πολλά αιολικά. Έχει ξεπεράσει τα 31 ονομαστικά GW το 2012. Και η "έγχυση"; 8% της ηλεκτροδότησης. Όχι 18, ή 80%. Οκτώ τοις εκατό, 8%. Και αυτό δεν είναι καν η υποκατάσταση πραγματικού καυσίμου (που πρέπει να είναι μικρότερη, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο δημοσιευμένο στοιχείο). Αυτό που είναι δημοσιευμένο είναι πόσο αυξήθηκε ο λιθάνθρακας (Steinkohle) και ο λιγνίτης (Braunkohle) με το που μειώθηκαν τα πυρηνικά (και το αέριο, λόγω κόστους). "Ούτε ένα γραμμάριο CO2", έγραψε το Spiegel, από όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοάερια, κλπ στην Γερμανία. Με επιβάρυνση 20 δις ευρώ τον χρόνο για τους καταναλωτές.
Ο λιθάνθρακας και ο λιγνίτης (και τα πυρηνικά, φυσικά) μειώνουν την εξάρτηση από αέριο. Τα αιολικά (και τα φ/β), καμιά φορά, καμιά μέρα, μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση (και να αυξήσουν τις ανάγκες για επιδοτήσεις στις μονάδες αερίου). Μπορούν και οι σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες να υποκαταστήσουν αέριο σαν θερμές εφεδρείες (όπως δείχνει και το πρώτο γράφημα). Πολλά "μπορούν". Μέχρι νεωτέρας ωστόσο, δεν μπορούν "φθηνά". Και σχετικά εύκολα μπορεί να αποδεχθεί κάποιος την ...φτώχεια του. Αλλά να πληρώνει παραπάνω για κάτι που δεν χρειάζεται;
2 σχόλια:
Η επέκταση της παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά στη Γερμανία δημιουργεί (όχι μόνο σε αυτή) στην Πολωνια αυξανόμενα προβλήματα. Ειτε παρα πολυ , ειτε πολυ λιγο ρευμα, οδηγει αρχικα σε ασταθεια και μετεπειτα σε καταρρευση,δλδ αυτό που συνήθως ονομάζεται ένα black out.
Η Πολωνια παιρνει μετρα προστασιας των δικτυων της, ωστε μεχρι το 2015, με τη βοηθεια μετασχηματιστων φασης να οριοθετουν το αχρειαστο ηλεκτρικο ρευμα απο την Γερμανια. Απο αυτο θα επωφεληθει μονο η Πολωνια, ενω η Γερμανια χανει το πλεονεκτημα προωθησης πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας στο πολωνικο δικτυο.
http://www.science-skeptical.de/energieerzeugung/windkraft/polen-sichert-seine-netze-gegen-deutschen-oekostrom-bmwi-nennt-das-meilenstein-beim-netzausbau-in-europa/0011809/
ΤhW
Προβλήματα στο δίκτυο δεν δημιουργεί η υπερεπάρκεια παραγόμενης ισχύος από οποιαδήποτε πηγή (συμβατική ή ΑΠΕ) αλλά η μερική διαθεσιμότητά της η ονομαζόμενη και Μη Διανεμόμενη Ενέργεια - ΜΔΕ) όταν δεν υπάρχουν απαιτήσεις φορτίου. Από την άλλη, όταν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή λόγω εισόδου-εξόδου-μη πλήρους λειτουργίας ΑΠΕ σε συνάρτηση με τις εφεδρείες ηλεκτροπαραγωγής από Φ.Α. οι διαχειριστές προτιμούν να δουλεύουν ανθρακικά ή πυρηνικά αφήνοντας το Φ.Α. για τις τυχόν αιχμές φορτίου.
Οπότε πάνε περίπατο τα ΑΔΙ, ΜΑΔΙ, ΠΙΠΙ και ΛΙΛΙ καίμε φτηνό κάρβουνο ή nuclear και γεια σας! Γιατί αν γίνει καμιά στραβή και μείνουν ολόκληρες περιοχές χωρίς ρεύμα, αλά Καλιφόρνια επειδή κάποιοι μουστερήδες έμποροι θέλουν προτεραιότητες και ο διαχειριστής δεν πρόλαβε να διαχειριστεί με επιτυχία το δίδυμο παραγωγή-κατανάλωση, θα σου πω εγώ τα συχαρίκια!
Δημοσίευση σχολίου