Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Αγωγοί αερίου


http://cryopolitics.com/2014/02/26/unrest-in-the-west-what-does-ukraine-mean-for-russian-arctic-gas-development/  (ο χάρτης μεγαλώνει με κλικ)

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν έχουν επηρεάσει για την ώρα την ροή του αερίου δυτικά. Τα έσοδα από πετρέλαιο και αέριο είναι το 52% των εσόδων του Ρωσικού προϋπολογισμού, και το 70% των εξαγωγών τους.  Το 24% του αερίου πάει στην Γερμανία και το 19% στην Τουρκία. Ο σχετικά ήπιος χειμώνας έχει ρίξει επίσης την ζήτηση (και η πρόσβαση στην Αρκτική έχει ανεβάσει την πιθανή προσφορά. Και το δίκτυο των αγωγών παρακάμπτουν αν χρειαστεί τις πιθανά προβληματικές χώρες, όσον αφορά στην Βόρεια Ευρώπη. Η Νότια (και εμείς) είμαστε πιο ...ευαίσθητοι σε προβλήματα στην Ουκρανία.  Όσο η Ευρώπη προσπαθεί να μην εξαρτάται πολύ από το Ρωσικό αέριο, άλλο τόσο η Ρωσία αναζητεί  άλλες αγορές στην Ανατολική κυρίως Ασία.


http://www.naturalgaseurope.com/natural-gas-pipeline-turkey-israel

Εν τω μεταξύ, πιο κοντά σε εμάς, ο πιθανός αγωγός για τον Λεβιάθαν (και την Κύπρο) μπορεί και να περνάει από την Τουρκία,  και για αυτό "τα βρήκαν" οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους και ίσως για αυτό υπάρχει και η όποια κινητικότητα στο Κυπριακό. Το αέριο του Λεβιάθαν ή της Κύπρου είναι εναλλακτική λύση στο Ρώσικο, ή μειώνει την εξάρτηση στο Ρώσικο, ή πιέζει την Ρωσία ή να μην το θέλει, με ότι αυτά συνεπάγονται για την ...Κύπρο.






http://www.naturalgaseurope.com/botas-negotiation-join-shah-deniz-consortium

Και να 'ταν μόνο το αέριο από τον Λεβιάθαν και την Κύπρο;  Και το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία θα περνάει και οι Τούρκοι δείχνουν ενδιαφέρον για τους αγωγούς... Εμείς, αν είμαστε ευαίσθητοι στην Ουκρανία, είμαστε μάλλον πιο ευαίσθητοι στην Τουρκία. Και κάνουμε ενεργειακή πολιτική που βασίζεται σε αέριο... Τι να πω...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα τη γνώμη σου σ´ αυτό

http://olympia.gr/2014/03/02/υπάρχει-ακόμα-κάποιος-τόσο-ηλίθιος-πο/#more-374636

spiral architect είπε...

Εμείς τα τσαμένα θα πάρουμε από καμιά λήψη απ' τον ΤΑΡ, ή θα αρκεστούμε στο "δικό" μας;
(χτυπιέται ο Ζεληλίδης για τα παρελθόντα αλλά ποιος τον ακούει)

archaeopteryx είπε...

12.18, το ότι δούλεψε μηχανισμος για τον ΚΚ τον Β, σχεδόν δεν υπάρχει αμφιβολία. Ούτε για το ότι οι αγωγοί είναι γεωπολιτική διαπλοκή. Αλλά δες και τους χάρτες που βγαίνουν από τα σχόλια του spiral στην προηγούμενη ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λες αλλά, παραβλέπεις τα συμφεροντα και τις επεκτατικές διαθεσεις της Αμερικής στο φυσικό αέριο.
Χτυπα στο Google Chevron-shaleGas-Ukraine και θα καταλάβεις ποιος ειναι πισω από το πραξικόπημα στο Κίεβο.
Στην Ευρωπη 3 χωρες θα παράγουν σχιστολιθικο φυσικό αεριο: Αγγλία, Πολωνία και Ουκρανία. Μόνο η τρίτη είχε μεινει εκτός ελέγχου Αμερικής.

(..συνεχιζεται προσεχώς)