Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητάει νέα ενεργειακή και "κλιματική" στρατηγική


http://www.ifieceurope.org/docs/20140225%20IE_Manifesto.pdf
http://www.thegwpf.org/137-ceos-europes-manufacturing-industry-call-eu-energy-climate-strategy/

137 μεγάλες βιομηχανίες της ΕΕ ζητούν από τους πολιτικούς αναθεώρηση της ενεργειακής στρατηγικής και των "κλιματικών στόχων".

Μπορούμε να κάνουμε κάτι να αντιστρέψουμε το συγκριτικό μειονέκτημα της Ευρώπης;  Ναι. Να ξεφορτωθούμε τα τέλη για ΑΠΕ και τα τέλη δικτύου που πάνε με τις ΑΠΕ.  Η κατάσταση με το φυσικό αέριο είναι άλλο θέμα... (έχει και ...Ρώσους).

Εγώ επισημαίνω μόνο ότι η "Ευρώπη" δεν είναι ένας ευτυχής μέσος όρος, ότι βασικά πλήττεται η Γερμανία από την πράσινη τρέλα της, αλλά μια χαρά βολεύεται κιόλας εάν έχει την υπόλοιπη "Ευρωπαϊκή" βιομηχανία είτε σε καταστολή, είτε σε ρόλο φασονατζή κατά το δοκούν. Και δεν παύω να οσμίζομαι και τάσεις προστατευτισμού έναντι Κινέζων... Είχα ανεβάσει και ένα χαριτωμένο διάγραμμα με εμπορικά ισοζύγια, εδώ.

Ωστόσο, χωρίς βιομηχανία, η επιστροφή σε προ 1800 μΧ καταστάσεις είναι ορατή. Χωρίς βιομηχανία δεν θα υπάρχει ...ρεύμα. Συχνά ακούγεται ότι "η λύση είναι η εξοικονόμηση". Αυτό είναι κατά 2/3 λανθασμένη προσέγγιση. Ναι, η σπατάλη δεν είναι καλό πράγμα. Και οι ΑΠΕ είναι κατ' εξοχήν σπατάλη πόρων και κεφαλαίου.  Αλλά το μυστικό είναι η κατανάλωση. Η κατανάλωση ρεύματος επιτρέπει την ηλεκτροπαραγωγή, την απρόσκοπτη και φθηνή ηλεκτροπαραγωγή. Και αυτή πάει χέρι-χέρι με την βιομηχανία. Οι δήθεν οικολογικές συνειδήσεις έστω και καλοπροαίρετες, εύκολα γίνονται μηχανισμοί καταστολής της βιομηχανίας, και δεν μπορούμε όλοι να είμαστε καφετζήδες ή μεζεδοπώλοι.  Ή να είμαστε εργάτες στην Γερμανική βιομηχανία.  Βέβαια, από τουλάχιστον το 2000, δεν ξέρω ποιας χώρας υπουργοί είναι οι "Υπουργοί" μας...

9 σχόλια:

spiral architect είπε...

Μπορεί και να γυρίσουμε, που ξέρεις ...
Έτσι όπως πάνε τα πράματα, μάλλον πάμε για πόλεμο για να επιτευχθεί ένα καλό hard reset του μπλοκαρισμένου καπιταλιστικού συστήματος. Απλά και σταράτα: Χωρίς κατανάλωση (παντός τύπου, από ηλεκτρικών φορτίων ως αγαθών απ' το μαρούλι ως τον υπολογιστή) παραγωγή (οτιδήποτε τύπου) δεν υπάρχει και ας βαρούν τον κώλο τους κάτω μιλώντας για ανάπτυξη, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα κλπ νεοφιλελέ κλισέ.
Πάμε γι' άλλα λοιπόν!

Αντκαν είπε...

Δεν μας τα λές καλά αρχαιοπτέρυγα..
Μπορείς σε παρακαλώ να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου ;

Η βιομηχανία εμπεριέχει και την ταξική διάσταση, μείωσαν τους μισθούς θα πληρώσουμε και τους περιβαλλοντικούς φόρους των βιομηχάνων ;

Δηλαδή συμφωνείς με τα παρακάτω ;

Με την μετακύλιση των φόρων για την "κλιματική αλλαγή" και την μετακύλιση του κόστους των καθεστώτων στήριξης των ΑΠΕ στους πολίτες της Ε.Ε. ;



"Αpplying the Guidelines on
State Intervention in electricity markets
(DG Energy, 5 Nov. 2013) are important
levers to limit the dramatic increase
of system costs (including levies, grid
costs and taxes)"

__________________________

The transition to a low-carbon
economy must be driven in a
cost- and time-efficient way
More R&D and innovation are needed:
immature technologies must not be
scaled up too quickly.
A functioning internal energy market
(IEM) and applying the Guidelines on
State Intervention in electricity markets
(DG Energy, 5 Nov. 2013) are important
levers to limit the dramatic increase
of system costs (including levies, grid
costs and taxes)

Αντκαν είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΑΡΧΑΙΟΠΤΕΡΥΓΑ
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ;

Η ΕΒΙΚΕΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ EPIA (καθεστώτα στήριξης των ΑΠΕ-επιδότηση της διαθεσιμότητας των σταθμών Φ/Α, φόροι στον άνθρακα (ETS)

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑΞΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

ΟΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

http://www.ifieceurope.org/docs/20140225%20IE_Manifesto.pdf

1) Manifesto EUROPE’S MANUFACTURING INDUSTRY CEOs CALL UPON HEADS OF STATE TO STREAMLINE 2030 STRATEGY TOWARDS GROWTH AND JOBS

"...applying the Guidelines on State Intervention in electricity markets (DG Energy, 5 Nov. 2013)* are important levers to limit the dramatic increase...The CO costs passed through in electricity prices should be fully offset of system costs (including levies, grid costs and taxes)...Energy intensive industries are key actors for greening the economy !!!"

* http://ec.europa.eu/energy/gas_electricity/doc/com_2013_public_intervention_el.pdf
σε συνδυασμό με αυτό: http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_state_aid_environment/index_en.html


2) EPIA reply to the public consultation on the Draft guidelines on environmental and energy aid for 2014-2020
>>>>>
2. Aid in the form of reductions in funding support for electricity from renewable sources
http://www.epia.org/fileadmin/user_upload/Position_Papers/EPIA_reply_to_public_consultation_on_State_Aid_Guidelines_-_final_version.pdf
EPIA believes that a balance should be reached to safeguard a sufficient base of energy consumers for the sustainable financing of the renewables development while addressing concerns related to the competitiveness of industry exposed to international competition.

" EPIA welcomes the framework conditions under which aid can be granted to ensure generation adequacy. The support should be based on a harmonised methodology, time-bound and open to all types of measures ensuring generation adequacy – including demand. The supporting measure should also help minimise CO2 emissions when securing generation adequacy.

archaeopteryx είπε...

καθε ένας ή κάθε ομάδα ζητάει αυτό που την συμφέρει. Αυτό που προκύτπει είναι ο συγκερασμός των διαφόρων πιέσεων, ή ότι ζητάει αυτός με το μεγαλύτερο μοχλό πίεσης. Το τι συμφέρει εσένα ή εμένα ή κάποιον άλλον μέσα από όλα αυτά, εξαρτάται από το ζητούμενο. Ο λΑΓΗΕ έχει τρύπα, υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, το κλίμα κατα των ΑΠΕ φορτώνει, η χρηματοδότησή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

spiral architect είπε...

Τα χρωστούμενα πότε θα τα δώσουν;

β. σας καλούμε άμεσα να καλύψετε την οικονομική ζημία που υφίσταται η ΔΕΗ από τα έως τώρα χρέη των εταιρειών που για το συμφέρον τους εσείς προτείνετε την νέα ρύθμιση της τιμής kwh. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα χρέη αυτά ξεπερνούν τα 280 εκ ευρω.,

Και ΗΕ τσάμπα και με χρωστούμενα-κερατιάτικα. Ποιος θα πληρώσει τα τελευταία;

Αλλη μια ταξική παράμετρος ...

Αντκαν είπε...

Απλοποιείς τα πράγματα υπέρ του δέοντος. Πάλι δεν μας τα λες καλά. Αν η χρηματοδότηση των ΑΠΕ γίνεται όλο πιο δύσκολη
«τα άλλα δεν είναι λεπτομέρειες», ιδίως αν αυτά «τα άλλα» είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Εσύ δεν ήσουν που έγραφες ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι φόρος; Οι φτωχοί θα πληρώσουν τους φόρους των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ;
Τα «άλλα» είναι το «ζητούμενο», αλλά το συσκοτίζεις το εν λόγω ζητούμενο. Αν και το λέει ευθέως η Κομισιόν. Σου έστειλα το σχέδιο για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Τι λέει εν προκειμένω;
«Καταρχήν, όλοι οι καταναλωτές ενέργειας θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος της χρηματοδότησης της στήριξης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτηθούν ορισμένες μειώσεις για τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδοτικής βάσης για τη στήριξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προκειμένου οι επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από τη χρηματοδότηση της στήριξης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να μην περιέλθουν σε δυσχερή ανταγωνιστική κατάσταση, τα κράτη μέλη ενδέχεται να θελήσουν να χορηγήσουν μερική αποζημίωση για το πρόσθετο κόστος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συνολική χρηματοδότηση της στήριξης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να αποφευχθεί η διαφυγή διοξειδίου του άνθρακα. Χωρίς την παροχή αποζημίωσης στις επιχειρήσεις που θίγονται περισσότερο, ενδέχεται να περιοριστεί η δημόσια αποδοχή της θέσπισης φιλόδοξων μέτρων στήριξης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

archaeopteryx είπε...

Ασχετα με το έαν έχουμε δεν έχουμε ή ποσο μας κοστίζει (πραγματικά) ο λιγνίτης, απορώ... Ποιός μπλοκαρε τις λιθανθικές του Αθανασόπουλου? Θα είχαμε ...ρεύμα.

Μήπως εκτός από τον Μ, και ο Κ? Αν και ο Κ, γενικά δεν ...συνεργάζεται... λένε... Ασε που είναι και ήρωας της ΝΔ...

Αντκαν είπε...

Αυτό δεν επιδιώκουμε; Να περιοριστεί έως μηδενισμού η δημόσια αποδοχή των ΑΠΕ; Επομένως; Επομένως τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ να πληρώσουν τον λογαριασμό τους, αυτοί προωθούν τα συμφέροντά τους και θα πρέπει να μας πεις αν αυτά ταυτίζονται με τα δικά σου ή με τα συμφέροντα των τοπικών πρωτοβουλιών κατά των ΒΑΠΕ-ΑΠΕ, αυτό είναι το ζητούμενο και δεν απαντάς σε αυτό..Και δεν είναι μόνο το ΕΤΜΕΑΡ, είναι και οι χρεώσεις δικτύου και το κόστος των εκπομπών και του ηλεκτρισμού συνυπολογιζομένου του κόστους των εκπομπών, η διαθεσιμότητα και οι τεχνολογίες ελέγχου της ζήτησης...Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι..
Ο Μπαρόζο πιέστηκε να ελέγξει τις μειώσεις-απαλλαγές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κατόπιν καταγγελιών του γερμανικού συνδέσμου καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας περί μετακύλισης του κόστους των ΑΠΕ που σημαίνει κρατική ενίσχυση μέσω φορολογίας στις ενεργοβόρες. Αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί και όχι οι απόψεις των βιομηχάνων που θέλουν «να πρασινίσει η οικονομία της Ευρώπης» αλλά τις «εξωτερικότητες» τους να τις πληρώνουν οι φτωχοί στους οποίους μείωσαν δραστικά και τους μισθούς και εξαφάνισαν τα δικαιώματα τους πάλι με την επίκληση της ανταγωνιστικότητας.
Μία είναι η ανταγωνιστικότητα και είναι «εσωτερικού τύπου» μόνο όσο «η εργασία», δηλαδή το «προλεταριάτο» που δεν είναι οικονομικός όρος αλλά φαντασιακό πρόταγμα, συνειδητοποιεί τον εαυτό του απλώς ως μεταβλητή συνιστώσα του κεφάλαιου-υπεραξίωσης-ανάπτυξης.
Η εξωτερικού τύπου ανταγωνιστικότητα, ξέρεις, είναι η ταξική διαπάλη, για την εξουσία βεβαίως και όχι για τους μισθούς και τα δικαιώματα.

Αντκαν είπε...

http://www.epaw.org/echoes.php?lang=el&article=n146

En 2013 les 5000 éoliennes actuellement implantées sur la France ont produit 2,9% de la production d'électricité nationale. Pour atteindre les objectifs fixés par l'Europe dans le domaine des énergies renouvelables, la mesure phare de la transition énergétique du programme du Président François Hollande consisterait à continuer à implanter sur la France jusqu'à 25.000 éoliennes en suivant le modèle allemand. Cette stratégie si elle n'est pas abandonnée conduirait au doublement du prix de l'électricité des ménages français. En Allemagne le prix de l'électricité est de 27 centimes d'euros le kilowatt-heure contre 13,7 centimes d'euros le kilowatt-heure en France.

Selon les nouvelles propositions de la Commission Européenne ce sont les consommateurs européens qui supporteraient la politique de développement des EnR et principalement de l'éolien. Les industriels énergétivores ont fait savoir qu'ils n'accepteraient pas les surcoûts de l'électricité qui mettent en danger la compétitivité de leurs entreprises..

La "transition énergétique" centrée sur l'éolien est donc porteuse d'injustices sociales et en France il est légitime de s'interroger sur le bien fondé de cette orientation pour sortir un pays de la crise au moment ou le gouvernement cherche à économiser 50 milliards d'euros et que 4 millions de ménages sont déjà en situation énergétique précaire et n'ont plus accès à l'énergie électrique sans des aides.