Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το ρεύμα από πετρέλαιο στην Κύπρο είναι λίγο πιο φτηνό από το ρεύμα που έχει και ΑΠΕ σε Δανία και Γερμανία!


Οι αναλύσεις είναι βαρετές, αλλά τα αποτελέσματα ξεκάθαρα και το γράφημα μεγαλώνει με κλικ.   Η Κύπρος ηλεκτροδοτείται κυρίως από πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι τόσο ακριβό που σχεδόν κανείς δεν ηλεκτροδοτείται με αυτό (μόνο κάτι ξεκάρφωτα νησιά).

Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται κυρίως από κάρβουνο, λιγνίτη, πυρηνικά και αέριο, και έχει πολλές ΑΠΕ. Η Δανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, λιγνίτη και μαζούτ και έχει και αυτή πάρα πολλές ΑΠΕ.  Το κάρβουνο, ο λιγνίτης και τα πυρηνικά παράγουν φθηνό ρεύμα. Πολύ φθηνότερο από ότι το πετρέλαιο. Κι όμως... Η Κύπρος... Με σκέτο πετρέλαιο...

Κι όμως, η Κύπρος, με σκέτο πετρέλαιο ακόμα και πριν τον ΦΠΑ έχει ρεύμα που είναι λίγο φθηνότερο από από αυτό της Γερμανίας ή της Δανίας. Οι ΑΠΕ στην Δανία και την Γερμανία ακριβαίνουν το φθηνό ρεύμα που έχουν από άλλες πηγές (και υποτίθεται ευέλικτο αέριο).

Η σύγκριση είναι φυσικά απλοϊκή, υπάρχουν πάντα "και άλλοι" παράγοντες, αλλά εάν η Κύπρος βάλει ΑΠΕ, τι νομίζετε θα συμβεί στην τιμή του ρεύματός της;

Το λέει και τα γράφημα δίπλα: It will skyrocket!

ὅπερ ἔδει δεῖξαι, quod erat demonstrandum, I rest my case...

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Απ' ότι ξέρω από συνάδελφους (ΔΕΗτζήδες και ΤΕΡΝΑϊτες) που δούλεψαν πρόπερσι το καλοκαίρι στον τότε κατεστραμμένο απ' τη μαλακισμένη έκρηξη στην στρατιωτική βάση, ΑΗΣ Βασιλικού για να κάνουν τις προσωρινές ζεύξεις με τα θηριώδη ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που ήρθαν από την Ελλάδα, ο συγκεκριμένος σταθμός στήθηκε σε μια περιοχή με πρόβλεψη να καίει εισαγόμενο υγροποιημένο Φ.Α. στυλ Ρεβυθούσας.
(ήδη κάποιες απ' τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τότε φτιαχνόντουσαν)
Η Κύπρος για ηλεκτροπαραγωγή καίει αποκλειστικά και μόνον πετρέλαιο, είτε crude oil για τις μονάδες βάσης είτε fuel oil για τις αεροστροβιλικές μονάδες. Το να απεμπλακεί απ' τα πετρέλαια είναι μια δύσκολη περίπτωση όχι για τεχνικούς λόγους, όσο για γεωπολιτικούς: Ποιος Τζύμπριος πολιτικός θα συνυπογράψει μια καλωδιακή διασύνδεση Κύπρου - Τουρκίας για τροφοδότηση του νησιού απ' την Τουρκία με μπακάπ τις υπάρχουσες μονάδες; Καλές και γερές κρεμάλες!
(για το φυσικό "τους" αέριο δεν λέω τίποτα και γι' αυτό έβαλα το κτητικό σε εισαγωγικά)