Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ναι, έχει πολιτικό ρίσκο το (καθαρό και πανάκριβο) αέριο


Η Πράσινη Απάτη ταυτίζεται, ή έχει σύμμαχο την απόφαση, "από αγνώστους", ηλεκτροδότησης της χώρας με αέριο. Αυτό είναι γενικά παλαβό, και το ξέρω από χρόνους προϊστορικούς, και από χώρες πολύ πιο σοβαρές και πολύ πιο ...σίγουρες από εμάς. Αλλά παρ' όλα αυτά, προωθείται, και ο ένας προφανής λόγος είναι ότι οι κκ. Κ, Μπ, Π, Λ, Β, Κ, Μ κλπ θέλουν να το παίξουν ενεργειακοί βαρόνοι, και είναι πιο εύκολο να το παίξεις ηλεκτροπαραγωγός με επιδοτούμενες τουρμπίνες παρά με ανθρακικές ή λιγνιτικές μονάδες που μπορεί μεν να να παράγουν φτηνό ρεύμα, αλλά θέλουν και πολλά λεφτά μπροστά. Και φυσικά, παίκτες είναι και κάτι μουλωχτοί εφoπλιστές που έχουν καραβάκια LNG.

Το αέριο είναι μια χαρά σαν πρώτη ύλη για πετροχημικά, ή σαν καθαρή αστική θέρμανση, αλλά για ηλεκτροπαραγωγή είναι γενικά μάλλον ...ακριβό. Και δεν υπάρχει πάντα. Είτε επειδή άλλαξαν γνώμη οι Αιγύπτιοι, είτε επειδή κάνει κρύο στην Αυστρία ή την Τουρκία και το έχουν ...ανάγκη, είτε επειδή οι Αζέροι είναι ...αλλού, είτε επειδή οι Ρώσοι έχουν θέματα.

Να μην επαναλαμβάνομαι... Το αέριο έχει πολιτικό ρίσκο. Δεν μεταφέρεται με πολλαπλά εναλλακτικά μέσα. Δεν αποθηκεύεται εύκολα.  Έρχεται από χώρες με ...θέματα, και μέσα από χώρες με άλλα θέματα. Όποιο κέρατο μας δένει σε αέριο είναι λίγο ...αλλού.

Μου τα ξαναθύμισε όλα αυτά ο spiral στο σχόλιό του.

Και με την απάντησή του μου θυμίζει ότι πρέπει να επικαιροποιήσω το Μάθημα Επενδύσεων, με τίτλο Μάθημα Επενδύσεων Νέων Ενεργειακών Τζακιών...:

Blogger Ο/Η spiral architect είπε...
Πολιτικό ρίσκο; Μόνο; Πολιτικότατο!Και το όμορφο είναι ότι δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο οι Κ, Μπ, Π, Λ, Β, Κ, Μ κλπ αλλά το κράτος, όπου μέσω ενός φορέα οφείλει να τους τροφοδοτεί αδιάλειπτα και αγορασμένο ακριβά Φ.Α. για να λένε ότι έχουν επιχειρηματικό ρίσκο και να καρπώνονται τα ΑΔΙ για την ηλεκτροπαραγωγή στο ρελαντί.
Σημαντικό:
Γκρίνιαξε κανείς από τους Κ, Μπ, Π, Λ, Β, Κ, Μ κλπ τώρα τελευταία για την ακριβή ενέργεια; (ηλεκτρική και Φ.Α.) Οχι βέβαια! Μαλάκες είναι;
24 Φεβρουαρίου 2014 - 6:45 μ.μ.

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πολιτικό ρίσκο; Μόνο; Πολιτικότατο!Και το όμορφο είναι ότι δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο οι Κ, Μπ, Π, Λ, Β, Κ, Μ κλπ αλλά το κράτος, όπου μέσω ενός φορέα οφείλει να τους τροφοδοτεί αδιάλειπτα και αγορασμένο ακριβά Φ.Α. για να λένε ότι έχουν επιχειρηματικό ρίσκο και να καρπώνονται τα ΑΔΙ για την ηλεκτροπαραγωγή στο ρελαντί.
Σημαντικό: Γκρίνιαξε κανείς από τους Κ, Μπ, Π, Λ, Β, Κ, Μ κλπ τώρα τελευταία για την ακριβή ενέργεια; (ηλεκτρική και Φ.Α.) Οχι βέβαια! Μαλάκες είναι;

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζουν κάποιοι πολιτικοί επιτέλους και καταλαβαίνουν την απάτη των ΑΠΕ και του Φ.Α.

Μαρκόπουλος Κώστας «Ο λιγνίτης ως μοχλός ανάπτυξης» .

http://www.kmarkopoulos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=832:l----r&catid=34:grafeiotipou&Itemid=82


spiral architect είπε...

Και αν επεκτείνεις τη σκέψη σου:
- Προστατευτισμός της ΕΕ (για όσο τραβήξει) έναντι του ρώσικου Φ.Α ελέγχοντας τη βάνα που λέγεται Ουκρανία. Άλλωστε άλλες πρωτογενείς πηγές ενέργειας έχουν στη καβάτζα (κάρβουνο η πυρηνικά) και δεν κωλώνουν να αναθεωρήσουν τα υπεσχημένα για πρασινάδες και κατάργηση των πυρηνικών.
- Ελεύθερη (κρεατ)αγορά για τα μέλη με μεθόδους κεντρικού σχεδιασμού που -υποτίθεται ότι- τον νικήσαμε και όπου υφίσταται τον ξεριζώνουμε.
- Κατίσχυση πολυεθνικών (όχι μόνον της ενέργειας) με πλιάτσικο των οποιουδήποτε μεγέθους περιφερειακών εταιρειών τύπου ΔΕΗ ή ΑΗΚ και εξαγορά τους μέσω της απαξίωσης, τεμαχισμού και υπερχρέωσής τους.
- Υλοποίηση στη πράξη του Lebensraum για ολοκληρωτική κυριαρχία των πολυεθνικών πια της ΕΕ.
- Όξυνση ακόμα περισσότερο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσία (και Κίνα;)
Που πάμε μετά; Πόλεμος.
(αρέσει, δεν αρέσει)

Εύχομαι να βγω ψεύτης, όλα αυτά να είναι λάθος εκτιμήσεις και οι εξ Εσπερίας φίλοι μας να τα κάνουν όλα τούτα για το καλό μας.
(λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα)

archaeopteryx είπε...

αχ ρε σπάϊραλ... Όλο το θέατρο της ΕΕ είναι η επιστροφή των πολυεθνικών της ΕΕ που είναι "οικογενειακές". Μου έλεγε κάποιος που παριστάνει ότι είναι στην άλλη πλευρά του πολτικού "φάσματος" από σένα, ακριβώς τα ίδια. Με επέκταση στις ΗΠΑ, όπου και εκεί ο καυγάς είναι μεταξύ των εταιριών πετρελαίου, λέει, και 3-4 οικογοενειακών επιχειρήσεων (οι τελευταίες φυσικά πληρως εναρμονισμένες με τους εκει Πασόκους)