Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Είναι λίγο αγράμματος; Ή λίγο ...συμβιβασμένος;


Για αυτή την ανάρτηση φταίει ο spiral architect...  Μεταξύ Μπίστη και Χατζημπίρου, spiral architect, προτιμώ τον Μπίστη! Φαντάσου...

Εδώ, ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος μας λέει τις φαντασιώσεις του

Καιρό είχαν να δω ένα κείμενο τόσο χυδαία παραπλανητικό, αλλά δεν προέρχεται από κάποια Μ.Κ.Ο. ή έστω από διαφημιστικό φυλλάδιο της ΕΛΕΤΑΕΝ ή κάποιας πολιτικής παράταξης του Ευρωκοινοβουλίου... Προέρχεται από Καθηγητή του Ε.Μ.Π.   Δεν ανέχομαι από Καθηγητές του Ε.Μ.Π. να προωθούν ψέματα.  Το να δηλώνει ο κύριος Καθηγήτης Χατζημπίρος "οικολόγος" ή έστω "Οικολόγος-Πράσινος", δεν του δίνει το δικαίωμα να είναι άσχετος, ή εκτός τόπου και χρόνου, ή ωμός αρλουμπολόγος, είτε έχει ιδέα γιατί μιλάει, είτε δεν έχει.

Να τα δούμε ένα-ένα:

"...Όλοι ξέρουν ότι άνεμος και ήλιος αφθονούν στον τόπο μας. Πόσοι όμως συνειδητοποιούν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι λιγότερο ακριβές απ’ όσο παρουσιάζεται; Η σωστή σύγκριση με τους υδρογονάνθρακες απαιτεί να συνυπολογίσουμε το συνολικό περιβαλλοντικό κόστος και τον γεωπολιτικό κίνδυνο..."

Ο ήλιος και ο άνεμος αφθονούν. Ο ήλιος είναι μεταβλητός και ο άνεμος μεταβλητός και τυχαίος. Το ρεύμα από από την ήλιο και τον άνεμο, αντίστοιχα μεταβλητό και τυχαίο, και (α) δεν έχει σχέση με την ζήτηση, (β) δεν αποθηκεύεται και (γ) δεν έχουμε τα νερά της Νορβηγίας ή τα λεφτά του Κροίσου για να μετατρέψουμε την χώρα σε μία απέραντη αντλησιοταμίευση. Μετά 40 χρόνια ύπαρξης και 20 χρόνια επιδότησης (από το 1993 υπάρχει ο Νόμος EEG στην Γερμανία) ξέρουμε ότι όσα πολλά φωτοβολταϊκά κι αν βάλουμε, και όσο πολλά αιολικά, η ηλεκτροδότηση σε ετήσια βάση δεν ξεπερνάει μονοψήφια ποσοστά, η υποκατάσταση καυσίμου είναι μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, απαιτούν πρόσθετες εφεδρείες για την σταθερότητα του συστήματος (εφεδρείες με αέριο ή πετρέλαιο) και απαιτούν δυνατότητα απόρριψης του πλεονάζοντος τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος σε γείτονες που μπορεί και να μην το θέλουν ή να χρεώνουν ό,τι θέλουν για την ενόχληση στο δικό τους δίκτυο.

Γεωπολιτικό ρίσκο;  Που την έμαθε την λέξη ο "οικολόγος";  Μα οι ΑΠΕ προϋποθέτουν φυσικό αέριο και αυτό είναι σκέτο γεωοπολιτικό ρίσκο, είτε είναι από την Αίγυπτο (το έμαθαν αυτό οι δικοί μας) είτε από το Αζερμπαϊτζάν, είτε με LNG, είτε μέσω Ουκρανίας, είτε μέσω υποθαλάσσιου Southstream. Κι αν δεν του φτάνει του "οικολόγου" το γεωπολιτικό ρίσκο, λίγο κρύο να κάνει στην Τουρκία ή την Αυστρία, δεν θα φτάνει το αέριο όπως μάθαμε στην πορτοκαλί κρίση της ΔΕΗ τον χειμώνα του 2012.  Και τότε θα εμπεδώσει ο κάθε αγράμματος που πληρώνεται να παριστάνει τον καθηγητή, ότι οι τυχαίες και μεταβλητές ΑΠΕ είναι βασικά ...διακοσμητικές.

Λιγότερο ακριβές;  Μα και δωρεάν να ήταν οι ΑΠΕ (που μόνο δωρεάν δεν είναι, από στοιχεία της Eurostat, ακόμα και η Κύπρος που ηλεκτροδοτείται από πετρέλαιο (πιο ακριβή ηλεκτροδότηση δεν υπάρχει) έχει φθηνότερο ρεύμα από την Γερμανία και την Δανία. Που σημειωτέον ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο, και η Γερμανία και από πυρηνικά, δηλαδή έχουν φθηνό ρεύμα, που όμως λόγω των πολλών ΑΠΕ γίνεται πανάκριβο, και ακριβότερο και από αυτό της Κύπρου!  Δεν τα μαθαίνουν αυτά στο Ε.Μ.Π. του Χατζημπίρου όμως...  ΟΙ ΑΠΕ δεν ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή είναι ...ακριβές. Το ακριβαίνουν επειδή πληρώνονται χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα. Και ακόμα εάν συνυπάρχουν με αέριο (αυτό με το πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο), λόγω επιβολής διαλείπουσας λειτουργίας στις μονάδες αερίου, αναγκάζουν πρόσθετες επιδοτήσεις στις μονάδες αερίου είτε λέγονται ΜΑΜΚ είτε λέγονται Α.Δ.Ι. ή ότι τις βαφτίσουμε τώρα.   Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ δεν είναι ηλεκτροδότηση, κι αν ο κ. Χατζημπίρος δεν το καταλαβαίνει έχει δύο επιλογές: Να δει την μελέτη της Ε.On του 2005 (που είχε προβλέψει το φιάσκο), ή να στείλει τα παιδιά του σε οδοντιατρείο ή νοσοκομείο που να ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ.

"...Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με οδηγό τη Γερμανία, πιθανότατα θα επιλέξει μακροπρόθεσμα την συνολικά φθηνότερη και ασφαλέστερη ενεργειακή λύση..."

Είναι γλείφτες και Γερμανοτσολιάδες οι Οικολόγοι Καθηγητές του Ε.Μ.Π.;   Μάλλον. Και αδιάβαστοι. Το ξαναλέω:  Η Γερμανία και η Δανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα και εξάγουν ΑΠΕ.  Εμείς εισάγουμε ΑΠΕ. Αυτοί κατασκευάζουν και εξάγουν ΑΠΕ. Εμείς τις αγοράζουμε με δάνεια. Και δεν είναι "ισχύς" οι ΑΠΕ που αγοράζουμε. Ξέρουν οι Οικολόγοι του Ε.Μ.Π. τι είναι "ισχύς";  Ή γιατί η ισχύς από ΑΠΕ είναι μαϊμού;   Η διαθεσιμότητα του 20-25% είναι υπερβολική εκτίμηση της ισχύος. Ο ΑΔΜΗΕ την υπολογίζει στο 10% της ονομαστικής, και εικάζω  ότι είναι το 10% της ευγενείας...  Να στο πω λιανά κύριε Χατζημπίρο μου;  2.000 αιολικά μεγαβάτ, αρχικού κόστους περί τα 2-3 δις ευρώ για λόγους επάρκειας ισχύος είναι - δεν είναι 200  συμβατικά MW (αυτά τα ταπεινά με τον λιγνίτη ή τον λιθάνθρακα).  Συν τις υποδομές, και τα αέρια, και τα ΑΔΙ, και τις αντλησιοταμιεύσεις του 60-70% αποδοτικότητας.  Με χρεώσεις και ΕΤΜΕΑΡ που δεν αντέχει η βιομηχανία, άρα στον μικρό... Λεφτά υπάρχουν για τον Χατζημπίρο... Τα λεφτά που πληρώνεται για να έχει "οικολογικές" απόψεις...

"...Στόχος, που κρίνεται οικονομικά εφικτός, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 80–95 % μέχρι το 2050..." 

Οικονομικά εφικτός;  Που το είδες αυτό κύριε Χαζτημπίρο μου;  Το 80- 95% ξέρω από ξεκίνησε, αλλά κάθισαν μερικοί να υπολογίσουν το κόστος και μπερδεύτηκαν με τα μηδενικά... Τρισεκατομμύρια ήταν ή 10^16;  Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οικονομικά εφικτό. Μπορεί η εκφωνήτρια τηλεόρασης που έγινε Επίτροπος Κλιματικής Δράσης να μιλάει για στόχους για το 2050, αλλά το "οικονομικά εφικτό" μόνο ο κύριος Χατζημπίρος το πιστεύει, κι αν το έχει δει σε καμία Πράσινη ιστοσελίδα να μας πει να γελάσουμε.  Ή πες μου βρε κύριε καθηγητά με τι επιτόκιο υπολογίζεις το "οικονομικά εφικτό" για κάτι που πάει στα 2050... Να γελάσει ο τραπεζοϋπάλληλος στην γωνία...

"...Σίγουρος τρόπος είναι η αντικατάσταση των καυσίμων από ντόπιες ενεργειακές πηγές με εξασφαλισμένη παροχή και σταθερή τιμή, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η παλίρροια, τα κύματα κ.λπ. Προπάντων τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα, που είναι σήμερα η πιο ώριμη τεχνολογία, προσφέρουν μεγάλη ισχύ..."

Εδώ γελάμε.   Όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέρια, βιομάζες, υδροηλεκτρικά, κλπ πράσινα της Γερμανίας δεν εξοικονόμησαν ούτε ένα γραμμάριο CO2. Και ίσως ο οικολόγος καθηγήτης να ξέρει αρκετή χημεία ώστε να γνωρίζει ότι ατό σημαίνει ότι δεν εξοικονόμησαν "C", δηλαδή καύσιμα. Και μπορεί οι Γερμανοί να εξακολουθούν να βάζουν, αλλά τα κατασκευάζουν για να τα εξάγουν. Για αυτό βάζουν. Ώριμη τεχνολογία;  Ναι. 40 χρόνια. Από το 1970. Και ποτέ και πουθενά κανένας αριθμός πολλών, διάσπαρτων διασυνδεμένων αιολικών "πάρκων" δεν υποκατέστησε ούτε μία συμβατική μονάδα. Και όσο πιο πολλά μπαίνουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροδότησης μπορούν να υποκαταστήσουν. Ναι, το έχει πει η Ε.On από το 2005, άντε διάβασέ το. Και η μεπιερία με την σταθερή τιμή είναι ότι το κόστος στην Γερμανία αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία 10 χρόνια. Ξέρεις Χατζημπίρο μου τι σημαίνει εκθετικό κόστος;  Και με σταθερή τιμή;  Εκθετική μαύρη τρύπα, σαν το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ επί Πασόκ.

"...Η αντίληψη ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν, για τεχνικούς λόγους, να συμμετέχουν με υψηλό μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού είναι πλέον παρωχημένη..."

Όταν όλος ο πλανήτης ηλεκροτοδοτείται από κάρβουνο, πυρηνικά, αέριο και υδροηλεκτρικά, με τις ΑΠΕ τόσο ασήμαντες που δεν ...φαίνονται, μόνο ακούρευτος οικολόγος του Ε.Μ.Π., βλέπει την λύση στην ολοκλήρωση της αγοράς.  Όπως την βλέπουν στην Αυστρία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία που είναι μάλλον ...ολοκληρωμένες με την Γερμανία.  Βασικά αυτό που βλέπει ο θλιβερός "καθηγητής" είναι ότι θα έχουμε ΑΠΕ και δεν θα έχουμε ρεύμα εκτός εάν εισάγουμε ανθρακικό ή πυρηνικό ρεύμα από κάπου αλλού.

"...υδρογόνο..."

Όταν Χατζημπίρο μου έρθει η οικονομία υδρογόνου, μάλλον δεν θα ζεις για να δεις πως θα είναι.   Ούτε καν ξέρεις τι υλικά θα απαιτούνται ή εάν θα υπάρχουν... Η οικονομία υδρογόνου προϋποθέτει απρόσκοπτο και φθηνό ρεύμα, όπως πχ από τήξη... Όταν και εάν και τότε σίγουρα δεν θα υπάρχουν ΑΠΕ και τέτοια.

"...Σημαντικό παράπλευρο κέρδος από τις ΑΠΕ είναι η δραστική ενίσχυση της καινοτομίας και μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής τεχνολογίας που θα εκμεταλλευθεί τις διεθνείς αγορές..."

Ο Χατζημπίρος με αυτή του την πρόταση δείχνει τι είναι και για ποιον δουλεύει, και δεν είναι ούτε για το Ε.Μ.Π. (όπου εγώ τον πληρώνω αν δεν κάνω λάθος) ούτε για τους φοιτητές που παριστάνει ότι διδάσκει αλλά βασικά κοροϊδεύει, αν τους λέει τέτοιες αρλούμπες.  Οι "ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές τεχνολογίες" είναι όλες  made in Germany, και υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. ΑΠΕ χωρίς επιδότηση και υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα, σε βάρος του δικτύου απόληψη, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν.  Πουλάκι μου, θα μάθεις ότι θα φορολογήσουν ιδιοπαραγωγούς με φ/β και αιολικά για την ζημιά που κάνουν στο δίκτυο... Θα έρθει και εδώ...

"...Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την Φουκουσίμα, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει τα 17 πυρηνικά της εργοστάσια πριν το 2022..."

Και με τι τα αντικατέστησε, όσα έκλεισε, Οικολόγε μου;  Μα με αύξηση λιγνίτη και με εισαγόμενο λιθάνθρακα φθηνό και ωραίο από τις ΗΠΑ. Με σύγχρονες, αποτελεσματικές μονάδες, και σύγχρονη (τεχνολογία '60) αντιρυπαντική τεχνολογία. Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο (και πυρηνικά και όλο και λιγότερο αέριο) και εσύ τι προωθείς;  Απάτες!

"...κυρίως με μεγάλα αιολικά και δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας με υδροηλεκτρικά έργα αντλησιοταμίευσης, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την τοπολογία του εδάφους..."

Η αντλησιοταμίευση στην Γερμανία κρίθηκε ακριβή και ασύμφορη. Αλλά στην Ελλάδα των Χατζημπίρων είναι το μέλλον. Οι Χατζημπίροι θα σας φτιάξουν και νερά εάν δεν έχετε νερά, και τα χωματουργικά μεγάλης κλίμακας είναι οικολογικά και εθνικά συμφέροντα. Τον κύριο αυτόν τον πληρώνω εγώ. Είναι Δημόσιος Υπάλληλος.... Και ...Καθηγητής.

Για σένα "κύριε Καθηγητή" έχω ένα τεστ:  Με πόσα διασυνδεμένα αιολικά μεγαβάτ μπορείς να φτιάξεις μια μπίλια ρουλεμάν;  Ή εάν δεν ξέρεις τι είναι η μπίλια ρουλεμάν... Με πόσα αιολικά μπορείς να κατασκευάσεις και να εγκαταστήσεις ένα αιολικό;   Ή ένα μέτρο μονωμένο καλώδιο;  Καθηγητής ΕΜΠ πρέπει να μπορεί να τα απαντάει αυτά, τάκα τάκα...

Όσοι με παρακολουθείτε, ξέρετε ότι μπορώ να βάλω ένα σύνδεσμο-παραπομπή σε κάθε επίμαχη λέξη, αλλά δεν θα το κάνω... Άσε να τον βάλω να το ...ψάξει λιγάκι... Καθηγητής είναι, "ξέρει" χαχαχάαχαα!




19 σχόλια:

spiral architect είπε...

Τα είπες όλα, (αν και χιλιοειπωμένα) απλά θελω να προσθέσω ένα-δυο πραματάκια:
Ένα σενάριο υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ επιτυγχάνει, εκτός από περιβαλλοντικούς στόχους, δυνατότητες σημαντικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλή ενεργειακή ασφάλεια ακόμα και σε περίπτωση πολέμου ή τρομοκρατικών πράξεων.
(Χατζημπίρος)
Πιστεύω να θυμάστε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην υπό διάλυση Γιουγκοσλαβία το 1999, ότι σχεδόν όλη η χώρα αντιμετώπισε ένα πολυήμερο blackout από τις βόμβες γραφίτη πού έπεσαν ακριβώς επάνω από τους υπαίθριους υποσταθμούς Υψηλής και Υπερυψηλής προς Μέση Τάση της Σερβίας. Οι βόμβες γραφίτη εκρήγνυνται στον αέρα και η πούδρα γραφίτη επικάθεται επάνω στους μονωτήρες στους ζυγούς Υψηλής και Μέσης Τάσης και στους διακόπτες ισχύος SF6. Ο εξοπλισμός δεν καταστρέφεται αλλά ο υποσταθμός σβήνει λογω των βραχυκυκλωμάτων που προκαλείται από τη μείωση ως μηδενισμό του μήκους ερπυσμού των μονωτήρων και απ' τη διάσπαση του μονωτικού μέσου-ατμοσφαιρικός αέρας μεταξύ των ζυγών. Σε τέτοια περίπτωση, ότι και καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής να έχεις δικό σου ή εισαγόμενο, άνθρακα, πυρηνικά ή ΑΠΕ, απλά την έκατσες!

Σημαντικό παράπλευρο κέρδος από τις ΑΠΕ είναι η δραστική ενίσχυση της καινοτομίας και μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής τεχνολογίας που θα εκμεταλλευθεί τις διεθνείς αγορές.
(του ιδίου)
Καινοτομία αγαπητέ κύριε καθηγητά είναι η κατασκευή της μονάδας με ίδια μέσα και πόρους και η διάθεση φτηνού ρεύματος στον κοσμάκη για να ανασάνει για να δουλέψει καμιά φάμπρικα, (επειδή γκρινιάζουν και οι βιομήχανοι ότι το ρεύμα είναι ακριβό) για να δουλέψει με αξιοπρέπεια ο λαός. Τα υπόλοιπα είναι εισηγήσεις για TEDx και χαριτωμενιές. Δεν πάει να πει ότι, επειδή ένας δορυφόρος τροφοδοτείται μόνο από Φ/Β πανέλα, θα πρέπει να γεμίσουμε τις πεδιάδες μας με πανέλα. Στο διάστημα βλέπεις πάντα ήλιο η δε Ελλάδα που βρίσκεται στη Γη έχει βουνά και νησιωτικό σύμπλεγμα που έχουν αρχίσει να γεμίζουν Α/Γ και πορτοκαλεώνες και λιόφυτα που ξυρίστηκαν για να γεμίσουν τα χωράφια Φ/Β πανέλα. Αυτή η τεχνολογία "βλέπει δίκτυο" εκ κατασκευής. Αν το δίκτυο τεθεί εκτός τάσης, τίθενται εκτός και τα ΑΠΕ. Ετσι απλά!

Τέλος, με όλο το σεβασμό που σας τρέφω, έστω κι αν και τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μου δεν τα έκανα στο ΕΜΠ, ασχοληθείτε με θέματα της κύριας ειδικότητάς σας και αφήστε τα ηλεκτρενεργειακά στους αντίστοιχους μηχανικούς.

Υ.Γ.: Ο Μπίστης είναι εκτός συναγωνισμού και απάλευτος. Ακόμα τον περιμένουμε και το φαΐ έχει κρυώσει ...

Ανώνυμος είπε...

Πασχιζουν τα παιδια επι 12 χρονια για να περασουν στο Παν/μιο, να γινουν επιστημονες και λογω τετοιων "Καθηγητων" βγαινουν ...πυροτουβλα. Στην κυριολεξια ομως. Τους "καινε τα μυαλα". Τι σόι γνωσεις να εφαρμοσουν στην πραξη? Και με τι "επιχειρηματα" ε? !!!!! Φανταστειτε τι γινετε στην Α΄ & Β΄θμια εκπαιδευση... Φυλλαδια WWF , GreenPISS και αλλων MKO.
Αλλα θα μου πεις εδω αλλοιωνουν ολοκληρο τον Β νομο της Θερμ/κης. Και μπορει να μην γνωριζω πολλα για τα ηλεκτρενεργειακα αλλα ξερω να διαβαζω ΤΙ λενε οι ερευνες/εκθεσεις/μελετες (ειδικα οι τελευταιες) στις υπολοιπες χωρες της ΕΕ και ΗΠΑ, ειδικα της Γερμανιας. Περιεργως μετα απο τοσα χρονια λειτουργιας ΑΠΕ δεν υπαρχει (δεν ειδα τουλαχιστον) αναλογη συγκριτικη μελετη απο πλευρας φιλοΑΠΕτζηδων.... Μηπως εχει ο κ."Καθηγητης"?
ΤhW

spiral architect είπε...

Καμιά εκατοστή μέτρα παρακάτω από το κτίριό σας στου Ζωγράφου, βρίσκονται τα κτίρια των ΗΜΜΥ. Κάνετε τον κόπο να ρωτήσετε τον καθηγητή κύριο Σταύρο Παπαθανασίου ή τον κύριο Νίκο Χατζηαργυρίου να σας πουν για τα θεωρητικά επί των ΑΠΕ. Διασταυρώστε τις απόψεις τους (καθηγητής μηχανικός είστε, θα καταλάβετε έστω κι αν είστε μπετατζής) και πείτε μας τι καταλάβατε από τη διαδικασία παραγωγής-μεταφοράς-διανομής ΗΕ ΚΑΙ με διασπαρμένη παραγωγή από ΑΠΕ.

Σημαντική ερώτηση που πρέπει να τους τεθεί και να μας απαντηθεί αντίστοιχα: Πώς γίνεται η ηλεκτρική ενέργεια (από οποιαδήποτε πηγή) εξαγώγιμο προϊόν, από μια χώρα που βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης με διασυνδέσεις μεταφορικής ισχύος 2.7GW να μεταφερθεί με ικανό κέρδος και τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στο κέντρο της Εσπερίας;
Όχι τίποτ' άλλο αλλά μπας και έχουμε ξεχάσει κάτι απ' αυτά που μάθαμε στα νιάτα μας και τα δουλεύουμε κοντά τρεις δεκαετίες τώρα, στο εξωτερικό κι εδώ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
spiral architect

spiral architect είπε...

Πληροφοριακά, η ως χθες κλειδωμένη ανάρτηση του Κίμωνα Χατζημπίρου στα ιντερνετικά ΝΕΑ ξεκλείδωσε:
[Τρίτη άποψη] Αρρηκτη συνοχή με την Ευρώπη - Όλες οι Απόψεις - Απόψεις - Τα Νέα Οnline
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα και εκεί.

Η μπολνταρισμένη μου προηγούμενη ερώτηση:
"Πώς γίνεται η ηλεκτρική ενέργεια (από οποιαδήποτε πηγή) εξαγώγιμο προϊόν, από μια χώρα που βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης με διασυνδέσεις μεταφορικής ισχύος 2.7GW να μεταφερθεί με ικανό κέρδος και τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στο κέντρο της Εσπερίας;"
ισχύει ως έχει, αναμένει απάντηση, όχι όμως με χρηματιστηριακούς όρους, αλλά με ηλεκτροτεχνία εναλλασσομένου ρεύματος Yψηλής Tάσης, η λεγόμενη και Παραγωγή, μετατροπή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν μου απαντήσετε με χρηματιστηριακούς όρους, λυπάμαι, αλλά θα σας αντιτείνω το πρόσφατο δεδομένο, ότι δηλαδή το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται στα 100 τρισεκατομύρια ντόλαρς με αποτέλεσμα κάποιοι να ψάχνουν στην Ανδρομέδα, το Σείριο με τηλεσκόπια και άλλοι πιο κοντά, στον Αρη μπας και βρουν τους πιστωτές της Γης και τους ξεχρεώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ξαφνιάζεστε; Η ιδεοληψία καθοδηγεί την σκέψη των καθηγητών μας, αυτού και άλλων, όχι η επιστήμη. Η Αριστοτελική λογική και η επιστημονική μέθοδος πηγαν περίπατο, έφυγαν από την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Ετυχε να έχω συζητήσει με τον συγκεκριμένο για άλλο θέμα σε ρεδιοφωνική εκπομπή. Και εκεί έφερε τις έτοιμες φόρμουλες που διακινούνται διεθνώς από το οικολογικό λόμπυ.

Πως περάσαμε σε αυτή τη μεταμοντέρνα φάση και δεν το πήραμε χαμπάρι είναι μυστήριο!

Kaymakchalan

George Mantjoros είπε...

http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=239061 Στο παραπανω Βιντεο του ΣΚΑΙ ...ΠΑΙΖΕΙ ΣΑΝ ''ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ'' ΚΑΙ Ο ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Energy Revolution: Bulgaria Demands Renewables Subsidies Payback or have their power-selling licenses revoked.
http://www.thegwpf.org/energy-revolution-bulgaria-demands-renewables-subsidies-payback/
ΤhW

archaeopteryx είπε...

καλόοο

spiral architect είπε...

Ούτως ή άλλως, τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γεράσει. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, που, με προοπτική 25ετίας, θα εξασφαλίσουν αταλάντευτη ενεργειακή συνοχή της Ευρώπης.
(του ιδίου)

Μιλάμε ότι, ο κύριος Κίμωνας ομιλεί (είδα και το βιντεάκι στο Σκάι) και γράφει ωσάν πολιτικός της σχολής της "γενικής τηλεοπτικής γενικολογίας". Γερνάν' τα δίκτυα ωρέ κουμπάρε; Γερνάν; Κι όταν γερνάν', δεν συντηρούνται σταδιακά, προληπτικά, ή και κατασταλτικά με αντικαταστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων, με προσθήκη νέου τύπου υλικών και αλλαγή γεωμετρίας για ελαχιστοποίηση των κεραυνοπληξιών, δεν έγιναν και "έξυπνα" αντικαθιστώντας τον αγωγό γης με συρματόσχοινο με πυρήνα οπτικής ίνας για data tranfer, (και στην Ελλάδα το τελευταίο απ' τη ΔΕΗ) δεν ενισχύονται και κατά την επέκτασή τους;
Ερώτηση: Τι είδους εξωγήινο υλικό προτείνετε για την αντικατάσταση των (όχι γερασμένων αλλά) συμβατικών δικτύων; Υπεραγωγούς μήπως; Αλλά κι αυτοί για υπερψύξη ενέργεια θέλουν!

Σ' αυτή και στην προηγούμενη ερώτησή μου φυσικά και δεν περιμένω απαντήσεις, γιατί όλος τούτος ο συρφετός των μεταρρυθμιστο-ανανεωτικο-εκσυχρονιστικο-αποτέτοιων που κατοικοεδρεύουν σε κόμματα και πολιτικές τύπου ΡΗΜΑΔ, 58, ΠΑΣΟΚελιές, Ποταμιές και τώρα τελευταία στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να σκέπτονται σαν τη Χάϊντι, έχοντας όμως χρηματοδότες "επενδυτές" που λένε ότι, "Διότι εμείς εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Εμπράκτως"."

Kαι κάτι τελευταίο: Όσο κι αν επιμένουν οι διάφοροι Χατζημπίροι κλπ πολιτικοί-πολιτικάντηδες, ο πλούτος δεν παράγεται από τους βιομηχάνους αλλά από τους εργάτες τους, δεν παράγεται από τους εφοπλιστές αλλά από τους ναυτικούς που σκυλοπνίγονται.
Τελεία και παύλα.
Όποιος επιμένει στο αντίθετο, ας δώσει τους σταθμούς παραγωγής της Μελίτης και της Κομοτηνής στον Μπόμπολα και τον Μυτηληναίο, ή ένα-δυο καράβια στον Αλαφούζο και στο Μαρινάκη κι ας τους αφήσουν να βγάλουν φράγκα δίχως προσωπικό.

Κατανοητό;

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΣΤΟ CAPITAL ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ stroukos ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ. ΔΙΑΒΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΙΑ!!!
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4271534&pg=1&OrderDir=asc

spiral architect είπε...

Όταν σπεκουλάρεις σε ένα προϊόν, σε μια μορφή ενέργειας που είναι εκ φύσεως μονοπωλιακή (δεν αποθηκεύεται, πρέπει να καταναλωθεί αμέσως, αλλιώς καταντά ατελώς ή μη διανεμόμενη ενέργεια - σελ. 27) αναπόφευκτα και ειδικά τώρα που ψαλιδίστηκαν οι τιμές, κάποιοι γκρινιάζουν γιατί:
- τώρα είναι "χαμένοι"
- τα αιολικά (λόγω ισχυρών συμφερόντων) ψαλιδίστηκαν λιγότερο
- δεν βγάζουν τα αναμενόμενα ενώ τα δάνεια τρέχουν
- τους κορόιδεψαν
- άλλοι έμειναν με τις άδειες στο χέρι, ενώ αντίθετα άλλοι πούλησαν τον αέρα των άδειών τους και έβγαλαν κέρδος απ' το πουθενά
- κλπ, κλπ
φυσικό κι επόμενο είναι να αλληλοτρώγονται. Και μην ξεχνάς ότι μια ζωη εκει στα φόρουμ η μαρίδα τσακώνεται. Οι μεγάλοι κερδισμένοι βγήκαν, (ή θα βγουν) έστω και να μην έβαλαν ούτε μια βίδα σε πάρκο.

Τα νιτερέσα με τους καθ' έξιν απατεώνες δεν ενδείκνυνται!

spiral architect είπε...

Α, και κάτι σημαντικό: Η ταμπέλα του "κρατικοδίαιτου", που τα τελευταία χρόνια φοριέται παντού, πάει ταμάμ και στους μικρομεγαλοεπενδυτές. Ποιος πληρώνει τη μαρίδα και τους μεγάλους Κ., Λ., Μ.;
(όταν έχει μαζέψει λεφτά απ' τα κορόιδα)
Ποιος, δε άκουσα καλά;

Ανώνυμος είπε...

Ο κάθε άσχετος με nicname παριστάνει τώρα τον καθηγητή. Άσε μας τώρα κι εσύ που θα μας πεις ότι η ενέργεια είναι μονοπώλιο γιατί έτσι συμφέρει στην τσέπη σου να παίρνις τον μισθό σου κι αντί να δουλεύεις να μας δουλεύεις γράφοντας παπ@ρες στο ιντερνέτ. Δεν είναι μόνο ΑΠΕ οι επενδυτές σε ενέργεια είναι και σε άλλα καύσιμα και μπορούν κι εκείνοι να πουλάνε. Εκτός κι αν είσαι σοβιέτ και μας λες το σύστημα που χρεοκόπησε. Άντε ξυπνάτε γιατί είναι 2014 κι εσείς κοιμάστε από 1980. Σιγά μη χρεοκόπησε η ΔΕΗ απ τα ΑΠΕ, οι φωτόπουλοι και οι ορδές των άσχετων τα παιδιά και τα εγγόνια των δεητζήδων που βολευόντουσαν παλιά εκεί και παίρνανε τζάμπα ρεύμα δεν ήταν κρατικοδίαιτοι και για χάρη τους να υπάρχει το μονοπώλιο να μην καταργηθεί. Μόνο όπου βολεύει στην τσέπη τους κοιτάνε μερικοί μερικοί και για τ άλλα είναι αλλήθωροι.

spiral architect είπε...

Απ' το Πρώτο Θέμα πέρασες αστοιχείωτε;
Άϊντε σε περιμένει η παρέα

archaeopteryx είπε...

1.59 είσαι στο όριο της απομόνωσης... ένα κουμπάκι είναι. Και τυχαίνει να νομίζω ότι λες αρλούμπες -- αν και δεν είναι αυτός ο λόγος της απομόνωσης...

αυτό που γίνεται με την ΔΕΗ δεν έχει σχέση με απελευθέρωση. Εχει σχέση με μεταφοράς κομματιών της Ελληνικής ΔΕΚΟ (ή ΙΕΚΟ, δεν χαλιέμαι) σε ξένους. Σαν την απελευθέρωση της ΑΓΕΤ, ή του γάλακτος. Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι φυσικό μονοπώλιο, και η ηλεκτροπαραγωγή, αναγκαστικά λόγω ανάγκης οικονομιών κλίμακας για την βιωσιμότητα κάθε χρηματοδοτούμενης επένδυσης. Τα κουβαδάκια σου λοιπόν, και στην πλαζ, να παιξεις.

spiral architect είπε...

Άστους μωρέ να βουρλίζονται, στο κάτω-κάτω της γραφής αυτοί εκτίθενται με τα γραφόμενά τους. Αν νομίζουν αυτοί ότι, τα πάντα είναι επί πληρωμή πλανώνται πλάνην οικτράν, αλλά δεν θα ζήσουν για να μάθουν την πλάνη τους. Κάποιο βασικό αγαθό που σκόπιμα βαφτίστηκε σαν υπηρεσία θα είναι επί πληρωμή και αυτοί δεν θα έχουν λεφτά να την αγοράσουν.

spiral architect είπε...

Σελήνη αγαπάει Αλέξη

archaeopteryx είπε...

χαχαχάααχα!

spiral architect είπε...

Διαβάζω κάτι τέτοια σχόλια χωρίς ειρμό σκέψης, σχόλια μελών μιας κοινωνίας βαθύτατα ταξικής, εν πολλοίς απαίδευτης (παρά τα "πτυχία" της) άρα και μη ελεύθερης, όπου το ατομικό οικονομικό κέρδος με τον όποιο τρόπο, είναι το ύψιστο αγαθό της, είναι ο ορισμός της επιτυχίας, είναι ο θεός της, είναι η ίδια η ζωή της και ο λόγος ύπαρξής της, των μικρών και μεγάλων μελών της.

Μη ξεχνάμε πως οι "μεγαλοπαράγοντες" ποδοσφαιρικών ομάδων με τα πούρα και τις υποσχέσεις γηπέδων με ονόματα που θυμίζουν "αλύτρωτες πατρίδες" είναι λαϊκοί ήρωες και χοντροί κομιστές περιστοιχιζόμενοι από ξανθά γκομενάκια είναι μάγκες. Πως να μη "πετύχουν" λοιπόν οι Κ.Λ.Μ. και πως να μην θελήσει η μαρίδα να γίνει Κ.Λ.Μ; Και θα συνεχίσουν να "πετυχαίνουν", ακόμα πιο κραυγαλέα, ακόμα πιο ξεδιάντροπα, αν δεν κάτσει η μάζα να σκεφτεί, να δει τον κόσμο με τα δικά της μάτια, όχι μέσω της τηλεόρασης και της "δήθεν δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης" και της "πράσινης ανάπτυξης" με τον κόπο των άλλων, να πάψει να είναι "λαός" και να γίνει σύνολο προσώπων, με συνείδηση και σκέψη. Μόνο τότε έχει την ελπίδα να πετύχει κάτι που το λένε ανατροπή και να ζήσει πιο ανθρώπινα.

"Ὑποτάξετέ μας, κάνετέ μας δούλους, μὰ δῶστε μας νὰ φᾶμε". ... "Γιατί δὲν ὑπάρχει γιὰ τὸν ἄνθρωπο ποὺ ἀπομένει ἐλεύθερος, ἔγνοια πιὸ μόνιμη, πιὸ ἀγωνιώδης, ἀπ᾿ τὴν ἀναζήτηση ἑνὸς πλάσματος γιὰ νὰ τὸ προσκυνήσουν."
(Φιόντορ Ντοστογιέφσκι - Ο Μέγας Ιεροεξεταστής)